Měsíční miminko neklidně pije

whizzyy
9. led 2016

Zdravím všechny maminky, chtěla bych se zeptat, mám 4-týdenní holčičku( PV 3900g, ve 2 týdnech 4060g) a asi posledních 14 dnů mám problém s kojením ve dne( v noci v pořádku kojím 2x), kojím cca každé 3 hodiny nebo pokud si malá řekne, problém je v tom, že se malá přisaje, pije asi cca 4-6 min a potom se začne kroutit, rudnout, šermovat ručičkama a odtahovat, někdy se ještě přisaje, někdy ne ( myslím že bříško to nebude,jelikož u toho i někdy prdí 🙂 a někdy na mě kouká a bradavku jen olizuje 🙂, sem tam pláč, tak ji dám k druhému prsu a opakuje se to samé, pak se snažím ji dát znovu k prvnímu prsu, ale už nechce, měla jsem doma laktační poradkyni a technika byla v pořádku, jen mám ploché bradavky( nevím jestli vyzkoušet kloboučky), ale v porodnici a první týden doma malá krásně papala sem tam se stane, že občas přes den pije hezky, ale málokdy. Malá měla rýmu která ještě trošku trvá a nejspíše má zadní rýmu, ale zdá se mi, že při kojení dýchá normálně, prokapávám Vincentkou a sem tam odsávám. Myslíte si, že jí tak krátká doba kojení stačí, denně pomočených plen asi 6, stolice 2-3x. Celkem mě to psychicky vyčerpává. A ještě se chci zeptat jestli cucání pěstičky vždycky znamená hlad nebo to děti dělají i normálně 🙂 Předem děkuju za odpověď 🙂

gosa22
9. led 2016

dcera mi pije od začátku skoro všechna kojení cca 5 min...málokdy déle...píše se, že šikovný kojenec je schopen se "najíst" za 5 min...někteří na to potřebují delší čas (tím neříkám, že nejsou šikovní, syn se mi taky kojil 15-20 min)...taky jsem z toho byla celá divá, ale pokud přibývá, jak má a jinak je spokojená, neřeš to...jinak moje malá si cucá ruce tak moc, že jí všude tečou sliny proudem 😉 často je to vývojovým stádiem...
hlad spíš zkouším tak, že jí nabídnu kloubek svého prstu a pokud se hned přisaje a málem mi chce "ukousnout" prst, tak má většinou hlad...cucat ručičky si může i ze zoubků (ale to spíš u nás, tvoje maličká má ještě čas, i když nejsou vyloučeny případy dřívějších zoubků a někdy zoubky zlobí i pár měsíců před tím, než vylezou),
divím se, že ti lépe neporadila LP...ta přece musí vědět, že kojenci papají od 5 do cca 30 min v průměru... 😉
jakmile se odtahuje a šermuje rukama, nenuť ti, ona si sama řekne...to bude dobrý a vše se srovná...ještě nemáte ani konec šestinedělí a i potom se vše pořád mění...
nevnímej to jako problém s kojením, nebo se z toho psychicky zhroutíš a ještě o mlíko přijdeš...srovnej se s tím, vypadá to, že větší problém s tím máš ty, než tvoje dcerka 🙂
kdyby nepřibývala nebo špatně přibývala, tak to pak řeš u pediatra...
a kloboučky nejsou žádná špatná věc, vím, že je LP rádi haní, ale ty chytré vědí, že občas můžou hodně pomoct...já na nich odkojila syna do 9 měs (jinak by byl asi na UM od začátku), u dcery jsme se pomocí nich rozkojily a teď použijeme jen občas, když má malá "špatný den" 😉
držím palečky a vyklidni hlavně svou hlavu a užívej si dcerky 😀

whizzyy
autor
9. led 2016

Děkuju za tvůj příspěvěk, trošku jsi mě povzbudila 🙂 Vím že se musím uklidnit, říkám si to před každým kojením že to bude v pohodě a pak spolu zase u toho zápasíme tak jsem z toho vždycky přešlá. No zkusím si v pondělí zavolat dr., že bych si malou převážila a třeba to sní trošku probrala a uvidíme 🙂 LP mi právě taky říkala, že i když není zastáncem kloboučků, tak že je mám zkusit, jelikož mám drobné bradavky a malé to možná pořád vyklouzává, ale chci to ještě vyzkoušet bez když to šlo předtím, pořád doufám že se to zlepší a kojení se nějak srovná, škoda že těch klidných dnů není více 🙂

gosa22
9. led 2016

@whizzyy neboj, hlavně to nevzdávej, to by byla škoda...a kloboučků se neboj, s nimi je výhoda, že nejsi pokousaná, mě to neomezovalo, zvykla jsem si na ně a vozila je s sebou, taky je potřeba vybrat správnou velikost...od Aventu jsou fajn v tom, že jsou na obou stranách vykrojené a dítě je prakticky skoro na prsu přisáté, já mám Medela a ty zabírají víc a dítěti se občas lepí ta umělá hmota kolem pusinky...malá je moc nechce, tak se nám podařilo i bez nich...ale občas je použiju, aby se napila...
a kdyby se ti stalo, že ti najednou malá chce být pořád u prsa, třeba i co hodinu má "hlad", vydrž a zkus to překojit...bývají to spurty 3.týden, 3.měs, 6.týden, 6. měs...obvyklá doba...my už prošli dvěma spurty, tak se modlím, aby nebyl další...to je pár dní kojicího maratonu 😉
kojení třikrát zdar!!! 😎

lichtakova
9. led 2016

@whizzyy kdyz ji jeste zbyva na to,aby udelala odpad,tak urcite nestrada 🙂 a brecela by,ze chce. Mne to delaly vsechny det (jedno to dela zrovna ted),hlavne dcera se pri tom zacla vztekat,mela jsem pripravenou strikacku s kapkami (pouzivala jsem SabSimplex,i na dudlik nakapat) a kdyz zacla zlobit,tak jsem ji dala par kapek a treba na chvili dudlik...i synove si pri kojeni trochu podudaji a pak zas cucali...nekdy je to boj...nenech se zvyklat a odradit,hlavne babicky maji tendenci radit,ze uz mleko urcite nestaci a ze by bylo lepsi davat sunar 😉.Jestli ty mas chut do kojeni,tak si zpusob najdete.

jpajinka
9. led 2016

Dobrý den, ráda bych přidala svou zkušenost, je hodně podobná té Vaší, jen u chlapce. Kroutil se, svíjel, odtrhával, třeba jedno ze 4 kojení bylo úspěšné, noční úplně v klidu. Souviselo to s nastartováním trávení po prvním loknutí. I mě to trápilo, různě jsem měnila styl kojení, poslouchala rady, až jsem málem o mléko přišla, hrozná hloupost z mé strany. Zkuste vydržet. Já zkoušela dodržovat pár věcí, kojit v klidu na stejném místě, před kojením na bříško teplo a zacvičit nožičkama, aby se trávení rozjelo. Žádné kapičky u nás nezabraly. Pokud jste nejistá s přírůstkem, půjčte si váhu a třeba jednou za pár dní dcerku zvažte. Hodně štěstí.

whizzyy
autor
11. led 2016

Ahoj holky, děkuju za vaše rady 🙂 Dneska jsme byly u dr. a za 3 týdny jsme přibraly 650 g, tak vypadá, že jí to asi stačí 🙂příští týden jdu do poradny, tak uvidím jaký bude přírustek 🙂 i když mi začala zlobit i v noci, ale přes den je těch kojení v pohodě víc než bylo předtím, tak budu doufat, že se to snad bude zlepšovat ( hlavně ať si to nezakřiknu) zkouším i to cvičení s nožkama před kojením, ještě si koupím nějaký nahřívací polštářek a uvidíme 🙂 tak hlavně vydržet 🙂