Ahoj, potřebovala bych poradit, včera večer jsem začala mít bolestivejsi prs. Dceru jsem večer ještě nakojila. Myslela jsem, že je to kvůli delší pauze v kojení. Dnes ráno už tam byl červený flek a bolí to stále stejne. Na internetu jsem četla, že se má chladit, odsavat mléko. Nevím, jestli můžu kojit? A nemáte prosím ještě někdo nějakou radu, co by mohlo pomoct? Volala jsem i do nemocnice a tam mi řekli to samé, co jsem četla. Jinak dceři už je 10 měsíců a kojíme jen v noci, takže to s klidným svědomím ukončím. Děkuji moc.
Souhlasím s předešlým příspěvkem. Nahřát (pokud se ti nechce zrovna celá do sprchy, tak do mísy teplou vodu a prso tam ponořit) odstříkat nebo nakojit, zchladit (tvaroh, mražený hrášek, studený obklad...) Dobrý je termofor - nejdříve nahřeje, potom dáš studenou vodu a chladíš.
Nedoporučuji odstavovat při ucpaném mlékovodu! To by hooodně mohlo bolet.
@losice32 ja teda na retence trpěla jako blázen a naopak si myslím, že to bude počínající zánět.. Spíše je dobré zavolat nějaké laktační poradkyni. Rády poradí i po telefonu.. Retence prsu je ucpaný mlékovod, prso sice bolí ale hlavně je tam bulka nebo více malinkých kuliček v tom mlekovodu za sebou... Máš tam bulku? Ibalgin určitě dej. Nahrivat určitě před kojením.. V podstatě musí jít to mléko pryč z prsu a při retenci se musí jakoby provalit to ucpání.. Ony ty postupy bývají shodné. Jen při zánětu se doporučuje antibiotika, při retenci jsou k ničemu. Co radily laktační poradkyně podle nových postupu, tak se upustilo od toho chlazení.. Ale každému vyhovuje něco jiného. Mě všechny vždy řekly že nemám chladit.
@losice32 já měla při zánětu i horečku a zimnice, dokonce i zatvrdlinu v prsu, po kojení chladit, před kojením nahrat, ve sprše jsem to masirovala a malou jsem kojila co nejvíc někdy jsou potřeba antb, nu hodně záleží, jak se malá bude chtít odstavit, u nás bylo brty a nešlo to v 10 mes
Zánět prsu je vždy s vysokou horečkou , třesavkou, a zarudlý bývá celý prs, pokud jsi bez teploty a zarudlé je jen jedno místo, tak to bude spíš retence mleka- když je treba delší pauza v kojení, tak se může priucpat mlekovod. V tomto případě se doporučuje před kojením nahřát prs treba ve sprše, pak nakojit ( pokud pres den nekojis, tak odstrikat trochu) a pak zachladit tr ba ledem z mrazáku a pak na to dát tvaroh, a sobě Ibalgin a mělo by to být ok. Kojit samozřejmě můžeš, je to i potřeba, aby ta retence povolila ....