Kdy už ukončit noční kojení?

28. pro 2020

Dobrý večer, mám doma jedenáctiměsíčního chlapečka, v noci se budí co půl hodiny, dvacet minut a chce dudat, už ani nepije, jen dudá. Přiznám se, že je to pro mě velmi vyčerpávající. Spíme spolu. Často mívá teď i mězi druhou a pátou ranní hodinou okno, kdy nespí a potřebuje si stoupat a lézt po posteli, někdy i pláče a i když ho tulím, hladím, zpívám, mluvím k němu, je k neutišení, a to už pk ani to prso nepomůže. Jsem z toho už nejen fyzicky, ale už i hodoně psychicky vyčerpaná. Bolí mě čím dál častěji hlava, jsem hodně ubrečená a při stresových situacích se mi hodně špatně dýchá, přijde mi, že se mi zužuje hrdlo a panikařím. Nikdy jsem potíže s psychikou neměla a jsem z toho dost zmatená a bojím se. Myslela jsem, že zvládnu kojit alespoň do léta, přijde mi blbost v zimě končit. Ale ty noci jsou čím dál tím drsnější. Manžela mám zlatého, ráno vstává s malým, abych se trochu dospala, ale popravdě mi ta fyzická pnava už přijde dost podružná. Pochopitelně pokud není zbytí, zvládneme to, určitě. A nechci ho nechat vybrečet x týdnů, aby si zvyknul, že prso nebude. Nicméně je mi jasné, že žádný něžný způsob neexistuje. Děkuji

marketka_m
28. pro 2020

nemůžou to být zuby? že pláče v noci...
no můžeš dostavit, ale připrav se na třídenní minimálně neprospané noci a řev...

autor
28. pro 2020

@marketka_m no, zuby se do toho určitě můžou míchat, nicméně to takto má zhruba od třech měsíců, jen je to postupně čim dál tim horší a ty časové intervaly se krátí. v šestinedělí spal i dvě hodiny v kuse. má dva zuby dole a jeden nahoře a u těch sem si nikdy zatím nevšimla, že by ho ovlivňovaly z "normálu"

mamikry
28. pro 2020

Odstavila jsem deti chvili po roce, kdyz uz bylo jasne, ze se chteji jen pomazlit. Starsimu jsem davala UM, mladsi nechtel, tak jsem jen hladila. Oba to zvladli statecne a bez vyrvavani. Kdyz se vzbudili, hladila jsem, zpivala, ale nesli z postylky a prso jsem nedala. Od te doby se vzbudili za noc tak jednou a stacilo jim dat ruku.

neomenia
28. pro 2020

Úplně te chápu. Já mám syna 22 měsíců a stále se kojí 1-2 x denně. V jeho roce jsem se úplně psychicky i fyzicky sesypala z dlouhodobého nevyspani. Budil se v noci furt a chtěl se kojit. No a zachranile manžel, je to už 9 měsíců, co spi v noci se synem on. A světě div se, v noci po mě neplace. Budí se stále kolem půlnoci a kolem páté ranní, ale to je o dost lepší, než když spaval se mnou. Velmi si toho vážím, podle mě by toto skoro žádný pracující manžel neudělal. Tak jen zkouším - nešlo by to tak udělat i u vás? Treba by to taky bylo bez pláče... Chápu, že chceš kojit dále, toto by bylo lepší, než tvrdý odstav ( říká se, že po odstavu casto děti začnou dobře spát, ale není to tak pokaždé)..

marketka_m
28. pro 2020

@mamikry tak to obdivuji. u nás by to neprošlo, řev a hysterické sápaní po prsu...
jinak ty zuby to je ošemetné.. nám 4 nic nedělaly a jak šly další tak to bylo strašné..

autor
28. pro 2020

@neomenia Díky za přispěvek, asi do něčeho takového budeme muset jít, manžel to určitě zvládne 🙂

hanve
28. pro 2020

U prostřední odstav nepomohl a začala lépe spát až půl roku po odstaví,někdy kolem 2.narozenin.

mamikry
28. pro 2020

@marketka_m Ja jsem kojila uz jen pred spanim a v noci, jinak prso nedostali, mozna to bylo i tim. 🙂

fandysek_1
28. pro 2020

U nás odstav pomohl a dcera začala spát celou noc. Plakala první 2 noci, ale jen chvilku. Teď se začala zase trochu víc budit, ale už to může zachránit i manžel a může i uspavat. Já byla psychicky uplně hotová a začalo mi to kojeni fakt vadit.

marketka_m
28. pro 2020

@mamikry a nikdy nebyl histerický řev? mě leze z postýlky, když nedám prso řve jak by ho někdo řezal.. strašné.

pipi_puncocha
28. pro 2020

@neomenia a prosím tě, jak jste na to spaní s manželem přešli? On ho i uspal? U nás syn 13m a když tam v noci nejsem, tak pláče dokud nepřijdu. Taky se budí á 20min na prso, přes den je to pořád "táta, táta," ale v noci to neakceptuje. Už se taky kolikrát cítím na hraně.😑

marketka_m
28. pro 2020

@pipi_puncocha přesně.. tata přes den TOP... v nocikatasrofa - on chce mámu a konec.. nechápu jak to někde může protjít, řve i pul hodiny v kuse na maximum, kde je máma... táta vubec..nezájem 😀měla jsem nápad že ted o vánocích bychom to mohli zkusit dyž je manžel doma.. ale ten řekl neblázní on bude řvát celou noc 😀

blondynka400
28. pro 2020

Za mne prostě nedat a vydržet. Ono když budeš tvrdá, nebude to trvat dlouho. Dvě tři noci a pochopí, že prostě v noci mléko nebude. Spíš musíš být rozhodnutá a mít jasno, jakoukoliv nejistotu z tebe vycítí a bude to o to horší. Je ale otázka, zda to pomůže, u mne to u první nepomohlo, stejně se budila pořád stejně, měla už z toho totálně rozhozené spánkové fáze. Takže pak šla do vlastního pokoje, naučila se usínat sama a od té doby spala krásně. Ale musela jsem se se dostat až na pokraj vyčerpání, 4 měsíce jsem nespala víc než 15 minut v kuse a i to bylo něco extra. Vůbec zpětně nechápu, jako jsem to mohla takto dlouho vydržet a u druhé už jsem tyto chyby neopakovala.

zuzkasim
28. pro 2020

Souhlas s @blondynka400 Jakmile se jednou rozhodneš, neustoupit z toho. Ano, bez řevu se to nejspíš neobejde, ale matka je ta, co se musí celodenně starat, ta musí být odpočatá a připravená řešit různé situace. Nedovedu si představit, že bych byla v takovém stavu, že bych nemohla na svoje dítě dávat pozor, ať doma (stačí po obědě vytuhnout, když si dítko chvilku hraje samo), venku nebo dokonce jako řidič v autě. Roční dítě už v noci pít skutečně nepotřebuje, je to jen jeho zvyk, ne potřeba, někdy je na čase některé zvyky (či zlozvyky) odbourat. Dnešní doba je velmi vstřícná k přání dětí, ale já razím teorii, že svět mají v tom hlavním řídit dospělí, kteří na přání dětí dbají, ale ne na úkor bezpečí.

marketka_m
28. pro 2020

@zuzkasim jj strašně lehce se to říká no....obdivuji vás, protože já to prozatím nedokážu... ale určitě souhlasím a nejsme typ "pro dítě".. a hlavně ne "jak dítě chce" ale to noční kojení nám nejde odbourat :(

blondynka400
28. pro 2020

@marketka_m z mých zkušeností proto, že pořád ještě nejsi "na dně" a máš kde brát. Já si to taky neuměla představit, ale když se dostaneš do situace, že už to jinak nejde, uděláš to....

puhelin
28. pro 2020

Ja jsem s dcerou udelala domluvu o konci nocniho kojeni az kdyz ji vyrostly vsechny mlecne zuby. Bolelo ji to hodne (hlavne trojky a petky) a nechtela jsem ji v tom trapeni nechat samotnou. Ne, nedelala to ze zlozvyku, nebo jinak zle. V noci se prestala kojit az kdyz ja uz davno byla znovu tehotna a bylo mi pri nocnim kojeni zle. Ale videt ji se trapit bolesti a nemit jak ji pomoc by mi pusobilo jeste vetsi zlo, tak jsem to potlacila. Pak to zvladla skvele, bez place a bez stresu. Nez bych ji v noci pri bolesti uklidnovala, nevyspala bych se vubec. Kojeni me nebudilo, dala jsem prso a spaly jsme dal. Jen ta poloha na boku delsi dobu prijemna nebyla.

marketka_m
28. pro 2020

@puhelin právě že já bych chtěla otěhotnět.. a nevím jak by to prcek dal :( a jak byla stará dcera že to "chápala"? jinak v noci taky dám prso a spím.. někdy fakt spí, někdy jsem dolámana... záleží jak kdy..

mdch91
28. pro 2020

@zuzkasim myslim, ze je to psychicka potreba, nikolov zvyk... Potreba meho ditete je koupit si kinder vajicko a klidne v tomto ohledu budu ridit jeho svet... Jinak by asi dospeli meli min ridit a vic vnimat, co deti opravdu potrebuji.
Muj nazor je, ze mama samozrejme musi mit hlavne silu fungovat. Ale hrozne by me, zakladatelko, zajimalo, jak vase odstaveni dopadne. Pro me je super brzo a miminko to jeste potrebuje (kdyz pominu vsechny dalsi aspekty, tak uz jen to, kolik mu jeste poroste zubu....)

me_druhe_ja
28. pro 2020

Já teda pomoct nemám, tohle absolutně neznám, ale pokaždé, když čtu tyhle příběhy, tak se šíleně bojím, že moje druhý dítě bude takový. To bych se asi zabila. :( Te naprosto obdivuju, že to dáváš. Na to bych neměla.....

puhelin
28. pro 2020

@marketka_m Uplne v pohodne. Porodila jsem, kdyz mela 28 mesicu, nocni kojeni jsem zrusila kdyz mela 22 mesicu. Nejdriv se nekojila pres den, pak na uspavani a pak v noci. Ranni kojeni jsem drzela az do porodu, protoze se mi spatne vstavalo, tak to mela na prvni snidani.

cherie24
28. pro 2020

No něžný způsob není. Já měla s malou úplně to samé. Za noc aspoň 12x vzhůru, já vyřízená, chlap už v podstatě bydlel na gauči. Jednou jsem si prostě řekla a dost a prso jí v noci nedala. Nabízela jsem jí lahvičku s pitíčkem místo prsa. Trvalo to asi 3 dny než to pochopila. Ale první noc teda řvala přes 2 hodiny než padla vyčerpáním, lahvičku zajazovala a odmítala se z ní napít, druhou noc řvala taky víc než hodinu v kuse, ale po těch 3,4 dnech to pochopila, dostala prso 2x za noc a jinak jsem jí nabízela tu vodu. Pak když se vzbudila, tak třeba brečela 5 minut, jen aby to zkusila, 2x pitíčko vztekle mrskla a pak pochopila, že nic nebude a sama si vzala lahvičku, přitulila se ke mě a usnula dál. Připadala jsem si teda jak nejhorší matka, brečela jsem po nocích, že týrám vlastní dítě a nechávám jí uřvat únavou, ale spánek se jí zlepšil o něco. Teda jsou i horší noci, ale už to není každá

neomenia
28. pro 2020

@pipi_puncocha no on ho manžel od narození uspaval skoro každý večer, tak na něj byl asi zvyklý... A i v noci, když me necítil, tak byl vic v klidu.... Ale zase chápu, jestli tvůj manžel ma noční služby, ze se ve zbylem case chce vyspat... To je jiná situace. Manžel ma homeoffice částečně teď a může si to přizpůsobit.

keydance
Autor odpověď smazal
Zobraz
fandysek_1
29. pro 2020

@marketka_m já otehotnela a ještě jsem to nevěděla a začalo mi to být strašně nepříjemné to kojení. Cítila jsem každé stáhnutí dělohy, takže to jen uspisilo rozhodnutí ukončit kojení. A pak ta první prospaná noc to bylo jako znovuzrození a ty 2 noci, kdy 2x plakala a dožadovala se mlíka za to stály. Dostala láhve s vodou a to jí trochu uklidnilo. I teď se občas vzbudí a chce vodu. Musíš být opravdu rozhodnutá a už neustoupit.

fandysek_1
29. pro 2020

@cherie24 taky jsem se cítila hrozně, ale nešlo dál fungovat. To, už pak každý musí sám za sebe jestli je to pro obě strany přínosné.

autor
29. pro 2020

Moc vam dekuji za prispevky. Jeste vydrzim aspon leden, unor, at povylezou nejake zuby. Urcite bych ted jeste nebyla dost odhodlana a pri plakani bych to nevydrzela. Pak to zkusime, ze bude spat s manzelem. A treba se to do te doby nejak zlepsi 😊

rebe
29. pro 2020

Tímhle si kolem roku prošly všechny mé děti: noční buzení cca co hodinu. Omezení nočního kojení opravdu postupně pomohlo, nabízela jsem vodu, až když ji odmítli tak kojení, postupně spali lépe a lépe a nakonec se nebudili skoro vůbec. ALE! Omezení či zrušení nočního kojení nemusí znamenat odstavení! Naopak, když se vyspíš, můžeš nabrat síly na denní kojení. Kojím dlouhodobě, jen prostě jenom ve dne, vždycky před spaním a po spaní a totéž před a po denním spánku. Jak píšeš, halvně v zimě a v této situaci by byla velká škoda se kojení vzdávat. Ale v noci to klidně řeš a omezuj, musíš myslet i na sebe.