Jsem špatná máma?

21. říj 2021

Každá to své dítko miluje a je ráda za každý pokrok. Ten náš 1.5r nemluví, ale běhá, vše montuje, kuchyň je jeho království. Dnes jsme byli u kamarádky a ta má synka 15m. Malý si způsobně sedne ke stolečku a zkouší kreslit. To jsem vůbec nezkoušela. Zkouší jíst lžičkou. My zásadně rukama. Ano, asi bych už měla zkoušet a vytrvat....Můj házel do koule tvary jak ho napadlo. On dle pokynu maminky do příslušného otvoru. Naštěstí ho pak ten můj zkazil a opičil se po něm, což mamince nebylo po chuti. Můj v teplákách válí sudy, její džínky a svetr sedí a dívá se. Měl zakázáno se válet. Bylo mi pak řečeno, že bych se nad sebou měla zamyslet. Že to je ta má volná výchova a vše může. Že jsem proti zákazům a k ničemu ho nevedu. Je starší a jak se chová. Asi holt nemám malého génia, co poslechne na slovo. Ale nemyslím si, že by ten můj byl nějak pozadu. Přesto se to ve mně pere.

hojda
21. říj 2021

Hlavně nesrovnávej, každé dítě je jiné.

klokanka31
21. říj 2021

Já si myslím že tvoje dítě je naprosto normální...zase mi přijde v pořádku že zkouší různé věci a poznává svět, a ne že jen sedí a kouká jak poslušná loutka...🤔

jjasmina
21. říj 2021

nesrovnavat, my osobně máme dopoledne vyhrazene k nějake motivaci, učení apod.Malá mluví něco , jí vidličkou i lžičkou, ale neposlouchá vůbec, ani neposedí teda a dělá furt bordel

petrasipkova1
21. říj 2021

Nemám rada matky co jejich děti mají džíny a nemůžou nic dělat hlavně aby se nezamazaly 🙈😂 asi tak, nech dítě létat, jen trochu usměrňování, ukazovani světa a hooodne lásky. Syn má 3,5 roku, začal mluvit před 3.rokem, neposedi, pastelky v ruce nedržel, malovat nechce ani za zlatý prase a přitom jeho segra zase pořad jen něco maluje a vymalovává, maximálně trosku stetec, ale tim konci. Můžeš v tomhle veku zkusit razítka, ty má rad odmalička, prstove barvy a obtisknout ručičky, ale nejvíc je u mas stejně blbiny na písku a ježdění na motorce a traktorem. Kazde dítě je jiné a ja jsem raději, ze nesedí v dzineckach na sedačce🤪

andelka
21. říj 2021

Nemusí. Máš normální dítě. Zkoušej, zjišťuj, jestli má zájem, jestli už na to má.
Takovou matku jsem zažila kdysi jednu. Chudák kluk. Byl to děs. Jsou to děti, ne cvičené opičky a mají se hýbat, hrát si, zkoušet, ne stát jak model a nic nesmet a dělat vše jen podle pokynů.

jjasmina
21. říj 2021

@petrasipkova1 já mám kolikrát pocit, že naše malá v tech teplakach a mikině je venku jak trhanka oproti těm riflovo modních dětí jako z katalogu 😀

lucieduskova1988
21. říj 2021

A to je fakt kámoška ? když ti řekne, že se nad sebou máš zamyslet ? tvoje dítě je naprosto v pořádku, tohle srovnávání a předbíhání, kdo je lepší, to úplně nenávidím

andelka
21. říj 2021

@jjasmina a myslím,že je takhle šťastná 🙂 Dřív se outfity řešily max na focení a na vánoce. Teď si lidi stajluji děti aby se mohli vystavovat kde možně na sítích. Je to uhozené.

jjasmina
21. říj 2021

@andelka no vypadá šťastně 🙂 no mám i známou, co malého obléká znackove, alr na dotaz na hřiště mi řekla, že nechodí, že by musela často prát, nj

levandule_k
21. říj 2021

@andelka Přesně to o cvičené opičce mě napadlo také.

a) Ano měla by ses nad sebou zamyslet, ale spíš, jestli tuhle "kamarádku" neposlat do pr*ele.

b) Válení sudů je pro motorický vývoj mnohem prospěšnější než způsobné sezení na gauči.

c) Každé dítě má individuální tempo a baví ho něco jiného, můžeš na něj mluvit jak rozhlas a stejně se rozmluví až ve třech.

martt
21. říj 2021

Nečetla jsem komentáře, ale za sebe hlavně neporovnavej jiné deti se svým dítkem. A vůbec nejsi špatná matka. Mam dvě děti oba dva maji stejnou výchovu, ale jsou povahove úplně jiný. Starší už cca na roce a ctvrt chtěl kreslit, ve 2 letech začal mluvit na všem jsem se s nim domluvila bez nějakých vztekacich situaci, akorát na záchod začal chodit až ve 3 letech. Mladší to je takový nás malý "satan" mluvit začal až ve 3,5 letech ve školce, malovat nechce pořádně ani teď v 5 letech prostě ho to nebaví. Je strašně tvrdohlavý, urážlivý a vztekací . Na druhou stranu je hodně pohybově nadaný, chodí na kroužek florbalu . Vše rozmontuje, ale zase to po sobě smontuje zpátky. Prostě každé dítko je jiné a jinak nadané. Jinak naše děti také nosí tepláky, pokud nejedeme někam doktorovi nebo na nějakou extra akci , která je ve vnitr.

jako_mala_holka
21. říj 2021

Ach jo, zas to srovnávání... Dcera má 16 měsíců, řekne max máma, táta, brm brm, pár zvuků zvířat, někdy posedí u knížky nebo když trhá časopis, pastelky okusuje, když "nakreslí" čáru, tak jen náhodou, jinak spíš všude leze, dělá kraviny, hodně piští, často se vzteká, musí být po jejím 😄 rifle máme jedny, občas ji je dám, ven teda chodí v teplákách, leginach, to samé doma, pokud ji teda udržím oblečenou 🙄😅 občas napichuje na vidličku, ale spíš začínáme, pomalinku, jinak ji buď krmíme nebo jí rukama...
Osobně bych se na takovou kamarádku vykašlala, tohle chování nemám ráda, mám pár kamarádek s dětmi a o dětech se bavíme normálně, každé z nich je jiné... Toto na mě někdo zkoušet, tak by měl smůlu

jako_mala_holka
21. říj 2021

@jjasmina můžu se zeptat, jak probíhají ty dopoledne, o kterých píšeš? To se mi líbí, jen si pod tím nedokážu nic moc představit, já teda nejsem moc kreativní, tak si jen hrajeme, stavíme kostky, čteme knížky, vaříme obed, pračka atd... Byla bych ráda za něco nového... Díky moc 🙂

treasurka
21. říj 2021

Mě na tom spíš zaujalo, že se to v tobě pere. Proč? Věnuješ se mu? Nabízíš mu podněty? Všímáš si, co ho baví, a v tom ho podporuješ? Pak asi můžeš na to, co kdo říká hodit bobek, a mít čisté svědomí, že děláš maximum. A jestli neděláš, tak to změn, tak, abys s tím ty byla spokojená. (ne aby tvoje dítě bylo nějaké) Např. náš prvorozený je asi jako syn tvojí kamarádky, druhorozená je vlčí dítě, i když jsem do nich obou vložila myslím maximum, takže toto o dětech opravdu není. Ale moje zkušenost s lidmi, kteří např. o našem říkali, že je jak loutka (jako se to vyskytlo i tady) je taková, že se prostě svým dětem tolik nevěnovali, a tak měli potom potřebu "nás" shodit buď tou loutkou, nebo u dcery řečmi o tom, že nemluví a pod. (z čehož měli očividnou radost), aby se sami cítili líp. Takže na řeči okolí opravdu nedej.

leniczka23
21. říj 2021

Buď naprosto v klidu, tyhle matky co máj vzorný a hodný děti jsou vždy nejchytřejší a co je největší úlet, že si myslí, že je to jejich skvělou výchovou. Není, fakt není, máj jen hodný dítě a já jim fakt přeju až budou mít druhý, aby to byl takovej satan jako moje první.🤣🤣
Až s druhým dítětem jsem si uvědomila, že ty otázky, co jsem udělala špatně byly úplně mimo, protože to druhy dítě vychovavam úplně stejně a je to přesně to vzorný úžasný dítě jak já říkám pro začátečníky 😁😁

pipi_puncocha
21. říj 2021

Kamarádka k nezaplacení. 🙏 můj syn ani jiné kalhoty než tepláky a softshell nemá, neměla jsem potřebu zatím. Jo, a jsou mu dva, nemluví a dělá si vše po svém. Považuju ho za naprosto normálního.

squezy
21. říj 2021

Úplně normální a bud rada za takové dítě. Co je na volné výchově, kdyz se chová úplně normálně ke svému věku, jakože dělá curbes v kuchyni, je živý apod.? To není volná výchova, to je standardní život 1,5leteho dítěte 🙂 Určitě to neřeš, i když ja obcas přemýšlím podobne. V 1,5 roce nemusí mluvit, stačí dvojslabicny slova a treba kuo nějakou knížku se zvířátky a můžete se učit, jak dělají zvířátka🙂

95newmommy2020
21. říj 2021

Chudák batole tvy kamosky. Nemůže se umazat ? To je mi ho fakt líto. Já svého 20 m. Naháním s jídlem a krmim za běhu, nebo za pololehu na gauči u TV. :D Teď jsme se vrátili z města. Měl na sobě svetle džíny a bílý boticky, a krasne si v tom sednul do bahýnka. A to si to dal i do vlasů a pusy. Nevadí máme pracku a alespoň má za sebou i večeři.

me_druhe_ja
21. říj 2021

2 roky: pastelky žere, občas s nima píchá do papíru. Když se netrefí do otvoru na vhazování tvarů, vztekle kopne nožkou a odhodí to pryč (jo, tvary nepozná, to mu musím ukázat co kam patří), nemluví (ham, mama, něco jako jogurt a pak různý slabiky a komoleniny), lžičku do ruky vzít odmítá, buď rukama nebo by umřel hladem, nočník ignoruje, pokud ho posadim, občas se vykaka/vyčůra, ale zatím náhoda, vylučování si ještě neuvědomuje, válí se i v džínách, ale většinou má tepláky či softshell...jo a nechodí (nicméně to je skrz jeho nemoc). Je sledovanej u spousty doktorů a podle všech je to zatím pořád standardně se vyvíjející dítě (jasně, až na tu chůzi, ale to je jiná věc a trochu to brzdí antiepileptika). Jako jo, dneska je hrozně moderní drezurovat dítě, aby vše umělo co nejdřív a matka to mohla cpat "kamarádkám" a chlubit se na internetu, ale k čemu to je? Bude díky tomu z něho atomový inženýr a z toho druhýho bezdomovec? Těžko že....🙂 Ukazuju, motivuju, podporuju to co ho baví, chodíme ven, mluvím na něj..ale rozhodně ho nechávám volně dýchat. 🙂

marcicek84
21. říj 2021

Hele tak ja bych ji neresila,je to jeji styl vychovy a jeji volba a ze ty to mas jinak?No a co,ne kazdy ma voskove dite,co sedi na miste,ale i takove deti jsou a pak dle toho voli podnety a uci ho veci.Nesrovnavej,ale taky si nenech kalet na hlavu,kdyby mi nekdo rekl,ze se mam nad sebou zamyslet,tak bych rekla obratem,ted jsem to chtela rict to same,ze fakt by mela zvolnit,ze to dite od ni nema chvilku klidu,ze bude umet jen na prikazy a zakazy a zadnou osobnost z nej nevychova...tak by snad pochopila,ze jde jen o styl vychovy a co preferuje ona,nepreferujes ty...

alexovka
21. říj 2021

Já takový rozdíl vidím na svých dětech - syn nyní 5 let byl a je neposedný, všude vlezl, vše rozházel, malování ho nebaví do dnes. Nechce si hrát sám, ke všemu by měl nejraději mě (a ne, jezdit s autama mě vážně nebaví). Dcera 2 roky je klidná, empatická, ale nemluví, umí par slov. Skvěle skládá puzzle, miluje kreslení a modelínu. Za to je na tom mnohem hůř s motorikou…no zkrátka každý je jiný, s každým podnikám jiné aktivity podle toho co koho baví ☺️

andelka
21. říj 2021

Můj nejmladší ( 2 a třičtvrtě) taky vyloženě slušné oblečení nemá. Pořád tepláky, sustaky, má teda jedny rifle ( široké a na gumu), ale ještě je neměl na sobě.
Mám tři syny a manžela technika. U nás se razí heslo :" To nevadí,to se vypere" 😁

alla007
21. říj 2021

Mám holky. Když potkám maminku s dcerou v šatičkách, načesanou jak na ples, způsobně sedící... Můžete mi říct, jak to do háje dokážou? Pro mě je úspěch, když jdou po cestě! Ve městě nebo v obchodě je to hra na honěnou, kterou ovšem hraji nedobrovolně. Z procházky se vracím se dvěma koulema bláta a listí a starší se vrací ze školy (1.tř.) zásadně rozčepýřená jak strašidlo s děravýma kalhotama. O mladší lépe nemluvit. Hřeben je sprosté slovo a pod pohnutkou násilí jí občas ostříhám nehty.... K otázce: máš zdravé dítě, které má radost ze života. Co si ten druhej chudina užije?

mdch91
21. říj 2021

Ted jde jeste o to, jak by tu situaci popsala kamaradka. Jestli tvoje dite rozhazelo vsechny hracky aniz byste je pak uklidili, rozprasilo obcerstveni, narusovalo hru jejimu apod.,tak bych komentar chapala. Jinak si myslim, ze stejne jako ona nema hodnotit tebe, tak ty byses nemela vysmivat obleceni jejiho ditete a tomu ze sporadane umi jist a pozna tvary. To, ze je jeji dítě klidne nemusi nutne znamenat, ze mu ona nic nedovoli. Stejne jako to, ze kdyz je tvoje divoke, neznamena to, ze ho k nicemu nevedes.

luci_ela
21. říj 2021

Já to Teda nevím, ale dle mého názoru by se nad sebou měla zamyslet spíše ona než ty. Jen nech malého když se chce válet. Jsou to děti a mají objevovat, zkoumat a samozřejmě být každou chvíli jako čuníci. Tak buď v klidu a užívej si svého rošťáka

jjasmina
21. říj 2021

@jako_mala_holka myslím tim, že třeba se učí jist lžičkou, vidličkou ji to jde, hrajeme si, u toho ji říkám bervy, čteme, knížky se zvířátkama, popř nočník, teď ji začíná bavit oblekani a obouvani a když nechce, tak nechce, teď jsemkoupila i skicak a tužky, ale to bez dozoru nee. My teď máme vcelku domácí režim, jsem po operaci a funguju s jednou rukou.

keysi90
21. říj 2021

Takovou kamarádku bych poslala tam kde slunce nesvítí. Úplně nesnáším tady to srovnání děti. Každé je jiné..mám 2 děti. Starší byla ,,šikovnější,, nejedla něco co nemá, hrála si hezky i sama, je trpělivá.. mladší bude mít v únoru 3, žere plastelínu, žere karty, žere písek, pije bublifuk..a atd. Nejlepší hra je v blátě, rozhodně nesedí spisovné u stolu, nenosí rifle...vykasli se na to, máš úplně normální dítě 🙂

jako_mala_holka
21. říj 2021

@jjasmina jo takhleee, tak to jo, to vesměs děláme 🙂 ale díky za odpověď 🌷

eviicka
21. říj 2021

Jako já jsem vedle, že existují děti které odpovídají popisu zakladatelčiny kamarádky, to fakt někdo doma má??? Moje děti a děti mojich kamarádek, jsou obvykle koule z písku (venku) a koule z papírků apod. někde uvnitř. Způsobný sezení jak z katalogu bych viděla tak na ten šestý rok nejdříve. Někdy začnou vymýšlet kraviny naše, někdy jejich... Ještě že nemusím mít žádné komplexy z "takykamaradky".

martt
21. říj 2021

@eviicka Bohužel existují. Mam znamou ma kluka 5 let. Kupuje mu jen drahé značkové oblečení na hřiště s nim nechodí, protože co kdyby se tam náhodou umazal nebo roztrhl oblečení. Může malovat jen pastelkami. Fixami, vodkami apod ..doma malovat nesmí co kdyby se náhodou umazal. Jeho tatínek ho chtěl přihlásit na fotbal do malé přípravky to přes ní také neprošlo. Svým způsobem ten chlapeček je chudák. Kdyz se někde náhodou rozběhne, tak na něj hned křičí ať neběha, že se umaže. Dokonce několikrát ve školce učitelkam vynadala, že vzali deti po dešti ven a jejich dítko se umazalo, kdo to jako bude prát. Známá se semnou přestala bavit právě kvůli tomu, že si chtěla na učitelky stěžovat, že deti berou po dešti ven nebo na pisek. A ja jsem ji na to řekla, že mne to nevadí. Hlavní je, že se deti vyblbnou a prádlo se přece vypere. Tak se urazila.