Od jakého věku děláte s dětmi knihy úkolů?

9. čer 2024

Od jakého věku vaše děti chápou knihy úkolů? Například hledání rozdílů, bludiště, spojování předmětů. Když toto dělám se svou téměř 5 letou dcerou, tak nevím jestli jí mám zabít nebo se jít někam vykřičet do lesa. Přijde mi, že se na to ani nesoustředí. Má třeba hledat rozdíly, ale kouká pořád někam jinam. Po místnosti, po stránce nebo na jinou stránku. Pak kouká jen na jeden obrázek a tvrdí, že nic nevidí. Vysvětluju jí to pořád dokola, že porovnává, pak už ji i třeba ukážu část, kde má hledat a než se otočím, tak ona počmárá druhou stránku. Zeptám se, proč to udělala, řekne nevím. Na cestičkách pořád odbíhá od čáry, vysvětloval jí to i manžel, stejně nedokáže udržet tu konkrétní čáru a pořád přeskakuje na jiné, náhodně zatáčí na rozcestí. Pořád se ptá na nějaké věci, které ani nesouvisejí s tím úkolem. Ty knihy jsou většinou věk 3+ max 4+, tak si říkám, že v 5 letech už by to měla zvládat?
Já na to vůbec nemám nervy, pokaždé už pak ječím, vysvětluju všelijak, milionkrát a těch knih už měla několik. Jestli takto budou probíhat i domácí školní úkoly, tak se asi zblázním.

areh
9. čer 2024

Syn má rád bludiště. To dělá asi od 4 let. Rozhodně bych na ní netlačila. Není proč. My jsme asi 2 roky brali časopis Puntík, kde jsou úkoly, vystřihování, pohádky. Dělali jsme to postupně. Někdy víc najednou. Jindy se mu nechtělo. Postupně toho zvládl najednou víc a víc. Teď v 6 a půl udělá klidně celý sešit najednou, když ho to baví. Ale když se mu nechce, nedonutím ho.

klokanka31
9. čer 2024

Naše začala ve 2 letech, začínala s grafomotorikou, a nějak postupně přecházela k dalším úkolům. Teď jí jsou čerstvě 4 roky, zvládá všechno, vybarvování podle čísel, bludiště, hledání rozdílů, atd. Ale ona je teda víc dopředu, umí celou abecedu, většinu písmen umí napsat, a už i počítá do 6 🙈
Rozhodně bych na tvém místě netlačila na pilu, jestli u toho křičíš, tak aby si k tomu nevytvořila blok. Naše dcera to má jako zábavu, ne jako povinnost. A podle mě by se děti měly učit hrou, ne že musí...

autor
9. čer 2024

@areh ale ona sama chce. Sama si o ty knihy říká a sama se ptá, jestli budeme dělat úkoly a pak kouká všude kolem, jen ne do sešitu. To mi na tom přijde k zbláznění. Já bych ji sama od sebe do toho nenutila. Čistě vybarvování jí nebaví, omalovánky nechce.

palja
9. čer 2024

Asi od 3,5 let, dcera má vývojovou dysfázii, ale chápe, co má dělat.
Teď má 6 a sama si to procvičuje. Dělají to ve školce a hned ví, co má dělat.

sasanka88
9. čer 2024

A ty ukoly ma ze školky nebo proč s ni delas ukoly kdyz jeste neni ve skole?

marketa1218
9. čer 2024

Dcerku tohle taky baví jsou jí 4,5 a jde jí to pěkně. My si asi tak od 4 let hrajeme na školu 🙈. Tak to zkoušejte pomaličku, jestli chce sama a určitě k tomu dozraje.

autor
9. čer 2024

@sasanka88 nikdy jste dětem nekoupili knihu úkolů? Se samolepkami, vystřihovánkami, omalovánkami a logickými úkoly? Normálně se to všude prodává a děti to baví. Jsou i pro 2 leté děti. Jí to vlastně taky baví, sama od sebe to chce plnit a má z toho radost, když takovou knížku dostane. Kolikrát dostala i takový sešit od babiček. Třeba s adventními úkoly a tvořením nebo k svátku.

sasanka88
9. čer 2024

Jo kopili ale nikdy jsem se nad tim nenervovala jako vy. Pravě nechapu ze je nad tim tolik nervu. Moje prvni dite to zvladalo levou zadni. Moje druhé díte to těžce ignoruje takove ukoly. Neresim to

malytlustyhroch
Autor odpověď smazal
Zobraz
chumlee71
9. čer 2024

Cca od 3,5 let a baví je to.

cilkat
9. čer 2024

Myslím, že je třeba trochu rozlišovat "mami, chci dělat úkoly, protože jsme utahanáa tím si získávám tvou pozornost" (což zní jako to, co popisuješ) a "Jsem vhůru a plná energie, jdu ti ukázat, co umím - dej mi knihu úkolů"

jelenice_zavodnice
9. čer 2024

Pro anonym: Tohle je strasne individualni, dite od ditete. Moje nejstarsi tohle nechtela delat ani jako predskolacka, zachranil nas jeden krouzek vedeny hravou formou, aby se jakz takz pripravila do skoly a umela carky, krouzky a drzeni tuzky. Mela jsem obavy z nastupu do skoly ale nakonec to pekne zvladla. Ale venujeme se ji, delame s ni ukoly, kontrolujeme ale obcas je to na palici. Druha dcera je pravy opak, s ukolami zacala dobrovolne uz pred 4. narozeninami, soustredi se, ma trpelivost a bavi ji to. Bludiste, spojovacky, rozdily, je schopna udelat casopis za sezeni. Je nadprumerne inteligentni, je vyrecna a ma ohromnou slovni zasobu plnou cizich slov 🙈 a hlavne ma chut se ucit a rozvijet.
U vas bych to videla tak, ze musis najit cinnost, ktera ji alespon trochu zabavi a bude smerovat a ucit soustredeni. U te prvni to u nas zafungovalo pres vytvarku. Zacalo ji bavit kresleni a malovani a tam zacala trenovat soustredeni. Neni to zadne terno ale do skoly to pomohlo.
Nelam to pres koleno, jen se zbytecne sekne, zkusila bych velice kratke intervaly, treba jen jedno lehke cviceni obden. Najdi tedy jinou cinnost, kde budete rozvijet trpelivost a soustredi, treba i spolecenske hry a dokoncit jednu hru, nebo poskladat neco z lega, dupla nebo neco postavit. Zkousej a uvidis.

me_druhe_ja
9. čer 2024

Já to s dětma zatím nedělám. Není kdy a upřímně zatím nemám důvod proč. Jasně, mám nějaký samolepkovy sešity a tak, ale je to nikdy moc nebavilo. Hlavne ale oba chodí do školky a tam dělají podobné aktivity, které jsou právě v těch knížkách ;) samozřejmě to jsou jiné věci, ale mají tam výborný a pestrý program na učení všeho, co je v knížkách. Večer už jsou unaveny a ve volných dnech děláme spoustu jiných aktivit.
Ale možná zkusím něco v létě koupit pro tu mladší, za bude mít v létě 3,5 roku a zkusíme něco o prázdninách. Ten starší je vývojově jiný, takže tyhle sešity ho moc neberou.

utrikocku
13. čer 2024

Poradíte, kde takové sešity kupujete, které se Vám osvědčily?

pampelina18
14. čer 2024

Cca od 2 let, baví je to pořád

kacka1994
14. čer 2024

Od dvou let, ted ma 4,5 a nejvetsi vyznani lasky je, ze nas miluje stejne jako pracovni listy :D u ceho trpime je vystrihovani, stale chce, ale vzteka se, nema trpelivost, nejde mu to :D
Jede to s nami i dvouletak 🙂
@utrikocku tiskneme z pinterestu pracovni listy, kupujem casopisy, pracovni sesity z papirnictvi a knihkupectvi, z lidlu, pepca atd.

tereza0111
14. čer 2024

Taky je nekdy delame, ale musi to byt zabava, aby to koncilo vybuchem nervu u maminky (coz chapu :D), tak je to spatne a bud bych ty problematicke zatim nedelala nebo se jim venovala fakt jenom malinkatou chvilicku

autor
14. čer 2024

@utrikocku teď třeba měli pracovní sešity i v Lidlu. Jmenuje se to kouzelné hádanky, mají 4 různé druhy. Pak to papírnictví, knihkupectví a někdy i přes internet, že jsem to třeba přihodila k objednávce, když to tam měli. 🙂

vitezove
14. čer 2024

Proč to hrotíte? Dcera to třeba miluje od 3,5 let. Ale sama si to našla a chtěla. Miluje to, vyžaduje to. Kdyby ne, tak bych to vůbec neřešila.

miryp
14. čer 2024

Tak v pěti letech už tyto aktivity byly pro naše děti out. A dost trpěly, když to musely jako předškoláci dělat ve školce. Sešitů jsme se zbavili a přesměrovali pozornost na společenské hry. Procvičovaly u nich motoriku, trénovaly mozek, měly u toho naši pozornost a hlavně je to bavilo.
Vůbec nechápu tvou potřebu zůstat u té aktivity i za cenu toho, že ti u toho rupnou nervy a řveš po ní. To neprospěje jí ani vašemu vzájemnému vztahu.

autor
14. čer 2024

@miryp psala jsem už předtím, že ona sama to dělat chce. Když takový sešit někde vidí, sama si o něj řekne a sama doma přijde a tím, že teď chce jít dělat úkoly. Nenutím jí do toho jen že svého popudu. Co mě na tom štve je, že o to jeví zájem a pak dělá kraviny.

radkazenklava
14. čer 2024

Třeba se jí nelíbí zadání úkolů. syn 4,5 roku tyhle sešity úkolu ma rád.. objednávám na megaknihach pravidelně a občas se nějaký sešit netrefí do vkusu... například má rád počítání, přiřazovaní atd ale nemá rád takové ty tečky dot to dot. Pokud je úkolu co moc nemusi hodně, sešit odloží. Demotivuje ho to...má rád vše vyplněné...takže než zase objednám kouknu na obsah..většina prac. sešitu svojtka je na YouTube.

miryp
14. čer 2024

Víš kolik aktivit si navymýšlely naše děti a ve finále je vůbec dělat nechtěly? Buď jí nech volné ruce, ať ty sešity používá dle vlastní fantazie, nebo když ti to brnká na nervy a chceš je používat jen podle návodu, tak je v danou chvíli zavři a hledej jinou společnou aktivitu. Ale přijde mi fakt úplně mimo hystericky ječet po dítěti, když nevede čáru podle toho, jak to určil autor. Se nepřipravuje na pololetní písemku, má to být zábava...

veruuu_kubesovic
9. srp 2024

A co když třeba vůbec???
Mám 2 deti, obě to dělali jen když k tomu byly nuceni ve školce, doma ani omylem a že bych nad nimi stala, tak mi sesit či kniha s úkoly letí vzduchem...
A stejně se to grafomotoriku oba naučili, ale formou hry, ne že "teď musíš sedět na zadku a koukej to delat"...
Přijdeš mi frustrovana z toho, že jsou už od 3+ a tvoje dítě má už 5let a pořád nic?
Mám 6leteho syna s odkladem, Picasso z něj nikdy nebude, logo procvicujeme kdekoliv venku jen ne doma, stejně tak grafomotoriku, dělám zábavné tak, aby on udělal co má, za nějakou odměnu 🤗 tak jsme spokojeni oba, no stress🤷‍♀️
Doporučila bych zmírnit "nároky na dítě", každé dítě je originál, různě šikovné a opravdu bych se na věk dítěte nezamerovala 🤔 do školy to v 6letech umí každý, komu to nejde dostane odklad a v 7letech to umí taky...

veruuu_kubesovic
9. srp 2024

Měla zvládat...a co když nezvládá?
Zrakova percepce, ony rozdíly co píšeš, že by měla poznat, jsou strašně náročné, ani můj syn jim doteď nerozumí, ale ty my poctivě trénujeme u nasi pani logopedky, v 5letech jsem ho tím rozhodně nezatezovala...

emillyhk
9. srp 2024

Syn má 3,5 a jediné co ho baví, tak lepit samolepky. A to ještě s auty, bagry, apod. Omalovánky občas vytáhne, ale chce abych vybavovala já a on se dívá 🙈😂 Máme nějaký sešit úkolů pro věk 3+ a to je prostě mimo. Nechápe, že má spojit dvě věci nebo obkreslit čáru, i když mu to ukazuju a vysvětluju. Takže si čmárá po svém. Úplně nečekám, že by z toho zázračně vyrostl, takže předškolní příprava asi bude výzva 😆

pampeliska1313
9. srp 2024

Ve třech děla spojovacky, takový to “co nosím v zimě” kdy třeba ukáže čepici a rukavice a bludiště, ale to vždycky fakt jen přejede, nedovede se přímo drzet těch cesticek.)

lis6
9. srp 2024

@emillyhk je a já myslela, že jsem jediná, kdo vymalovalává místo dítěte, vždycky mi jen podává pastelky 🤦 v poslední době tedy už občas vymalovalává i sám

mourovatakocka
9. srp 2024

My jsme třeba začaly někdy ve čtyřech. Tvořily jsme spolu vždycky, na ruce je šikovná, začaly jsme spolu grafomotorikou, řadou s pastelkama od Bednářové, jsou to tři díly podle věku a obtížnosti. V průběhu přišla na řadu bludiště, to má dcera ráda a až vlastně v předškolním ročníku ve školce dělali sešity pro předškoláky s hledáním rozdílů, rozlišením větší/menší. Do té doby na to dcera nějak neměla kapacity a než se s ní vztekat, bylo snazší jít na to až časem. Nic se nestane - jsou lidi, co s dětmi nedělají nic, jsou lidi, co je cvičí od dvou let jak opičky. Každé dítě je jiné - pokud to u vás zatím nejde, dělejte to, co jí baví, aby si trochu zvykala na řízenou činnost (ale jen krátce, ne na hodinu).
Jinak pro příklad mladšímu jsou tři a není ani zdaleka tak grafomotoricky zručný jako starší, takže s ním budu vyčkávat ještě déle 😜 Nervy mám jen jedny a proč ho znechutit.

mollyweasley
9. srp 2024

Taky záleží, jak kvalitní ty úkoly jsou. Někdy jsou hezké na oko, plné Elsy, třpytek a nálepek, ale úkol strašný, pro děti nevhodný. Pak existuje poklad, jako Šimonovy listy nebo publikace paní Bednářové, které sice neblikají, ale jsou pro děti vkusně udělané, přesně pro jejich věk, schopnost porozumět, vidět.