Co vše zvládá dvouleté dítě? Co musí umět do školky?

ladyhacek
13. dub 2017

Ahoj můj syn je moc šikovný a nehci aby tu zaznělo, že na něj dělám velké nároky. Vím, že vše má svůj čas 🙂
Za měsíc jdeme k zápisu do školky (nastupuje v září ve 2,5 letech)
Zatím má plenky, ale to snad odbouráme než nastoupí (na nočník chodí)
Neumí moc mluvit - to co umí tka říká krásně > tedy srozumitelně > mamů, babů, tatí, de je (kde je) tady, není, já chci, mňam ne a nějaké zvuky zvířat > z toho co umí složí i jednoduchou větu - de je mámo, není tatí, tatíí mňam ...
já jsem nastoupila zpět do práce tak se sním nikdo moc ,,neučí´´ tvary, barvy .... > včera jsem naschvál vzala kostku s tvarama a překvapilo mě že i když sem to teď vůbec necvičili (asi 2 měsíce) tak vše zvládnul a i hledal kam to dát ....
ale ty barvy > myslíte, že 2-2,5leté dítě by mělo přiřadit barvy? dřív mi třeba pár barev přiřadil ale teď už ne.
Ujde docela velkou vzdálenost (alespoň myslím, že je to hodně - cca 3km posledně) V lednu začal jezdit na motorce - dřív nejevil zájem.
Ukáže kd emá nos, ruce, pupík ... prostě vše na těle (občas si teda plete pupík a pindík 😀 )

umí si svléct ponožky, čepici, mikinu, gumáky, tepláky (včera i plenu 🙂 ) obléknou umí jen čepici.

Budou nás ve školce z něčeho zkoušet? Mám trochu strach syn je silný ročník a u nás ve školce mají omezaný počet míst a za loňský rok mají plno kapicitu navyšovali, ale nevím o kolik.

Děkuji

stratilikova
13. dub 2017

Moja má 2r8m, hovorí plynulo, už v lete rozprávala, pomenuje všetko, čo chce a potrebuje, podakuje, podľa nálady väčšinou pozdravi aj poprosi. Farby ovláda pár mesiacov. Naje sa sama, pije z hrnceka. Medzi deťmi na ihrisku je samostatná.
Ale má plienky na spanie, vyzlečie sa spolovice, oblečie tiež. To v lete ešte ešte dopilujeme (mám ešte ročného a niekedy mi chýba trpezlivosť a čas 😂 a musíme natrénovať používanie WC a to, aby sa sama utrela.
Inak v škôlke deti nič neskusaju, u nás požadujú: byť bez plienky, vedieť si povedať/ukázať, čo dieťa potrebuje, piť z hrnceka, jesť lyžicou. Spočiatku hlavne u najmladších pomáhajú s obliekanim.
Inak moja má v srpnu 3r a bude z posledných, ktorú vezmú. Možno sa vlezu ešte nejaké podzimni detí. To syn je prosincovy a pred ním je silný ročník, ak ho vezmú v 2r9m bude zázrak.

ladyhacek
autor
13. dub 2017

@stratilikova tak z hrnečku už pije pár týdnů to se naučil brzo. plenky na noc bude mít asi dlouho hodně pije - i v noci. Když něco chce tak prosí automaticky a ukáže co 🙂 Syn lžičkou (tedy sám) jí cca od 15m (zkoušíme i vidličkou )

sarkar
13. dub 2017

@ladyhacek ahoj, synovi jsou taky dva a je na tom tak nějak stejně, oblékat už se tedy snaží (slipy tak, že mu leze zadek, tepláky obě nohy do jedné díry apod), ale to se podá. Tvary fakt asi neumí 😀 A barvy vůbec ne. Je druhé dítě, takže asi proto. Starší dcera je ve školce v září a co vím, tak všechno se učí až tam - počítat do tří a pak do pěti, nějaké barvy asi taky apod. To, že se umí sama obléct, mi z úst učitelky vyznělo jako pochvala, asi to nebývá zvykem.
V podmínkách do školky bylo, že si musí umět říct, když něco potřebuje - na wc, napít, pomoct s převlékáním apod., pak myslím smrkání a možná tedy i to wc, ale jinak nic. Z ničeho u zápisu nezkoušely, jen s ní prohodily pár vět, daly jí vybrat z dárečku, který vyrobily starší ročníky a to bylo vše.
U nás tedy celý rok probíhá "mateřské centrum",což je hrací hodinka v úterý po zavření školky, kam si budoucí "školkáčci" chodí hrát a navíc jsme maloměsto, Radku zas až tak moc dopředu neznaly, ale Jáchyma znají od malička, hlavně proto, že mi občas uteče do třídy když je Radka v šatně moc pomalá 😀
Zkus tedy taky mrknout, jestli vaše školka něco takového nenabízí....

dokument
13. dub 2017

@ladyhacek nebudou ho zkouset z niceho, pokud je silny rocnik, tak stejne rozhoduje vek a ne co umi, pro ucitelky je lepsi, kdyz se umi oblict, vyslict, najist, na wc a umyt ruce (u nas si jeste cisti po obede zuby). Jinak nic. A kdyz syn nastoupil ve 3 letech, stejne mu ucitelky nebo starsi deti se vsim pomahaly. S tim ucenim... moje zkusenost je takova, ze je to ciste vec prirody. Nemusi se ani nic ucit, ale az je vyspely mentalne na zvladnuti nejakeho ukolu, tak to najednou umi. Takhle umel znicehonic pit z hrnku, jist lzici nebo vidlickou, vyslikat se, oblikat (to umel jako maly a najednou to pak zase neumel 😀 a kdyz vi, ze na to ma maminku, tak se mu nechce a rika, ze neumi 😀 ), jo a obout taky. Doma se obuje do vsech moznych bot, hlavne, kdyz si to nepreju, aby mi tady chodil v botech a ve skolce ma problem si obout svoje tenisky... Rok pred nastupem do skolky byl pres den bez plinek a nemel ani nehody, nikdy zadnou. A ve skolce se prvnich 14 dni nekolikrat denne pocuraval. Nechtel rict ucitelkam, ze se mu chce na wc a nechtel jit s nimi, pry pocka na maminku... No, proste i kdyz umi, stejne si to dite musi zvyknout. Ale treba mi vubec nebrecel zadne rano.

dokument
13. dub 2017

U nas zapis probiha bez deti, je to pouze papirova zalezitost. Stejne rozhoduje bodovy system, body se davaji za vek a trvale bydliste atp.

adel47_
13. dub 2017

Dobry vecer, dulezite je, aby byl bez plinky, ale i to uz by ted nemel byt takovy problem, jelikoz do skolky budou prijimany deti dvou let. Proto bude mit ucitelka ve tride chuvu a nebo snizeny pocet deti. Jsem ucitelka z MŠ a toto tema je ted velmi aktualni ve vsech skolkach.

ladyhacek
autor
13. dub 2017

@adel47_ ano vím bez plínky snad bude on jak moc nemluví tak si zatím neřekne ale když sundáme plínku a dáme na nočík tak si dojde > vždy ráno, pak po obědě po spinkání a večer před koupáním.
Chůvu ve školce u nás máme (sousedka si dělala atest 😀 )

valkyra222
14. dub 2017

Moje kamarádka která bydlí ve větším městě říkala ze její malý než sel do školky musel umět své jméno příjmení kde bydlí sám se vycurat a vykakat (umírání ne)mel se naučit chodit pěšky a mel umět srozumitelné vysvětlit co chce a co potřebuje.taky se sám obout obléct.dávala ho letos v lednu to mel 2roky a 9 měsíců.Teda u nás na vsi mi teď učitelka u zápisu řekla ze tam mají některé děti ještě s plinkou a oblékají je ony tak se mi docela ulevilo ze nebudu mít nějaký šibeniční termín aby se naučil ve 2 letech a 8 menších oblékat svlékat a svojí adresu...i když už mu to pomalu připomínám a opakuji 🙂

jaja01k
14. dub 2017

Muj starsi sel do skolky v 2,5 letech a krome toho, aby byl bez pliny a pil z hrnecku, po nem nic nechteli. Jeste nemluvil, a nicemu to nevadilo. Barvy se taky naucil az pozdeji.