Mám staršího syna zapisovat do školky, když mám doma nedonošené miminko? Bojím se nemocí

lucy1994
29. bře 2019

Ahojte všichni!
Mám doma skoro 3,5 letého syna, kterého jsem letos plánovala zapsat do školky. Je narozen v listopadu a minulý rok vyšlo snažení o druhé miminko, takže jsem nechtěla, aby nosil domů nemoce, když budeme mít novorozence a chtěla jsem, aby byl ten rok s námi, pomáhal mi (je moc hodný a šikovný, prostě správný bráška) a zvykal si na sestřičku. Takže jsem ho chtěla zapsat letos. Jenže těhotenství skončilo předčasným porodem ve 30. týdnu těhotenství. Dcerce je nyní půl roku (korigovaně necelé 4 měsíce) a už 2x byla nemocná (jednou s teplotami, podruhé bez, ale zatím to naštěstí nemělo nějaký hrozný průběh a docela rychle se z toho dostala). Ptala jsem se doktorky, zda je dobrý nápad vůbec malého zapisovat do školky vzhledem k nedonošenému miminku doma. Řekla mi, že když je možnost, že starší může být ještě doma, tak by to prý bylo pro oba lepší. Ale že je to na rodičích. Tak teď přemýšlím a vůbec nevím, jak se rozhodnout. Klidně bych malého měla dál doma, nevadí mi to.. ale má své období, kdy občas neposlouchá, brečí kvůli všemu.. je to hodně jeho povahou.. ale není zvyklý být v kolektivu, hrát si s dětmi.. , bydlíme na vesnici, takže tu nikoho moc nepotkavame. Tak jsem chtěla, aby si ve školce našel kamarády, trošku se tam otrkal. Jenže zase nástup do školky znamená větší nemocnost a nevím, zda by to nyní bylo vhodné. Příští rok už by byly malé dva roky, to by mi přišlo lepší i v rámci imunity. Ale. ale takhle nevím. Jak byste prosím rozhodovali vy? Potřebuji slyšet i názory ostatních.. děkuji moc

olga_
29. bře 2019

Píšu SZ.

treasurka
29. bře 2019

Moje zkušenost: syn je povahou asi podobný jako ten tvůj, když šel do školky (ve 3 a půl), hodně mu to pomohlo, rozmluvil se, otrkal, příjde mi, že mu stouplo sebevědomí, začal zkoušet věci, které předtím nezkoušel atd. atd. Ve školce se mu moc líbilo, žádné pláče, stýskání. Z tohoto pohledu idylka a jednoznačně ano. ALE... Měla jsem tou dobu doma rok a půlletou a novorozence a ta nemocnost opravdu byla. Prostřední dcera byla v pohodě a nechytala to, ale nejmladší jo. V prvním roce 2x ATB, neustálé rýmy, chřipka, laryngitida, zápal plic...

evaii
29. bře 2019

@lucy1994 Ahoj,ká bych ho tam urcite dala.Chapu,ze muže být otravne,když ti nosí domu nějaké bacili a mala je chytne,ake zas na druhou stranu,posiljes její imunitu.mam děti 4,5 roku os sebe.kdyz se narodila dcera syn už chodil školky,v jejich třech měsících si přitáhl neštovice,nic příjemného,chytla je,ale v tak malém množství,ze jsem ani skoro nevěděla,ze je ma(mela par puntíku).Ta

evaii
29. bře 2019

@lucy1994 omlouvám se,nějak se mi splasil telefon.nicmene jsem,jsem ten typ,ze mi nevadi,když syn dotáhne nějakou rymicku či kasilek domu,pac dcera se s tím také pere a posiluje tím imunitu.a pro mě lepsi,než mít skleníkové děti a prali se stim dlouho.ale jsou i matky,které to obtěžuje a radši si starší sourozence nechají doma,než je dat do školky,aby něco nedotáhli.musis zhodnotit sama,jak moc te to zatezuje

verdos
29. bře 2019

Moje nejstarší dítě chodilo do školky 8 měsíců, prostřední vůbec (a ani nepůjde), nejmladší zatím taky nepůjde. Kamarády si našli na ulici na hřišti (taky bydlíme na vesnici). Zvláště pokud to není povahově kolektivní typ, tak mu to bude svědčit více takhle příležitostně než ve školce. I pokud je plačtivý, nechala bych si ho doma, ve školce to pro něj může být náročné. A že občas zlobí - to asi každé dítě 🙂 (odhlédneme-li od subjektivního vnímání zlobení)... Záleží, jestli sama si ho doma chceš nechat, jsou rodiče, kteří to s více dětmi doma trvale nedávají a obtěžuje je to (z různých důvodů, a já je vlastně do jisté míry chápu). A taky jsou děti, které strašně moc do školky chtějí a některým to skutečně může prospět více než být doma s rodinou.
Nemoci ze školky bude tahat každopádně, ale nemoci k životu tak nějak patří, na což se dnes dost zapomíná (a někteří podléhají klamnému dojmu, že vše v životě lze mít pod kontrolou).

klarispekarova
29. bře 2019

Já mám dcery 3,5 a 1 rok.. jsem moc ráda, že je starší doma.. teď má období, kdy se plno věcí učí, vnímá a já chci, aby se to všechno učila doma.. školku planuji až na předškolní rok..
Sice to není odpověď na tvou otázku, ale zase z jiného úhlu.. 🙂

lenka3p
29. bře 2019

Ja taky dam jiny pohled, a to je vypravovani ditete do skolky... vstavani, jemu se nechce, maminka zustava doma, proc by mel chodit, popohaneni k cinnosti a po obede (protoze spani clovek neukeca) nanovo do skolky... ted uz mam skolkove (a skolni) vsechny tri, ale obcas to byl masakr a radsi jsem si je nechala doma, nez resit odchody a prichody :-/

jupiter2013
29. bře 2019

Já bych ho dala. Dcerka bude starší, nebude to mininko , bude mít už silnější imunitu.. Nemusíš syna vodit do školky přece každý den. Je to zpestření, najde si kamarády, budou mít besídky, divadla. Když ho budeš chtít nechat doma, tak si ho necháš.

wrbka
29. bře 2019

Resim to same.. akorat mladsi dcerka je starsi... v soucasne dobe 18mesicu. A pujdou obe az pujdu do prace.... tzn at budou mladsi 3roky. ;) skolky si obe jeste uziji... doma uz spolu nikdy tolik nebudeme. Je treba si to uzit 🙂

syrinxka
29. bře 2019

Dcerka nastupovala do školky v září (necelé 3roky) a i když není vyloženě kolektivní a těšíci se typ, v mnoha směrech ji pomohla. Kdybych se měla rozhodovat znovu, dám jí tam třeba jen na pár dní v týdnu,prostě pomalé zvykani. A co se mi osvedcilo je, že při náznaku, že na ni něco leze, ji nechávám hned doma a nemoc se většinou zazehna nebo je to jen rýmecka apd. Také bych teď byla nerada kdyby donesla něco vaznejsiho. V květnu mám rodit, tak v září budeme pak mít taky cca 4mesicni mimčo a do školky ji určitě i nadále dávat budu. Už kvůli těm aktivitám co tam mají, s mimcem bych se jí nezvládla tolik věnovat a rozvíjet ji. S nemocemi počítám a podle situace (období chripek apd.) případně malou že školky stáhnu.

urtica
29. bře 2019

@lucy1994 Řešíme stejné dilema - dceři jsou 4 roky, od října je ve školce, před dvěma měsíci se nám narodilo miminko. Dcera má děti ráda, školka ji baví, na druhou stranu od října stihla laryngitidu, měsíc ležela se zápalem plic, střevní chřipkou - dodávám, že do nástupu do školky skoro nebyla nemocná. Na šestinedělí jsem ji nechala doma a po dvou dnech ve školce přišla s chřipkou...takže co teď...doma se nudila už v tom šestinedělí - přece jen program se mnou a s miminkem je dost limitovaný, stejně staré děti, které tu známe, jsou ve školce. Na druhou stranu - ta nemocnost je děsná, navíc se bojím o prcka. Jinak - jak tu bylo psáno nechat dítko s prvním náznakem nemoci doma, tak dcera vždy lehne z ničeho načisto...nic nic a pak najednou padne se čtyříctkama. Sama nevím, jak to řešit. Kdyby nebyla společenská, byla mamánek a do školky nechtěla, nechala bych ji ještě doma..takhle ale opravdu nevím.

zuzkaasteli
30. bře 2019

Pokud vam to nevadi,tak si ho nechte doma.ten rok je pro imunitu hodne.moje dcerka nastoupila ve 3do skolky a 10 mesicu v roce delam home ofice protoze je porad nemocna.a pokud je synek citlivejsi,neublizi mu to.navic nevim jak ve vasi skolce,aleu nas je to divocina,doma se ji i pri raci zvladnu venovat vic nez kdyz jejedna ucitelka nanebo kolektiv20-25 deti.

arevb
30. bře 2019

Dcera nastoupila do školky v září a já v říjnu porodila. Myslela jsem, že si ji nechám pár týdnů doma, ale nakonec chodila dál normálně, je tam spokojená a hodně se tam naučí. Já se tak můžu věnovat miminku, chodím s ním plavat, to by nešlo, kdyby nebyla ve školce

efijil
30. bře 2019

Nečetla jsem výše uvedené komentáře, ale skutečně imunita je první rok školky na jiné úrovni než další roky. To je pravda... Co ale tady lékaři velice často doporučují v případě mladšího sourozence je to, že dítě toho nejvíce chytne ("bacily") ve spánku. Takže doporučují rozhodně nedávat na odpolední spánek... Nebo malého zapište a dohodněte se o jeho docházce individuálně. Třeba do 10 hod nebo i do těch 12 hodin, kdy ho budete vyzvedávat... Hodně štěstí! Nás to nyní čeká taky. Malý má nyní laryngitidu a já mám zítra termín porodu...

urtica
30. bře 2019

@efijil To jsem neslyšela, ale asi na tom něco bude...! Dokud jsme dceru dávali jen na dopoledne, nic nechytla...nemoci začaly až s celodenní docházkou.

konidana
1. dub 2019

tak rozhodně není povinnost aby dítě chodilo do školky třeba 3 nebo 4 let. Pokud ti nevadí mít doma obě děti, nechala bych ho doma. Moje dcerka šla do školky ve 3 a 3/4, ale strašně se tam už od zápisu těšila. Pak ,mne ráno budila v pět, ať už jdeme do školky. Vyzvedávala jsem ji mezi posledními, když jsem šla z práce. S dvouletým synkem byl doma manžel. A vlastně i s dcerkou, protože za celý podzim byla ve školce jen pár týdnů, pořád strašně kašlala.

simona_33
10. dub 2019

Ja mam syna v cervenci mu budou 3. Chodil do soukrome skolinky na par dopoledni, v listopadu se narodil braska 36 tt. Nechali jsme doma, hlavne protp ze syn ve skolce byt nechtel, plakal. Do skolky tedy nechodil. Presto mel dona rymu, kasel, mladsi mel poprve rsmu snad ve 2 tydnech. V 7 tydnech zapal plic virpvy, co chytl od starsiho... A to ve skolce ani nebyl. Na podzim bude mit tve mimco 10 m korigovane.... Ja bych hodala do skolky..... Pokud je to statni skolka tak max ho treba neposles, ja platika celou dobu soukromou dochazku 😒 nastoupil zpet v pulce unora.... Ten byl doma zas nemocny na prelomu brez/dub. Jinak ja kdyz vidim trpchu nudli necham par dnu doma. Mladsi to ted ani moc nechytak. Az ted zas ryma... Tak mi to neprijde hrozne.... Ja bych to zkusila.

baris
10. dub 2019

Já bych ho nechala doma, ale samozřejmě záleží na tobě. Je to tvoje ale tvoje dítě a ty ho znáš nejlépe. My jenom popisujeme naše zkušenosti se svými dětmi.

Já jsem dcery nechala spolu doma. Do školky šly společně. Nic jim neuteklo, o nic nepřišly. Nemocnost i pak byla brutální, 8x do roka atb, mezitím virózy ...

Mamka je učitelka v MŠ. Podle ní je lepší, když je dítě doma s maminkou. Chodit na pár dnů v týdnu/měsíci je o ničem.

olga_
10. dub 2019

@baris Že je lepší domácí prostředí! Co o tom tvoje maminka přesně říká? Moc mě zajímají důvody učitelky MŠ. 😘

krucis
10. dub 2019

Dcera šla do školky ve dvou a půl letech a moc se jí tam líbilo (neměla ráda víkendy😀) ale malý narozený v srpnu to dost odnesl. První rok byl často nemocný v osmi měsících jsme museli na týden do nemocnice.Pak jsme se přestěhovali a malá třičtvrtě roku byla doma než jí vzali do školky a synek nemarodil skoro vůbec. Pak se narodila druhá dcera a ta na nemoci tolik netrpí.V létě čekáme další dcerku, tak snad to bude ok. Možná by bylo dobré dávat synka do školky třeba jen 2 až 3 dny v týdnu a uvidíte.

astyna88
6. kvě 2019

Pokud nemas dite,kteremu by chybel kolektiv, ktery vic uznava cizi autority, nech ho doma. Ja jsem dala syna v 2r10m do skolky, hodne se rozmluvil, miluje deti a dela tam, co doma nechce - napr. Zpiva a tancuje. Doma bych se mu nikdy tak venovat nemohla. On je taky ranni ptace, ktery vstava kolem 5:30, takze vypravovani v pohode. Mensiho jsem dala do nositka nebo satku. Kdyz ne skolka,tak dobre jsou i materske kluby nebo skupinky.

lucy1994
autor
12. kvě 2019

@olga_ @treasurka @verdos @klarispekarova @lenka3p @jupiter2013 @wrbka @syrinxka @urtica @zuzkaasteli @arevb @efijil @simona_33 @baris @krucis @astyna88 @evaii
Zdravím, omlouvám se, že píši až teď, potřebovala jsem se dostat na Pc (na mobilu se to blbě píše) a to nebylo zrovna jednoduché 😀
Vůbec jsem ani nevěděla, jak se rozhodnout a pořád jsem nejistá, ale nakonec jdeme k zápisu. Zeptala jsem se ho, zda chce chodit do školky (ví, co je školka, protože mu o tom vyprávím snad od 1,5 roku :D) nebo ještě počkat. Kupodivu mi řekl, že chce chodit teď, což mě překvapilo. Tak uvidíme, nechci ho o to připravit, když tam chodit chce - ale prvně se samozřejmě podívá, máme možnost tam někdy jen tak přijít si pohrát s ostatními dětmi, aby se seznámil s dětmi i prostředím. Školka je hned na vesnici, ověřila jsem si, zda tam berou jen řádně očkované, což naštěstí berou pouze očkované. Řekla jsem si, že to zkusíme - půjde na zápis, ale bude tam chodit jen na dopoledne a asi jen 2-3x týdně. A v období velkého výskytu chřipek tam nebude chodit spíše vůbec. Pokud to nepůjde - malému se tam nebude líbit nebo bude nosit neustále nějaké nemoce, tak by tam holt nechodil. Svět se nezboří a mně doma nevadí. Jen mě mrzí, že si chce neustále hrát, ale já to teď nezvládám tak, jak bych chtěla. I přesto ale spoustu věcí zná, umí, v tomhle si myslím, že je hodně dopředu než většina dětí, rozvíjí se až až :D je to hodně chytrý kluk. Spíše jde o to hraní no :( Uvidíme, jak to půjde. Každopádně vám všem hrozně moc děkuji za názory! 🙂

atomix
12. kvě 2019

Nechala bych ho doma. Nemoce ve školce jsou velmi zákeřné. Říkám jim školkový koktejl.

evulineek
12. kvě 2019

Je to různé dcera za dva roky ve školce chytla jen neštovice a to ještě že sme chtěli, kdybych ji nechala doma při prvním výskytu neměla by je....děti a kolektiv miluje takže kvůli tomu chodila od tří let 🙂 kdyby nechtela nechala bych si ji doma...

puhelin
12. kvě 2019

Jsem tehotna s druhym miminkem, starsi dcerka by v dobe terminu porodu mela mit 2 roky a 4 mesice. Do skolky ji prihlasovat nechci, nepochopila by, proc ona musi odchazet z domu a ten novy vetrelec se s maminkou vraci domu. Zaroven ji chci doma nechat kvuli nemocem. je rozdil se potkavat s detmi na hristi, na plavani, nebo ve skolce (co si budeme podivat, rodice byvaji nezodpovedni a posilaji do skolky i deti s rymou, klidne i se zelenou). Ockovani pred nemocemi nechrani, takze na to bych nespolehala.

urtica
12. kvě 2019

@puhelin 2 roky a 4 měsíce je opravdu málo - myslím, že valná většina takto starých dětí chce být určitě doma s maminkou - ve 3,5 letech už to může být hodně jinde a pak je to fakt dilema - tedy v případě, že dítě o školku hodně stojí a druhátko je třeba náročnější na čas a péči (náš případ), takže starostéče jde na úkor prvního. Nicméně souhlasím s tím, že očko před školkovými nemocemi - což jsou zejména záněty dýchacích cest, chřipky a dětské nemoci typu neštovice, spála apod., neochrání.

puhelin
12. kvě 2019

@urtica My jeste uvidime, jak sourozence dcerka zvladne. Ani neplanujeme, ze by sla z loznice spat do pokojicku. Bojime se, jak by pochopila prichod toho noveho clena rodiny. To si prave myslim, ze je problem v jakemkoliv skolkovem veku - ti starsi uz to berou jinak... Ale pro ty mladsi to muze byt pocit odstrceni.

petanevesta
12. kvě 2019

@lucy1994 já po vlastní zkušenosti bych nedávala do školky..dcera šla ze stejného důvodu ve 4 a ctvrt Roce,synovi bylo 1 a čtvrt a stejně ten první rok byla nemocná téměř každý měsíc v průměru,malej chytil totálně každou rýmu,bacil,neštovice atd ..pro rozvoj je to dobré,ale když to dítě naopak musíš fakt každou chvíli omlouvat a doma být zavřená s dvěmi nemocnymi dětmi,bylo dost často hustý 😉)) teď je dcera v předškolácich a stejně je nahromade celé jaro a syn s ní..takže za mě školka spíš nutné zlo,ale každé dítě má jinou imunitu 😉

petanevesta
12. kvě 2019

@lucy1994 jo a bohužel to není jen imunitou,ale i tim,že do školky kolikrát matky dávají děti se zelenou nudli nebo teplotou,u nás jsme se o tom x krát přesvědčili s manzelem

jupiter2013
12. kvě 2019

@lucy1994 rozhodla si se správně, vím jak to myslíš. Proč by nemohl chodit do školky. Není to 2 leté dítě, ale už 3 a půl roční chlapeček , který podle toho co píšeš, je zvídavý a mohlo by ho to ve školce bavit na pár hodin v týdnu. Není na tom nic zlého. A co se nemocí týče, některé děti jsou náchylnější jiné méně.