Zdravím maminky,
jdu si pro názory zkušených maminek. Jsem dost nešťastná z nočního kojení mé 8. měsíční dcerky.
Trpím na nepříjemné bolesti zad a od té doby, co jsem přistoupila na společné spaní jsem úplně vyřízená. V noci už dost trpím i na bolesti prsou (bradavek), protože malá je přisátá téměř celou noc a mě toto všechno dost vysiluje.
Přemýšlím tedy o nočním odstavu.
Jak takový odstav provést co nejšetrněji? Máte někdo s nočním odstavem zkušenost?
Děkuju za názory 🙋🏽♀️
@janahorejsi zkousela jsem provest nocni odstav (prisavky co se kojila co 3h pres den a v noci tak 2x az3x) az v roce a moc to nefungovalo. Pomohl az uplny odstav v 15.m.
@uzivatelkapetra děkuji za odpověď. Hlazením se snažím uspávat během dne v postýlce, pravé aby si na to zvykla. Přes den to celkem funguje - dudlík a muchláček a usne. V noci se pravé bojím, jak je zvyklá na to prso, ze to nepůjde. Kolikrát jsem zkoušela jen si ji vzít k sobě a dat dudlík, ale nefunguje. Říkám si ale, ze snad zkusím proste vydržet a třeba si na to zvykne no.
Náhle to úplně utnout nechci, postupně, a třeba jí i jednou nebo dvakrát za noc dat UM.
Pak si taky říkám, jestli to není teď v 8 měsících ještě brzy na odstav, ale ideálně bych chtěla odstavit jen na tu noc. Jsem K.O.
@konidana děkuji za odpověď. To je taky to, s čím se trochu peru, jestli to už v 8 měsících zvládneme, jestli to není brzy. Zároveň si říkám, že to bude hlavně veliká zkouška pro mě vydržet a nevstoupit s tím prsem no…
@janahorejsi obě děti jsem nejdříve odstavila v noci. Byly tedy starší, 15m asi. Nakojila jsem na noc a pak k nim vstával tatínek. U prvního byly nejhorší první 2 noci, ale do týden spal celou noc. Mladší celou noc nespal snad nikdy 😁 ale spaní se zlepšilo...
@janahorejsi v 8m by treba mohla vzit aspon v noci i tu flasku
Podle mě zbytečně jí dávat UM a mě teda obě kojené děti ani netušily co s flaškou a nikdy z toho nepili.
Prostě zkus vydržet nedat a hladit a hladit, mluvit, zpívat, hlavně být klidná.
@areh to, že při odstavců hodně funguje tatínek jsem četla už hodně. No zkratka zapojím i jeho no. Do práce půjde déle 😅🙈
Koukám, jak je to neskutečně u těch dětí individuální. Děkuji za odpověď ☺️
@konidana tedy, no uvidíme, jak to bude u nás. Nejvíce se bojím toho, ze se mi v tu noc probudí a bude se uspávat kdo ví jak dlouho pak. A další těžké bude to, abych já vydržela a nakonec ji to prso stejně nedala….
@uzivatelkapetra u nás je to s flaškou úplně stejné. Od malička s flaškou jen boje. Přesně, vůbec nevěděla, co s ni dělat. Ale říkám si, ze jednou na tu flašku přejdeme, já úplně neplánuji kojit do 2 let no…
@janahorejsi pokud nechceš kojit dlouhodobě, zkus to UM. Ale fakt je možný, že teď se ještě nechytne.
Moje dcera byla hrozná. Ona teda ani nespala, nikde a nikdy. A v noci prso nonstop. Nejsem fanoušek společného spaní, protože se prostě nevyspim, ale první tři měsíce to jinak nešlo. Ona v postýlce furt rvala. A byla nonstop, ale fakt téměř nonstop a prsu. A já nespala. (Vůbec nechápu, že jsou některé spí s dětma, vyspí se a kojení je nevzbudí, pro mě jsou mimozemšťané😀). Pak teda přijala postýlku, částečně. Ale budila se a chtěla se kojit furt. Většinou se budila co hodinu, někdy i 3x do hodiny. Někdy vydržela tři, ale to bylo tak 5x za první rok. Proto se vždycky pousměju, když si někdo stěžuje, že se dítě budí 3x za noc. Co bych za to dala. 😀 každopádně já začala s celkovým odstavem v 10,5m. V té době už se přes den téměř nekojila. A musím říct, že to šlo dobre. Napřed jsem nabízela UM - vzala si. A kojila jsem až druhou část noci. Postupně jsem místo kojení nabízela dudlík. No celý proces trval asi 14 dní až tři týdny. A na konci už si vypila um před spaním a v noci stačil dudlík (ten mimochodem přijala až v půl roce 😀) ale jak říkám, byla už starší. U těch mimin je znát každý týden....
Nicméně od té doby začala spát krásně a krásně spí do teď. (Má tři a půl 🙂)
@janahorejsi Dceru jsem na noc odstavila v jejich 14 měsících. Jediné řešení které zabralo dokonale bylo to, že jsem spala tři noci v obýváku. O dceru se v noci staral manžel, měl u sebe lahvičku s vodou. Do té doby co jsem spala s ní já, se budila v noci na kojení klidně i po půl hodině. Jak ale spala s manželem, první noc se probudila pouze 3x, druhou a třetí už jen 1x. Potom již spala celou noc. Ani žádný řev se nekonal. Já se konečně vyspala 🙏 Přes den jsem ale kojila dál, takto nám to vydrželo do jejích 18 mesiců, kdy jsem ji postupně odstavila úplně i přes den.
@me_druhe_ja no tedy. Děkuji za odpověď a zkušenost 🤗 trochu jste mě povzbudila. Uvidíme, jak to u nás půjde. 🤗🙈
Syn se ještě v 9 měsících budil co 3 hodiny. Odstěhovala jsem ho za sestrou do pokojíčku a od té doby spal celou noc.
@areh a jaký byl postup odstavu?
@optimistic Večer jsem nakojila, uspala a v noci když se vzbudily, tak jsem nabízela vodu a chování. První noci se musely vydržet, ale obě děti si rychle zvykly
@areh Super, to zní dobře, všude čtu zapojit tatínka, zalepit prsa apod. Vy jste to zvládla moc pěkně. Kolik prvních nocí bylo špatných?
@optimistic u staršího 2 probrečené, pak se to lepšilo. A jak jsem psala, do týdne spal celou noc. To před tím nebylo 👍
@janahorejsi a zkoušela si místo prsa třeba hladit po hlavě, po zádech? Zkusit to neustálé dudání nahradit něčím jiným.
Nakoj večer, pak třeba jednou v noci a pak nad ránem, pak uber jedno, pak další, prostě postupně a ne to utnout náhle.
Dcera je stejná, ale postupně jsme nahradili právě hlazením. Teď v roce a půl je jediné její kojení za den právě před spaním, ale během noci stále několikrát musím uhladit 🙂