ahoj, chtěla jsem se zeptat,máme 14 denní holčičku a zatím plně kojíme. V nemocnici nám řekly, že máme papat z každého prsu po 10 minutách zhrub akaždé 2 až 3 hodiny. laktační poradkyně mi pyk řekla, že máme papat podle potřeby mimi a kojit z jednoho prsu a z druhého třeba odstříknout a příště zas kojit z druhého. Chjci se zeptat, jak to děláte vy?? díky za radu
já kojím vždy jen z jednoho
a kojím dle potřeby - takže někdy co hodinu, v noci aý třeba za 6-7
po třech hodinách přes den by ondra umřel hlady
já prsa střídám abych nemusela právě to druhé odstříkávat.
mar: a proč bys musela to druhé odstříkávat? 😕
ja som druhé prso nikdy neodstriekavala, ono sa to predsa upraví samo...
já doted právě taky střídala, ale je fakt, že se asi takhl nedostane k tomu druhému sytému mlíčku. A vy co kojíte jen z jednoho, tak to druhé odstříkáte pak?
já když kojím z 1 tak mi teče hned i z druhého mlíčko a když třerbas pak meodstříknu, tak co s tím mlíčkem tam pak, takhle se pak tvoří záněty ne?
Ahojík...tak já kojím z obou prsou a že by se nedostal na syté mlíčko????no to asi nehrozí,když už máme přes 6 kilo ve 2 měsících 😀
eatyg.. určitě bych zatím kojila z obou, aby se pořádně rozjela laktace, klidně bych takhle pokračovala min. do 3 měsíců věku dítěte. A neboj k zadnímu mlíčku se dostane. Vezme si ho s prvního 😉 A přikládej jak často si řekne dítko. Časově bych to nijak neohraničovala 😉
já jsem kojila vždy z obou..po 3 hodinách. Když jsem kojila vždy jen z jednoho, tak na každý prso přišlo po 6ti hod a mlíčka začalo ubývat..tak jsem začala kojit zase z obou a začalo se mlíčka zase dělat víc..do teď kojím z obou..
ale každýmu vyhovuje něco jinýho.. Terezce mlíčko jen z jednoho nestačilo 😒
a jak dlouho celkově kojíte? a v noci po jak dlouhé době?
Eaty v noci by měla být pauza max. 5 hodin mezi kojením, aby se ti nesnižovala laktace. V noci se mlíčko tvoří nejvíc. jinak u nás kojení klidně i 15-20 min z jednoho prsu. Hodně toho najdeš na kojeni.net.
mobina - já jsem šťastná, když malý v noci spí, což už bylo i 7 hod., nebudím ho. Je fakt, že po tak dlouhé době už je mám někdy jako časovanou bombu 🙂 Přes den co 2 až 3 hodiny. Myslím, že není nutné prsa střídat, spíš vypít vždy jedno pořádně. Střídání je nutné na začátku kojení, aby se rozjela laktace, tak jak ti řekli v porodnici, po příchodu domů už ne.
taky nechávám spát ..ondra se budí po 6-7 hodinách - dobře prospívá, není důvod ho budit na jídlo - laktace se mi teda nesnižuje soudě dle crčících prsou 😀
někdy kojím pár minutek, někdy i těch 20 - dle toho, co chce ondra
ad odstříkávání - taky se mi spouští z druhého prsa,alle ani jednou jsem neodstříkávala a za 11,5 týdne jsem neměla ani jediný problém sčímkoli stran kojení (klep klep)
a taky jste měli na začátku citlivé bradavky na dotek? přijde mi, že cítím i tričko na sobě jak je nepříjemné. kdy se to tak upraví?
Honzik bude mit ve stredu 3 mesice, porad kojim z obou prsu, protoze kdyz jsem kojila jen z jednoho, nestacilo mu to. Citliva prsa mam porad, bradavky me boli hlavne po kojeni.
Tak já ze začtku kojila z obou, pak postupně ji dala druhého jen cucnout, do úlevy, páč se mi děsně nalívaly a když jsem ji nedala, myslela jsem, že mi praskne a nakonec jsem kojila jen z jednoho. 😉
já právě myslela, že časem si bradavky a prsa zvyknozut a už je neucítím. nerada bych ještě kolik měsíců chodila doma bez trička a když jdu ven tak trpěla :( A když odsáváte, do čeho chytáte mlíčko? máte někjakou sterilní nádobku a pak do ledničky a večer do mrazáku?
eaty, casem si bradavky zvyknou, ale tva holcicka je teprve 2 tydenni, jeste si chvili uzijes 😉 Ja jsem ze zacatku po kazdem kojeni bradavky mazala bepanthenem a pak sedela obnazena 🙂
tak me bradavky bolely dlouho nez si zvykly a delala jsem to presne jak zuzik, mazala jsem bepanthenem a doma chodila nahore bez 🙂
ak môžem poradiť ohľadne bradaviek, tak bepanthen je naprd 😀 teda mne nezabral vôbec, trápila som sa mesiac, potom som si kúpila lanolínovú masť od IsisPharma Mother Care, je to niečo ako Purelan od Medely, no a zabral za 2dni, vyliečil mi všetky ragády a bradavky fakt prestali bolieť. Kamarátka používala Purelan a mala rovnaký účinok, ako ja 🙂
Mne tieklo vždy mliečko z druhého prsa pri kojení, mala som zachytávače od Aventu, super vecička! Inak mliečko odsávam s Avent Isis, skladujem vo VIA kelímkoch, fakt praktická vec. Som spokojná.
Už som písala vyššie, že prsa som nestriedala a robím to až teraz, lebo už mám málo mliečka, tak malá vypije do dna obe prsa 🙂 Kojila som zhruba 10-15min, takže vypila vždy celé prso a za dve hodiny dostala druhé. V noci som kojila po 3-4hodinách.
eaty: no takhle citlivébradavky, že mi vadí triko, mám celý život ..takže jsme měla trošičku strach z kojení ..ale pohoda
mazala jsem bepantenem a větrala (jako zuzik a monik)
eatygrenee - fakt vydrž, za chvíli už nebudeš mít prsa tak citlivá a i laktace se upraví, takže ani nebudeš vědět, že kojíš 😉
Jinak je to fakt individuální, já kojila (vlastně kojím doposud 😅 ) pokaždé z obou prsou. Ono uvidíš sama, jak vám to bude vyhovovat. Zatím bych ale to druhé nabízela, když bude chtít, tak si vezme. No a u dalšího kojení zase začni právě tím druhým, aby se "docuclo" 🙂
eatygrenee-ja jsem prvni mesic kojila 30-45 min z obou prsou co 2,5-3 hodiny ve dne v noci.pak se to pomalu upravilo.prestaly me tak bolet bradavky,prestaly se mi tak nalivat prsa,kojeni se zkratilo na 5-10 minut,v noci mi prospi 7-9 hodin.
kojim stale z obou,nekdy vypije jen jedno,nekdy obe.urcite bych nabizela i druhe.
urcite vydrz,ono se to upravi...bradavky jsem mazala lanolinem. 😉
eatygrenee: Já jsem kojila taky z obou prsou. 😉 a dělám to i do teď, i když teď se mi laktace snížila, protože jsme začali s příkrmy. Co se týče citlivosti bradavek, taky se to časem upravilo a pokud je máš popraskané (což já naštěstí nikdy neměla), nebo ožužlané, tak mě pomohl Bepanthen a větrat na vzduchu (ale to už tady holky psali). Jinak kdybys měla nějaký problém ohledně kojení, stránky www.kojeni.net jsou super, vždy mi pani moc dobře poradila a díky ní kojím do dnes. 😉 🙂
eaty, my každé kojení střídáme obě prsa, a to už od začátku-nejdříve po 10 minutách a asi od 6 měsíců po 5 minutách z každého prsu a vše je OK 😉
Ahoj, mělo by se kojit jen z jenoho prsu - pokud kojíš z obou, tak některé děti jsou právě citlivé na střídání předního a zadního mlíčka a vznikají tak koliky. My to měli a tak jsme kojili z jednoho a pak z druhého. Kojit by se mělo max 20 min. Kojit jak dítě chce, ale každou hodinu je docela síla. Ze začátku se kojí častěji, ale později by mimčo mělo vydžet 3 hodiny. Tak od toho měsíce. No a neodstříkávála bych - to si myslím, že je zbytečné. Nechala bych to na další kojení.
luciek - tohle už je ale dávno překonané, že by se mělo kojit max. 20 minut a po třech hodinách......... 😉
Každé dítě je jiné. Pokud by mu tohle nestačilo, co uděláš? Dáš mu flašku s UM? 😕 😀
Ahoj holky,
my také stále kojíme z obou prsou...E. by jedno nestačilo...je to známka toho, že je mlíčka málo?? Ale po kojení ještě odstříkám, tak nevím. Připadá mi spíš, že je E. drobet lenivá, hezky pije 3-4minuty a pak se začne odcucávat. Musím měnit polohy a přávě střídat, aby se najedla...
To jsem ráda, že střídáte prsa i vy, co kojíte už delší dobu, myslela jsem si,ž e to není správný...uričtě je pohodlnější nakrmit z jednoho, zejm. venku 😒 ale co se dá dělat s tím naším roubířem 😅
petreva, některé děti jsou holt takové, u nás to bylo něco podobného. Rozhodně to není tím, že bys měla málo mlíka, neboj. Prostě koj z obou a je to. Bylo by potřeba to řešit, pokud byste měly velké problémy s bříškem, jak píše luciek, protože to je pravda, že mohou (ale nemusí) vznikat koliky, ale jestli ne, tak je vše o.k. Jak jsem psala, já tak kojím dodnes 😅
Ahojky, ja som kojila vždy len z 1prsa, u druhého kojenia z druhého prsa. Tak som mala istotu, že maličká prso vypila a dostala sa hlavne k zadnému sýtemu mliečku.