Nic neumí...

10. pro 2021

Ahoj všem, jdu se vypsat a asi i uklidnit. Malý má dnes 22m a volala mi tchyně a zasypala mě salvou otázek. Už mluví, chodí na nočník, jí sám a oblékne se a co za ruku, už chodí? Mno... na vše je odpověď ne. Nočník nechápe a nenutím ho. Na jaře snad dozraje. Mluví spíš křičí a do toho tak 7 slov. Sám jí jen rukama a umí se celý svléknout. Já vím, měla bych ho asi víc nutit. Ale je to moje vymodlené a v pozdním věku. Jsem na něj měkká a má větší volnost. Nechodí, lítá jako ďas a za ruku jen výjimečně. Nevím, co tedy dřív a co už má fakt umět. Nějak to na mě dolehlo. Rodiče nemám a kamarádka mi říká, že má čas. Že kluci jsou pomalejší. Hlavně že je zdravý a rozumí tomu, co říkám.
A ano, na slova tchyně úplně nedám. Objeví se u nás jen občas. Ale zajímá mě, co a jak naučit, má opravdu umět. Díky za podněty.

klokanka31
10. pro 2021

Já teda nevím, ale myslím si že dítě musí samo dozrát, až bude připravené tak bude dělat to a to...nemyslím si že nucením ho něco naučíš, spíš naopak...

kakret
10. pro 2021

Hele náš bude mít 22m za pár dní, a jeho slovník je MA na tisíc způsobů, E asi na sto variant a zbytek si ukáže. Chápe naprosto všechno co mu říkám ukáže co chci( třeba v knížce) ale číst knížky je záležitost posledních pár dní jinak ho to vůbec nebralo. Chodit umí už dlouho, ale chůzí venku teď odmítá. Nočník je nepřítel číslo jedna. A jeho největší zábavou je házení čehokoli na zem nebo ,,uklízet,, v kuchyni. Hele všechno se to naučí, dřív nebo později... Starší v jeho věku mluvil plyne ve větách a začínal používat R, teď je mu pět a mám pocit že ještě od roka a půl nezavřeli pusu. Každý má své tempo. Až půjdete na dvouletou tak se zeptej Dr co má všechno umět a jestli to s ním máš nějak trénovat...

jelenice_zavodnice
10. pro 2021

Nic nestandardniho v tomto veku. Ani mluveni, ani nocnik a o oblekani ani nemluvim. Verim, ze mas sikovneho a zdraveho klucika a tchyne jako obvykle prehani pac zapomnela 😀.
Deti toho moc nepotrebuji, staci lasku, pozornost a par podnetu. Mluvit na ne doma o venku, cist jim nebo prohlizet obrazky a obcas se s nimi zahrat, neco postavit z kostek nebo nejake vekove vhodne stavebnice, jezdit autickem, koulet mic atd... a treba ho to nebude bavit a bude chtit jenom tlouct do vseho, tak mu dej varecku a hrnec a bude spokojene.

ajka198
10. pro 2021

úplně normální dítě, nelam si s tím hlavu 🙂 Můj syn začal mluvit srozumitelně až po 4. narozeninách a je to chytrý kluk. Na tchyni se vykašli a užívej si dítěte 🙂

daasqua
10. pro 2021

Máš naprosto normální zdravé dítě. Tchýně mi taky říká, co její synáček uměl, a silně pochybuji, že to uměl. Např. v necelých 3 letech zavazovat tkaničky - s jeho jemnou motorikou pochybuji, teď vidím, jak mu co jemně manuální "jde"... Nebo že nikdy nekřičel a nevztekal se (teď častokrát vybuchne, má to v krvi stejně jako tchýně), tak proč ta 2r holka tak dlouho hystericky řve, to on prostě nedělal (když se bouchne, tak co, má na to nárok).
Mají to zkreslené, nerozeznají rozdíl mezi dvouletým a pětiletým dítětem, už jim to splývá.

mamikry
10. pro 2021

Tak to bud v klidu. Ona nasi starsi kluci chodili na nocnik az ve dvou a pul letech, driv nemelo cenu to zkouset, protoze po pul hodine zapaseni, na nem vydrzeli presne pet sekund. Oblekat sami se zacali poradne az ve skolce, umeli to tak od tri+- (mladsi kopiroval brachu, tak o neco driv), ale nijak se jim do toho nechtelo. Starsi mluvil ve vetach pomalu v roce, mladsi rozvazal az kolem dvou let. Za ruku teda chodili oba brzy, ale mladsi mi taky zdhal. Ja to proste nechavam na detech, mozna dele, ale vse se naucili, moc nevidim smysl v tom se s nima dohadovat a nejak tlacit na to, aby se umeli v roce oblekat.

levandule_k
10. pro 2021

Některé děti mluví až kolem 3 let. Hodně si s ním vykládej, ukazuj, prohlížej knížky, i když u nich třeba moc nevydrží. Jsou děti, které jsou taková malá torpéda a jsou děti, které jsou klidnější a vydrží u něčeho dlouho. A co, že běhá a nechce chodit za ruku, nedávno se naučil chodit, tak musí zužitkovat nově nabitou svobodu 🙂. V okolí to také některé děti dělaly, místo chození běhaly. Holt za ním budeš teď chvíli v poklusu. Na jaře a v létě se lépe zbavuje plenky. Může lítat s holým zadkem a čůrat na trávu na zahradě. Někdo jde z plínek rovnou na záchod.

Kdyby třeba ve 3 stále nemluvil, tak si o tom promluv s pediatričkou, jestli třeba není zapotřebí logopedie.

Když ho budeš do něčeho nutit na co není zralý, tak se jenom natrápíte a stejně to neurychlíte.

Prosím tě, hlavně se nenech navézt do nějaké výchovné metody, která je ti nepříjemná, protože by něco dle tchýně měl dělat. Teď se třeba teď ví, že některé věci, co se doporučovaly v minulosti, jsou škodlivé (třeba chodítka). Dřív se třeba nechávaly děti vybrečet nebo se moc nemazlily, aby nebyly rozmazlené 🙉 Ve starší generaci to pořád tak nějak přetrvává, dítě se jde tulit, nebo chce být na návštěvě u mámy na klíně a jsou to hned poznámky, že je mamánek a rozmazlenej.

Vyhovuje ti tolerantní způsob výchovy? Pokud ano, tak se ho drž. (Mně se třeba líbí přístup Nevýchovy, kdy se s dítětem hodně domlouváš, díváš se na věci z jeho pohledu a dítě je tvůj parťák. Je tam i řečeno, že ty máš právo také na odpočinek a není to bezbřehé toleranci všeho, ale pro starou konzervativní generaci pomocí slov ne a dám ti na prdel, je to přístup, kdy se bojí, že ti dítě bude skákat po hlavě.)

95newmommy2020
10. pro 2021

WTF ? Asi si to blbě pamatuje všechno. Mám úplně stejně starý dite. A jsem si jistá, že na přihlášku na VŠ nebo do CV nebude psát, kdy chodil na nocnik a kdy se oblékl/svlekl a kdy zvladnul příbor. :D Neřeš, nech jeho i sebe žít.

jako_mala_holka
10. pro 2021

Ach ta selektivní paměť 😂 tohle poslouchá v určité míře asi každý, já už to v pouštím jedním uchem tam a druhým ven, někdy ani to ne 😄 dcerce je dneska 18 měsíců a má plenky, nočník jsme ještě ani nezkoušeli, má dudlík (tragédie), skoro nemluví (pár zvířecích zvuku, brm brm, bác, baf, NE, jo, máma, tata, něco jako baba, děda, teta, sem tam něco zaslechnu, jak si něco pro sebe mumla, ale nezopakuje), vyslect se neumí, dává si všechno na hlavu 😄, chodí od 14 měsíců, za ruku teda občas jo, ale spíš po trávě nebo tak, když je nejistá, jinak nevím, ji sama rukama, občas se ji podaří vidličkou, ale větší sranda je do toho jidla píchat a mlátit tou vidličkou, lžička nula bodů, to ji krmíme my... Každopádně to jako není dobře, nic 😄 jo a vzteká se, jak neni po jejím, umí ječet doslova jak siréna 👍

jako_mala_holka
10. pro 2021

@klokanka31 přesně tak, mně se pokaždé osvědčilo všechno nechat na ní, trošku jsem se snažila pomoct s lezením (když skoro v 10m ještě nelezla a plazila se už skoro dva měsíce), ale jinak to nechávám dost volně, je to dítě a ne cvičená opice, že... Čteme si, hrajeme si, stavíme kostky, povídáme, uklizime, pereme, chodíme ven pěšky i v kočárku, prostě tak nějak všechno v pohodě... Občas je na zabití a často je zlatá 🙈😄

kspp1
10. pro 2021

Synovi je 27 mesicu, mluvit zacal asi pred 2 mesici, takze zadne dlouhe vety, na nocnik nechodi, pred mesicem ztratil teprv dudlik, ale dobrovolne vy se ho nevzdal, spoustu veci neumi, tvary do vkladacky rve porad trochu nasilim atd. Dcera v jeho veku mluvila jak kniha, pocitala do 10, poznala vsechny barvy, ne jen ty zakladni, skladala puzzliky a dalsi. Obema jsem se venovala hodne, oba jsou chytri, inteligentni, ale holt kazde jablicko zraje jinak rychle🙂 Reakce tchyne = bezna reakce tchyne. Vubec neber vazne. Manzel je uspesny v praci a taky rika: nikdy se mne na pohovoru ani v praci neptaji, zda jsrm jeste ve 4 nosil dudel a cural do plin...tak asi tak..

klokanka31
10. pro 2021

@jako_mala_holka Přesně. Já naší malou jen lehce pomohla dostat se na kolínka když jsem chtěla aby už začala lézt, a jinak všechno zvládá tak nějak automaticky sama. Sama začala chodit a běhat, sama se naučila mě pomáhat...krmíme jí ještě někdy my, ale už si sama taky umí vzít lžičku/vidličku a papá sama. Včera si nazula boty a nasadila čepici,a zase sama. Vidím že je prostě nejlepší jí nechat volnost a ono to půjde 🙂 a jinak nočník jsme taky ještě nezkoušeli, a dudlík má taky pořád, nevidím v tom tragédii 😊 jen jí ho beru přes den aby se víc rozpovídala. Nemluví ještě jako čítanka, ale pro mě je důležitější že rozumí všemu co jí řeknu/co po ní chci.

jako_mala_holka
10. pro 2021

@klokanka31 taky ji ho přes den spíš beru, přesně z toho důvodu mluvení 😄 dáváme hlavně na spaní, ona by bez něho zatím neusnula

pampeliska1313
10. pro 2021

Musí dozrát. Primární je, aby měl stimul poznávat různý věci, v tý hlavičce mu to dojede.🙂 chápe co chcete, takže rozumí nějak souvislostem, je to v poho. Tohle porovnávání je cesta do hrobu, kaslete na to. Je zdravej, veselej, čilej, má chuť poznávat, za mě super.🙂

hankaros
10. pro 2021

A co by chtěla? Aby recitoval Máchu, hrál na harfu a logaritmoval z hlavy? To se naučí až ve školce 😉

loadnla
10. pro 2021

Já myslím, že je v pohodě, mám syna co bude v lednu mít 3 roky a teprve teď se naučil první slovíčka, ale i bez mluvení si dokázal vykomunikovat všechno co potřeboval - ukazováním apod.
Na nočník se nenaučil nikdy, po velkých bojích se letos v létě naučil chodit rovnou na záchod - takže cca v 2,5 letech.
Za ruku teda chodí, ale ještě mám dceru 5,5 roku a ta za ruku nechtěla chodit nikdy - prostě je to pro ni moc omezující 🙂
A období odpovídání na všechno "ne" jsme si taky zažili a už ho to přešlo.

jako_mala_holka
10. pro 2021

@hankaros 😂👍

me_druhe_ja
10. pro 2021

Můj syn má 25m a neumí ani chodit. Přesto ho miluju. Jednou to přijde.

chrystyanna
10. pro 2021

Tak si to shrnu. 23m kluk. Umí říct táta, děda, cici, máma, a jejeje když je něco špatně. Nočník rano, občas se vyčůra občas ne. Umí si vyvlect ruce z rukávu jako důkaz,ze tohle nechce (tricko,body)když ji sám tak rukou, vidličkou výjimečně A lžičkou jogurty no.Za ruku chodí jak kdy. Cizi prostředí třeba. Takže dle tvé tchyne asi už retard ;)
Mám doma tvrdohlavěho Kozoroha který 4m chodil okolo nábytku raději, než se pustit a spadnout.
A ještě teď někdy radeju leze po 4 než po dvou.

merope
10. pro 2021

Ahoj, úplně první na začátek, co je podle mě klíčové:
"malé děti za ruku nechodí!!!" a raději tchýni zopakovat 3x. Nám to třeba výslovně zakázala neuroložka. Ale je na to hromada různých vědeckých článků. Ano, teď už (2 a 3/4) ho sem-tam za ruku vodím, občas i sám chce. Je to nebezpečné z mnoha důvodů, ničí jim to stereotyp chůze, posouvá začátek všeho kolem chůze. Takže ne, za ruku malý opravdu chodit nemá. My bydlíme v širším centru Prahy, takže v tom "telecím" věku měl malý kšírky a když bylo třeba, měla jsem ho na "vodítku". Za ruku nechodil. V zimě za kapuci, když už bylo potřeba.

Můj drobek se umí oblíct sám tak nějak teď (když má dobrý den a chce se mu). Paradoxně umí třeba ponožky, co zpravidla děti umí mnohem později a nejpomaleji mu šlo tričko, to mu sem-tam nejde ani teď.

Na nočník je fajn to zkoušet, protože pleny jsou "opruz", ale prostě ať chytneš, kdy do toho dospěje. Já to v 27 měsících vzdala (už mluvil, takže "nechci nočník, chci plínu" - aspoň jsem ho nemusela honit s plínou, protože prostě přišel sám než by šel na nočník 😀 ), nakoupila nové pleny (co jsem dojížděla a říkala si, že to přece ve 2 letech už musí dát) a v 28 byl bez plen, ve 30 i v noci. Ale nejlepší je na to možnost běhat nahatý či s minimem oblečení - jaro je nejlepší.

A jí přece sám - rukama 😀. Řeč zvláště u kluků přichází často až kolem 3 let. Můj drobek začal mluvit kolem 22 měsíců nějak víc a všichni říkali, jak je šikovný.

vikinkav
10. pro 2021

Jezis to jsou zas zvasty pani tchyne…uplne zbytecne se tim zabyvat. Holky, muzeme se jen poucit a byt za 30 let lepsimi tchynemi ❤️

alishka111
10. pro 2021

Na takové dotazy vždycky říkám: No, neumí, budeme ho muset vyměnit..." Jako jo, jsou deti zanedbané, které ještě ve škole neví, jak se jmenují, ale pokud má nějakou normální pozornost, tak je to přece moje dítě, napřed, opožděné, divoké, klidné, počůrané i extrémně nadané...

drakenn
11. pro 2021

Malé děti nechodí, buď stojí nebo běží 😆

95newmommy2020
11. pro 2021

@drakenn nebo leží 😂 Nejlépe v bahně. 😁😁

klokanka31
11. pro 2021

@drakenn
@95newmommy2020 Nebo skáčou, naše teď furt hopsá 😄

95newmommy2020
11. pro 2021

@klokanka31 Jo to taky, prave jsme se vrátili a každá louže byla “Hoplá”

klokanka31
11. pro 2021

@95newmommy2020 Ježíš to je krásná růžová kombinéza,kde jsi jí vzala?

95newmommy2020
11. pro 2021

@klokanka31 Moje dítě je to v ty červený bunde. 😁 Každopádně ta kombineza je z loňska z Lidlu. 86/92

klokanka31
11. pro 2021

@95newmommy2020 Mně to bylo divný kde bys vzala ještě tak rychle holčičku 😄 máš krásnýho klučinu 👍

95newmommy2020
11. pro 2021

@klokanka31 a ještě k tomu o půl roku starší. 🤣 Jee, díky. ❤️