Jdu se asi jen vypovidat jestli existuje vubec nekdo kdo to ma jako ja..protoze ja za to dostavam akorat vsude čočku…mam velky problem s kojenim.nechci kojit. Neni to pro me vubec prirozene ,nezvladam to psychicky,mam z toho uplnou hruzu a podle me to akorat prenasim na dite. Prvniho syna jsem kojila dva mesice a den kdy jsem prestala byl nejlepsi den v zivote..tak strasne se mi ulevilo..rada bych ted u druheho prestala,ale bojim se reakce okoli uz me nabavi jak me to vsichni vycitaji…aby to nevypadalo blbe sle ja sve deti miluju jen tohle kontaktni rodicovstvi asi neni nic pro me ☺️ Syn byl od miminka nekontaktni a je stale…vim ze tim pobourim spoustu lidi, ale asi jsem se potrebovala jen vypsat☺️
Já jsem kojila a můžu ti říct, že je to jen na tobě, nechceš, tak prostě nekoj, každému může být po tom houby nebo to nevykladej, pokud to nechceš vysvětlovat.. Spokojené dítě může být klidně i na umělém a hlavně budete spokojeni oba 😉
Možná je dobré si položit otázku, proč máš tyhle pocity? Proč vnímáš, že je to nepřirozené, proč máš z toho hrůzu? Není od věci vyhledat nějakou pomoc - psycholog, laktační poradna, kde bys mohla tyhle své pocity vyjádřit a pracovat na nich, pak třeba změníš názor, že ses bála a byla ve stresu zbytečně. Samozřejmě není dobré to lámat přes koleno, pokud cítíš, že to nechceš, tak si to udělej po svém a kašli na ostatní, ale já na tvém místě bych někoho vyhledala. 🙂
Každému po tom je velké 💩. Když to nechceš tak to nedělej ať si neodbouráš psychiku.
@klokanka31 jj je to tak, mě to vyloženě nepříjemné bylo po tom roce už, ale v 1,5 roce to byl pro mě taky šťastný den bez kojení už
@nikjean ja jsem dost zasadivej clovek co proste ma rad rezim a to kojeni se s tim nejak neztotožňuje a to je asi muj problem…um proste clovek da jednou za 3 hodky a hotovo to kojeni je jine..to si jen cucne a za hodku zas a asi na to jednoduse nejsem zvykla …do toho syn od 6. Mesicu spi u babicek jezdi na cele dny pryc a asi se bojim ze o to kvuli tomu prijdu ..ja teda ty sestinedeli celkove soatne snasim tak treba se to zas uklidni..u prvniho syna jsem ho cele vicemene probrecela a ani nevim proc …
Také mám ráda režim, ale jsou situace, třeba jako tahle, kdy jsem schopna to pominout a přizpůsobit se, hlavně když jde o dítě. Z tvého příspěvku jsem nabyla dojmu, že máš nějaký psychický blok, špatnou zkušenost, proto je tvůj postoj takový, ale nezlob se, dle tvého posledního komentáře mi to přijde spíš jako tvoje lenost, nepohodlnost. Samozřejmě platí, co to tu už zaznělo několikrát, dělej si věci podle sebe, jak uznáš za vhodné. Tohle je pouze můj pocit z tvé situace.
Když to tak cítíš, tak přestaň kojit. Není to nejdůležitější na světě. Reakce okolí si nevsimej. Důležité je, abyste byli spokojeni všichni včetně tebe. Švagrová taky kojit nechtěla, tak nekojila, děti jsou zdravé a spokojené. Každý to prostě cítí jinak ❤️🍀
Když nechces, tak to nedělej... Já třeba dceru nekojila, nešlo to, strašně jsem se tím trápila, když jsem to vzdala, byla to velká úleva... Jsem rozhodnutá, že kdybych měla někdy druhé dítě, kojit nechci, ani to zkoušet... U dcery jsem si vyslechla hodně řečí a dost mě to deptalo, teď vím, že do toho nikomu nic není a že jsem je měla poslat někam... dcera je mimochodem úplně zdravá, šikovná a spokojená i na UM 🙂
@jako_mala_holka dekuju🌸tohle jsem asi potrebovala slyset ze aspon jeden clovek to ma stejne..
@jjasmina Já jsem naštěstí nestihla že by mi kojení vadilo, já to vzdala "dobrovolně" 🙄
Chápu....já to nemám až tak vyhrocený, ale taky mě kojení nebaví a spíš otravuje. Vůbec nic neřeš a prostě nekoj, když nechceš. Nicméně si dovedu představit, že se "bojíš" reakce okolí. Ze všech stran do tebe buší, jak je kojení úžasný, jak máš kojit pomalu do školy a blabla....Ale fakt se na cizí lidi vykašli. Sice to budeš mít dražší na UM, ale miminko nebude o nic nemocnější nebo méně milovanejsi, než kojené. 🙂
@klokanka31 no odstavovala jsem sama postupně
@jjasmina To já taky postupně, ale mrzelo mě to, a mrzí mě to dodnes. Ale zase si říkám lepší 6 měsíců než nic...
@klokanka31 jj to určitě, já mela v plánu max ten 1,5 rok
@jjasmina Já plánovala rok...
Pokud z toho máš takové pocity, tak nekoj. Lepší um než být ve stresu a lecos kolem toho si znechutit. Řeči, že jde o lenost, na to se vykašli. Ono pořád řešit (a platit) um, dělat ho, umývat lahve, podle krmení plánovat venkovní akce, atd, to taky není žádný med. Jinak na dotazy kolem toho bych vystresovanym hlasem odpověděla, že nekojim, že tam kolem toho bylo hodně problémů a hotovo. Nikdo neví, co si pod tím představit a dal se neptá. Tohle mi zabralo na odrazeni od všech nežádoucích témat. Dneska nás tlačí do pocitu, že pokud s dítětem nespíme minimálně do sedmi let, do tří let nekojime a dítě nenosime do čtyř, tak jsme špatne matky. Ale tohle já neuznávám, není jen jeden správný postup mateřství. Jsme také lidé s relevantními pocity, na kterých by mělo záležet.
@biciklissie presne me slova ☺️
Drž se, no. Chce to hodně zvážit pro a proti. Já jsem dceru téměř nekojila, hrozně se mi ulevilo, když jsem to "vzdala". Těch problémů kolem toho bylo fakt víc. Ale jako do teď je mi to líto. Pokud jsi o tom fakt přesvědčena, tak to zabal. Pokud ty pochyby jsou i z tvd hlavy a ne jen od okolí, tak to zkus ještě nějak řešit. Ten čas už nevrátíme, až už to jsou nervy z kojení nebo nervy z nekojení🙂.
@biciklissie ono je to oboustranné. Vzpomínám na ten s prominutím opruz, když jsme někdy během hospitalizace s nejmladším synem měli na pokoji spolubydlící. Že ho kojím hrozně vadilo už okolo toho roka. Některé dámy mi to dávaly pěkně sežrat. Já bych si nedovolila něčí nekojení komentovat obecně, natož pak když je matka s tím dítětem ve špitále.
A autorce diskuse - ostatní to za tebe fakt neodtahají, neodžijí, neudělají jediný krok za tebe, je to tvé dítě, ne jejich.
Segra kojila první 3mes a vzdala to, taky ji to nedělalo dobře, u druhé rovnou v porodnici rekla, ze kojit nechce a nebude.
Spokojená máma rovná se spokojené dítě. Nikomu do toho nic není, pokud teda nechtějí kojit místo Te be.
Tak až na tu formulaci, že se vlastně těšíš, až se dítěte zbavíš 🙄 a proto nechceš kojit a narušuje ti to tvůj režim.... Toho si ale všímám často, že nekojící maminky své dítě pořád někde odkládají a mám pocit, že ten vztah matka vs. dítě není takový. Ale zas v cizině je to takhle normální, když maminky odcházejí brzy do práce. Jen mi to vlastně přijde trošku škoda, já si pořídila miminko abychom byli co nejvíc spolu, a bych si to užila a kojení ten kontakt krásně utuží. Samozřejmě nekojení je v pořádku, ale to jak jsi to tu zformulovala mi úplně dobře nezní a asi bych zvážila i toho psychologa. Jaký máš vztah k vlastním rodičům? Jak jsi byla vychovaná?
Já nekojila vůbec, nechtěla jsem, v porodnici jsem to řekla rovnou a reakce lidí mám tam, kam slunce nesvítí
@skarol to je nesmysl. Mam v okolí maminky co své děti odkladaly a odkládají a všechny byly kojící matky. Na druhou stranu ja jako matka co dávám um jsem své děti nikdy nikomu nedala a neodlozila. Jak ty píšeš
@skarol Nesmysl. 🤦🤦🤦🤦 Kojení či nekojeni vůbec nerozhoduje o vztahu mezi matkou a potomkem. Jinak já v zahraničí žiju, vrací se tu 3m po porodu do práce a musím říct, že všichni v okolí, co znám, mají krásný vztah a rodiči, i když jsou to puberťaci nebo dospělí.Rodina drží víc u sebe než u nás.
@skarol My mame krasny vztah☺️ To ze svemu synovi dopravam i babicky a dedecky a ma diky tomu jrasne detstvi ze me nedela zlou matku☺️ Dite jtwry se drzi mamy jak kliste a zas nnei nic pro me ☺️Hold to mame kazdej jinqk nastaveny☺️ Syn stravi vikend u babicky a je stastnej stejne jako kdyz se vrati domu a je s nama☺️A my se mu venujeme taky dostatecne to se nebojte☺️ Takze syna miluju nejvic na svwte i pres to ze jsem nekojila,nespala v jedne posteli,dala ho do sveho pookojiku q pujcovala babickam ☺️
@tahejhula Tak já fakt nevím, někdo kritizuje, že nekoji, u těch kojících zas vadí způsob kojení a do kdy kojí, atd. Co je komu po tom, no. A hlavně, že si to dělají ženské navzájem.
Ja kojila do pul roku, pak, jak tu nekdo pise, jsem sla do prace a dite si do tydne odstavila, coz me silene mrzelo, u me kojeni vyvolavalo nepopsatelny pocity stesti, a to se syn v noci kojil hodinu a pul na jedno kojeni. Pak jsem jeste 3 mesice odstrikavala, ale to me fakt nebavilo, tak jsem to vzdala 😁 lidi se vzdy s prominutim se..u do toho, po cem je jim houby. Oni by vzdy udelali vsechno lip. Kasli na to, a kdyz to tak citis, proste nekoj. Nikomu tim neublizis. Ja uz se treba na kojeni druheho tesim, ale kazdej to ma jinak 😉
@me_druhe_ja Muzu se jen zeptat, kam davaji zeny 3 mesice po porodu ty deti? Nerypu, opravdu me to zajima..nebo si je nosi s sebou? Neumim si to moc predstavit 😀 Moje prave kolem tech 3 mesicu zacala chytat silene hysteraky, pomohlo jen nositko a chodit. Tak nejak nevim, jeste do toho pracovat. 😀
@makovice88 úplně jinej systém než u nás. 🙂 Mají tu velkou síť péče o děti, můžeš si vybrat podle možností. Navíc je vše dotováno státem. Jesličky nebo chůva. Jsou tu vyloženě školy, abys mohla dělat chůvu, jen tak někdo nemůže. Chůvy mívají většinou 4 děti max (od 2,5m-4 roky). V jesličkách to bývá podobně: 1 assistante maternelle na 3-4 děti. Bývá jich tam 10-12 max. Syn chodí od 18m do jesliček 2x týdně na tři hodiny (aby byl taky někde jinde než se mnou a zvykal si) a tyhle jesle mají otevřeno 7-19h. Chůvy jsou kolikrát pružnější, můžou být i pozdě do večera. Nebo i v noci, pokud někdo dělá na směny.
Když to tak cítíš, tak se na to vyprdni. Na řeči okolí se vykašli, nikomu do toho nic není.