Jak rozmluvit dítě?

1. pro 2021

Ahoj, jdu si pro radu. Našemu prckovi budou v lednu 2 roky a pořád nehodlá mluvit. Umí jen máma, bába, táta a pak změť hlásek a pískot. Když na něho mluvím, rozumí. Jdeme ven a běží si pro boty apod. Knížky si prohlíží zásadně sám, neopakuje po mně, jak dělají zvířátka, ale když řeknu, kde je pejsek, nalistuje danou stranu. Mám to nějak a případně jak řešit, nebo tomu dát čas? Mluva prý souvisí i s motorikou, tu má velmi dobrou, a kousáním. Má už všechny zuby, jí to co my, hezky kouše a nic.

adula000
1. pro 2021

ještě má čas, neboj on se rozmluví a pak budeš na tohle období ještě ráda vzpomínat :D 🙂

neomenia
1. pro 2021

Básničky, knížky, leporela, popisovat obrázky, ukazovat zvířátka, komentovat vše kolem vás, co kdo dělá, jak se co jmenuje. Pořád, věnovat se tomu hodně ( pohadky v televizi nebo v mobilu to dítě nenaučí)....

moonulka
1. pro 2021

Já bych řekla, že má ještě spoustu času, vidím v okolí, že kluci obecně mají mluvení víc na háku. Ženské mají upovídanost v genech. 😄 Takže bych byla trpělivá, dokola na něj mluvila, všechno popisovala. I když nemluví, tak všechno vnímá. S dcerkou (1,5r) chodím do kroužku rodičů s dětmi, chodí tam s námi i dvouletý a ten se právě díky kroužku moc hezky rozmluvil. Asi to pochytil od ní, ta už teď jede abstraktní slova jako tady, toto, tam. I když tomu dnešní doba moc nepřeje, tak ho zkusit brát mezi vrstevníky.

monii007
1. pro 2021

To prijde, ma cas. Nijak ho nedonutis. Az bude prioraveny, zacne mluvit a pak budes koukat, jak je sikovny 😊
Stejna situace u me kamaradky. Ma syna, 4roky, a rozmluvil se nedavno. Nakonec i koukala, jakou ma slovni zasobu, kdyz do ted nemluvil.

pe_tu_ss_ka
1. pro 2021

Také kolem 2 roku moc nemluvil.. asi měsíc přes druhými narozeninami jsem malému začala dávat rybí olej od eye q, a ještě měsíc před tím, než měl 2,5 , když ho vzali od září do školky, jsem si říkala, jak se tam domluví. Ve 2,5 letech začal víc a přes prázdniny se rozmluvil, a teď už pusu nezavře, teď bude mít příští týden 3. A ten olej měl ještě jedno pozitivum, měsíc po 2 narozeninách byl komplet bez plen (na noc měl ještě 5 měsíců plenku pro jistotu, ale vždy byla suchá).

me_druhe_ja
1. pro 2021

Syn měl dva roky v listopadu a vypadá to podobně. Na jídlo říká HAM a občas z něho vypadne máma a papa (táta francouzsky). A pak má několik slabik který vždy používá pro ty samé věci. Třeba ko je vždycky koza, ka jsou kaceny, ku je kůň...A tak. Určitý zvířata třeba předvádí vyrazem v obličeji. Knížky miluje, často si je prohlíží, ukazuje na obrázky a chce abych říkala co to je. Když mu říkám ukaž mi tohle ukaž mi támhleto, tak už pozná strašnou spoustu věcí. Takže opravdu rozumí krásně. Teď už se naučil základní barvy, když mu řeknu ať podá nebo navleče červený kroužek tak to udělá. Co se týče motoriky tak tam je hodně pozadu, ještě samostatně nechodí a i ta jemná motorika je horší, ale to je způsobeno jeho genetickou nemocí. S kousáním naprosto problém nemá, i když je to teda nejedlík a nejí moc. Ale když chce pokouše všechno. Dávám mu už pár měsíců omega-3, tak snad to pomůže. Jinak mi navíc jsme ještě trojjazyčná domácnost, žijeme ve Francii, takže i to má složitější. Ale taky bych ráda aby z něho něco vypadlo. 😀 nicméně nezbývá než čekat a pořád mluvit a popisovat. 🙂 Opravdu se některé děti rozmluví až mezi třetím a čtvrtým rokem.

dashyyy
1. pro 2021

My jsme začínali s logopedkou malováním.. říkala, že si to děti umí pak všechno líp spojit v hlavičkách.. 🙂

errol4388
1. pro 2021

Dnes jsem to samé řešila při kontrole na naurologii. Syn za měsíc 2 roky, umí cca 18 slov. Paní doktorka říkala, že je to v ,,normě,, a že řeč můžeme podpořit rozvojem jemné motoriky. Takže malování, vkládačky, stavení věží z kelímků nebo kostek apod.

rozitta
1. pro 2021

@adula000 přesně!! Kde jsou ty časy, když dítě řeklo pár slov. Teď mu pusa jede, že ho občas už skoro na kolenou prosím ať je chvilku potichu. A ty věčné skoro filozofické otázky, na které MUSÍM vymyslet odpověď i kdyby čert na koze jel, protože pouhé "Nevím" ho neuspokojí !!! 🤦🤦 Jak odpovědět na otázku: maminko, kdybysme si vyměnili oči, tak co? A to je pořád dokola, mozkové závity skřípou o 106, fantazie jede na plné obrátky. A ještě to dokázat zdůvodnit 🤦🙈

rozitta
1. pro 2021

@me_druhe_ja trojjazyčná domácnost? Jen jednu řeč by měl mít mateřskou, v té přemýšlet. Ano čím víc jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem ale jen jeden jazyk má být hlavní.

me_druhe_ja
1. pro 2021

@rozitta Ano, trojjazyčná. Já na děti mluvím výhradně česky, přítel a všichni v okolí samozřejmě francouzsky, vzhledem k tomu, že žijeme ve Francii, a mezi sebou mluvíme pořád spíš anglicky (fr.sice už umím, ale pořád je ta angličtina lepší a snazší). Angličtinu ho neučíme, ani na něj nemluvíme, slyší to jen pasivně. Jinak bilingvismus je dneska naprosto běžná věc, čím dál víc dětí se rodí smíšeným rodinám. Jsem v několika tematických skupinách na FB a je úžasné, co ty děti dokážou. Pro ně je to naprosto přirozené. Prostě mají dva mateřské jazyky. Často je ten jazyk,kde žijou, dominantnější samozřejmě. Jsou tam i rodiny, jejichž děti ovládají 3-4 jazyky na úrovni mateřštiny (Př otec Němec, matka Česka, žijou v Itálii a mezi sebou angličtina). Lidský mozek je úžasný a my využíváme jen malou kapacitu. 🙂 jen déle trvá, než si to v té hlavě utridi a začnou mluvit. ze začátku zcela běžně jazyky mixují. Tohle je něco jiného než když je dítě v Čechách, oba rodiče Češi, ale oni se do něj snaží uměle valit angličtinu z YouTube a tak od narození pomalu. To nepodporuju.

krisstina93
1. pro 2021

Dej mu čas, syn se rozmluvil až ve 3 a půl ve školce. Většinou je dost donutí kolektiv. Mladší mluví obstojně od těch 2 let, ale opět ho donutilo to, že se chtěl dorozumět se starším.

zmrzlinka
1. pro 2021

Syn mluvil v roce a půl a dcera začala mluvit někdy po druhých narozeninach.Nejvic se rozmluvila když začala chodit do školky.

lachipie
1. pro 2021

@me_druhe_ja Souhlasím. Když se dítě narodí dvěma Čechům a matka se do toho snaží valit angličtinu, ještě k tomu nedokonalou, to když už tak mluvit na to dítě jenom tím jazykem. Jenže rodilý Čech v Čechách nedokáže ve 100% případů vždy mluvit na to dítě jen a jen anglicky nebo pro který jazyk se vlastně rozhodli. Já sice fj umím na úrovni rodilého mluvčího, ale žijeme v Čechách, takže mluvím na syna česky (i když mi hromadu lidí říkalo, ať na něj mluvím fj). Ale moje neteře žijou v Německu, máma Češka, táta Němec a umí oba jazyky úplně stejně. Možná psát česky tak dobře neumí, ale umí přepínat mezi těmi jazyky naprosto dokonale a vůbec jim to nepřijde.

janina92
1. pro 2021

Ahojky, můj syn taky ve dvou letech neřekl téměř nic, ale jakože fakt nic. A dneska má tři roky a už se rozmluvil fakt pěkně. Od těch dvou se to postupně zlepšovalo. Ted je z něj pěkný brepta 😀

lachipie
1. pro 2021

Myslím, že můžeš být v klidu, ještě mu nejsou ani dva roky... Pokud by mu bylo víc jak dva a půl a stále mlčel jako ryba, tak bych to možná začala řešit, ale teď ještě můžeš být v klidu.

daasqua
1. pro 2021

Má dost času. Dcera začala víc mluvit v 3 letech a 3 měsících (předtím dlouhé litanie ve své řeči, které jsem rozuměla), konečně začala opakovat, předtím prostě nechtěla. Pasivní slovní zásobu měla vždy nadprůměrnou, hrubou motoriku taky, jemnou tak průměr. Ale taky mě to období 1,5-3 roky štvalo, nemohla jsem se s ní pořádně dorozumět (i když ona chápala vše, znala svůj režim, co se smí/ne apod.). U ní to bylo, že prostě ona musela chtít. Plus samozřejmě, od 1,5r byl covid, takže jsme nechodily do kolektivu a byly hodně na chalupě v lesích, kde si moc nepokecá, to ji ovlivnilo myslím hooodně (a štve mě to doteď, že nemohu obě děti tak rozvíjet, jak bych chtěla, čas už jim to nevrátí).

me_druhe_ja
1. pro 2021

@lachipie Tady je velká komunita Čechů, je tu i Česko-fr asociace a dělají pro děti od 3 let 1x za 14 dní v sobotu českou školku/školu tak se těším, az začnou chodit. Je tady mnoho dvojjazyčných děti a opravdu je to pro ně naprosto přirozené, co jsem viděla. Já mluvím česky, anglicky, nemecky a nově teď francouzsky, ale neumím ty tři jazyky natolik dobře, abych si troufla je učit dítě. To musí být člověk opravdu jak rodilý mluvčí, jinak je to spíš na škodu. Myslím u těch malých dětí. Až budou mít AJ ve škole, klidně s nima budu mluvit AJ v rámci učení, to už je jiný. Já si fakt nedovedu představit na ně mluvit Jinak než česky. I když jsme u doktorky, v jeslích, na cvičení....S ostatníma se normálně bavím FJ, ale pokud se obracím přímo na dítě, VZDY používám CJ.

janule0123
3. pro 2021

@rozitta na malé děti je nejlepší mluvit svým jazykem … takže funguji jak mají 🙃ony si to přeberou a umí to celkem rozlišovat … něco jinyho je, když rodiče jsou Češi a mluví na nej cizím jazykem…

rozitta
3. pro 2021

@janule0123 ano jistě, samozřejmě. Ale ☝️ v jakém jazyku přemýšlíte? Myslím ve svém nitru, když se Vám něco honí hlavou? Jen jedním jazykem můžete být sám v sobě, chápete mě? Pokud nemá dítě od narození jeden jazyk opravdu MATEŘSKÝ má v hlavě binec. Změť. Pokud je vystaveno několika jazykům ve stejné intenzitě, co si z toho má vybrat?

felixfelicis
3. pro 2021

@rozitta a jak to uděláš, když žiješ s cizincem, abys dítě nevystavovala několika jazykům?
Já teda vždycky rostu z toho, když někdo vykládá, jak někdo umí jazyk tak dobře, že se mu v něm zdají sny apod. Já přemýšlím v obrazech 🙂

jane46
3. pro 2021

Nám nepomohlo nic... Po třetích narozeninách začal ze dne na den mluvit ve větách, ale jako že dobře vyskloňované, dobře rody atd. Sice taky chodíme na logopedii, některá písmenka má problém, ale asi jako jiné děti. A už pusu nezavřel...
Jo a letos (5 let) při vystupování děti (před celou vesnicí) byl slyšet nejlíp a nejvíc a všechny básničky a písničky si krásně pamatoval.
Mladší je v bleděmodrém stejná. A já prý taky dlouho nemluvila a pak najednou šup... Nevím proč. Přitom se snažíme ze všech stran, tablet a mobil nemají vůbec. TV jen ráno a večer. Mám podezření, že si to dělám sama... Že jim jako máma rozumím a hýčkám je tím, že nepotřebuji od nich vysvětlení. Že mi třeba stačilo známé gesto a hned jsem věděla, co chtějí a nechtěla to po nich říct, nebo mi stačil nějaký patvar místo slova... Nevím.

felixfelicis
3. pro 2021

@jane46 některé děti to tak podle mě mají daně svou osobnosti, že než by to řekly špatně, radši si dele pockaji. Nejstarsi mluvil hodně brzo, ale měl spoustu svých dětských zkomolenin, bylo mu to jedno, sázel to tam, jak to přišlo. Prostředním to trvalo déle, ale zato pak už říkal ta slova rovnou správně, žádné patvary.

jane46
3. pro 2021

@felixfelicis To říká moje mamka 🙂
Hlavní je, když dítě rozumí, má širokou tu pasivní slovní zásobu, protože ta slova tam pak má a jen se to rozjede...

janule0123
3. pro 2021

@rozitta myslím si, ze ta intenzita není nikdy stejná a vybere si samo, co je pro nej výhodnější za jazyk mít “svůj” přirozenější a bude to dle země kde funguje … skolka, škola, kamarádi …znám takové malé, větší i dospělé a bylo to ku prospěchu 😃žádný problém nemají, spis naopak .. některé to i slušně živí… znám i ty co mluví jen jazykem země ve které žijí… a je docela smutný když se nedomluvi a nerozumi polovině rodiny 😂představ si, ze by tvoje děti nerozuměli tomu co říkají tvoje rodiče, jejich teta, … naopak se mě teda nezdá abych já třeba mluvila na své dítě anglicky když jsme oba Češi a zijem v Česku, to určitě ne …

rozitta
3. pro 2021

@felixfelicis úplně normálně. Z praxe: kamarád žije s Němkou v Německu. Mají dvě dcerky 8, 3. Tu starší naučil česky jakž takž, a u té druhé to " dle jeho slov" vzdal. Jeho rozhodnutí nehodnotím. Ale jak vidíš, tak to jde i při žití s cizincem nevystavovat několika jazykům. On už za těch 15 let mluví perfektně německy.

rozitta
3. pro 2021

A reagovala jsme na tu trojjazyčnou domácnost, dvojjazyčná je ještě pro dítě únosná. Ale stejně si trvám na svém, že by mělo mít dítě jeden jazyk hlavní, svůj.

felixfelicis
3. pro 2021

@rozitta a s jeho rodinou se jeho děti domluví jak? Posílá babicky a teticky na kurzy němčiny? 😀 To mi přijde dost škoda kvůli tomu ty děti ochudit o část jejich historie. Já bych to tak nedramatizovala, některé země jsou vicejazycne samy o sobě a malí Katalanci nebo Belgičan asi taky nějak zijou a mluví.

me_druhe_ja
3. pro 2021

@rozitta Je to fakt kravina co píšeš, promiň. Nemáš s tím zkušenosti. Navíc nejsi sama bilingvni (ani já ne), takže vůbec netušíme, jak to mají v hlavě lidí, co od malička mají dva mateřské jazyky. To, že ty (nebo i já) neumíme přemýšlet ve dvou jazycích neznamená, že to neumí nikdo jiný. Ty bilingvni děti ano. Stejně jako lidi, co žijou v cizině léta a místní jazyk ovládají jako mateřštinu. Holky tady opravdu přemýšlí někdy cesky, někdy francouzsky. A jak jsem psala výše, my na děti anglicky, takže třetím jazykem, nemluvíme, ale mezi sebou ano: pro mě je to snazší a v té francouzštině se tolik ještě neumím vyjádřit. A to jim mám zalepit uši, aby to neslyšely? Ja si stojím za tím, že pokud jsou rodiče jiné národnosti, je pro ty děti jen a jen přínosem, když se učí oba jako mateřský jazyk. Mě osobě by šíleně mrzelo, kdyby mi dítě nikdy neřekli cesky: mami, mám te rád. A nehledě na to, že chci, aby mluvili i s prarodičema.

felixfelicis
3. pro 2021

Stejně bude mít jeden jazyk vždycky prirozene navrch: matka mluví zezacatku na děti víc než otec, pak zas budou víc pod vlivem toho, co uslyší ve školce a ve škole. Takze je podle mě bezpredmetny to řešit. Vím o jednom pripadu, kdy děti dvojjazycnou výchovu bojkotovaly (tam už přesně nevím, jak to probihalo), ale dalších xxx je úplně vpohode.