Co vše po vás chtěli na 3měsíční kontrole?

kubilka
28. zář 2016

Ahoj maminky, prosím- co vše po Vás chtěli na 3 měsíční kontrole? Doktorka nám naposledy na 6 týdenní řekla, že bysme měli zvedat hlavičku a že na 3m prohlídce "musíme" pást už koníčky. Trénujeme ležení na bříšku 3x denně, ale malému se to moc nelíbí. Když to trénujeme, zvedne hlavičku, dokonce se i opře o lokty a vydrží tam, ale že by se mu to líbilo, to ne... (jsou nám 2m). Doktorka strašila, že pokud nám to nepůjde, budeme muset cvičit Vojtovku, ale mě to přijde přehnané... Každý má přece jiné tempo...

v3ru
28. zář 2016

Mě řekla doktorka u obou dětí - večer po koupání když ho budete mazat, tak na bříško (při mazání zad), stačí chvilka, ale každý den, aby si postupně posilovali svaly a zvykali na tuto polohu. Taky se jim to moc nelíbilo ale tak hrozný to nebylo a doktorce stačilo když viděla že tu hlavu dokážou chvilku udržet, což už ve 3 měsících určitě dá, žádnej stress 🙂

kubilka
autor
28. zář 2016

Tak to jo... My to trénujeme každý den několikrát, ale vždy to je trochu se vztekáním, ale je fakt, že už na tom bříšku vydrží déle... Pokud by stačilo, že předvede, že to umí, i když trochu s brekem, bude to OK... ale trochu se bojim, že prostě natruc nebude chtít. Tak jsem si ho raději vyfotila, aby věřila, že to umíme :D :D :D Pokud pak bude pas koníčky, tak další krok je přetáčení z bříška na záda? Jak přitom postupovat?

lenkas1982
28. zář 2016

@kubilka První je pretáčeni ze zad na bříško, naopak až později. A buď v klidu, na bříšku se nelíbí ze začátku spoustě dětí, možná dokonce většině. Teprve až se samy zvládnou na to bříško přetáčet, změní se to. A na to máte fakt čas, to bývá tak kolem 4-5 měsíce. Nenech se doktorkou vystresovat, kdyby měla nějaké řeči, fakt není důvod tě strašit Vojtovkou.

gnozka
28. zář 2016

Z me zkušenosti davat na brisko určite často . Rekne Vam to i většina fyzio. Ja nedavala a na Vojtovce jsme skončili protoze mala nemela dostatečně posílené brisko a ruce . A spatne by se motoricky vyvíjela . Detem se to nelíbí vetsinou protoze na tu polohu nejsou zvyklý ale da se jim to zpříjemnit treba tak ze si miminko dáte na svůj hrudník . Intak posiluje 🙂 a co se týká kontroly . Pokud dcerka bude past dobre ale treba bude plakat tak neni důvod ke cviceni ale pokud nezvládne spravne držení a bude treba dělat letadlo tak tam asi cviceni bude zapotřebí . To si myslim ze Dr myslela 🙂 a nebojte ! Mate jeste mesic krasne trénovat . Ja kdyz zacala dcerku davat na brisko i oblečenou na deku a ležela před ni a motivovala hráčkama nebo si ji dávala ne hrudník a zpívala ji tak udelala veliké pokroky !!!

ladyhacek
28. zář 2016

nám DR nikdi neřekla co musí umět - mě příjde, že halvičku zedal brzo, ale nevím kdy 🙂 > pro mě to byl šikula 😉. koníky pásl ale byli dny kdy nechtěl 🙂. Dávala jsem při každém přebalování (ale také jsem chodili na vojtovku špatně držel hlavičku - nákláněl jí na jndu stranu a také j preferoval neotáčel jí tolik. Později měl špatně ,,chabé´´ svaly na bříšku > vše se spravilo. Dávám fotku pro porovnání je cca ve 2 měsících

ladyhacek
28. zář 2016

cca 2-3 měsíců

lv
28. zář 2016

na bříško 10-15x denně, 3x je málo. Stačí chvilka, pár minut. Ve 3m kontrolují pasení, když není úplně dobré tak ve 4m znova a až pak většinou odesílají na rehabky.

lenkas1982
28. zář 2016

@kubilka Doporučuju knížku od E. Kiedroňové Rozvíjej se děťátko. Je tam dopodrobna s fotkami popsáno po jednotlivých měsících, jak by se dítě mělo vyvíjet a hlavně jak s ním správně manipulovat. Ale obecně, můj názor je, že pokud s dítětem špatně nemanipuluješ (např. nenosíš ho vzpřímeně, nějak vychýleně) a správně ho motivuješ, tj. dáváš dostatečně na bříško na rovném tvrdém podkladu (to je dost zásadní - NE postel, pohovka), tak se zdravé dítě vše naučí samo, mají to v sobě naprogramované. Vojtovka je pro děti, které mají nějaký zdravotní problém nebo se nevhodným zacházením nesprávně vyvíjí.

kubilka
autor
28. zář 2016

@ladyhacek Tady nám jsou 2m...
@lenkas1982 Příští týden jdeme na kurzy Psychomotorického vývoje E. Kiedroňové, kamarádka si jí moc chválí. Pomáhá s vývojem, učí jak s mimčem manipulovat... Tak věřím, že nám pak poradí, a bude se nám na tom bříšku i líbit 🙂

lv
28. zář 2016

@kubilka hlavičku má vysoko krásně, srovnej mu ruce, lokty pod ramena, nebo o kousek dopředu, takhle to celý táhne krkem, zádíčkama, není divu, že je mu to nepohodlný/nepříjemný..než na to přijde sám 🙂

hihi25
28. zář 2016

@kubilka muzu poprosit nejake info o kurzu?

lenkas1982
29. zář 2016

@kubilka No vidíš, tak pak už budeš vědět úplně všechno. 😉 Jinak moje zkušenost je následující. Když byly dceři 4 měsíce, byla jsem nervózní z toho, že na bříšku dělala chyby. Pořídila jsem si právě tu knížku od E. Kiedroňové, která mi to v podstatě potvrdila - zakláněla hlavu, neměla správně těžiště (zadek vystrčený nahoru) a málo se opírala o ruce (dělala letadlo). Doktorka to u nás naopak nijak neřešila, já si sama řekla o rehabilitace. Tam mi potvrdili, co jsem si myslela, a zadali nám jeden cvik z Vojtovky na posílení břicha. Ten jsme poctivě cvičily asi dva týdny, během kterých se malá začala otáčet na břicho, což bylo cílem toho cviku. Následně jsme měli začít cvičit jiný cvik na boku na boční vzpřímení. Ten jsme cvičily přiznávám už méně poctivě, i proto, že jsem viděla, že to malé hezky jde. Zkrátím to, z mašinérie rehabilitace jsme se vymanili až minulý týden v 10 měsících. Vždycky byl důvod si nás objednat znovu - aby se zkontrolovalo, jestli začne pérovat na kolínkách, jestli se nezačne plazit asymetricky, jestli začne lézt, jak se začne stavět. Téměř na všechno z toho nám bylo doporučeno nějaké ne vysloveně cvičení, ale spíš "pomáhání" dítěti. Na všechno (s výjimkou toho uvedeného cvičení v prvních týdnech) jsem se vykašlala, přišlo mi, že už je malá šikovná dost. A všechno se to krásně naučila sama. Dneska v 10 měsících leze jako drak, stojí (už asi 2 měsíce), obchází nábytek. S odstupem si říkám, že to cvičení a chození na rehabilitace mělo asi smysl ze začátku, i když možná by to všechno zvládla i bez toho. Cca od toho půl roku jsem to brala už jako zbytečnou otravu. Ty počáteční problémy jsem možná i způsobila sama, když jsem ji z nevědomosti dávala na bříško na pohovce nebo posteli.

astyna
29. zář 2016

ahoj, syn měl zlomenou klíční kost při porodu, takže na bříško jsem ho mohla začít pokládat až na zač. 3.měsíce 😒 Ale syn krásně vše dohnal, dokonce i předstihl - ale motorický vývoj je hodně dán geneticky, jeho babička taky v 9 měsících chodila.

Já jsem pokládala vždy tak na minutu kdykoli jsem si vzpomněla 🙂

monikagurthova
29. zář 2016

@kubilka náhodou krasne hlavičku drzi a pěkne se vzpírá na rucickach. Mala ve 2m ji držela tak tak a vzpírá se mi na rukách az od 5 měsíce. Nas MUDr říkal ze je to OK a ať nesrovnavam. Některé děti uz v 6m lezou nase mala kope nohama a akorát se točí na břiše dokola 😀 ja to ale neřeším protože si vzdycky na všechno krasne přišla sama. Příklad dlouho se nechtěla sama otočit na bříško proste neuměla dat pod sebe tu rucku a pak se najednou capla za nohy sup na bok a najednou na břiše a dneska profik v otáčení 🙂 pokud dítě neni vyloženě hodne pozadu nějak bych to neřešila.

kubilka
autor
29. zář 2016

@hihi25 mrkni na https://evakiedronova.cz/profile/ Příští týden jdeme prvně do centra vv Modřanech,t ak uvidíme. Mají skupinové i individuální kurzy. Dám pak vědět, jaké to bylo.

Holky díky. Mě se právě moc nelíbí, že bysme hned museli na Vojtovku. Je mi jasné, že nám může pomoc, ale řešila bych to v případě velkého opoždění. každé mimčo je jiné a kluci jsou i trochu línější, tak mi přišlo zbytečné "strašit" hned vojtovkou.

veraga
29. zář 2016

@kubilka Máš pravdu. Můj dr. říká, že dneska se každé druhé dítě žene na rehabky. Přitom by stačilo nechat většinu z nich uzrát. Moje malá polohu na bříšku dlouho nesnášela. Akceptovala jen když ležela na mně. Ze dne na den si ji oblíbila a dnes už nechce být jinde. Nestresuj se, každé dítko potřebuje jiný čas. 🙂