Dobrý den, rodiče nadaných dětí. V kolika letech jste si začali všímat, že je vaše dítě nadané / hodně chytré? A od kolika let je vhodné podstoupit s dítětem případně nějaké testování na IQ nebo jaké testy se u těchto dětí dělají? Jak s těmito dětmi pracujete? Dali jste je do speciální školy, nebo věříte, že i v běžné státní se mu budou věnovat dostatečně?
Všímat jsme si začali cca ve 3 letech, kdy byla oproti svým vrstevníkům napřed. V 5ti letech jsme šli do poradny k psycholožce kvůli případnému dřívějšímu nástupu do školy. IQ doporučila vyšetřit v pozdějším věku. Z poradny jsme si odnesly info o kolik měsíců/let je napřed a jaké cca IQ má. Předběžně víme, že má více než 130...máme "kontrolu" zase v lednu, tak třeba nám doporučí něco víc. Dceři bude v prosinci 6.
@malytlustyhroch jde o moje dítě😀 je mu 2,5 roku a okolí se nad ním neustále udivuje, tak by mě jen zajímalo, jak to u takových dětí chodí. Možná ani nijak nadprůměrný není a jen toho třeba zná o trochu víc než jiné děti, já to nedokážu posoudit, ale nerada bych ho nějak zanedbala, pokud by tomu tak bylo.
@leilinka1234 super🙂 takže to vypadá, že s naším 2,5letým stejně nemá smysl nějaké tedty řešit. A o kolik let vám řekli, že je napřed? A čeho jste si v těch 3 letech všímali, co vás upozornilo na to, že je možná nadaná?
Ve dvou letech 😂😂😂 když ostatní ještě nemluvili a ona skládala básně o těch slovech, když ostatní měli pleny a ona si dokázala utřít zadek... V ten den jsem poznala že je výjimečná. Teď má 4 a honím jí doma s toaletním papírem 😂 zato umí hrát jednu písničku na varhany.... 😂 Myslíte že je výjimečná? .... Popravdě tohle mě nikdy nenapadlo řešit 😂a to mám tři děti a všechny jsou svým způsobem výjimečné 🥰
@magdaveselkova no on ten náš spíš vykazuje celkově hodně dobré logické a matematické myšlení. Co se týká praktických činností, tam to taková sláva není.
Řekla bych, že ve dvou a půl letech je ještě čas. Můžete ho zatím v učení podporovat a sledovat. Já osobně bych to řešila nejdřív ve 4 letech. Ale třeba má někdo lepší zkušenost a poradí jinak. Dcerka je o cca 18 měsíců napřed, brzy mluvila v souvětích, ve třech a půl letech uměla ř měla na svůj věk nestandardní kresby, brzy začala počítat a pak se přidaly i písmena... . Bez problémů by zvládala školu, ale po sociální stránce to bylo horší. Nechtělo se jí v té době ještě moc mluvit s cizími lidmi, takže jsme jí nechali ve školce a je předškolák. Ve školce mají z poradny doporučení a mají pomůcky pro nadané předškoláky.
Dik za upresneni.
U nas si okoli zacalo vsimat, ze je napred cca v roce, ve dvou... a ja furt byla v klidu 😆 Neprislo mi divny, ze rozumi vsemu, co reknu atd. Zacala jsem neco tusit az po druhych narozeninach, kdyz zacal s jednoduchymi vypocty (matematika je jeho nejsilnejsi stranka) a akceptovala jsem to az v cca 4, kdyz zacal cist. Ale realne si myslim, ze jsme nic nezameskali. PPP jsme zacali resit v 5 letech kvuli vyberu ZS. Nekdo resi uz driv, pokud je dite treba nespokojeny ve skolce, muzou v PPP vydat doporuceni pro MS, aby se dite nenudilo. Vyber ZS jsme resili hodne, nakonec chodi na spadovou, a jsme tam hodne spokojeny, ale je to i o stesti. Ma tam kamose podobneho razeni a skvelou pani ucitelku, ktera podporuje spis zvidavost a zkouseni novych veci, a nezuskostnuje ty deti tlakem na vykon a bezchybnost, nepodporuje perfekcionismus - to si myslim, ze je dulezity, protoze hodne nadanych deti ma vetsi sklony k uzkostem a perfekcionismu. Dost nam dava zabrat, ze ten vyvoj v synove pripade je takovy nerovnomerny, v necem je hodne napred a v necem v lehce pod prumerem. Ale jak jsem psala, mame stesti na pani uvitelku, ktera i tohle chape. Zas vubec nemame problem s vanocnimi darky 😆 knizek a vzdelavacich hracek se nakde vzdycky dost.
Jinak sebeobsluha u nas dost tragedie, proste ho to nebavilo, neslo mu to... ale ted je mu 8 a krome toho, ze nechodi sam po meste a nejde mu telocvik, tak uz to vsechno dohnal.
Já už začala přemýšlet jestli naší 4 letou dceru nevezmu na test IQ. Někde od roku a půl/dvou let jí zajímaly časopisy jako šikulka, hvězdička, začínala u grafomotoriky, a postupně najela na všechno ostatní. Teď jí jsou 4, zná všechny písmenka, všechny i napíše, tuhle mi počítala do 100, sčítá do 10, už se začíná zajímat o odečítání. Pořád chce luštit křížovky, když vyplňujeme časáky, už ani nechce vědět zadání a ví co se po ní chce. A vůbec u toho nepřemýšlí, je to fik fik a hotovo 🙈 hodně jí baví i dětské obrázkové sudoku. Když to viděli na vlastní oči naši, jak vyplňuje, jen zírali že to snad není možný. Logické myšlení má úžasný.
@magdaveselkova taky mam tri deti a "kazde svym zpusobem vyjmecne," tos napsala moc hezky. Ale ver, ze nekdy se to sejde tak, ze ta kombinace silnych a slabych stranek vyzaduje znacnou angazovanost rodicu, aby ty silne stranky furt byly vyhoda a ne handicap, a pak to uz cloveka napadne resit. Ale ano, existuji i deti, ktere jsou bystre, sikovne, napred, treba i mimoradne nadane, ale zrovna se to u nich seslo vsechno tak dobre, ze nikdo nemusi nic resit, vsechno si dohodnou, zaridej, sami sebe rozvijej a nedelaj problemy. Ale nejsou takove vsechny nadane deti.
V tomhle věku je podle mého brzy. Ony matky mají taky zkreslené představy a často rády vidí, jak je jejich dítě (tj. předmět jejich dennodenní péče) napřed. Holky jsou obecně napřed před kluky. Moje dcera ve 2 letech byla taky v hodně věcech napřed než synové mých kamarádek (2-4 roky). Holky bývají snaživější, líp se soustředí a vnímají pokyny. Mám porovnání s mladším synem. Hrubou motoriku měla lepší než čtvrtletí kluci, logické myšlení taky, přečetla brzy (3r) většinu písmen a číslic, apod. Teď je v první třídě a je asi v první třetině, rozhodně není génius. Uvidíme ale dál, jak jí to půjde, až dojdou na těžší věcí, tam se rozdíly asi víc ukážou.
Zaprvé - vídám hodně dětí, které jsou nadané, ale neví se to o nich. To, že by si nějaci rodiče mysleli, že jejich dítě je nadané a ono ve skutečnosti nebylo, je sice stálý kolorit diskusí o nadaných, ale v realitě je to velmi vzácné.
A k otázkám - testy maji smysl od cca 5-6 let kvůli škole, dřív pouze pokud to skřípe v MŠ a je naděje, že by papír o nadání mohl zlepšit situaci dítěte.
A k tvým otázkám - budu psát jen o jednom z dětí, ač mám 3, ale ty dvě jsou ještě malé a zatím je brzy na závěry. Takže - že bude dítě nadané jsme tak nějak tušili dopředu - já i manžel máme potvrzené IQ 140+. U dítěte to bylo zjevné po roce a půl, když začalo celkem obstojně poznávat písmenka, ve 2,5 letech mělo v oblasti svého zájmu takové znalosti, že předčilo většinu dospělých.
"Pracujeme" s nadáním běžně - prostě se věnujeme tomu, co dítě zajímá - když se chtělo učit číst ve 3 letech, učilo se číst. Když pak další rok nechtělo dělat nic jiného, než lepit samolepky, tak jsme koupili znovupoužitelné a lepili je znovu a znovu několik hodin denně... prostě jsme respektovali zájmy a vývoj dítěte a vycházeli vstříc jeho aktuálním potřebám.
Ad škola. Naše dítě by běžnou státní zvládlo, kdyby tam byl kvalitní učitel, ale strašně by ho to brzdilo. Pokud má učitel na starost 25 (a víc) dětí, a z toho několik se speciálními vzdělávacími potřebami, tak ta péče o jedno konkrétní dítě prostě pokulhává (máme v rodině učitele, takže mám vhled). Reálně má na něj jen pár minut času a i když je to opravdu úžasný učitel, pracuje s celou třídou atd, tak to nikdy není takové, jako když má na dítě toho času mnohem víc. Takže jsme šli cestou soukromé školy, kde je ten poměr učitel:počet dětí úplně někde jinde, navíc většina dětí je taky nadaná. Naše dítě tam neskutečně rozkvetlo a je vidět, že mu velmi svědčí i kolektiv, ve kterém je s dětmi na podobné úrovni. I v MŠ mělo kamaráda/y, ale to, že najednou funguje v celé sociální skupině je prostě úplně něco jiného než interakce s jedním dítětem, které to má podobně (ve třídě o klasické velikosti průměrně bývají 1-3 nadaní, takže úplně sami nezůstanou). A zároveň se mi tak potvrdilo to, co jsem si myslela delší dobu - nadaní nebývají v sociální oblasti pozadu. Jen se hodně často vyskytují v prostředí, kde nenachází vhodné partnery pro rozvoj svých sociálních dovedností.
U nás sebeobsluha problém není, máme jiné (emocionalita, silný negativismus, neschopnost odpočívat, meltdowny...), ale učitelé s tím pracují opravdu skvěle - protože prostě může jeden dítě vzít pryč a třídu řeší druhý učitel (či dokonce víc učitelů). Ono to totiž dle mých zkušeností není často ani tolik o kvalitě učitele, ale o kapacitě systému. A ten bývá ve státních školách napnutý k prasknutí...
Moc díky všem za zkušenosti, zjm. holkám, co se tak rozepsaly❤️ Hned mám aspoň nějakou představu.
Syn mi už kolem roku nápadně dobře rozuměl. Pak se někdy v 1,5 letech začal zajímat o písmenka a čísla a ve 2 letech uměl celou abecedu a čísla 1-10. Na parkovišti četl celé SPZky. Uměl tvary, barvy, spoustu zvířat a asi 50 dopravních značek.
Nyní ve 2,5 letech umí počítat do 200. Má doma 8 kostek s číslicemi 1-8. Sám si z nich začal skládat dvouciferná čísla. Hraje si tak, že jede prostě od 1 do 100 a všechna čísla z těch kostek složí, ale i si skládá náhodná čísla nebo chce, ať mi je říkáme a on je skládá. Sám přišel na to, že devítku, která mu chybí, získá otočením šestky. Nebo si rád hraje, že složí třeba 46, pak kostky prohodí a řekne 64. Umí také psát čísla 0-100 na kalkulačce. Vše s čísli ho neskutečně baví. Miluje panáky z křídy, já nakreslím kostru a on mi diktuje čísla, většinou máme obřího panáka do 20-30. Nedávno jsem mu řekla, že uděláme změnu a budu to psát já s on ať se kouká. Chtěla jsem zkombinovat čísla a písmena. Napsala jsem do panáka 1A, pak 2B a než jsem stihla dál, tak on sám diktoval "3C, 4D" atd.
Ví, kde je pravá a levá. Umí určit směr, kudy je doprava a doleva.
Umí říct z digitálních hodin, kolik je hodin.
S písmeny si hraje tak, že si říká náhodná slova, co ho napadnou a jejich počáteční písmena (S jako sýr, C jako citrón...). Dokáže určit počáteční písmeno každého slova, co se zeptám.
Také si spoustu věcí pamatuje. Umí asi 30 vlajek. Dopravní značky umí snad všechny (vč. takových jako Zákaz vjezdu vozidlům přesahujících vymezenou mez), to samé loga aut. Pamatuje si 16 zastávek naší nejčastější tram ve správném pořádí, u dalších několika tram také ví dost zastávek. Zná naše jména a adresu. Pamatuje si hodně zážitky, třeba jakým číslem tramvaje jeli s dědou, když tu byl před 2 měsíci na návštěvě nebo i rok a více staré zážitky.
Co se týče samoobsluhy, je na tom průměrně nebo možná i podprůměrně. Jí jen lžičkou, s nočníkem je to nahoru a dolu, neobléká se sám. Na některé pohybové aktivity je šikovný, ale nechce vůbec na odrážedlo nebo větší klouzačky. Kreslí jen čmáranice nebo rovné čáry, nevybarvuje.
@ruzova_pastelka to je uplne skvele popsane 👍🏼👍🏼 Muzu se zeptat, co delate s muzem za zamestnani, kdyz mate tak vysoke IQ? Predstavuji si oblast jaderneho inzenyrstvi nebo minimalne nekde ve vede 😀
Tak to je slusny tempo, to vas nejspis ceka spoustu zabavy 🙂 U nas prvni 3 roky podobne a do 7 let jsem si s nim zopakovala ucivo cele zakladni skoly (v matice trochu vic, v cestine trochu min), takze uz mi diky nemu tech 9 roku ZS neprijde jako cas, ktery jsem promarnila 😁 Jestli jsi svym vlastnim vzdelanim uplne mimo oblast nadani a vzdelavani, tak doporucuju postupne nastudovat co nejvic ruznych pristupu, hezke clanky ma treba online casopis eduzin. Nic z toho nebrat prilis vazne a vybrat si z toho, co ti dava smysl. Vetsina souziti se zvidavym ditem, ktere se rychle uci, je skvela, ale obcas to nejake vyzvy prinasi, tak je za me lepsi byt pripraven. Pro me byli hlavni strasaci uzkost, perfekcionismus, krehke sebepojeti, socialni izolace a nutnost vyjednavat se skolnim systemem, ale zatim se vsechno dobre zvlada, mnohem lip nez jsem cekala. Grafomotorika taky dlouho nestala za moc, ale v necelych trech letech caranice a cary jsou docela primerene. Nesmi od nich clovek ocekavat, ze budou napred ve vsem, treba syn pocita jako stredoskolak, ale pitome napady a divoke emoce ma zhruba takove, jake by clovek v jeho veku cekal, nekdy je tezke na to pamatovat.
@ruzova_pastelka Moc děkuji za pozitivní zkušenost se soukromou školou. Také o ní přemýšlíme. S manželem máme oba taky vysoké IQ a mnoho vlastních zkušeností ze státního školního systému. Synovi jsou 4 a je velmi zvídavý, počítá, zná spoustu informací o přírodě, chemické prvky apod. Chtěla bych mu dopřát školu, která ho bude bavit a kde bude mít možnost rozvíjet svůj potenciál. U státní školy se bojím, že ho to nebude bavit, pokud nebude mít štěstí na učitele. U soukromých se trochu obávám správného výběru školy. Alternativní školy, kdy děti mají průvodce, spojené trojročí a dítě se věnuje čemu samo chce a učí se číst třeba až ve druhé třídě, nebudou nic pro nás. Syn miluje pravidla, systém, úkoly, vše musí mít přesně srovnané. A do soukromých škol pro nadané děti není snadné se dostat. Je tam dost přetlak a přijímací zkoušky. Syn je letní, tak by ty přijímací zkoušky dělal už v 5 letech. Docela mě děsí představa, jak s ním obíhám přijímačky po několika školách. Jsme z Prahy a tady je problém se dostat i na spádovou základku, natož na nějakou dobrou školu, byť soukromou.
Upřímně, nejsme žádný odborník, nicméně můj syn je takový hodně popředí od malá, ale není zasekly na takových věcech jako ten váš a dokonale se obslouží sám, a nemá problém se socializaci. Ono a teď se neurazte, na mě to co píšete spíš hází vykřičník, co nějaký PAS, nebo něco podobného. Ty děti při tomto často bývají velmi inteligentní, ale na úkor dalších do života potřebných věcí.
@malytlustyhroch v příspěvku ale o žádných problémech a handicapech nebyla ani řeč 😉😉.
@exbordelar 😃😃😃 No hele, tak nějak v rámci anonymity...jsme oba dva příkladem dobře socializovaných nadaných 😃 Takže pracujeme pro soukromé subjekty, k tomu občas přednášíme/učíme na VŠ, sem tam nám vyjde nějaký článek, sem tam si s námi někdo popovídá a pak to nějakou formou nasdílí dalším lidem... a zbytek bych si asi nechala pro sebe 🙂
@petulkadodo Jsme také z Prahy. Kdyby sis chtěla o školách popovídat nějak víc, tak klidně napiš zprávu.
Každopádně z mých zkušeností z přijímaček (absolvovali jsme jen jedny) na školu pro nadané mohu říct, že vědí, jak se ptát a jak nadané dítě rozpoznat. A jakmile ho rozpoznají, tak mají velký zájem o jeho přijetí. Upřímně to bylo naopak moc fajn, žádné ohrnování nosu, ale věty jako: "Už umí číst? Ale takové děti tu vídáme velmi rádi!" apod. A to byla naprostá radost, protože víme, jak k tomuhle přistupují ve státních školách (byť je naprosto chápu, mít jedno dítě, co potřebuje zcela jiné kurikulum než zbytek třídy je extra náročné).
Co lze doporučit a co je půl úspěchu je dobrá školka. Trochu to je blbé (trochu dost, byť opět naprosto chápu důvody, proč to tak je), ale dítě z Duhovky má úplně jiné šance na přijetí než ze státní MŠ.
Kamaradka ma nadane dite, dalo se to poznat tak od od 4 let. Je to takovy maly Sheldon. Kdyz se neco vypravelo, vydrzel poslouchat maximalne pozorne cely pribeh (moje deti se behem toho pocmarali, pohadali a zmlatily plysakama) a pamatoval si z nej vsechny detaily (neni to uplne jednoduche, protoze kdyz si to clovek vymyslel a pak to zkusil zopakovat, tak ho na tech detailech upekl).
Prace s cisly je pro nej nejprirozenejsi vec na svete. Ve chvili, co ostatni deti pocitali spokojene do 10, tak scital a odcital prakticky cokoli (1085-60 - spolehlive davno jako predskolak). Jako predskolak uz bez potizi ovladal malou nasobilku. Neucil se to, proste koukal na cisla a nejak mu to dalo smysl. Na mladsiho sourozence dela "vtipy" jaky je trubka, ze dokonce jednou zkusil delit 0 - to nejsou uplne bezne vtipy na 6. lete dite..
Funguje v bezne skole s asistentem a "specialni" vyukou. Realne se s tim neperou moc dobre, proste kdyz si ostatni vytahuji ucebnice, tak je vytahuje taky, akorat je ted ve 3. tride ma ucebnice pro druhy stupen. Aby se nenudil tak si dela sam cviceni a pocitani z tech vyssich ucebnic a ucitelka mu to kontroluje. To je tak vsechno :(
Syn byl nadany, ale ted uz je jen liny haha. V roce poznal cislice do 10, v roce a pul vsechna pismena abecedy, pak to nabalovalo -do 20, tiskaci i psaci pismenka, ruzne abecedy - tvary pismen, peridodickou tabulku prvku, staty a vlajky - atd. Dali jsme ho na skolu s rozsirenou vyukou aj, m - maji i predmet logiku, programovani (svet vzdelani). Ted ma 12 a je to lina kuze 🙂)) Ucit se moc neuci, ale vysledky ma dobre. Myslim, ze kdyby na sobe pracoval, tak by to mohlo byt pro nej lepsi. Mladsi dcera je mnohem pilnejsi, cilevedomejsi, je zvykla se pripravovat - myslim, ze je to lepsi a ze muze dosahnout ve vysledku mnohem vetsich veci nez syn. Ted prekvapila - postoupila do celostatniho kola logicke olympiady. Takze urcite rozvijet, ale nektere deti sve nadani zahodi, coz je skoda.
Prosím hlavně nech diagnózu nadaného dítěte na odbornících
To, že holky nemají průměrnou inteligenci bylo vidět poměrně brzy. Cca tak od 2 let, už si přesně nepamatuji, vždy byly ale někde jinde, než jejich okolí. Určitě ale nevidím důvod proč děti testovat a nebo se k nim chovat nějak speciálně. Obě byly na běžné základce, obě se dostaly na elitní víceletá gymnázia.
@petulkadodo já bych se státní školy až tak nebála. Jako první třída pro ně byla nuda, ale pak si jich učitelky začaly všímat a dávaly jim úplně jiné věci, než ostatním. Popravdě si nemyslím, že ty rádoby speciální školy jim dají něco víc, plus za mne je hrozně důležitá i ta sociální část, tak aby děti uměli komunikovat i s těmi méně inteligentními a viděli ty rozdíly. V životě se s tím též potkají a když je zavřeš jenom mezi jednu sortu těch "lepších" v životě pak můžou mít dost problém, protože tam se setkáš se všema skupinama
@malytlustyhroch díky moc! Jsem právě svým vzděláním úplně mimo, tak si časem něco nastuduju👍 Třeba se i časem to jeho tempo zpomalí.
@barulina mě to samozřejmě taky už napadlo, jestli by nemohl mít PAS, ale kromě zájmu o čísla žádné takové známky nevykazuje. Dotazník v 18M vyšel negativní, kromě otázky na hluk - bál se vysavače, ale to už teď neplatí. O problémech se socializací jsem nepsala, ty nemá. Naopak je z každé návštěvy nadšený, i sourozence přijal velmi dobře. A ani nijak zaseklý mi nepřijde, nezajímají ho jen čísla. Hraje si normálně i s autíčkama, železnicí, knížkama, na prolejzkách... S tou sebeobsluhou by to mohlo být lepší, ale nijak extra oproti dětem v okolí nevybočuje.
@ee.liska to je jasný🙂 proto jsem se tu ptala, kdy je vhodné nějaké testy podstoupit.
@blondynka400 jak to tak čtu, tak dost záleží škola od školy😕 Třeba přístup, který zmiňovala @tereza0111 mi moc dobrý nepřijde. Ale souhlasím s tím, že je dobré, aby se nadané dítě pohybovalo i mezi třeba ne tak nadanými vrstevníky.
Ok. Perfektni, že je z tvé strany osefovano i toto 😉
My to ted zatim "neresime" u skoro 5leteho. Cekame, ze to budem resit v predskolnim rocniku 🙂 To bude za rok - prave kvuli vyberu skol. Nerada bych, aby se ve skole nudil a jen tam sedel a cekal, az se srovna s ostatnimi :/ Mam v planu ho pak objednat do ppp, iq test asi az pokud by nam to nekdo doporucil 🙂 Zatim ho podporuju v jeho zajmech a snazim se, at se rozviji vsestranne 🙂
A o co jde? Pises clanek, nebo mas dite, co ti dela starosti? Na to druhy si asi cas na odpovedi udelam, na to prvni se mi moc nechce.