Nevýchova, Svoboda, Montessori

kkkt
3. říj 2019

Ahojky, vim vstupuji na tenky led, ale chci znat nazor jinych.

Bratranek ma 3 deti: 7, 4, 2. Jeho manzelka je "vychovava" stylem viz nadpis.

Ze nezdravi, neprosi, nedekuji, neumi si o nic rict je jejich vizitka.

Bohuzel byli u nas na kolaudaci a uz to vygradovalo. Bez nasehosouhlasu jim dali krabici s maleho hrackama, jemu nedali nic. S hrackama si hrajou stylem, ze mlati do sebe a do vseho okolo. Mlatili nam do velkych oken, opravdu jsme se bsli, ze je vyskli ... Rukama vsichni 3 najednou mlatili do sklenene zasteny sprchsce. A ted to podstatne. Pokud je okriknem, deti nas ignoruji a jdou si stezovat mamince, ta serve nas - jsou to peci deti tak cobychom chteli 😤

Kazdy at si vychovava jak chce, ale prece musi respektovat pravidla jinych. Doma at se treba vesi z okna ...

Jak to vidite vy?
Dekuji za kazdy nazor 🙂

lipylip
3. říj 2019

To si rodiče pletou pojmy. I v nevychove, svobodě a Montessori je potřeba dodržovat hranice.

katka_nedo
3. říj 2019

@kkkt Kdyz maminka serve Vas misto deti,uz by muj dum nikdy nenavstivila a pokud by mi cizi deti nicily muj dum,pak bych je bez vycitek take napomenula

dora13
3. říj 2019

To, co popisujes, neni nevychova ani montessori, to je proste anarchie. Nevychova je vychova jako kazda jina, nastavuje limity, uci deti vazit si veci a respektovat jine, jen zpusobem, ktery neni direktivni. A montessori je hodne prisne, tam bouchani s hrackama neexistuje.

Jinak tohle samozrejme ok neni, tim spis ne na navsteve, asi bych si je nezvala domu😅

katka_nedo
3. říj 2019

@kkkt a jeste to montesori -malej navstevoval skolku s timto stylem a delal neskutecne pokroky a vse k lepsimu.Tudiz bych to co dela ta pani s jejima detma nenazyvala Montesori.

ninive211
3. říj 2019

Řekla bych, že tohle nemá s Nevýchovou, natož Montessori nic společného, tohle je spíš o nenastavení (a následném nevymáhání dodržování) hranic. A ty hranice jsou i v Nevýchově, tak jde především o jiný způsob komunikace s dětmi, ale rozhodně to neznamená, že děti rostou jako dříví v lese a neznají základní pravidla, co se smí a sluší. To, že když se ohradíš vůči nevhodnému chování jejich dětí a manželka místo aby napomenula děti, seřve vás, o něčem svědčí, omezila bych kontakt, když se neumí chovat a neumí si ani zjednat pořádek (příp.se za svoje nevychovaný děcka aspoň omluvit)

ai30
3. říj 2019

Bratránek má tři děti a jeho manželka je vychovává? No možná je načase, aby je začali vychovávat spolu.

areh
3. říj 2019

Ségra byla na prvního syna taky hodně benevolentní. Všechno jen vysvětlovat, neříkat NE, jen vysvětlit. Budou mu 4 a je to pěknej raubíř. Už si to taky uvědomila, ale náprava je těžká. Když byl u někoho jiného, musel dodržovat jeho pravidla. A za tím jsme si stáli.
Prostě bych to rodičům řekla/vysvětlila, že ti do věcí mlátit nebudou. Jinak ať zůstanou doma. Je to blbý, ale novej barák si zbořit nenecháte

ninive211
3. říj 2019

@ai30 Bratránek se asi podílel jen na tom plození...

kkkt
autor
3. říj 2019

@dora13 dekuji za upresneni, pouzila jsem vyrazy ktma se ohani. O vazeni si veci nemuze byt ani zminka 😤

martiniquest
3. říj 2019

To jsou ale nevychovane deti bez hranic. Zbytecne tu zneuzivas nazvy vychovnych smeru, ktere s timto vysledkem nesouvisi.

kkkt
autor
3. říj 2019

@martiniquest jak pisu vyse, pouzivam vyrazy ktma se ohani. Ja do hloubky nezkoumala co to presne znamena ;)

iulia
3. říj 2019

My máme v bytě drahé vybavení - a já nemám strach, že mi to zničí moje děti - já mám strach, že my to zničí cizí děti. Stylem, co píšeš přistupuje k dětem miliony lidí - doma to musí být tip-top, ale u cizích budeme drancovat. Já se v tomto směru nebojím diskuse s rodiči - dám najevo, že tohle můj byt a tady platí moje pravidla.

ninive211
3. říj 2019

Mě by teda spíš handa fackovala, kdyby se moje děcka takto chovaly na návštěvě, a když už náhodou by prováděly něco nevhodného, sama bych je okřikla a pokusila se je nějak zpacifikovat, ne že ještě abych se utrhovala na domácí, kteří se dovolí ohradit vůči mým dětem...to je nedostatek sebereflexe.

berenika39
3. říj 2019

. Jeho manzelka je "vychovava" stylem viz nadpis.

Ze nezdravi, neprosi, nedekuji, neumi si o nic rict je jejich vizitka.

Kdyby to tak bylo, nebylo by to tak, jak to je. Jasně bych jí dala najevo, že u nás doma se chováme jinak, řekla bych jak, a že si přeji, aby to respektovali.

Pokud ne, omezila bych kontakt u vás doma.

widowblack
3. říj 2019

Ouuu tak to by byla voda na můj mlýn ... no každopádně bych děti i maminku vyhodila za dveře .... a to ještě jí k tomu řekla spoustu slov .... tenhle typ výchovy / nevýchovy je přesně to co náš svět "potřebuje " ! Spratky co si ničeho neváží a neznají úctu . Grrrrr úplně jsem si vzpoměla na jednoho chlapce jenž k nám chodil na tréniky a byl doma veden touto "výchovou" ... no škoda mluvit .... na bojových sportech tito jedinci nemají co dělat neboť pokora a uznání autority je základ což chlapec nechápal ....

merope
3. říj 2019

Zdravení, neděkování a další - to je jenom neslušnost, ale neohrožuje to tvůj byt. Ok, není to dobrý vzor pro tvé dítě, ale dá se přežít.

Mlácení cizími hračkami o sebe (tedy s výjimkou řekněme batolete a hraček k tomu určených) - řekla bych slušně, že hračkami se o sebe nemlátí. Kdyby nepřestali, sebrala bych hračky. Hotovo. Ať si na mlácení nosí matka svoje.

Mlácení do částí domu (skla, zdrcadla...) - oslovila bych dítě a kdyby to nepomohlo, šla bych ihned oslovit rodiče s tím, že se obáváš, že by to mohli rozbít, že již máte dítě, které takto "nelikvituje" a že je prosíš, aby děti hlídali, aby nic nerozbily.

A při argumentaci nevýchovou bych jí doporučila si o ní něco přečíst.

ninive211
3. říj 2019

Ještě by mě zajímalo, co na to jako ten bratranec, otec těch dětí. Seděl a čučel na to a dělal, jako že se ho to netýká? Ještě bych jakž takž dokázala pochopit, že do něčeho tříská to dvouletý batole...ale že i ti starší, hlavně ten sedmiletý, to mi hlava nebere. Upozornila bych dítě a když by toho nedbalo, tak jeho rodiče a tím očekávám, že s tím ten rodič se pokusí něco udělat...ne že ještě mě "sprdne" za to, že si dovoluji něco říct!!

journals
3. říj 2019

Princip Montessori se mi líbí. Princip nevýchovy ne. Často se v té nevýchově zaměňuje volnost/svoboda za rozcapenost.

mourovatakocka
3. říj 2019

Drahá maminka si ulehčuje život, nazývá to pojmy, u kterých je otázka, nakolik je lze aplikovat na každé dítě a nakolik si je sama neplete s absolutním chaosem.
Přes práh by mi už nesměli a omezila bych i návštěvy u nich, těžko budou mít na tvoje dítě nějak extra kladný vliv.

nik1
3. říj 2019

Pro Krista, ty děti bych chtěla mít ve třídě. A ta spolupráce s rodiči... Příště běžte na návštěvu raději vy k nim. 😉

vitezove
3. říj 2019

@kkkt Buď si to pletete vy nebo matka. Ale tomuhle se říká volná výchova. Je to taková ta americká typu "dělej si co chceš". S tím nic z vašeho nadpisu nemá nic společného. I v Nevýchově jde o dodržování hranic a slušnost.

sinicka
3. říj 2019

Bohuzel, mam stejnou zkušenost s nejakou ezo-bio-piz*ou ze hřiště. Taky se oháněla nevychovou. Nevychovu znam, videla jsem nejaky videa a cetla članky. Bohuzel si obcas protirecili a jeste si to lidi blbe vykládají. Ja jsem velmi trpeliva a hodne mluvim a vysvetluju, ale hranice máme pevně nastaveny a jediny, kdo určuje pravidla jsem já a chlap. syn je jeste docela malý a okolí nam rika, jak je skvele vedený a vychovaný. Nikdy jsem mu nedala na zadek a hlas jsem zvýšila možná 5x. Záleží i na povaze dítěte.
Kdyby u nas cizi decka neco rozbijela a rodice nic, zpucuju je raz dva sama. Kor to starší. A rodice jakbysmet :D

izz76
3. říj 2019

Někdo si tu plete pojmy s dojmy.. Kdyby dotyčná vychovavala děti podle nadpisu diskuze, chovaly by se jinak. Zřejmě je líná a nevychovává je vůbec, na navstevu už bych příště nezvala. Kdyby u mě 7lete dítě mlátilo do okna tak bych si myslela, že je zaostalé nebo dementní.

mourovatakocka
3. říj 2019

@sinicka Proč piz*a? Taky jsem spíš eko-bio-ezo, ale aby to takhle někdo označil, to je trochu moc, ne? Souvisí třeba zero waste nějak s anarchií ve výchově, nebo je to pro tebe jen zjednodušení a odmítnutí všeho jiného?

veronikav31
3. říj 2019

Víceméně nevýchovu doma máme,ale tohle nemá s nevýchovou,ani montessori nic společného.Vysvětlovat ano,ale...i u nás fungují určitá hranice.tohle jsou s prominutím nevychovaní spratci.Asi bych začala stylem-okno stálo tolik a tolik, to samé zrcadlo,sprchový kout apd. - zaplatíte nám to,když to rozbijí? Pokud by se s rodiči-matkou nedalo domluvit,tak bych řekla ať už nechodí.

gruyerre
3. říj 2019

@kkkt taky podle mě není co řešit. Bratranka, jeho ženu a jejich zmeťoury bych okamžitě vypakovala z mého domu. Nazdar.

eonee
3. říj 2019

Tohle je bohužel takový smutný fenomén dnešní doby. Znám to i ze zaměstnání, kde pracuji s dětmi. Některé maminky a tatínkové si pletou pojmy s dojmy. Nevýchova i vzdělávání podle Marie Montessori MÁ nastavené mantinely. Montessori systém dokonce velmi striktně, co se týče chování k světu okolo nás. Ale někteří rodiče za tyto názvy rádi schovávají svoje "nevychovávání" stylem dělej si co chceš, jsi moje indigové děťátko a jsi nejnejnej na světě, stůj co stůj, svět se točí kolem tebe a musí!
A pak to vypadá tak, jak popisujete.
Je to vaše domácnost.
Vy určujete pravidla.
Tudíž není možné, aby je návštěvy nerespektovaly. Pokud nechtějí, budiž, na návštěvy přece chodit nemusí...

xcassiopea
3. říj 2019

Ahoj, tohle všechno je s prominutím o inteligenci rodičů. My jsme si prošli obdobím, že přestože zdravení, děkování a poprosení nebyl žádný problém, občas se nedělo a můj šestý smysl napovídal, že to byla zvědavost co se stane když se to neudělá. Občas ve shonu jsem to jistě přehlédla, ale k tomu to dítě naučit je potřeba se mu věnovat a prostě ho to jakýmkoli způsobem, ať už vysvětlováním, opakováním, hrou nebo ukázkou svého chování vůči ostatním jako vzor prostě naučit. Tady si myslím, že rodiče jsou příliš pohodlní, než aby něco podobného řešili. Co se týče bouchání do věcí a podobně si umím představit, že to dvouleté dítě ještě dělá, ale pokud tam není jakákoli reakce rodičů, že to dítě dělat nemá, ať už úspěšná nebo neúspěšná, je to průšvih, a to se nebavím o starších dětech. Četla jsem i způsoby výchovy v Japonsku, kde do určitého věku si dítě může víceméně dělat cokoli, a to jak na návštěvě u přátel, babiček a příbuzných všeobecně, prostě to tak mají, ale jak dosáhne toho věku, dostane to dítě jak to nazvat - pořádnej kotel ze všech stran a zařadí se do skupiny pokorných, uctivých a slušných lidí. Taky způsob, ale nechat děti, o to víc na návštěvě tohle dělat je hlavně vizitka těch rodičů a nastavení hranic se neradí jen tak, je to součást jejich objevování a v počátcích je ty hranice chrání před budoucí situací, kdy prostě nedostanou co chtějí a nebudou si moct dělat co chtějí. Když se tohle malé děti nenaučí, při pozdějším učení pak vznikají frustrace a další psychické problémy těchto dětí co si to pak kompenzují jiným způsobem, nebo se to pak obrátí i v agresi. Každá máma a otec by měli dítě při vyloženě nevhodném chování nějak usměrnit a způsobů je mnoho ale tohle nemá nic společného s jakoukoli výchovnou metodou nebo teorií, tohle je podle mně lenost rodičů, místo aby to děti odnaučili, je asi snadnější osočit okolí, myslím, že bych se to asi pokusila jejich rodičům vysvětlit, že tento způsob jejich výchovy negativně ovlivňuje Tvojí výchovu a Tvojí náladu se na to dívat a pokud jsi špatná Ty, že řekneš svůj názor, tak bychom si asi další návštěvu neplánovali.

makronka222
4. říj 2019

K*ava. Vyhnala bych je. Uz si je nezvete. Povedena matka a 3 super smradi. Pockej, on jim jednou da nekdo po cumaku ve skole a budou zirat

pink_unicorn
4. říj 2019

Náhodou dobrý způsob jak si omluvit, proč seru na výchovu dětí 🙂 Při troše dobré vůle se najde vhodné pojmenování opravdu pro cokoli.