Prosim o radu zkusene maminky: Mam mesicni miminko a pravdepodobne kombinaci spatne techniky a prisavani (neotvira dostatecne pusinku), pri kazdem kojeni vypije stezi polovinu potrebne davky (vazime ho pred a po jidle). Proto musim odsavat, kde pokazde ziskam akorat to, co by potreboval. Proto v soucasne chvili asi 30 min kojim, pote asi 10 min odsavam, a podle potreby dodavam Nitrilon. Cela operace trva skoro hodinu. Snazim se spravne prikladat, posouvat bradicku, ale zatim se mi nezda, ze by se lepe prisaval. Mate s podobnou kombinaci zkusenosti? Pokud ano, jak dlouho jste to takto praktikovaly? Co byste pripadne doporucily? U laktacni poradkyne jsem byla dvakrat, pokazde skoncime u jeho bradicky - nevim, jak docilit toho, aby poradne otevrel pusinku (s celisti problem asi nema - kdyz krici, dokaze ji otevrit opravdu siroce). Dekuji mockrat za Vase rady a nazory!
Mela jsem to stejne a byla jsem rada, ze aspon neco malemu dam od sebe. Bylo to narocne, ale kdyz se mi zdalo,ze ma dost ode me,tak jsem neodsavala-samozrejme nemluvim o novorozenci. Takto jsme to tahli 7 mesicu -kojeni a dokrm UM a pak plynule presli jen na UM.
@veruuu_kubesovic pani ale nevazi proto, aby vedela, kolik miminko pribyva, ale kolik vypilo... Mela jsem to uplne stejne, kojeni, odsavani, dokrmovani. Maly byl prisaty pres pul hodiny, vypadalo to ze krasne pije... Nepil a nebyt vazeni pred a po kojeni, nezjistila bych, ze misto 60ml vypil stezi 10ml! Naopak me velice stresovala ta nevedomost, jestli a kolik vypil, nez jsem vahu poridila.
@martinaabraham ja tento kolotoc vydrzela 3 mesice a potom to utnul muj manzel, ja chtela za kazdou cenu kojit, protoze mi kazdy vtloukal kluny do hlavy ze kojeni kojeni a zas jen kojeni... No, takze jsem skoro hodinu kojila, potom odsavala, dokrmovala a tak porad dokola. Po trech mesicich jsem byla psychicky totalne v pr... a muj syn s porodni vahou 3700g vazil ve 3mes 4kila!!! Kdyz se ted na to divam zpetne, tenkrat jako prvorodicka, ovlivnena hormony a natlakem okoli jsem svoje dite 3 mesice vylozene trapila hlady jen abych kojila... Řekla jsem si, ze pokud se tento problem bude opakovat i u druheho prcka, nebudu nas oba trapit a nenecham svoje dite opet podvyzivit ve snaze kojit=byt dobrou matkou, a dam rovnou UM. Narodil se druhy syn a richtig to same... Tyden jsme bojovali, neslo to, tak jsem dala flasku a byli jsme spokojeni oba dva, a o to hlavne jde 😊
Jinak co se tyce meho problemu s kojenim, nebyl problem u kluku, prisavali se nadherne a ani zadni drobecci to nebyli (por vahy 3700 a 3800g), ale problem byl u me. Mam velka prsa, E/F, a jeste takove placate plandaky, co mi pri rozepnuti podprdy okamzite vyhladi vrasky v obliceji, no a kluci to z techto placacek proste nebyli schopni vytahnout a potvrdily mi to i dve LP, ze s takovymto tvarem a velikosti poprsi se proste hoooodne spatne koji...
Ted k tobe, nema mala zkracenou uzdicku? To take brani spravnemu prisati. Nebo vyzkousej kloboucky, jinou polohu... Kazdopadne pokud to nepujde, proste se na to vyprdni a dej UM, za ty nervy a rozdrasany prsa od spatneho prisavani a odsavacky to fakt nestoji! Moc drzim pesti 😊👊👊🍀
Kojeni pro me byl vetsinu casu jen stres. Prvni tri mesice jsem jen kojila. Protoze jaka poptavka, takova nabidka, ze. Tahle veta mi zpusobovala akorat deprese. Syn pribiral poradne prvni mesic, pak nic moc. Brecel u kojeni, snazil se sat, ale po chvili nic. Nasadila jsem bebu na dokrmovani ve ctyrech mesicich. Nakojila, pak 30-60ml umely, pak odsat, abych nabudila mliko. Fungovalo to tri mesice, davky umelyho se teda zvysovaly, ale kojila jsem, pote syn prestal prso chtit, proste uz to ani nezkusil. Tak jsme jeli jen odsavacku a umely. Skoncilo to tak, ze jsem mesic odsavala nekolikrat denne, aby mel aspon druhy den snidani ode me a pak jsem jela 14 dni cca 5ml za den z obou prsou dohromady za cca 4 odsati. Vzdala jsem to. Presne, jak bylo napsano vyse, trapila jsem ho hlady. Krmila po hodine a pul, ale zadna nabidka se nezvysila. Syn se teda krasne prisaval a to jsem kojila jen pres kloboucky a dokonce i z flasky pije jako z bradavky - ohnuty spodni ret, jazycek v koutku. Ale bylo mu to prd platny. Znova? Ne diky, priste tomu dam sanci par dnu, ale rozhodne ne mesicu a umely neni zadna tragedie 😉 uz si nic nevycitam. Vim, ze jsem delala, co jsem mohla a jsem na sebe zpetne hrda. Ten napor na psychiku byl mazec. Nektere kojici maminky bych prastila, ale mam skvelou detskou a gyndarku a vzdy me podrzely 😊
@hanulkaha a k čemu je dobré vědět, že jednou nic, podruhé něco málo, na co tolik stresu??? mě by spíš stresovalo takhle hrotit kojení, buď kojení jde a nebo nejde, nic mezi tím, kojit na úkor toho, že nebudu celý den dělat nic jiného než kojit a odstříkávat to by mi asi řádně houklo z toho....
@veruuu_kubesovic Vazime ho proto, abych vedela, kolik ma mit ten prikrm. Mam prave strach, abych ho netrapila hlady. Ja jsem o mleka z nejakeho duvodu prisla, na zacatku jsem kojila krasne, od 2/3 tydne se to zacalo snizovat. Tak se prave snazim vytrvat a zase rozkojit, ale nevim, jak dlouho to psychicky a fyzkicky takhle jde zvladnout.
@arko Vazila jsi miminko? Nebo jsi dodavala UM podle pocitu?
@martinaabraham Já to takhle měla u první dcery. Nedostatečně otevírala pusinku ( měla jí i dost mašličkou) , nedokázala dostatečně uchopit dvorec do pusinky. Po 14 dnech od propuštění z porodnice kdy prakticky nic nepřibrala, jsem na doporučení pediatra začala dokrmovat Nutrilonem. Najednou byla úplně spokojené miminko. Bohužel kombinace kojení a dokrmu moc dlouho nevydržela, po cca 3 týdnech prso už naprosto odmítala. Nebudu zastírat že jsem to neobrečela... Další dítě - syn, to byl úplně jiný savec. Všechno šlo hned od porodu co se týče kojení jako po másle, během 2 minutového kojení vysál vše co potřeboval, a spokojeně spinkal 2,5 - 3 hod. do dalšího kojení. Přibíral ukázkově. Dokonce jsem ho kojila 27 měsíců.. Třetí dítě - dcera, také kojena naprosto bez problémů.
@hanulkaha No, bojuju s tim podobne jako ty. Nevim ale, jestli bych to tak dlouho dokazala. Uzdicku mu ustrihli v utery, pravdepodobne to melo vliv na spatne nauceni prisati. Prave si rikam, kolik tomu mam dat casu, a pak se smirit s UM.
@misicka1988 A co myslis, ze vedlo k tomu, ze kombinace kojeni+UM dlouho nevydrzela? Kvuli lahvicce? Snazim se dokrmovat pres strikacku, ale po lahvi jsem uz nekolik sahla take..
Můj prcek měl taky problém s přisátím.. vyřešila jsem to jednoduše, jen jsem odsávala, měl mlíko ode mě, ale z flašky.. a říkám si, kdyby náhodou druhý, udělám to stejně.. v poho jsem to vydržela 22 měsícu a to jen s manuální odsávačkou od aventu.. ten klid, jak můj, tak miminka - k nezaplacení.. a jelikož měl moje mlíčko, nevyčítala jsem si nic.. byli jsme spokojení oba 🙂
Vzhledem k ustřihnutí uzdicky bych tomu dala ještě určitě týden. Měli jsme to dost podobne, jen s rozdílem, že mleka bylo dost. Týden se učil ovládat znova jazyk a týden pak přechod na plné kojení.
@martinaabraham Určitě to bylo lahví. Šlo jí to s ní mnohem lépe, bez námahy se nakrmila. Takže prso začala bojkotovat.
@martinaabraham Jsem na tom velmi podobně - čtvrté dítě, a totéž v bleděmodrém jako u všech starších dětí. Já teda nevážím, prostě nakojím z obou prsou a pak dám UM - to poznáš, zda má prcek ještě hlad nebo ne, a dávky upravuju podle toho, kolik vypije - momentálně dělám 90 ml, většinou tam cca 10-20 ml zbyde (ve středu jí budou 3 týdny). Já teda nepočítám s tím, že se rozkojím, nevyšlo to ani u starších dcer, spíš mi jde o to, že dokud je aspoň něco, tak ode mě dostane.
@martinaabraham já bych se netrápila s vážením, udělala bych mu třeba 90ml UM a když tak přiděláš víc 🙂
@martinaabraham já to dělala takto 6 měsíců a bylo to peklo, tolik trápení, abych dala aspoň něco málo MM...už v porodnici bylo špatné přisátí, potom žloutenka, takže pořád spal a kojení jej tak vysilovalo, že hned usnul, museli jsme dokrmovat, jinak by zhubl moc. Doma jsem koupila medelu odsávačku i tu jejich flašku. Několikrát snaha zbavit se UM, výsledkem bylo totálně hladové miminko a já zoufalá, stálé nepřibíral, takže se UM muselo zachovat. Vyzkoušela jsem homeopatika, čaje a melta mi lezla i ušima, akupunktura, laktační poradkyně, odsávání. Kolotoč se roztočil a já půl roku strávila koloběhem: 30min kojení, dokrmení flaškou, 30min odsávání, pak rychle umýt lahvičku a odsávačku, vysterilizovat a za hoďku jsem mohla začít znova. Také jsme vážili, protože jednou vypil 60ml, jednou 80ml a pak najednou 30ml, tak jsem si nemohla dovolit vylít třeba 50ml ohřátého odsatého mléka, když jsem ho tak pracně získávala (kdyby zrovna vypil při kojení více) a stejně to odsáté na celý den nestačilo a půlku dávek jsem musela dodělávat UM. U druhého jsem si řekla, že to takto nechci, pokud kojení nepůjde, odsávačku nechci ani vidět. Takže jako druhé se mi narodila dvojčata, císařský řez tomu taky nepomohl, odsávačku jsem si zakázala (jen v porodnici jsem ji použila) a asi 4 měsíce kombinovala kojení a UM (jako pro dva fakt mléko moje tělo už tuplem nevyprodukovalo) a bez odsávání, ale neseděla jim ta kombinace a hodně blinkali, takže jsme se na to vyprdli a popravdě jsem obě ukončení kojení "oslavila". A dvojčata jsem nevážila, UM jsem prostě dělala stejnou dávku a když 40 zbylo, tak už mi to nebylo tak líto vyhodit než u MM
@martinaabraham hey, byla jsem na tom stejně, kdybys chtěla na něco se poptat konkrétněji napiš SZ, zde to nebudu popisovat
@martinaabraham Ja šíleně bojovala s kojenim,ale tak strasne jsem to chtela ze to nakonec slo a kojila jsem 20 měsíců...ne pomohly homeopatika,piskavice,benedikt,kojo čaje,caro a hlavne se uklidnit a s malou jsem spala a kojila pořád,10 x,12 x za den,3 x v noci....kojila jsem celou dobu ores kloboucky...
Tak mě se MM po porodu netvořílo skoro žádné. Půl roku jsem se snažila rozkojit, jak to jen šlo. Spánek nebyl skoro žádný, protože samotný kojení zabralo dost času, odsávání taky.... Atd. Laktační nepomohly. Tří měsíce jsem malou vážila, abych věděla, kolik vypila a kolik bych měla dokrmit. Bylo to šílený, ale vydržela jsem to až do skoro 10ti měsících. Pokud budu mít ještě jednou miminko a opět problémy s tvorbou MM, tak bych se na to už vykašlala. Hodněkrat jsem byla doslova sikanovana, jaká to špatná matka jsem, že dokrmuju a ne jen kojím. Měla jsem z toho deprese, první tři měsíce brečela skoro každý den...... Teď už jsem zkušená. Nenechala bych sebou manipulovat ani se ponizivat jen proto, že nemůžu kojit.
@janinasm to mi je líto, někteří umí zavařit o to víc, já vím že jsem se nerozkojila protože jsem se právě na to soustředila... a jak píšeš, také jsem ze začátku měla výčítky že plně nekojím...
@martinaabraham Prosím tě, každéj haní láhev. Prý se dítě přestane snažit sát z prsa. Blbost. Já přes stříkačku dokrmovala tři měsíce. Pak už dala láhev, protože někdy krmit dítě venku přes stříkačku bylo docela náročný. Lidi, hlavně ženy, nenavistne cumeli, co to jako dělám..... No dala jsrm láhev a malou to nakoplo k pořádnýmu sání, takže mi z prsa začala mnohem víc pít! Takze nám láhev dokonce pomohla.
Já jsem kojila a prikrmovala obě své děti zhruba týden dva týdny od narození, protože nepribirali a oběma to vyhovovalo. Akorát u syna jsem po kojení ještě dávala trochu Nutrilonu a u dcery jsem to střídala, že buď se kojila a nebo měla Nutrilon a asi v roce přestala mít o Nutrilon zájem a jen se kojila plus příkrmy samozřejmě. Syn se sám odstavil asi v deseti měsících. Jinak dcera taky odmala má špatnou techniku přisavaní, má v pusince jen bradavku, ale kojení vyžaduje stále i teď v 16 měsících.
Posílám odkaz na hezký příběh https://www.prirozenekojeni.cz/chci-kojit-ale-jak/
Někdy všechny ty čísla, vážení, tabulky, techniky moc nepomáhají. Navíc váha mívá odchylku, obzvlášť, pokud se miminko hýbe. Důležitější je sledovat počůrané plenky. Zkus si s miminkem zalézt do postele, oba nahatí, tělo na tělo, zkus ho chvilku zkoumat, třeba se sám pokusí naštelovat do polohy, co mu bude vyhovovat (miminka pro to mají uzpůsobené reflexy). Na té stránce jsou tam případně i kontakty na moc šikovné laktační poradkyně 🙂
Ahoj, nečetla jsem úplně všechny komentáře, ale měla jsem to stejně. Zvážila, nakojila, zvážila, dokrmila, odsávala a pořád dokola. Po měsíci jsem se na to vyprdla, jen nakojila a když se mi zdálo že je hladový, dokrmila. Najednou jsem dokrmovala jen 2x denně a stačilo. Kojila jsem tak do 1 roku 🙂 Mám kamarádky, které přešly na UM, protože to nedaly a děti jsou taky spokojené. Udělej to tak,a byste byli oba spokojení a hlavně v klidu 🙂
Krmila jsem výhradně odsatym MM 5 měsíců a potom odsatym MM a UM do 16 měsíců (tj. odsavala jsem 16m). Byly jsme obě spokojeně, měla jsem přehled o množství, mohla jsem si třeba někam sama odskočit. Taky po narození neuměla pít z prsa, že stříkačky to táhla sama krásné. LP mi taky moc nepomohly, holt na kojení musí být dva. V maximu jsem dala i 1,2 litru, jinak většinou tak 0,9.
Uz to tu zaznelo. Mleko se tvori podle poptavky.
Nez davat umele a odsavat, snazila bych se casteji prikladat k prsu. Klidne kazdou pulhodinu nabidnout. Vzdy si trochu vezme, pomuze ti postupne rozjet naplno laktaci. Stres ubiji hormony, ktere laktaci pomahaji rozjet. Vazeni stresu neubira. Umele mleko je sladsi, pokud davas z lahve, tak i bez prace. Proto ten plac u prsu. Sani je namahavejsi.
@veruuu_kubesovic S tim uplne nesouhlasim... Ja jsem asi 3 tydny dokrmovala, protoze jsem kojit chtela, ale mela jsem malo mleka. Vazeni mi pomahalo se ujistovat, ze nemusim davat vic UM, naopak me to uklidnovalo... Tim nerikam, ze to je tento pripad, jenom nemam rada takovehle komentare, ze bud je to tak, nebo tak... nekdy to muze byt i jinak 🙂
@ninolleta Takze myslis, ze miminko musi dostatecne sat i se spatnou technikou? Ja si prave rikam, jestli se mam trapit, kdyz on dudla tu bradavku - obcas citim, ze polyka, ale prijde mi, ze vetsinu casu spis jen pocucava.
@martinaabraham já si myslím, že čím je mimčo starší, tak i se špatnou technikou si dokáže vysat, jak potřebuje. Spíš je to pro něj ale unavny, tak pak to vzdá a musí se dokrmit. Každopádně určitě přijde doba, kdy dítě kojení začne vnímat spíše jako takovou svou jistotu a psychické uklidnění a pak se stává závislým, ačkoli třeba ani nemá hlad, ale to přichází si myslím zhruba kolem desátého měsíce. Bohužel se pak stanete otrokem, jakým jsem i já. Moje dcera neusne jinak než kojením a během odpoledního spánku musím ležet s ní, protože se budí a chce se přikojovat. A během dne se chodí za mnou taky několikrát nakojit, ačkoli hlad nemá. Takže na tohle pozor.
proč se stresuješ tím, že ho vážíš před jídlem a po jídle? kojené miminko přibírá skokově, ne jak dítě na UM, buď se snaž rozkojit, nebo dej dítěti UM, rozhodně bych to tak nemixovala dohromady jak to děláš ty...
a neměl žloutenku? dělala mi to tak starší dcerka u kojení, bohužel se neuměla pořádně přisát a v 6týdnech skončila na UM, kdyby ne skončím asi na psychině, protože poslední 2 týdny jsem jí jen kojila a ona pak stejně plakala hlady, ovšem já nikdy z prsou nedokázala nic odsát...
A abys mi rozuměla, buď se snaž o rozkojení nebo dej UM (hlavně si nic nevyčítej, ne každé miminko se odkáže správně přisát a hlady být prostě nemůže)