Dobrý den, mám tříměsíční miminko a náhle jsem ohluchla na jedno ucho a beru velké dávky kortikoidů. Pediatr mi řekl, že jakmile snížím dávky, mohu kojit, ale já se tak vnitřně rozhodla, že ji kojit nebudu, nechci ji skrz mě dodávat nějaké jedy, které nepotřebuje. Asi to byl pro Stelinku šok, začal jsem dávat UM lahvičkou, protože přes prst prostě nechtěla. No zatím to nějak jde, ale zjistila jsem, že po umělém mléce je daleko více spokojená, vydrží mnohem déle, je usmátá a hlavně ji nebolí bříško. Do teďka jsme jen bojovali s bříškem, já už nevěděla co sníst, abych ji neublížila, špatně spala, pořád plakala. Mléka mám až moc a to je možná i problém, proč jsem z kojení tak nešťastná. Před každým kojením musím odstříkávat, protože mléka mám moc a malinká se potom topí a bolí jí bříško. Opravdu nemůžu velice nikam jít, jedině s odsavačkou. Pak jsem ze všeho nervozní, prsa se mi strašně nalívají a jsou bolavá. Takže hodně uvažuji o ukončení kojení a nevím jak na to, prsa mám fakt obrovské a plné mléka. Bojím se, abych nedostala zánět, který už jsem jednou prodělala. Je to pro mě psychicky náročené, pořád se to ve mně mele, jestli pokračovat nebo ukončit.
Moc děkuji za Vaše názory a rady. Verča
@xxveronika dulezite je i tvoje zdravi, a i spokojenost - UM je jidlo. Ja jsem kojit nemohla a dcera je naprosto zdrava a chytra, vztah matka - dite nastesti kojeni neurcuje... Navic sdilim tvuj nazor na leky, i kdyz se objevi nazor, ze jsou lepsi kortikoidy nez jedovate UM 😉 Brzy se uzdrav!
Ja tedy nemam asi co radit, sama jsem nekojila ani jedno dite a vseobecne jsem odpurce tech zfanatizovanych kojicich, ale stejne se musite v tomhle rozhodnout sama. Pokud se rozhodnete pro UM, tak bych to minimalne asi uplne nehazela do zita a nacpala do mrazaku tolik MM, kolik jde a male ho treba obdavku davala, pokud to tedy nedela detem binec v brisku. Pokud nebude mala pit od vas, tak asi stejne mleko bude postupne mizet, nebo ne-e? Takhle byste si mohla jednou vycitat, ze jste ji ochudila o nejake latky, ktere ma jen MM.
Já vím, že se musím rozhodnout sama, chybí mi to spojení Stelinka-prso. Ale každé kojení je u nás peklo, pořád sebou šije, kope a já už nevím co pro to udělat. Takže o uchování mléka moc neuvažuji. Teď musím prsa odstříkávat, jinak by mi praskly. Četla jsem, že pokud chci přestat s kojením, tak odstříkat jen do úlevy, ale u mě úleva je třeba 80 ml. Takže si myslím, že to bez doktora asi nezvládnu.
@radulka57 horečky jsem si taky zažila, hned jak jsem došla z porodnice, naštěstí zabraly antibiotika a opravdu už to nikdy zažít nechci. Nebyla jsem schopná si dojít ani na záchod, člověk se musí starat o miminko a dr mi řekla, hlavně at odpočívám 🙂
@xxveronika tvoje zdraví je důležité. Neměj špatné pocity, že kojit nebudeš, i ty 3měs jí daly hodně. Jdi si pro léky, pij šalvěj, bude to dobrý.
Já jsem kojila obě dcery - 13 a 14 měsíců - jsou ve školce nemocné i tak. Nejsem žádná histerická biomatka a takové ty řeči, že nedáte dítěti to a to pokud budete krmit UM jsou dle mě blbosti. Ani jednu jsem neporodila, jsou sekcí a co se všechno o takových dětech říká, že? Jestli nechcete trpět, tak si pro léky na zastavení laktace dojděte. Mléko začne samozřejmě ubívat, pokud není odběratel, ale i tak to není nic příjemného a nebolestivého - zažila jsem si to sama. V tuhle chvíli se musíte řídit instinktem - spokojené miminko=spokojená máma 😉 .
@riakuk taky jsem rodila sekcí a navíc je to moje hodně vytoužené miminko. Tak jsem chtěla jen to nejlepší, ale je pravda, že si to vůbec neužívám. Dva dny dávám UM, sice začátek je boj, ale pak to pochopí a nakonec je to nejspokojenější miminko.
@xxveronika malá byla na UM skoro od narození a neznám zdravější dítě, vážne to v tom není jako.. hlavní je taky tvoje spokojenost! Neměj vůbec vyčitky že ji nedáš mateřské mléko.
@xxveronika Ono to holčičce bude jedno. Když si zvykne na UM, tak si na prso ani nevzpomene, nehledě na to, že Vám to jako dospělá určitě vyčítat nebude 😉. Hlavně se musíte uzdravit Vy a být spokojená. Děti tohle vycítí. Že nesplníte něco, co jste si předsevzala před porodem, přeci neznamená, že jste špatná. Tohle jsme měli s dudlíkem.
Ja jsem kojila do 6,5 mes . Ale těch pul roku jsme se obe trapily. Ja to spatne nesl protoze všude se do me hustilo musíš kojit !! Kazde kojeni byl boj . Ja na nervy mala taky . Ted klidne řeknu ze se za to nestydím . Ano jsou názory ze se to ma vydrzet a bla bla ale k čemu je maminka která je zralá na bohnice?? K ničemu . Takze udělejte přesně to co cítíte . Pokud se uz trapite a sama vidíte ze je miminko na um spokojeně tak to nereste běžte si pro léky a užívejte si miminka .
Jo a imho ja byla přesvědčena ze budu kojit min do roka !! Jo plánovat si to člověk muze 🙂
Ahoj netrap se ukončí to pokud možno co nejspíš hlavně bud stastna a bud v poho,to je pro vas obě nejlepší.Vůbec nezáleží na tom jaké mlicko baštu,hlavně buďte obě spokojeně.Ma mala zase nemohla jist normálně,musela se neustále budit,aby vůbec jedla.Me mléko od začátku bylo velmi špatně,konzistence dobře ale laktace než se pokaždé odstrikalo 200ml.mlika trvalo hodiny.Všude jsem chodila s odsavackou,přítel pil a já se musela starat o vše,spala jsem čtyři hodiny denně.Jen kvůli tomu ze jsem poslouchala rodinu a přítele, ze mala me mlicko potřebuje a ze si ho mám nechat co nejdéle.Tehdy jsem neuposlechla hned sebe,svoje pocity(az po trech mesicich jsem ukoncila s prasky laktaci)a dodnes toho už dva a pul roku lituji neuzila jsem si vůbec male,psychika byla v hajzlu,přišla o nejlepší část zivota me male holčičky.O cele tři měsíce.Ruky mám s odsavacky v haj...,šílené me hlavne ta prava kolikrát dost bolí a někdy mám problémy něco uchopit.Dělám stavicku a sirupky z přírody a jsem vděčná ze tak ještě nějak muzu.Mužů ti poradit ze všechnyi z DM a z Rossmanu uměle mléka jsou výborná,nejlepší asi sunar,ale to musíš vyzkoušet sama co vám sedne,je vše konzistentně plus minus stejně.Hlavně se už zbytečně netrap,dej na své pocity,je to to nejlepší rozhodnuti co uděláš a ukončí to.Jsme všichni s tebou
Jinak jsme před naší maličkou přišli v 36.týdnů těhotenství o miminko už to budou ctyři roky 27.6.,naše mala ma dva a pul.Tehdy jsem si zasloužila taky dat na své pocity,jenže jsem byla blba.Netrap se alespoň ty😉
@pomoztekacence jejda, co se stalo? že až v 36 týdnu? to mě mrzí
HM to ne zajdi si pro ty prasky
@pomoztekacence to je mi strašně líto :( já dlouho nemohla otěhotnět, využili jsme několikrát umělé oplodnění a jsem ted strašně ráda za svoji vysněnou holčičku 🙂 člověk se pak na to miminko dívá úplně jinak a snaží se snést modré z nebe
Podle mě je hlavní, abyste byla vy i vaše dcera spokojená. A je jedno jestli to bude s UM nebo s mateřským mlékem. U nás bylo kojení doslova psycho, proto jsem to velice brzo vzdala, s UM najednou obrat a měla jsem spokojené miminko. Chápu, že vás ukončení kojení mrzí o to víc, že to mléko máte... Já ho zřejmě měla fakt málo, stačilo mi párkrát odstříkat do úlevy a bylo po mléku. Hlavně z toho opravdu nemějte výčitky.
@radulka57 uškrtil se na pupeční šňůře,doktor me během těhotenství neposlal ani na vyšetření co mel a já jako prvotehulka o tom nevěděla.Ještě ze napodruhé jsem už mela jiného doktora.Necítila jsem pohyby,ale četla jsem ze je to v tak velké fazy normalni,u babičky jsem pak na záchodě začala krvácet a tak jsme šli do porodnice.Tam zjistili ze už mu srdíčko netluce a tak jsem mela vyvolaný porod.Tomášek se narodil nějak po jedenácté,nechce se mi dívat na papíry.Co nechali ze jsem dostala rodný list bez RČ,ale ne úmrtní.Tehdy jsem prý podle doktoru došla za pět minut půlnoc,malém bych umřela i já.Tomasek už neměl ani plodivou,nechapala jsem ze jsem tehdy necítila odtok ale doktoři říkali že se to někdy stává,ze to mohlo odcházet po kapkách a já proto nic necítila.Dost jsem si vyčítala,ze jsem nic nepoznala a nemohla ho zachránit.A chtěla umřít ale pak jsem zjistila,ze je porad pro koho žít a ze Tomášek by nechtěl abych umřela také.Ted mám nádhernou ale hlavně zdravou holčičku Karolínku a ta mi v nahrazuje za dva.U ni jsem zjistila ze za to může doktor,kdyby me poslal na vyšetření co mel,dávno se to mohlo zjistit a Tomášek by šel císařském hlavně ze by hi zachránili. Ale ted už to nezměnil a už je mi o dost lipkdyz mám mou malou Kacenku.
@xxveronika to jo vsak je mi to někdy od ostatních az vyčítáno ze ji rozmazluji,ze ji moc dovolim,ale když já ji tolik miluji.Jsou to naší andílci,i když jsme dost často vyčerpané a potřebujeme si také spočinout.Ale vždy tu oni pro nás a mi pro ne budeme
Muzu ti rict jedine-sestidenni nuceni do kojeni v porodnici me malem stalo zivot (doslova, psychoza jak hrom, byla jaem zrala na masli,misto abych si uzivala ditete), kojit neslo, vysledek hladove a urvane miminko...prisly jsme a malou domu,dala jsem UM a bylo nam obema bajecne, mala skoro neplakala, bajecne prospivala, zadna kolika, zadne nocni buzeni,normalne od zacatku spala celou noc...at si rikaji,ze kojeni je to nejlepsi...mozna pro nekoho ano, ale ne na ukor zdravi a psychiky. Tisickrat radeji si uzivat spokojeneho materstvi se stastnym mimcem, nez byt fyzicka a psychicka troska za cenu "zazracneho" MM. Tolik moje zkusenosti a rady. Nenech se nikym ovlivnit, ostatni at si koji deti klidne az do vysoke skoly, ale je to tve zdravi,tve dite a tvoje rozhodnuti. Drzim palce a brzy ae uzdrav🙂
@arwen_arina jo u nás taky už i v porodnici říkali že musíme kojit,ale mala porad spala,takže ani neplakala,ale ani nepribivala,spis pět dni i pres snahu jen hubla.Naštěstí to pak šlo aspoň pres lahev,tak aspoň přibývala a po deseti dnech nás pustili domu,ale bylo to s mlikem na houby .Ach jo,je mi 25let a už tolik život ublížil.Matku dítě opravdu potřebuje hlavně šťastnou na nějakém debilnim mateřském mléce vůbec nesejde,je to tak.
@arwen_arina proc tak utocne? Ostatní at si koji deti az do vysoké školy?
Mám 3 deti, všechny kojený. Prvni tedy jen sestinedeli,pak jsem mela ragády a jen z myšlenky na kojení mi bylo zle. Jenže mlicka bylo az az a tak jsem odstrikavala. Nejdriv rucni odsavackou. Ale bylo to pomale a ve finale se druhy den rozbila. Tak jsem se naucila odstrikavat rukou. Odstrikavala jsem nekolikrat denně 250-300ml a krmila ho z flasky.
Vydržela jsem to 9 měsíců 🙂
U druhy a u třetí jsem dostala záněty , kdy mi nabehly 40° horečky a 3 dny nesly srazit. Pak samozřejmě retence a mlika, ze jsem mohla zásobovat kojeňák.
Vim, ze je to těžký a psychicky náročný, užila jsem si taky svoje. Zkus se naučit odstrikat rukou a bude líp.
Kdyz mas mlicko, neukoncovala bych to. Nebude to trvat věčně. Po kojení nebo odstrikani si prsa chlaď (nebudou se tak rychle nalevat).
Za me ma kojeni svoje velke vyhody. 🙂 a vážně jde jen o prvotní měsíce.
Ale rozhodnutí je jen a jen na tobě, at se rozhodnes tak nebo tak, bude to spravne rozhodnutí 😉 drzim palce
@kacenecka_24 ty kojíš, viď? Neznám ženskou, která by v prvních týdnech života miminka byla kdovíjak psychicky silná a není lehké ustát kecy o vraždění dítěte UM. Samozřejmě takoví nejsou všichni, ale je to větší procento, než by bylo zdravé 😉
Me se místo toho aby se mléko zlepšovalo,čím dal víc zhoršovalo. A rukou to už vůbec neslo a mohli byt prervane jak chtěli.
@msimankova ja mam petilete dítě a opravdu ho uz nebojím. V případě zakladatelky nevidím důvod kojeni zachovavat, ma zdravotní důvod a opravdu nez cpát diteti kortikoidy je UM urcite lepsi. Ale o vrazdeni UM jsem nenapsala vůbec nic rady ani nikde jinde. Jase, kojeni neni sranda, je to fuska a nejsem toho nazoru, ze se ma zachovavat za každou cenu. Ale napsat kojte si deti treba do vs, tak jako promiň, ale to zni jakoby bylo na kojeni neco spatneho
pokud to tak cejtíš, jasněže přestaň kojit. na okolí se vyser, to má dycky tisíc rad a pramálo pochopení. jen pro doplnění, jsou i homeopatika na zastavení laktace;) tak ať se daří!
Moc Vám všem děkuji za názory. V pondělí poletím na gyndu se pozeptat na ty prášky. Hodně jste mi pomohly, v jedné nejmenované skupince na facebooku mě málem ukřižovali. Dva dny chodím po bytě a řvu a pořád se rozhoduji. Ale ukončím to, jen když pomyslím na kojení mám stres a stačí mi ted jen když musím odstříkávat, hrozný už mě tak ty prsa bolí.
@kacenecka_24 to byla ale nadsázka, vždyť to nebyl žádný útok na tebe? Myslím, že můžu s klidem napsat, že většina normálních ženských, co nekojí, se tím spíš trápí, než aby si o tom myslely něco špatného, ale brání se, protože ten tlak a kecy bohužel nikdo s MM nemůže pochopit. 😉
@xxveronika pokud to chceš ukončit, musíš na gyndu pro prášky na zastavení tvorby mléka.. Já dostala hned po 14denim kojení zánět, 40 horecky, skoncila sem na kapačkách a pak jsem se prostě rozhodla že už to zažít nechci. Malá po UM byla taky spokojená a ode mě věčně brečela a nešlo ji to ani, furt sem odstříkavala a bylo to peklo, ta bolest! Pak sem si sla pro ty prasky, mleko se prestalo do 2 týdnu tvořit uplně. Ted sem těhotná podruhé a uplně ve mě hlodá otázka zda kojit. vím ze mě asi někdo ukamenuje ale jde i o moje pocity.