Špatně po MM a ukončení kojení. Měla jste některá stejně?

2. črc 2021

Ahoj maminky, už 3 měsíce se snažim rozkojit. Od porodnice nemam dost mléka, laktační nepomohly a ani nic jiného. Ted je to s krmením tak, že dvakrát/třikrát dám Sunar a jednou nakojim a pak zase 2-3x Sunar a pak zase jednou nakojím atd.... Když jsem přikládala k prsu pokaždé, tak jsem nikdy neměla "plnou dávku" a miminko se dost nenapilo, takže jsem musela dokrmovat. Když ale dám např. 2x za sebou Sunar tak potřetí (třeba po 6ti hodinách beu kojení) už dost svýho mlíka mam a mužu nakojit. Jenže. Pokaždé má po MM koliky a strašně dlouho brečí, očividně mu nedělá dobře a mininko je neklidné. Řikala jsem si jestli třeba ještě nemá hlad, ale dokrmit nechce. A přitom si dávám pozor na to, co jim... Takže plánuju ukončit kojení úplně, takhle to dál nejde, Nějak vnitřně mám pocit, že prostě moje MM pro něho neni vhodný. Zní to divně, ale podvědomě cítím, že to tak je. A tak se chci zeptat, měla jste to některá stejně? Měla jste pocit, že UM mu dělá lépe než MM a přestala kojit? Zajímalo by mě, proč to tak prostě je. KOjení je nepřirozenější, ale když po tom miminko tak trpí, tak ho asi ukončim a budu dávat plně UM.

anet_98
2. črc 2021

První co chci říct je, že miminko se nadýchá více vzduchu z lahvičky než z prsa a to způsobuje koliky. Mateřské mléko je to nejlepší, co dítěti můžete dát a spíš se stává u UM, že dítěti nesedne. Proč jste nekontaktovala laktační poradkyni po příchodu z porodnice alespoň na radu zdarma po telefonu?
Kojení se ustáluje až 2 měsíce po porodu a mě samotné to tak trvalo. Malej chtěl pít i co půl hodiny a kdykoliv si řekl, tak jsem ho přiložila. Díky tomu mám doteď dostatek mléka.
V porodnici mi laktační poradkyně říkala, že zezačátku miminko má větší potřebu kojení, mléko se tvoří neustále (i během kojení). Můj malej byl opravdu jedlík. Kojil se co půl hodiny i 45 minut (několikrát jsem střídala prsa).
Jinak teď už vam asi nikdo neporadí, jestli chcete kojení ukončit, tak je to na vas, ale alespoň zbytek toho MM bych miminku dopřála.

veritanas
2. črc 2021

@anet_98 vždyť paní píše, že laktační kontaktovala a nic... Víš, všechny tyhle rady jsou moc fajn, ale někdy to prostě nejde a na někoho to nefunguje. Já jsem měla u obou dětí 3 měsíce a dost. Nepomohlo nic. Vstávání v noci, odsávání po kojení, laktační, mazlení, střídání prsou, pití jen z jednoho... Prostě nic.
Jinak pro autorku, já jsem u prvního o mléko přišla ve 4 měsíců a u dcery jsem odstavila z toho důvodu, že jsem neměla mléko a potom i že zdravotního důvodu. Taky jsem měla mizerný pocit a už je jí skoro 10 měsíců a jí krásně. Zavedli jsme dřív příkrmy a dcera přirozeně raději jí normální jídlo než cokoliv jiného...🙂 Takže pokud to tak cítíš, tak ho odstav..

autor
2. črc 2021

@anet_98 samozřejmě jsem laktační měla doma dokonce dvě, ale jak píšu, nepomohly mi. Dělala jsem co mi radily a bylo to k ničemu. Přes dva měsíce jsem prikladala každou chvili, výsledek žádný.

goovana
2. črc 2021

@anet_98 laktacni kontaktovala a navíc pani píše ze to takhle jde už třetí měsíc !!
Když to nejde tak to nejde
Žádné dítě na umele mléko neumřelo!
Takže než se trápit tak bych kojeni ukončila 🙂

terezia10
2. črc 2021

Zůstaň v klidu na um dítě spokojene, maminka spokojená proč se trápit 😉

autor
2. črc 2021

Mně šlo spíš taky o to, jestli je tu prostě nějaká maminka, která to měla stejné, jako že by mimču bylo po MM zle a po UM ne. Když se všude píše že MM je nejlepší, ale u nás to prostě tak vubec nevypadá☹

alena138
2. črc 2021

Může mít potravinovou alergii, nejčastěji na kravskou bílkovinu, ale ta se vyskytuje i v klasických UM, možná jiná potravina, třeba lepek. Nejsem odbornice, jen mne to napadlo. moje malá právě má ABKM a pár dalších a když sním, co vadí, tak má bolesti bříška.

slunea
2. črc 2021

Taky mám děti alergiky, tak to bylo to první, co mě napadlo. Mimi má stolici v pořádku? Nemá v ní hleny? Vadit může cokoli, nejčastěji mléko, vejce, k mléku hovězí, sójax k vejci kuřecí. Kojenému synovci třeba mléko nevadí, ale vadí mu ořechy, luštěniny, med, lilkovitá zelenina, cibule, ovoce kromě banánů... Fakt to může být cokoli a pokud bys chtěla kojení dát šanci, je možnost zkoušet postupně něco vyřazovat a sledovat reakce.

anet_98
2. črc 2021

Tak to chápu. Bohužel moje sestřenice to měla podobě, ale ta to měla asi hlavně z toho, že ji po porodu oznámili, že přišla o dědu.

@goovana já měla s kojením problém 4 měsíce a jenom se autorky ptám a píšu svojí zkušenost. Nijak ji nic nevyčítám tak nevím proč hned vykřičníky 😅

goovana
2. črc 2021

@anet_98 protože napřed poradně čtu a pak odpovídám

autor
2. črc 2021

@alena138 jako že má alergii na mateřské mléko? Já jsem psala že mimčovi neni dobře po MM a ne po UM. Po UM nemá žádný problémy, to jen po MM....

alena138
2. črc 2021

Ne na mateřské. Na nějakou potravinu, kterou ty normálně jíš a tedy se dostane do MM. Třeba lepek, kravská bílkovina, vejce, sója a plno jiných možností. Tyto co jsem napsala jsou nejčastější. Je mi ale divné, že to nenapadlo ani jednu LP.

nat
2. črc 2021

@anet_98 nejprve to chce pořádně precist příspěvek a az pote radit...Ne kazdy ma tu moznost kojit a přece nemusi byt hned špatná mama,kdyz chce skoncit s.kojenim ...Je smutne,ze maminky zde hned kritizuji nez aby poradne podporily....Hlavne kojit za kazdou cenu,ale ze mamča a mimi jsou ko je jedno ze?????

cilkat
2. črc 2021

Může mu vadit úplně běžná potravina - kamarádka třeba při kojení dcery vůbec nemohla třeba vajíčka (malá byla atopik a po vajíčku přes MM se jí vždycky zhoršil)... Ale po pradě najíždět na tak tvrdou eliminačku, abyste vyhodila většinu byť jen trochu podezřelých potravin, mi při popsaném množství mléka přijde zbytečné... Spíš tím přijdete i o ten zbytek a v lepším případě si nezpůsobíte nějakou avitaminozu sobě.
Druhá věc je, že UM je vysoce naštěpené a udělané tak, aby bylo opravdu co nejsnáz stravitelné... je možné, že nějakou úplně běžnou složku MM neumí štěpit a v tom případě fakt pomůže jen to UM...

kmarie81
2. črc 2021

no otázka je co jíš? Já mám třebas vypozorováno, že se mi večer malá kroutí potom, co si dám chleba (ne čestvej) a rohlíky jí nevadí ani čerstvé. a hlavně jak víš že se jí to děla po MM a ne po UM? Máš vyzkoušeno třebas dva dny jen UM bez kolik a pak když zařadíš MM tak se koliky objeví? a proto to to přikládáš MM?

marcicek84
2. črc 2021

Tvoje prvni,ze?Kdybys jich mela vic,tam na to nemas cas 3 mesice zkouset a zkouset,jako asi by bylo idealni vydrzet aspon do pul roku,ale kdyz to nejde,tak to nejde,nehroutila bych se,neni to jen o kojeni,proste nekomu to fakt nejde...

lenerka1
2. črc 2021

Mě malá po MM zvracela, někdy víc jindy míň, než jsem přišla na to, že jí vadí mléčné v mojí stravě.

biciklissie
2. črc 2021

Moje dcera sice neměla po mm žádné problémy, ale i tak jsem vás chtěla podpořit. On si to leckdo představuje jako Hurvínek válku. Já si domu přinesla malinké miminko, co pořád jen spalo, prsa jen dudlalo a hubnulo. Já prsa úplně do krve, nervy, že hubne a co bude dál. Ještě jsem zvažovala tu laktační poradkyni, ale měla jsem pocit, že prostě už nemáme čas. A těch problémů kolem kojení tam opravdu bylo víc. Ne, té si každý jen představí, že přijde laktační, ukáže, jak miminko přiložit a je po problému. Takže jsme přešli na um a mě se strašně ulevilo, dceru jsem vážila, zapisovala, kolik vypije a kolikrát a strašně mi to pomohlo, že nad tím mám kontrolu. Ne, že jen dudlalo a já vůbec nevím, zda ji a prospívá. Taky mám výčitky, že jsme to nezvládli, ale mělo to své důvody. Proto to zvažte, jestli cítíte, že um bude lepší, tak to tak zřejmě má být.

anet_98
2. črc 2021

@nat a kde vidíš nějaké rady a kritizování? 😅 Ano, přehlédla jsem to rychle, takže místo "od porodnice" jsem si domyslela "od porodu" a je to moje chyba že rychle čtu, ale autorku jsem nijak nekritizovala ani jí neradila. Sama mám první miminko a jen jsem sepsala vlastní zkušenosti a starosti s hladový miminkem. Nic víc.

jjasmina
3. črc 2021

Mě by zajimalo, jak se pozná, že si miminko nevzalo plnou dávku.. Nicméně pokud je už na Sunaru a vyhovuje, tak bych to tak prostě nechala, co už.. Hele i to.kojení je zahul, to mi věř, já kdybych měla druhé,nejspíš soupnu na Sunar hned. Hlavně , když je mimi spokojené 🙂

merope
3. črc 2021

Co může nastat, neříkám, že u tebe - pokud máš moc velké bradavky a miminko malou pusu, tak nevezme bradavku pořádně do pusy a "přisává" vzduch. No a s tím vzduchem pak můžou souviset ty koliky. Pokud mu UM tohle nedělá a MM ano, tak se dá zkusit (pokud to teda nechceš s kojením vzdát úplně) vlastní mléko odsát, pokud ti to půjde - a dát flaštičkou, na kterou je zvyklý..

Další co mě ještě napadá je, že pokud kojíš po 9 hodinách a prsa jsou opravdu nalitá, tak to může téct moc rychle a on pak může hltat a to taky bude nasávat vzduch a pak mu to nebude dělat nejlíp. Obecně - kojit po 9 hodinách už je dost maličko, prsa by potřebovaly častěji (já i v noci vstávala na odsávání, když malý spal). Co jsem kde četla i co jsme dělaly už v porodnici (na neonatologii) bylo prostě nakojit částečně, kolik si vezme a pak doplnit UM.

A ještě jedno - pokud to není nějakou vyloženě alergií (ale to pokud nedáváš hypoalergenní UM asi nebude), tak jakmile naskočíte na příkrmy, nemusíš tolik řešit mlíko a můžeš tomu nechat volný průběh. Mně už před příkrmy začal s mlíkem zlobit, nechtěl z flašky, pak začal chtít jenom z prsa a následně se spokojeně kojil dalších 9 měsíců s odmítáním UM. A pak střih - léto, akce - a rázem je to mlékomil na flašce, prso nezájem.

kmarie81
3. črc 2021

@biciklissie no ja to mela to same, dva dny po navratu z porodnice hysterak, ze mala jen dudla a neji a proto porad spi, tak manzel jel vecer koupit vahu, kdyz ji privezl, znovu dostal, ze koupil blbou (na dve desetiny cisla, v porodnici byli tři) az to nevydrzel a prinesl mi odstrikavacku a ja zacala odstrikavat a z flasky sme to do ni proste nalili i kdyz skoro spala. Za par dni uz tak spava nebyla a pekne se rozpapala a ja "rozkojila". No a kdyz prislo uvolnovani, tak sem si uvedomila, ze timhle stylem se nepodivame ani do zoo a nikam, tak sem bouchla do stolu, ze se proste zkusime naucit kojit. Nejdřiv prso vzala jen pres klobouček a za par dni (pro me dost bolestivych) sme dali normalni kojeni a svete div se, mala zacala odmitat pro zmenu flasku. Za me je fakt, ze ucit se kojit na zkoro 3 mesicnim miminku jde lepe nez na novorozenatku, clovek se ho neboji ruzne otocit a to ditko uz taky zpolupracuje jinak. Ale taky vim, ze je hromada miminek, co kdyz se nauci na lahev tak prso uz
nechteji.

biciklissie
3. črc 2021

@kmarie81 To s tou kojeneckou vahou je dobrý🙂. Já právě hned viděla, že to není ok. Že mi hodinu a půl visi u prsa a pak mi hned vypije flašku um, že asi tedy se nekoji a má hlad. Zpětně vidím, že jsem mohla zkusit víc věci, tu laktační poradkyni, odsavat (to jsem dělala jen v porodnici, doma už ne), nenechat se tak válcovat stresem a víc pít a jist, asi jsem už ztrácela mléko, atd. Jenže jsem se strašně bala toho času, jak byla malá a spava, měla jsem pocit, že už není čas nic zkoušet. Tak jsem dala um a fakt ohromná změna. Už to člověk hold nevrátí, oboje má svoje plus a minus. Super, že u vás se podařilo. Moct zkusit kojit ji až starší, to bych zkusila fakt ráda🙂.

kmarie81
3. črc 2021

@biciklissie chapu, ja nad Anickou taky doslova brecela, byla neprobuditelna a zluta, ale ty hodnoty jeste nebyly na sviceni a ja brecela, ze mi takhle umre, tak sme to zkusili s odstrikavackou a ja se uklidnila, protoze sem vedela kolik presne vypila a za cca 14 dni sem v noci zacala odstrikavat i do mrazaku ( mam zamrazeno cca 5 litru mlika, celej spodni suplik mrazaku 😀, ted zaciname prikrmy, tak ho zacnu pouzivat na kase)

kmarie81
3. črc 2021

@biciklissie jo hlavne byt v klidu. Dnesni Um jsou fakt dobry a neni to zadna prohra anebo nestesti, ze neni MM.

biciklissie
5. črc 2021

@kmarie81 JJ, taky jsem brečela, že bude spát a spát a nejist, až z toho umře... Hrozne, jen na to pomyslím. Teď to zkusím znovu, snad to bude lepší. U dcery je mi to pořád líto, že jsme to nedaly, ale už se nedá nic dělat. Teď jsem tu problematiku kojení zmínila před manželem a on prý, že to chce hlavně vydržet. Takže si asi myslí, že jsem to zabalila "jen" kvůli tomu, jak mě to bolelo. Tak mě to mrzí, no, musíme si to ještě vysvětlit, jak to vidím.

kmarie81
6. črc 2021

@biciklissie no co se bolesti pri kojeni tyce, tak tento tyden byl pro me prvni bezbolestnej, mala ma 4 mesice (ale jak pisu vys dobry 2 mesice sem odstrikavala) ty prsa si hold nekdy musi zvyknout.

kmarie81
6. črc 2021

@biciklissie nebud z toho smutna, clovek si proste musi rict ze udelal vsechno ceho v danou chvily byl schopen, at uz kvuli strachu, bolesti nebo pocitu marnosti. Hlavni je mama v pohode, pak ani dite neni nerbvozni

biciklissie
6. črc 2021

@kmarie81 Ježíš, to je ale hrozný, že tak dlouho. Tos mě tedy moc neuklidnila. Ja právě trpím na rozpraskane bradavky běžné, kor v tehu. V porodnici se dost zděsili, když to viděli. Že se to musí rozkojit. Takže já šla s bradavkami do krve, zevnitř i zvenku už z porodnice. Pak už to bylo spíš jen horší. Ale teď se snažím na to připravit už dopředu.

kmarie81
7. črc 2021

@biciklissie me nakonec pomohl vlastne az fungicidin - asi v tich rankach byly kvasinky a taky se snazim vyvarovat zbytecnym cukrum