Zdravím ženy, potřebuju poradit. Máme skoro 2,5letou holčičku. Abych byla upřímná tak už nevím co s ní... Má teď takové to období kdy si všechno prosazuje. To je vpořádku, Problém ale je, že u toho neskutečně ale opravdu neskutečně ječí 😶 nedá se to ani popsat. Snažím se jí vše vysvětlit atd... Ale je to marný. Ječí tak silně, že mě stejně neslyší a mě to rve uši... Trvá to už snad 3-4m v kuse. Vzteká se neskutečně snad u všeho ( oblíkání, jídlo, hraní, když jí něco nedám, když jdeme spát...) přijde mi jako by se úplně přestala smát na svět. To myslím samozřejmě obrazně. Má i světle stránky... mazlí se, pusinkuje mě atd...A teď k problému. Bydlíme v paneláku a už dvakrát mě ve výtahu odchytila sousedka s tím, co tam tomu dítěti dělám. Že řve tak moc, že to je hrozný. Já to samozřejmě vím ale nevím co s tím dělat. Nepomůže nechat vyvztekat, nepomůže obejmout, nepomůže placnout, vysvětlit nic... Je to úplně k ničemu.No a jak mluvím se sousedskou tak mi říká... Občas mám chuť k vám zavolat policii či sociálku 😡😡😡. No a co s tím? Dceři neubližuju. Jo občas jí plácnu po zadku když je to přes hranu... Ale většinou se snažím to vyřešit po dobrém. Stále jí říkám že není hezké tak moc křičet. Nejhorší je, že když chytne tohle svý pěvecký sólo tak ne a ne přestat. Naopak přidává, protože ví že mi to vadí... Manžel je z toho taky už hotový. A babičkam to samozřejmě nedělá 😡. Teď ještě začala dělat to, že se vzbudí ve 2h ráno a začne ječet že chce k nám. Vezmu k nám a za 2m ječí že chce do své postýlky...a takhle jedeme i hodinu 😡😡 pak už na to kašlu... Fakt si začínám říkat zda je to normální? Zda nezajít za dětským psychologem či něco... Nemáte někdo zkušenosti 😟?? Děkuju
@martikbertik Mluví dcera? Rozumí tomu co jí říkáte?
@martikbertik Syn měl taky tyto stavy... dětská lékařka tvrdila,že je to v pořádku,bohužel klinická psycholožka nám potvrdila,že v pořádku to není...Já bych po našich zkušenostech asi začala řešit.
Mně to v této míře taky nepřipadá ok. Vývojově se Vám jinak zdá v pořádku? mluví, rozumí, umí takové ty obvyklé věci?
@muhehehe
@sisa158
Ano dcera je jinak šikovná. Od dvou je bez plen a to u v noci. Dává dohromady i docela složitý věty... Třeba: drak honil vilu, protože mu jabko snědla... Normálně komunikuje, odpovídá. Pomáhá. Ale jak jí chytne ten její rapl je úplně jiný dítě . Chápu že děti zlobí, křičí. Ale nikdy jsem nikde neslyšela to co dělá ta moje 😶
@martikbertik Tak to třeba možná bude jen nějaké období..,ale pokud se vám to nezdá...tak bych navštívila odborníka...
Zkusila bych křičet s ní :D
Nezkouší se takto prosazovat, protože ví, že prostě povolíš? Chápu, že je to psycho, ale třeba to chce jen důslednost, a když něco řeknu, i vysvětlím tak aby chápala, tak ukázat že nepolevíš ani když si ty hlasivky vyřve 🙉
@martikbertik rozhodně nekricet s ní, u nás to taky jede, ale už jsem zjistila příčinu...s manželem máme totiž takový styl komunikace, ne že bychom křičeli, ale prostě jsme takoví emotivní, takže pomáhá, když my spolu mluvíme klidně, na dceru taky nikdy nekricet a jestli se tuli rada, tak v tom jejím záchvatu ji říct, ať se jde radši potulit a až přestane, tak ji zkusit modelove ukázat, jak by měla příště správně reagovat...třeba ji říct, jak si začala křičet, já jsem se tak lekla, hezčí by bylo, kdybys příště řekla "maminko prosím, podej mi to a to"...ale neříkejte ji to v tom afektu když bude, ale potom a zcela klidně..máte asi náročné dítko, jako je i to naše, časem začne být empatictejsi a když budete v klidu vysvětlovat a nebude se doma kricet(jako vy s manželem) přejde to alespoň do nějaké únosné míry
@martikbertik není nad sousedy, že? Jako když to vytáčí tebe, ještě aby je ne, ale místo pochopení, promluvit si o tom hned hrozit policií, nebo sociálkou 🙈 to by sousedka z domku od naproti měla úřední návštěvy ob den, má o rok staršího kluka (nyní 4,5) a ten ječí snad při každé příležitosti, že i náš malý rapl se mě jednou na hřišti zeptal "maminko, co to dělá?" Jako, konzultací s odborníkem nic nezkazíš, hned bych ji k němu tedy netahala, aby se nezatvrdila. A dle jeho posouzení bych pokračovala dále...
No měla jsem takovou dceru rvala jak tur šíleně ...ale ona toho měla víc málo mluvila atd.a DG.ma možná bych zkusila toho psychologa...
@martikbertik Ja mam taky takovou ujecenou dcerku. Okolo tech 2-3 let to bylo nejhorsi, pak se to zacalo zlepsovat. Do te doby, kdyz ji chytl rapl, tak proste jecela tak, ze drncely tabulky a sousedi se ptali, co se deje. Socialkou nastesti nikdo nevyhrozoval, protoze me znali dlouho a vedeli, ze starsi syn evidentne tyrany neni🙂 Drzim ti palce, at to brzo prejde. Recept na zmenu neni, jedina vec, co mi pomohla, bylo, kdyz mi kamaradka rekla, at to proste prijmu, jak to je. Ne, ze by pak dcerka prestala rvat, ale mne se proste nejak vnitrne ulevilo. Ted jsou ji ctyri, porad je sva, oproti synovi o dost narocnejsi, ale je chytra a sikovna. Diagnoza v tom asi zadna nebude, proste je to takova povaha. A cim je starsi, tim vic dokaze sama sebe regulovat, kdyz se ale zabejci, tak s ni proste nic nehne. Drzte se, ono to jednou snad prejde🙂
@martikbertik též bydlíme v paneláku,užili jsme si s dcerkou svý,když se narodil syn a povyrostl,tak už byl rev 2x takový, hádají se,postuchuji,řvou po sobě.obcas si myslím,že tu sociálku sousedi zavolají,ale nikdy nic neřekl.... osobně bych sousedce řekla zda by dceru nemohla chvilku pohlídat...
@veronikav31 to si nemyslím že by tohle dělala i sousedce.
@martikbertik Navrhuji to sousedce vysvětlit, popovídat si s ní o tom, té policii a socialce se zasmát že já být v kůži sousedů, uvažovala bych o tom taky.
A radu odborníka tím se nic asi nezkazí, treba na něco přijdete 🙂 Každé dítě je jiné a potřebuje jiný přístup, moje dcera párkrát taky takhle chytla rapl, hlavně když jí někdo něco nevysvětlil a chtěl to po ní. Mě osobně chytla rapla fakt párkrát, ale já věděla jak na ni, je mi dost podobná (nerada to přiznávám, protože to s ní není jednoduché 😃) Ted ve 4 letech je to horší, ale myslím že prostě nedává manželovo "prostě to tak bude" jak byl vychovan on a nemá často trpělivost vysvětlovat (a jak to pak padá na moji hlavu tak já už pak kolikrát taky ne). S manželem jsem od dcery roka a půl.
Období vzdoru... Můj syn 2 a půl totéž...taky panelák, sousedy lituju, zatím to trpí.hysterak třeba 30min kvůli pití n. Něčemu jinému. Dále řev při boji v 5letym bratrem... mohlo by být i hůř. Na psychologa to určitě nebude.
@martikbertik sousedí jsou vždy nejchytřejší, měla jste jim říct, ať to jdou dceři vysvětlit ať neječi