3 roky a má plínu na spaní. Jak ho to odnaučit?

niliho
14. zář 2022

Ahoj,
trápí mě a nevím, jak odnaučit tříletého syna nemít na odpolední a noční spaní plíny. Hlavní důvod, proč mě to trápí je ten, že do nich kaká. Párkrát se stalo, že šel přes den na WC, ale pravidelně je pokakaný buď hned ráno, jak se probudí a když se nevykaká ráno, tak pak kaká do plíny, jak jde spát po obědě. Vždy před spaním ho dávám ještě na WC, ale ještě se nestalo, že by měl po probuzení plínu suchou. Jinak je bez plen, volá si na WC, ale na ty dvě spaní mu tu plínu prostě musím dát. Už jsem uvažovala, že mu alespoň po tom obědě tu plínu nedám a třeba pochopí, že ležet v mokrém je nepříjemné, ale tím, že kaká, tak si neumím představit, že mám denně pokakanou postel.
Co vám pomohlo?
Děkuju

veronikacv
14. zář 2022

@niliho Pliny na spani jsou zcela normalni az do nejakych 6 let. Do te doby se vyviji soustava. To clovek neovlivni.
S kakanim spani nemusi souviset. Proste radsi kaka do pliny. Chapu, ze je to unavne. Ale ma to spousta deti. Urcite bych ale netlacila na pilu.
Nekomu pomaha postupne s tim kakanim odbouravat. Nejdriv v pline sedat na nocnik /zachod, kdyz si uvedomi, ze to ma delat tam, tak plinu sundat, ale nabidnout mu ji stylem, ze plina bude polozena v nocniku, a kdyz se nauci kakat do sundane pliny, pak zkusit bez. Muj syn 3 roky ma stale plinu na noc, pokazde rano tezce pocurana, neresim, dospeje do toho, maji cas.
Tim, jak se to clovek snazi urychlit a tlacit na dite, se to podle me jeste zhorsuje a dite se blokne. Vsechno pomalu a v klidu vysvetlovat, nabizet,ale nenutit.

lenerka1
15. zář 2022

Neodnaučovat ale v klidu nechat dozrát. Ať nevyřešíme jeden problém a zároveň si nepriděláte další se zadržováním stolice.

zelenaesmolda
15. zář 2022

@niliho
nech ho dozrat

ada22
15. zář 2022

Má ještě čas. Dcera se plenky na noc definitivně zbavila až v 5,5. Doporučuji plenky DM celkem vydrží.

veruuu_kubesovic
15. zář 2022

Až dozraje plínku sundá, není žádná ostuda, aby měl plínu obzvlášť pokud nechodí do školky...

veruuu_kubesovic
15. zář 2022

Jinak můj 4leťák sice už plínky nemá, sundal je na spaní právě krátce po 4tých narozeninách, ale zase když jde kakat, tak se komplet celý vysleče, naštěstí kaká jen doma....

jjasmina
15. zář 2022

@niliho není zralý, malá nemá plenku přes den až teď, naštěstí kaka do nočníku, nicméně i to byl boj než dozrala a začala tam kakat, 3 mes pokakavani do kalhot a to čůrat chodila sama, chce to čas

niliho
autor
15. zář 2022

@veronikacv Stalo se, že párkrát byl kakat na WC, ale asi se mu lépe kaká do té plíny. Asi má na to klid, jak leží. Ještě se mi nepodařilo ho zastihnout, že bych ho dala na WC, vždy jak příjdu po spaní, tak už je nálož v plíně. Ale určitě na něj tlačit nebudu. Jak píšete potřebuje do toho opravdu dozrát. Spíše jsem to řešila hlavně kvůli školky, jim nevadí mu dát plenu na spaní, ale nikdo mu tam zadek utírat nebude. Ale jsem s druhým miminkem doma, tak si ho beru po obědě

niliho
autor
15. zář 2022

@lenerka1 Hodně jsem slyšela o tom, že děti zadržují stolici, když se jim vezme plína. To bych nerada, ještě abychom chodili pak po nějakých vyšetřeních kvůli tomu, že x dní nebyl na velké. Dám mu čas, až dozraje

niliho
autor
15. zář 2022

@zelenaesmolda Ano, musím mu dát více času, jak tady čtu, tak opravdu není na to ještě vyzrálý

niliho
autor
15. zář 2022

@ada22 Dám mu čas, nebudu na něj vůbec tlačit, aby neměl ještě nějaký blok

niliho
autor
15. zář 2022

@veruuu_kubesovic Právě jsem to hodně řešila kvůli školky, aby tam mohl s dětmi spinkat. Ale tím, že kaká do těch plen, tak si ho beru po obědě. Učitelka říkala, že jim nevadí plíny na spaní, ale pokud pravidelně do nich kaká, tak jasně, že mu utírat nikdo zadek nebude. Musím mu dát více času

niliho
autor
15. zář 2022

@jjasmina My jsme hodně bojovali s odplenkováním, trvalo to přes dva měsíce, naštěstí se povedlo, takže přes den úplně bez plen, volá si hezky. Někdy ale to je zřídka se zadaří, že se vykaká na WC, ale jak píšu, většinou vše skončí v té plíně

jjasmina
15. zář 2022

@niliho no u nás se první odplenkovalo na curani a teprve pak na kakani, to trvalo asi další 3 mes

niliho
autor
16. zář 2022

@jjasmina S tím kakáním to bude asi na delší dobu, ale nebudu tlačit

jjasmina
16. zář 2022

@niliho jj malá když se chodila sama vycurat, tak ty 3 mes se stejně pokakavala a teda vždy doběhla, že chce plenku chudina 😃