Jak zvládáte období moje, moje, moje?

jahodi
9. bře 2018

Všechno je její a nejhorší nepřítel je hlavně naše kočka!!!! (Milá nekonfliktní, flegmatická peršanka!!) Omylem třeba projde místností bohužel zrovna směrem k hromádce hraček, a už to jede. Prosímvás, je to neustálý pokřikování Moje, MOje, hrozně majetnickým tónem, k něčemu dobrý?? Já jsem na to po pár dnech co to u nás propuklo, už úplně alergická. Ty věci navíc nejsou její, koupila jsem je já!
Prosím berte to s nadsázkou a pokud je to z psychologickýho hlediska opravdu smysluplný období, budu lehce uklidněna, ale ten strašně majetnickej tón mi teda stejně fakt vadí.. 🙂

petapetruska
9. bře 2018

Taky mame obdobi moje! A moje je vsechno...od hracek az po slupku od bananu :D uvedomuje si vlastni ja.....musime prezit,pomuze jen cas :D

jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
hankaros
9. bře 2018

MOJE..hriste pred domem, manzelska postel, mámino spodní prádlo,... snazim se si to moc nebrat osobne a vysvetlovat, zvlast u osobnich veci a na hristi, ze ji to nepatri. Naopak u jejich hracek se ptam, jestli si je muzu pujcit. Ted me treba zacala vyhazovat z jeji postele - respektuju, ale vysvetluju, ze ja ji do sve taky nekdy poustim..

veronicka89
9. bře 2018

U nas 2.5 r ale muj nikdy ani nic v teto souvislosti nerika ... Nenapada me proc by to delal

olga_
10. bře 2018

Jo, je to normální 😅 a mně otevřelo oči toto - cituji z knihy Výtvarné činnosti pro malé děti (zde převzato z článku T. Berry Brazeltona Families Today):

Pravidla chování batolat:
- Když něco chci, tak je to moje.
- Když ti něco dám a pak si to rozmyslím, je to stále moje.
- Když jsem měl něco před chvilkou, je to moje.
- Když je něco moje, za žádnou cenu to nikomu nedám.
- Když něco stavíme společně, jsou všechny dílky moje.
- Když to vypadá jako moje, je to moje.

🌷

zmrzlinka
10. bře 2018

Je to dítě a nechápu jak si to můžete brát takhle osobně.

viridie
10. bře 2018

@jahodi Tahle fáze je naprosto normální, hlavně si to nebrat osobně, povznést se, vysvětlovat a nabádat ke sdílení věcí- například hraček na písečku.🙂

eldrag
Autor odpověď smazal
Zobraz
kassandra1
11. bře 2018

@zmrzlinka Klídek ženy, však paní píše, že je to s nadsázkou.....

anazuzzuzana
11. bře 2018

Všechno je MOJE a všechno musím dělat SAM...občas na nervy. Hodně mě teda štve, že se nechce dělit o hračky - nejenom o svoje, ale i o cizí - např.v hernickach atd...vysvetluji do nekonečna, tak v jednom procentu případů to k něčemu je...ale už vidím mirne zlepšení s tím, jak víc mluvi a víc si chce hrát s ostatními dětmi.

mrav
11. bře 2018

Taky jsem si toho všiml u své dcery, skoro dva a půl. Své odrážedlo nepůjčí, s cizím balonem by si hrála... Taky vysvětluji, že si ten balon půjčila a že si chlapeček odrážedlo taky jen půjčuje. Někdy ale ty naše děti z nás dokážou udělat pěkné voly. My jim něco vysvětlujem a ony se baví tou svojí ugrofinštinou. Domluví se mezi sebou samy. My jsme dospělí,a už jsme to zapomněli...

elu
11. bře 2018

@veronicka89 tak je opožděný, určitě by to mělo přijít

bamak
11. bře 2018

@jahodi Je to normální....a určitě to bude i smyslupné 🙂. Musíš to příjmout, nebo se zblázníš. Jen mě překvapila věta (byť s nadsázkou), že její hračky nejsou její protože jsi je koupila ty. Nemyslím si, že by to tak mělo být. Pokud jsi jí věc dala, stává se její. Ty dárky k vánocům považuješ za půjčené? Vysvětluj, koriguj, ale taky jí přiznej, že se svými věcmi může nakládat podle sebe-nechce půjčit hračku, nemusí, ale počítej s tím, že ani ostatní ti hračky nepůjčí. Neboj, přejde to....a začne období PROČ 😀....to je horší.

lalen1
11. bře 2018

Je to obdobi, kterym si projde vetsina deti, ale normalni mi to neprijde neresit a neucit prcka, ze ano jsou veci ktere jsou jeho, ale taky, ze ne vse je jeho a je fajn veci pujcovat a ne jen si pujcovat...
Taky to slovo nesnasim... a neberu si ho osobne 😀

lalen1
11. bře 2018

@elu 😂😂😂😂 je opozdeny 😂😂😂
@veronicka89 no, asi bych ho to zacla co nejdriv ucit at neni pozadu 😂

veronicka89
11. bře 2018

@lalen1 😆😆😆 dokonce me ani nebilo me dite a dokonce nemelo ani nejaky vzdor ...

Hmm asi bych ho mela nechat vysetrit....

absintka19
11. bře 2018

@veronicka89 rozhodne neni opozdeny....znam spoustu deti co napr. vzdor nemeli. Kazde dite je original. Vase dite neni opozdene, to si jen nejaka maminka hladi sve ego 🌹

jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
lalen1
11. bře 2018

@veronicka89 nebilo Te ??? To neni mozny.. protoze to je taky dalsi vyvoj dnesnich deti co si uvedomuji svou osobnost a je to zcela normalni 😂😂😂

elu
11. bře 2018

že je opožděný, jsem napsala mamince....aby si uvědomila, svuj hloupý příspěvěk...že nevidí důvod, úroč by to měl dělat 🙂...miluju, když někdo neumí číst mezi řádky...někde jsem četla, že pro děti jsou t věci tak důležité jako lidi, nebo jako přímo jejich osobnost...a to že to nechtějí pujčit je stejné, jako my třeba nechceme pujčovat svýho manžela jiný ženský 🙂...s věkem se naučí rozlišovat, že to můžou pujčit, že se nic zlého nestane ...ba naopak, že udělají radost druhému a tudíž i sobě

veronicka89
11. bře 2018

@elu no a napadlo vas ze by se me to mohlo dotknout , ze urazite meho syna ....

Ja pokud vim nikoho neurazila 😉

Je taky neco jineho byt mezi cizima a nechtitkazdemu neco pujcit 😉 ale proc by mi doma rikal ze je neco jeho nechapu - nevidim duvod

Muze vam to prijit hloupe 😉 ale zas jako prehanet a rikat ze je nekdo opozdeny je uz celkem moc 😈

kamste
11. bře 2018

Někde jsem četla, že aby bylo dítě schopno se skutečně dělit (ne z "povinnosti" nebo "strachu z trestu"...), potřebuje zažít pocit skutečného vlastnictví.
I já mám věci, které nerada půjčuju a chci, aby byly jen "moje": kabelka, doklady...

lalen1
11. bře 2018

Me se libi jak se dokaze prekroutit puvodni resena vec... slovo moje je v poradku-pokud opravdu dana vec, hracka ... je moje.. taky uznavam, ze vsechno se pujcovat nemusi-oblibena hracka, hracka s kterou si ted prcek hraje..... ale privlastnovat si veci co moje nejsou mi neprijde v poradku.. To pak muze prcek rozjizdet i mimo domov a celej svet, aby se mu podrizoval ..
A tedy doufam, ze MOJE (nase) dcerka v budoucnu nebude pujcovat svyho chlapa jinym, kdyz jsem ji od mala ucila, ze je fajn si veci pujcovat 😂

kamste
11. bře 2018

On tu je ještě jeden problém - malá slovní zásoba takového dítka. Pod slovem "moje" schovává víc významů:
- je to moje - patří mi to
- teď to mám v ruce já a chci si s tím hrát
- chci si to půjčit, aby to na chvilku bylo moje
atd.
Jak se bude zvětšovat slovní zásoba a komunikační schopnosti, tak i pomine období "moje".
Je dobré dítku pomoct lépe vyjadřovat svoje přání a jednoduchými slovy upřesnit situaci "tvoje", "teď já", "půjčit" atd.

semisovamys
11. bře 2018

@veronicka89 to přijde

elu
12. bře 2018

@veronicka89 ja jsem celkem doufala, ze se vas to dotkne, protože stejne tak se vas prispevek asi dotkl tech maminek, kterým to děti dělají...víte e to problém jako každý jiný....lidé si neuvedomují, co píšou a říkají...ale me to prislo uplne stejně nadrazené...jako kdyby nekdo napsal, že jeho dítě má nějakou nemoc a chce poradit jak se s ní vyrovnat a nekdo mu napsal...no tak moje dite teda je zdravý🙂....toto období vzdoru celkově je prostě období, kdy můžete dělat "všechno správně" a stejně ty projevy dítěte mužou pisobit, že je dítě třeba zlé, nebo nevychované....abych to shrnula...ja se nedivím, když dítě ve dvou letech neco nepujcí, nebo se vzteká v obchodě....ale u třicetiletých žen mi už některé "rady" přijdou už na hraně vady charakteru 🙂))) (ted jsem nemysla vás...ale obecně nás všechny dospělé...že to jak se chováme nekdy je fakt hnusný)

jahodi
autor
12. bře 2018

@veronicka89 taky jsem si až docela donedávna myslela, že moje dítko zvládlo pochopit že všechno není jeho a že se můžou věci i půjčit atd. 😝😝😝

Taky nechápu, proč se moje dítko může "zbláznit" že všechny věci jsou její a už vůbec nechápu proč kvůli tomu je zlá na kočku. kdyby na mladšího sourozence - toho jako nemáme, ale nečekala jsem sourozenecké spory S KOČKOU!!! 😀😀😀😀😀😀

Asi může být teoreticky možné, že synek nebude mít období vzdoru vůbec, ale spíš se přikláním k variantě výše napsané: To přijde 😅😅😅
(A když ne tohle, tak něco jiného 😝😝)

jahodi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
lalen1
12. bře 2018

@elu oko za oko a zub za zub????
To nemyslis vazne 🙈🙉🙊
My co deti vychovavame a snazime se, aby se chovaly slusne, tak jeste, abychom se omlouvali za to, ze nejsou rozmachany a zly...
Ja osobne bych se stydela za takove chovani prcka. Omlouvat vse za nejake obdobi je masakr trend!