Ahoj,
zajimalo by me, jestli se diagnozy jako ADHD daji nejak resit, zvlast nejsou-li v uplne zavazne forme aby to bylo vylozene na medikaci? Premyslim, jestli se mam objednavat se 4 letou dcerou - kam vlastne? Domnivam se, ze nejaka diagnoza u ni asi bude, ale je mi k necemu kdyz ji zjistim? Pripadne vadi necemu kdyz do zadne poradny nepujdeme?
S dcerou normalne fungujeme, akorat je to obcas na mlaceni hlavou do zdi. Neni nezvladatelna, ale napr. absolutne neni schopna se soustredit. Napr. obouvani bot - prestoze kazde obouvani u ni stojim a rikam "koukej na to, co delas" tak ona porad teka ocima jinde, nadskakuje jak nevydrzi sedet a pri tom si teda poslepu nasouva tu botu. Jestli ji bude mit na spravne noze zavisi jenom na nahode.. Prestoze to pozna, vi jak ma poznat kam ktera bota patri, ale tezko to udelat, kdyz se na to nekouka, ze. Tak je to ale kazde obouvani uz cca rok, ne ze jsme to zacali trebovat pred tydnem a ji to porad nejde... Kdyz se neobouvame a nikam nechystame a poprosim ji, at srovna boty jak k sobe patri, tak to udela dobre...
Kdyz mluvi, tak teoreticky umi mluvit dobre, umi vetnou stavbu, ma slovni zasobu (nevyslovi tedy sykavky a R,Ř, ale to me jeste netrapi). Co me trapi je, ze kdyz mi chce neco povedet, tak zacne prvni 2-3 vety dobre, ale pak uz ji to nebavi, tak zacne mluvit tak, ze rika treba jen prvni slabiku slova a neuveritelnou rychlosti, takze z toho, ze ji, nevim "pri behu padaji kalhotky" udela "pbepaka". Samozrejme tomu nerozumim. Tak mi to 3x zopakuje blbe nez konecne akceptuje, ze to fakt nepochopim, znechucene si oddechne a zajeci na me "pri behu mi padaji kalhotkyyyyyyy"
Taky je vecne "mimo". Ale tak, ze spolu treba varime, ona si zacne utirat pultik, ja na ni mluvim napr. jeslti chce neco nasypat do polevky. A nic. Zopakuji a nic. Teprve kdyz na ni vylozene zakricim jmenem, tak s sebou skubne a zavnima otazku (a vetsinou nadsene CHCE neco nasypat..). Ale to neni o tom, ze by ji vyjimecne neco tak moc zaujalo, ale za 2 minuty se zopakuje stejna situace, akorat si bude zaujate prohlizet pytlicek s korenim a nebude vnimat otazku, jestli chce michat.
To jsou jen takove priklady co me ted napadly nejpalciveji - dnesni dopoledne :D
Je to desne narocny, je to uz asi za hranou, kdyz je to uplne normani (jasne, kazde dite se nekdy zasni, ale nekdy - ona porad), ale nejak to vim, ze se takto chova a fungujeme. Ve skolce zadne potize nehlasi
Mam to resit, nemam to resit, co byste delali? Nebo je to normalni a ostatni deti mam vyjimecne, ze to nedelali? 😅 Znam vsechno mozny, deti mam 3, ale tohle je pro me novinka
Pokud je školka/škola ochotná pracovat podle potřeb ditete, neni diagnoza potřeba. Dcera žádnou nemá a učitelka s ni pracuje podle rad psycholožky a všichni jsou spokojeni 👍
Můžeš získat tipy, jak s takovým dítětem líp zacházet. Dám příklad - my diagnozu nemáme žádnou, ale dostala jsem echo na seminář o dětech s poruchama učení a na něm jsem slyšela spoustu informací, jak funguje mozek a jak ho rozvíjet, aby pak šlo dobře čtení, psaní a počítání aniž by dítě získalo blok z drilování, ze sezení u čtení psaní a počítání a aby to bylo víc hrou. Je to čerstvé, ale věřím, že nám to pomůže v učení, které bylo během první třídy něco strašnýho...
@sarihy hodne záleží na přístupu učitelky, nás poslala k psycholožce, protože už si nevedela rady, zjistila ze psát poznámky, že vyrušuje a obtěžuje svým chováním spolužáky, nemá smysl. Řídí se radami psycholožky a jsou všichni spokojeni.
@martinka_33 Ale to znamená, že vlastně nějakou tu "diagnózu" má - jen ne z poradny, ale od psycholožky. Ten papír z poradny jsou právě přesně ty rady, jak s dítětem pracovat. Což mi připomíná, že bych se po něm mohla pomalu poptat - jsme tam byli v červnu, řekla jsem, že mi stačí v srpnu pro školku a pořád nic.
Ale PPP mi dala dvě příručky a ty mi pomohly moc i se mnou samotnou a právě doporučili jednu z nich pro školky a zjevně všichni plus-minus zatím spokojení.
@merope nám dala psycholožka jen ústně rady, které jsme tlumočili učitelce, ale ono je jedno zda ústne nebo písemně, důležité je ze to funguje. Uvidíme co přinese budoucnost, pravda je i to, že čím je dcera starši, tim je to lepší. Než přijde puberta....
Za mě jako učitelku na speciální škole (neříkám že dcera by na speciální škole měla skončit) je lepší mít diagnózu nebo nějaké doporučení od odborníka jak daným dítětem pracovat, na co brát ohled atd...ať se ucitele nemohou ohrazovat že je nevychovaná atd...
Jako matka dvou dětí s problémy a sama AP..ano, je to lepší. Doporučeními PPP/ SPC se instituce musí řídit. Může dostat podpůrná opatření, podporu AP. Mohou si o problémů zjistit víc, dovzdelat se. Je lepší vědět, než tápat.
@tereza0111 souhlasim s komentari nade mnou. jeste me k tomu napadlo, ze je taky fajn to resit "kdyz je na to cas". pak muze nastat situace, ze bude ta diagnoza potreba - asitent, leky, individualni plan ... cokoli a ty nebudes mit nic v ruce. ono stanovit tu diagnozu neni kolikrat otazka 14ti dnu ze nekam zajdes. ale objednani, cekaci doby, vysetreni, jedno, druhe, treba poslou na usni, na logo, neurologii...
a hodne opravdu zalezi na koho narazite. nektera ucitelka, pokud nebude mit ten papir, bude delat jakoze nic...bohuzel 🤷🏼♀️
Jak píší holky: Diagnoza vám pomůže "v systému" - třeba v tom, že se pak podstatně snáz jde do SPC(speciálěn pedagogické centrum)/PPP (pedagogicko-psychologické poradny) , která pak může do třídy přidělit asistenta. Můžou vám poradit i nějaké rozumné terapie/kompenzace, ale ty je lepší si dohledávat sama třeba přes podobně zaměřené rodičovské skupiny. Ve vývoji dceři diagnoza nepomůže. V tom jí mohou pomoct ty terapie, které ale často nevyžadují papírově napsanou diagnozu (zase si je většinou zaplatíte). ... Z toho, co popisujete, bych řekla, že by dceři mohla pomoct ergoterapie zaměřená na smyslovou integraci. ... Ale to právě často bývají soukromé, placené terapie a tu diagnozu k nim nepotřebujete.
@martinka_33 Souhlas. A platí to i naopak - pokud školka/škola není ochotná, žádný papír nepomůže :-/.
Diky za komentare. Nekam se tedy objednam a tedy navazujici otazka - kam? Psycholog nebo pedagogicka poradna?
@cilkat mas s ergoterapii nejakou zkusenost? To me zaujalo, ale nic o tom nevim
@tereza0111 Lepší je klinický psycholog ,PP nedělá přímo diagnostiku .
@tereza0111 Klinický psycholog, příp. řešila bych i neurologa, ale ten vám může jen dle EEG dát diagnózu ADHD, ale už stejně nemůže napsat posudek pro příp.asistenta nebo podpůrnou činnost, to může právě až PPP/příp. SPC zaměřený na tyto poruchy. Syn má podpůrný stupeň 2, tj. bez asistenta, na toho je nárok až od st. č. 3. Ale už v podstatě 3. rokem má tyto podpůrné činnosti v rámci MŠ (je potřeba učitel s vystudovanou speciální pedagogikou) a ta individuální výuka mu hodně pomáhá, rozvíjí ho. Plus má odklad školní docházky, mmj.kvůli nezralosti, pozornosti, mluvě i vcelku už kompenzované disfázii (v některých oblastech je na úrovni 5 roků, v jiných-logických je naopak velmi výrazně dopředu-měl v červnu 6)
Určite je to k niečomu ja dokonca aj na VŠ som vďaka tomu mala "výhody" - viac času na prípravu pred skuskou, viac času na písomnej skuske takže výhody s nou pôjdu naozaj počas celého štúdia rovnako aj na MŠ, ZŠ a SŠ berú nato ohľad. Mne diagnostikovala neurologicka ADHD
Určitě je to k něčemu hlavně pak ve škole invidualni plán asistent budou vědět jak s dcerou pracovat a ještě lepší řešit dřív než pozdě všude jsou hrozně dlouhý čekacky...určitě první psycholog pak případně SPC,PPP
@tereza0111 Mám zkušenost konkrétně z centra Play-si v Praze 5 (http://playsi.cz/ ) ale teda s neurovývojovou terapií u pětiletého syna s vývojovou dysfazií. Neměl problém s hyperaktivitou, ale s "vypínáním". Terapie trvala asi třičtvrtě roku s tím, že jsme zhruba po třech týdnech jezdili na kontroly tam, tam se naučili nějaké cviky a ty pak cvičili každý den doma (doma to vyšlo na nějakých 5-10 minut). Jeli jsme do toho zároveň poslechový program Benaudira (v Praze doporučuji https://www.smartbrain.cz/ , paní Šimonovskou) (tam je to úvodní vyšetření tak na 2 hodiny a pak každodení poslech hudby ve sluchátkách doma - zhruba 10 min). ... A po tom třičtvrtě roce "úplně jiné" dítě (změn během té doby bylo postupně docela hodně). U syna především výrazně klesla unavitelnost, začal se soustředit a mít prostě chuť zkoumat svět kolem sebe. Přestal mít období narušeného spánku. Za mě obrovský posun, ale taky si to musí prostě "sednout".
Obecně - když matka o dítěti řekne, že "je hodně hyperaktivní, pořád někde pobíhá, neposlouchá, u ničeho nevydrží", má to úplně jiný náboj, než když řekne "byli jsme na vyšetření na neurologii, dítě má diagnostikované ADHD, pracujeme s problémem takhle a takto, daří se nám toto a nedaří tohle".
@tereza0111 dětský klinický psycholog. Ale PPP potřebovala dg buď od psychiatra nebo neurologa. Nějaká blbá směrnice. Ale u nás je teda mega problém sehnat psychologa nebo psychiatra.
@luciksima U nás jsme se třeba jako první dostali k SPC - logopedické. Tato SPC spolupracuje s naší školkou v oblasti logopedické a dělají u nás logopedickou depistàž. A Kuba tehdy propadl, protože nechtěl absolutně spolupracovat, nesoustředil se, nic moc neřekl...tak že nás bude chtít vidět i psycholožka z toho SPC, dělala mu nějaký testy, asi jestli není opožděn ce vývoji, tehdy (4,5 r) vyšlo, že je ve spoustě vývojově věcí průměr až lehký podprůmer. VD přímo nezmínila, ale asi i to bylo. Spolupráce (v mé přítomnosti) byla 100 a 1 optozi tomu ve skolce, tak jsme si na jednu stranu oddechli, že na tom zas tak blbě není, jak to vypadalo. Pak spec.logopedka, co s ním dělala průřezová cvičení, zkoumala hlásky atd. a že je potřeba logopedická péče, ale že ona je ambulantně plně obsazená, že máme zkusit najít někoho po vlastní ose. Takže pak logopedie a tam logopedka odpozorovala, že je velmi rychle unavitelný a že má problémy s udržováním pozornosti, že možná odklad, možná že i ADHD. Tak neurologie, z toho závěr, že porucha pozornosti ano, dg. ADHD zmíněná ale nebyla...až na kontrole po roce (to už jsme měli obj. klinického psychologa kvůli posouzení mozného AS - podezrení z MŠ, které se nepotvrdilo, měli za sebou i posudek o odkladu z SPC) nám teda ADHD napsali a klín.psycholog potvrdil. Zde-měsíc před 6. narozeninami dělal zase ty průřezové testy a tentokrát naopak vyšel ve spoustě okruhů pásmu nadprůměru, odpovídající 7.až 8. roku. AS vyloučil, v MŠ zůstal podpůrný stupeň 2 (bez asistenta)
Dcera ma ADHD a s nastupem do skoly (a to chodí do alternativni, dat ji do klasicky skoly vysedet dulek by me ani nenapadlo) jsme ji nasadili medikaci. Je to opravdu diametralni rozdil, bez leku neustale vyrusuje, vykrikuje, do niceho se ji nechce, nema kontrolu sama nad sebou, zatimco s praskem dokaze ve skole dokaze relativne dobre fungovat ona i jeji spoluzaci.
Znáš Teorii Typů? Ona to diagnóza být nemusí, může to být jen takový typ osobnosti, že je člověk víc vnímavý na projevy zvenčí, které odvedou pozornost, nebo naopak se tak zamyslí, že nevnímá nic. Syn se chove podobně, měla jsem u něj podezření na ADD, psycholog to nepotvrdil, s ním spolupracoval hezky. ADD/ADHD děti se prý totiž nezvládají soustředit ani, když chtějí, nebo v nových situacích. Pak jsem narazila na Teorii typů a vidím to tak, že syn prostě takový je, konkrétně ISTP typ (a došlo mi, že vlastně funguje podobně jako já, s tím rozdílem, že já jsem se za ty roky už obléknout naučila, taky jsem ISTP).
@tereza0111 taky nad tím už přemýšlíme, máme tento měsíc 4 letou a už přestávám těm řečem typu - ona z toho vyroste, věřit. Něco se lepší něco naopak o hodně zhoršuje. Psychology jsem před rokem obvolávala, všude plno úplně nebo na x měsíců dopředu. Ale teďka už ji plánuju nechat vyšetřit. Jestli se něco změní nevím, ale myslím, že nejvíc to pomůže nám, abychom věděli na čem teda jsme. Jestli je taková povaha, jestli je nevychovaná, jestli má ADHD a od toho se snad nějak odrazíme dál. 🙏
Dekuji za dalsi nazory. Taky mozna plasim uplne zbytecne, ale nezda se mi to. Zkusim sehnat toho klinickeho psychologa. Dokud mame cas a nebude mi vadit termin za pul roku, at mam v dusi klid.. Dost mozna je to skutecne jen ten typ osobnosti, ale ...
Na neurologii jsme byli vicekrat, mela strasne, ale vazne strasne afektivni zachvaty a vyslo na EEG vse v poradku, ze je "jen hysterka". Kdyby to bylo adhd bylo by tam neco videt? I kdyz nebylo konkretne hledano?
@tereza0111 synovi dělali EEG několikrát a kromě nějakých epileptických ložisek ( což nikdy reálně nic podobného neměl) nenašli nic. Přitom má Adhd jak z učebnice.
@tereza0111 No může a nemusí, u nás napoprvé nic moc vidět nebylo (Ale projev v ordinaci byl hodnocen jako porucha pozrornosti ukázkově), na kontrole za rok už něco vyšlo i z EEG. A Aspergerův syndrom, kvůli kterému jsme tam byli též (podezření z MŠ -některé vzorce chování tomu u něj odpovídaly, ale holt je jen introvert a je dost "svůj") ten prý z EEG poznat nejde vůbec. Na to se dělají speciální testy právě u klinického psychologa, ideálně se zaměřením na diagnózy PAS.
@tereza0111 hele mé takhle reaguje syn. Má svůj svět. Musím jej nahlas oslovit, donutit aby se na mě díval a pak s ním jednat. Ale čím je starší tím je to lepší. Občas si taky říkám zda něco nemá, ale ve školce nic nahlásil. Teď nastoupil do první třídy tak uvidíme jak mu to půjde. Možná je to jen má domněnka a je prostě svůj, po mě.
@franerka Jj, selektivní vnímání tomu říkám.. Často je zabraný ve "svém" světě a když chci, aby vnímal, musím ho opakovaně oslovit, zvýšit hlas, ujistit se, že se na mě otočil, že mě vnímá a pak teprve mu můžu něco říkat...když mu byly cca 4, tak měl obdob, kdy naopak on, když nám chtěl něco říct, tak nám vzal hlavu a prostě ji prudce otočil k němu, abychom se na něj dívali a vnímali ho...zřejmě potřebuje opravdu ujištění zrakového kontaktu, takovéto "Ano Kubi, já tě poslouchám, povídej", zatímco čtu zprávy na mobilu nebo třeba krájím brambory nebo cokoliv - prostě nefunguje.
Ale já to mám vlastně někdy taky tak. Mají se mnou problém takhle tcháni. Já jsem myšlenkama někde, nevnímám okolí, co si kdo povídá a najednou na mě někdo mluví (na mě? Jak mám vědět, že na mě, když mě neosloví a nepočká, než ho kontaktuju pohledem a pak teprve se mě začte něco ptát) Jako částečná pmluva u mě - jsem polohluchá, od narození neslyším na jedno ucho a to sluchové vnímání mám narušené, proto opravdu potřebuji, aby když po mně někdo něco chce, tak nejdřív upoutal moji pozornost -oslovením atd. A ne že když začne mluvit v mojí přítomnosti, že bude automaticky předpokládat, že ho přece vnímám...tak to prostě fakt nefunguje (a tcháni to nedokážou pochopit anio po 15 letech...pak jsou nakrknutí, že je "ignoruju", ale když já je fakt třeba neslyším...fakt to nedělám schválně).
@ninive211 po mě v Spc chtěli zprávu od psychologa jinak dceru odmítali přijmout ono ji tedy v tý době byli teprve 3 roky a byla před nástupem do státní školky 4 mesice chodila do soukromé školky...ale u nás padlo už první podezření v 18 měsících dcera byla ukázková už od miminka.. Adhd,Vd a další DG.dostala hned..ve školce alespoň věděli jak s ní pracovat
@tereza0111 dceři dělali EEG 3 krát a nikdy nic neviděli ale Adhd je jasná už od miminka první podezření padlo už v 18 m....
Dají se řešit tak, že když to bude oficiální diagnoza, budou na dítě brát učitelé ve školce a škole ohledy, možná pak ve škole bude mít třeba nárok na asistenta, asi i na jiný přístup, a celkově nebude dítě považováno za nezvladatelné dítě, ale za dítě, které naopak potřebuje pomoct. Myslím, že pro diagnozu se chodí do PPP...případně ke klinického psychologovi. Pokud máte nějaké podezření, tak bych to nenechala být, předvším z zájmu tvého dítěte.