Jak udělat režim s MM a UM?

makkyv
26. led 2021

Zdravím, prosila bych vás o radu..zda to někdo měl podobně.

14 dní nazpět jsem měla doma laktační poradkyni, skrze toho aby se na mě podivala, zda mám dost mléka pro malou, protože pila hodinu co hodinu a mě za to doktorka nadávala, že asi mléko nemám atd. (Upozorňuji , ze od te MUDr budeme přecházet, protože mi nebyla ani schopná rict, ze malá pláče kvůli kolice..) Poradkyně řekla, ze to vypadá, ze mléka budu mít nejspíš dost, tak to bylo v pohodě... říkala ať ji prso dam kdykoliv bude chtít.. jenomže mě počůrávala jen 5-6 plen za den (místo 7-8) tak poradkyně řekla, ať skočíme k MUDr na váhu. Včera po 19 dnech jsme zjistili, ze mala přibrala po těch 19 dnech jen 300g, sestra prvně jak je to strašně málo a pak zase, ze to není hrozný🤦🏽‍♀️ Tak já už v tom měla zmatek. Radila jsem se v lékárně a paní říkala, ze to je opravdu málo a ať tedy zkusím dokrmovat UM, tak jsem zkusila Kendamil a včera mi ho krasne vypila (120ml cca).. tak jsem řekla, ze když už mám málo mléka (nejspíš) když ani nepribrala tolik.. tak ze ji budu dávat UM přes den a k večeru jen prso (z důvodu, že u nej usina a pak spi krasne v noci).
Tak jsem to zkusila a včera to šlo, ale dnes silenost.. vypila mi UM jen ráno a od te doby plakala a jen u prsa byla v pohodě.. volala jsem do nemocnice k jiné MUDr a ta zase řekla, ze je toto v normě, ať ji stále kojim a večer dokrmuji. Mám v tom šílený zmatek a kor malá.. poradíte mi prosím, co a jak mám zkusit? 😔 Jsem prvorodicka, tak jsem z toho sama úplně zmatená, ze jedna MUDr to a druhá to... snad jsem nikde nenapsala nějakou nesrovnalost, kdyby ano, upřesním pak v komentáři..
Ona se u prsa prostě uklidní a vyžaduje ho, tak mě napadlo, třeba tedy kojit přes den a večer před spaním ji udělat 120 ml a dát spinkat a pak zas prso? Nebo jinak... já nevím prostě.. budu Vám strašně ale opravdu strašně moc vděčná za rady a zkušenosti! 😔Děkuji Markéta

levandule_k
26. led 2021

Každé dítě přibírá individuálně, někdo je drobnější, někdo je větší. Objektivně tady nevidím nic, kde by jsi dělala chybu. Eventuálně zkusit jinou laktační poradkyni. Kojení není jen o jídle, ale i kontaktu. Když chce prso, tak jí dej prso, tak často, jak chce. A když jsi dala UM pročůrala víc plen? Teoreticky, jsi si 100% jistá, že těch plen bylo jen 5, nezapomněla jsi něco započítat? (PS Nemá to vypadat, že zpochybňuji tvoji inteligenci, ale někdy člověk prostě něco přehlídne.) Po UM ji mohlo např. jenom bolet bříško, má jiné složení než MM.
A ty vypiješ za den dost tekutin?
Ono každí doktorka říká něco jiného, to co sama ví, pak, aby se v prase vyznalo. Hlavně klid, bude to dobré.

elesse
26. led 2021

Na Um bych se vykaslala. Mleko evidentne mas, mala ho chce a nehubne, ale pribira. Procurane pleny jsou divny ukazatel, kazda mame pricuraniu plenu jinak mokrou a tezkou, protoze kazda absorbuje jine mnozstvi tekutiny

b91
26. led 2021

Ahoj, předem bych Ti ráda napsala, že nejsem žádná kojifašistka a taky, že pokud se nepovede kojit a bude malá na UM, nedělá to z tebe ani o chlup horší mámu. ❤️🙏🏼
A teď k věci: Jestli chceš kojit, tak se vyprdni na UM. Malou přikládej klidně co 45min, nasaď si homeopatika ricinus comunis, pij hodně tekutin a třeba meltu s mlékem. Tahle kombinace u mě měla největší úspěch. Pokud budete s malou co nejčastěji tělo na tělo, určitě budeš mít mléka dost.
Já jsem to dělala ze začátku tak, že jsem syna nakojila a pak mu dala třeba 30ml kendamilu, aby se dojedl (většinou už si nevzal).
Já jsem si syna třeba vážila doma na váze, abych věděla, kolik toho z prsa vypil.
Neboj se, ono se to utřepe a bude to všechno dobrý 🙂

jana_zofie
26. led 2021

Já měla taky pocit, ze mala málo čůrá a to přibírala ukázkově. Já bych zkusila jinou laktacni možná. Když tak se pak rovnou zeptat radši ji. Za sebe bych měla strach, ze když nebudu kojit večer a dam UM, tak se mi v noci nebude budit a noční kojení je pro tvorbu mléka to nejdůležitější. Bala bych se, ze si tak to kojeni zkazim...

makkyv
autor
26. led 2021

@levandule_k děkuji moc, chápu to jak to myslíš, no třeba ano.. ona mi pak třeba spinká déle, tak ji to nevyměním, proto mohlo být třeba i méně, ale od včera jak měla to UM, tak mi do 2 hodin pocurala 3 pleny a po MM jsem rada ze má jednu. Svatá pravda..

makkyv
autor
26. led 2021

@b91 strašně moc děkuji, přesně tak to máme i my s dokrmem, že proste pak už nechce.. tak ji to asi holt stačí.
Moc dekuji❤️

b91
26. led 2021

@makkyv ❤️. Hlavně klid. Nasadit pro sebe nějaký dobroty a nebát se častýho kojení.

makkyv
autor
26. led 2021

@makkyv Jiank holky beru mamavit, piju weledu kojici čaj + Sunar gravimilk, aby měla vitaminy ze mě.. jedine co mě ještě napadlo, ze zkusím prostě ráno až se vzbudí ji udělat UM a když nebude chtít tak prso a tak bych to zkoušela stále... zkusit kojit opravdu za ty 2 hod... ona jinak prso má vždy večer, to je zavislak, ráda u nej pak usina.. co myslíte? Mám to tak zkusit? ☺️

makkyv
autor
26. led 2021

@b91 to se snažím, jen mě mrzí, ze jsem ji kojila hodinu co hodinu a stejně přibrala tak málo.. 🤦🏽‍♀️

b91
26. led 2021

@makkyv Ale ono to není úplně dramaticky málo. Taky s může stát, že teď přibere za týden 200g 🙂.

makkyv
autor
26. led 2021

@b91 Děkuju, uklidnit jsem potřebovala.. ještě, že tu jsou hodný duše. Děkuji moc❤️

b91
26. led 2021

@makkyv ještě mě napadlo, píšeš, že v noci krásně spinká. V noci ji vůbec nekojíš? 🙂

makkyv
autor
26. led 2021

@b91 v noci právě jenom kojim 😁 ona spinká u prsa, takže ji třeba dam prso v 21 hod to mi usne, vzbudí se třeba v 1 zase se napije a usne třeba do 5 a jen si cucne a spinká až do 8 třeba.. tak asi to mléko mít musim přeci.. 😔

b91
26. led 2021

@makkyv jasně, to je super. V noci se totiž rozjíždí laktace nejvíc 🙂

makkyv
autor
26. led 2021

@b91 super 😍😍

zuzekk
26. led 2021

zdá se že všechno je jak má - mléko máš, malá ho chce, pít umí, dostane ho dostatečně často... přesným přírůstkem bych se nestresovala. Můžeš si za pár korun půjčit váhu domů, my to tak udělali, malý pil z prsa málo, dokrmovali jsme, nyní vidím, že většinu času zbytečně a váhou jsme se stresovali úplně zbytečně. Ze své zkušenosti bych ti poradila dávat prso tak jak jsi zvyklá a PO NĚM nabídnout lahvičku. Když bude mít ještě hlad, vypije, kolik potřebuje. Věřím, že časem to nebude nic 🙂 ne tedy lahvičku místo nějakého kojení. UM jí nedávej zbytečně dlouho (jako já), když se laktace a rytmus hladu/jídla ustali, určitě to nebude potřebovat. a zavolej laktační, ať tě uklidní.. 🙂

chrystyanna
26. led 2021

Z mě zkušenosti jako taktéž blbě prvo matky
Zapomeň úplně na hodiny, kdy jsi kojila jen si hlídej,které prso dáš, pokud dáš jen jedno. A to z důvodu zatvrdlinek.
Koj, kdy chce malá, klidně co chvíli. My měli období, že půl třeba 2x za hodinu.. Pak třeba 3 hodin nechtěl, protože spal..
Za sebe jsem ráda, že jsem žádné um doma neměla do zásoby, jinak bych ho dala z neznalosti, ze je nějaka kolika..
Vážení mi stačilo v porodnici (před po kojení,.. Jakmile jsem jednu noc nevazila, dítě "zázračné" Nabralo)
U nás nátlak, že nabírá moc, omezit čas kojení, délku atd. Přesun k jiné dr,kojení dle potřeby a miselinka doma nemám;) (3400 porodní, 10.300 roční)

makkyv
autor
27. led 2021

@chrystyanna Moc moc Děkuji❤️

makkyv
autor
27. led 2021

@zuzekk strašně moc děkuji ❤️

lida9
27. led 2021

nestresovat a verit si... kojis, mas LP takze supr🙂 ja pliny v zivote nepocitala, deti pribiraly jak potrebuji, nekdy skokove nekdy min... urcite bych nekombinovala MM a UM, vyber si jedno, za me kdyz mas mliko, tak koj. Kdyz budes kombinovat, bude bolet brisko a ty postupne ztratis mliko, protoze plati poptavka=nabidka. Kdyz das UM nebudes mit tolik MM. Na vahove tabulky bych kaslala, dulezite, ze mimco pribira, cura , neplace a je spokojene...

lida9
27. led 2021

jo a mala pri odchodu z porodnice mela 3,62kg a ve 14 dnech 3,81kg... takze za 14dni 190g a doktor? kojite, kojim, tak kojte... dnes je ji rok a je drobek, takze nejake vahove tabulky jsou orientacni!! myslim, ze mas spokojene mimco, LP at pomuze tobe se uklidnit a uzivat si mimco!! drzim palce

makkyv
autor
27. led 2021

@lida9 moc děkuji ❤️