Ukončení kojení dvouletého dítěte

svetlanalana
13. čer 2019

Dobry den, chci se zeptat na rady, jak ukoncit kojeni 2,5 letého dítěte? Cim dal vic mi to kojení vadí, citim se vycerpana... Vysvetlovala jsrm synovi, ze je velky, ze mlecko uz nebude, nerozumi tomu... Pak jsem zkoušela razne rict "ne" a proste mu to orso nedat, křičel, zlobil se, plakal, bil mě, tak jsem zatnula zuby a povolila. Zkousrla jsem take zalepit bradavku naplasti a rikala mu, ze mleko neni, on to chvili prekvapene pozoroval, a pak prisel na to, ze se to daodlepit... Poraďte prosim

calvac
13. čer 2019

@svetlanalana nevim, jestli by pomohlo, ale ja jsem tehdy dvouletemu synovi rekla, ze mleko neni, ze musime koupit nove. Zabralo to, nemel ani jeden hysterak, ze chce pit. A to byl taky dost nechapavy v tomto veku.

pathan
13. čer 2019

Manžel mě poslal na víkend pryč. Hrozně jsem se toho bála, ale zvlàdli to úplně v pohodě.

bayt
13. čer 2019

@svetlanalana Namazat bradavky něčím nechutným? Myslím, že se hodně využívá genciánka. Pak mě napadá prostě odjet/dát synka někomu na víkend (kor jestli zvládá spát sám a neusíná u kojení). A asi bych prostě nahradila UM, takže nějaké to mléko a cucání ještě bude mít.

puhelin
13. čer 2019

Nejprve jsem prestala kojit pres den, to si odvykla, jineho jidla bylo dost a prsa zakryta. Pak jsem prestala v noci, kdyz se vzbudila, nabidla jsem na zizen vodu (hladova nebyla, delala jsem syte vecere). Pak jsme novym ritualem zrusili uspavani u prsu - precte se pohadka, pak se zhasne, vypravi se pribeh a v prituleni usneme. Jeste musim odbourat ranni kojeni, ale jsem v 8. mesici a rano mi dele trva, nez se proberu a ona si rozepne knoflicky a sama se obslouzi. To je moje lenost, ale zaroven doufam, ze kdyz nejake mleko zustane, nebudu mit s kojenim novorozence takovy problem. Zacala jsem s odbouravanim ve 22 mesicich (1. trimestr, bylo mi z kojeni vecer hrozne zle, vysilovalo me to).

marelle
13. čer 2019

@svetlanalana já to řešila se svojí dvouletou dcerou, která byla velký mlékomil. Také jsem byla z kojení velmi unavená, zejména z toho nočního. Řekla jsem jí to narovinu, tak jak jsem to cítila. Že jsem z kojení už vyčerpaná a že ji kojit už nadále nebudu. První noc plakala cca 20 min při prvním probuzení, pak asi 5 minut při druhém. Konejšila jsem ji, mazlila a stále vysvětlovala. Další noc už to bylo v pohodě. Horší to bylo se mnou. Trpěla jsem skoro 14 dní. Takže určitě pro kojící ženu je lepší odstav postupný, aby se prsa tak nenalévala. Držím palce! 😊

hanih
13. čer 2019

Já jsem postupovala stejně, jako @puhelin, až na to ranní kojení, to jsem zrušila hned na začátku s kojením přes den. Jako poslední jsme rušili to uspávací, toho jsem se bála nejvíc. Vždycky jsem všechno vysvětlila (že mlíčko nebude, proč atd.) a místo mléka nabízela nějakou alternativu - pomazlení, napití, něco k snědku - a dcera si vybrala. Musím říct, že ač byla velký závislák a bylo jí jen 21 měsíců, šlo to velmi dobře.

zvedavec2
13. čer 2019

Ja ukoncila kojeni 3leteho. Kojil se jen na spani, o to to bylo horsi. Domluvili jsme se na terminu (navrat z dovolene) a dodrzeli ho. U prvniho uspavani loudil a strasne plakal, ja pripominala - kojeni je proces, ktery ridi hormony v tele a proste uz neni. A dokola, dokola. Vecery byly paradoxne vic v pohode, denni spani horsi. Trvalo to 2-3 dny a preslo. Ale udelala jsem velky kompromis kdyz hodne brecel - povolila jsem, ze muze spat "ve velky" (tj v loznici se mnou). To odvratilo pozornost. Takze odstaveni ok, ale porad spi v loznici a to vyresit ani po dalsim roce neumim 😉

bayt
13. čer 2019

@zvedavec2 ty jo....asi radši nebudu ani zkoušet 🙂

martiniquest
13. čer 2019

Snizovat frekvenci kojeni, snazit se zabavit necim jinym. A jak bude frekvence mala, tak uz proste prso nedat. Rozcilovat se bude, brecet bude. Mozna nekolik dni, mozna jen jednou. Syna jsem odstavila ve 22m (byla jsem tehotna a delalo mi to zle, bolelo me bricho) a obrecel to jen jeden vecer. Pak uz dobry. K tomu je potreba dosytit kontakt tulenim.

martinakovar
13. čer 2019

Já ukončila kojení asi 3dny před 2.narozeninami..ale kojila jsem jen ráno a řekla že mléčko není..Pár dní zkoušela ale vždy jsem řekla že mléko není,že si dáme mléčko co je v ledničce a na to on slyší..hlavně jak se začal šátrat pod tričko tak jsem ho hned odstrčila a snažila upoutat pozornost jinam..držím palce!!Holt v tomto buď neoblomná..Pokud to zatím nechápe tak bych ho dala na víkend babičce nebo tatínkovi a dala si volníčko jen pro sebe!❤

kittyy17
13. čer 2019

odložit dítě na týden do babiboxu (k babičce)

dixi86
13. čer 2019

Syn byl závislák a využili jsme Vánoc, jinak je manžel stále pryč a já tu dobu neuspávala(prsem), ale uspával tatínek. První večer hrůza. Ale spíše pro mě, do tří dnů byl klid, ale prsa jsem mela zalepena jeste dva tydny. Mnohonasobne horsi to bylo pro mne, ale musela jsem ukoncit v pulce 2. tehotenstvi. bolelo to a syn na mě ležel s 15 kg celou noc misto dudliku. Hodne stesti

mrav
13. čer 2019

Je nejlepší na víkend někam odjet a nechat dítě jen s tátou. U nás, bohužel, došlo k náhlému ukončení kojení - žena zemřela, když měla dcera 22 měsíců. Mateřské mléko jsem nahradil obyčejným.

svetlanalana
autor
13. čer 2019

@mrav je mi moc lito, že Vám zemřela žena, je to hrozné 😢

svetlanalana
autor
13. čer 2019

@kittyy17 děkuji za radu, ale tohle u nás nepujde

svetlanalana
autor
13. čer 2019

@pathan premyslela jsem o teto moznosti, stale ale vaham. A co prsa, nalevaly se? Bolelo to? Toho se bojim

svetlanalana
autor
13. čer 2019

@bayt UM jsem mu zkousela davat, ale plyval to, on totiz nikdy nemel ani dudlik, ani flasku, takze mu vadi ta guma. Ale premyslela jsem take o tom namazani bradavek necim nechutnym. Dekuji za komentar

puhelin
13. čer 2019

@svetlanalana Proto je lepsi ten vydej snizovat postupne. Ne to rovnou utnout. To je v prsech dost mleka na to, aby se udelal zanet.

svetlanalana
autor
13. čer 2019

@puhelin pres den uz moc se nehlasi, jen kdyz se nudi, ale chce hlavne pred spanim, pohadky zatim nevnima, musim vymyslet nejaky jiny ritual, co by to kojeni nahradil. Ale ja uz jsem tam z toho vyrizena, ze bych nejradeji ukoncila to kojeni hned, ne postupne

svetlanalana
autor
13. čer 2019

@marelle mela jste to hezky. U nas domluva nefunguje. Syn tomu nerozumi. proste chce a konec

svetlanalana
autor
13. čer 2019

@martinakovar dekuji 😉

svetlanalana
autor
13. čer 2019

@dixi86 dekuji 😉

puhelin
13. čer 2019

@svetlanalana Proste neni, nebude. Ale chce to opravdu, aby byl syty a nebudil se v noci hlady. Zkuste si lehnout spolu, obejmout se, v klidu mluvit, zpivat, hladit. Jasne ze to prvni noc neprojde bez place, ale takovych veci jeste bude, ktere proste mit nemuze a bude to zkouset.

23363
14. čer 2019

Musíte být tvrdohlavější než on. Prostě mléko není a konec... odvádět pozornost, hodně tulit, ale nepovolit.

svetlanalana
autor
14. čer 2019

@puhelin
@23363 dekuji, rozhodnuta jsem, tak myslim, ze nepovolim ve svem rozhodnuti

pathan
14. čer 2019

@svetlanalana Ano, musela jsem dvakrát odstříkávat, pak už dobrý.

priefi
14. čer 2019

@svetlanalana ja u starsiho postupovala tak, ze jsem pomalicku zvykala na UM (chut nic moc, bylo to bez bkm, kvuli silne alergii). Rikavala jsem mu, ze uz je velky a ze se musi naucit pit i z lahvicky. Vzdy jsem dala trochu UM a dokojila. Kazdy den jsem dala vice UM a po 3 dnech vyradila 1 kojici davku. Nejhorsi to bylo pred spanim, to se bez scen neobeslo, ale 3 vecer uz to bylo ok.

zvedavec2
14. čer 2019

@bayt mne to zas tolik nevadi, stejne tam spi mladsi, takhle je alespon vecer uspim najednou 🙂 a domluvili jsme se uz na terminu presunu do pokojicku, verim, ze to bude fungovat stejne dobre.

bayt
14. čer 2019

@zvedavec2 Myslela jsem ten pláč...

mafulin
14. čer 2019

Ja si malem nechtene odstavila syna diky genciance. Mela jsem kvasinku na bradavkach a v lekarne mi to doporucily. Jak ty fialovy bradavky videl tak plakal a s revem utikal ode me. Ale ja odstavovat nechtela, takze jsem kojila kdyz spal, navstivila LP (nechtel ty prsa ani kdyz uz fialova nebyla) a do tydne to bylo ok. Treba by se mu to taky nelibilo a sam by nechtel..?