Ahoj holky, kojím dvouletou holčičku. Přes den jen před odpoledním spaním, ale v noci se kojí hodně často. Jestli mám pokračovat, tak to budu muset v noci nějak omezit, nejlépe na kojení jen před spaním. Máte to někdo tak? Pochopily to vaše děti a prospí pak třeba celou noc? Nebo je nutné ráno dokojovat? Zajímají mě vaše zkušenosti. Děkuji
Syn má 2 roky a 2 měsíce. Ještě v těch 2 letech se kojil tak 3x za noc, teď posledních 14 dnů se kojí tak ob 2 noci, 1-2x.... někdy jen cucne a ukáže, že už není....taky čekám kdy se úplně odstaví. Dceru jsem kojila s obtížemi 3 měsíce, od 9 měsíců spala celou noc. Ted kojim už přes 2 roky a čekám, kdy bude spát celou noc, většinou se k ránu stěhuje ke mně, spím u něj v pokojíčku
Syn má 22 měsíců. Už nekojím, ale mlíko v noci vyžaduje pořád. Jen ho dám do flašky a když dojde, mě vzbudí.
@jednaholkaa Odstavila jsem oba po roce tak, ze jsem dala lahvicku s umelym mlekem. Druhe dite ji nechtelo, takze jsem ho jen hladila a zpivala, kdyz se v noci probudilo. Obe pochopily celkem brzy a zacaly se budit max. jednou k ranu.
Já dvouletého už odstavila. On ale přes den už nechtěl / neříkal si. V noci se vzbudil na mlíko tak 2x většinou. Ale vlastně ani nepil, jen hodinu třeba dudlal než usnul. Já byla ve třetím měsíci těhotenství a dost mě to bolelo. Syn to vzal statečně (coz mě fakt strašně překvapilo) a už od třetí noci poté začal spát v kuse.
@jednaholkaa V době odstavu jsem kojila v noci i 10x. Syn se pořád budil, bylo to šílené. Byla jsem vyčerpaná, vykojená... nespal ve dne, nespal v noci. Odstavovala jsem v 17m, večer jsem mu už nedala, chvíli řval, pak byl zaraženej, ale pochopil to okamžitě. Spal od první noci. Čekala jsem velkou hysterii, překvapil mě naprostým opakem. Pochopil, vzal to, druhý den to zkusil, ale když jsem odmítla tak to vzal a od té doby spí celou noc. Ještě teď to považuju za zázrak a nechápu, že to u něj proběhlo tak klidně.
Zpětně to považuju za nejlepší rozhodnutí. V noci jsem UM nedávala, jen před spaním malou lahvičku Kendamilu a pak ráno po probuzení. U mě se laktace srovnala po 3 dnech. Drží palce! Já se toho strašně bála, ale zvládli jsme to líp než jsem doufala
@jednaholkaa Syn to ve dvou letech pochopil. Od té doby začal spát celou noc. Jinak se dřív vždy vzbudil, když jsem šla spát a kojil se třeba až do rána. Oba jsme spali, ale bylo to prostě už nepříjemné. Odbourala jsem i kojení večer na uspání. Zbylo jen kojení ráno. On jinak vstává moc brzo a já se chci trochu vyspat, tak mu to toleruju 😀
Syna jsem odstavila kdyz mel dva roky a dva mesice, jeden den jsem odesla prespat k nasim a pritel ho uplne v klidu uspal a od ty doby uplne v klidu, jen jsem mu pred spanim zpivala a houpala. Max.si satral do vystrihu ale kojit uz nechtel🙂
@atisak To by se mi libilo prave jedno, dve kojeni denne nechat. Ty noci uz bych chtela nejak zrusit, budi se snad kazdou hodinu.Takze celou noc se nesape a rano mu v urcitou hodinu nabidnes sama? Uplny odstav chapu, proste nedam. Ja bych asi radsi chtela pokracovat v nejakem hodne omezenem mnozstvi, ale kdyz ji v noci zkusim odmitnout tak sileny brek.. Mozna zkusit dat caj nebo vodu v lahvi..
Noční kojení jsem rušila koelm roku, právě proto, že se budila často a vyčerpávalo mě. Nyní kojím zpravidla 4x denně, vždy před a po spaní. V noci jsem vždy místo kojení nejdřív nabídla čistou vodu z lahvičky se sportovním pítkem. Velmi často se jen napili a spali dál, ale když ne, nakojila jsem. Postupně se intervaly prodlužovaly a stále častěji stačila jen voda. Opravdu mi přišlo, že když jejich bříško nemusí trávit mlíčko, lépe se jim spí. Během cca dvou měsíců víceméně prospali celou noc.
Měla jsem to také tak. Ve dvou letech a třech měsících jsem zkusila uspat jinak (byla jsem ten den po zákroku, takže byl důvod). Plakal jen chvilku první večer. Za tři dny už ani nevyžadoval. Do třech měsíců se po té sám postupně odstavil i od nočního kojení.
@jednaholkaa Dávám vodu, pokud se v noci vzbudí. Myslím, že ze začátku nějaký pláč byl, ale já jsem ho kojit večer a v noci prostě nechtěla. Brala jsem antibiotika, takže jsem to v hlavě měla vyřešené. Ono se sice při nich může kojit, ale brala jsem je večer, takže tak brzy jsem ho kojit nechtěla. Tak jsem mu to takto vysvětlovala. A on to vzal. Přestal se sápat v noci, jen ráno no. Pokud bych zase brala antibiotika, což hrozí, tak bych ho už odstavila. On už má totiž tři roky 😀 Ten pláč musíš vydržet, dítě si zvykne. Normálně jí vysvetli, že už je ti to kojení v noci nepříjemné, že až ráno. Prostě pravdu. Nelíbí se mi to lhaní, zalepování bradavek atd. Dítě to pochopí i bez toho.
22 měsíců, koji se ráno, pres to nejede vlak, v noci spu většinou s manželem a když je se mnou, přemluvi me na kojení jen tak 1 x za noc, jinak mu stačí strcit mi ruce hluboko do výstřihu a tak usne😍
@rebe také jsem u starší rušila noční kojení na roce. Sice nějak pochopila, že v noci se nekojí (budila se ale stejně cca 2x za noc). Ale ranní vstávání si během pár dní posunula od 6. ráno(standart u ní) postupně až na 4. ranní. To se nedalo, takže jsem v 15.m odstavila úplně. Jinak se chtěla kojit i přes den co hodinu nebo dvě.
@jednaholkaa u dvouleté, pokud to není totální závislák i přes den, tak by se snad dalo. Přeju ti to.
Dekuju vsem za komentare. Musim to nak zmaknout teda, kdyz vidim, ze to jde. Zkusim nabidnout tu vodu treba. Laktacni mi taky radila nelhat se zalepovanim bradavek apod..Otazka jestli ji to v noci komplet odmitnout nebo nejak omezit. Ale asi spis uplne, aby nebyla zmatena..
@jjasmina U všech tří dětí přišlo cca mezi 13. a 15. měsícem věku období, kdy se v noci kojily co hodinu, vyčerpávalo mě to, proto jsem to řešila omezením až zrušením nočního kojení, abych se vyspala a měla sílu pokračovat v kojení přes den. Myslím, že i díky tomu, i díky tomu, že jsem se v tomto věku už vyhýbala kojení v situacích, kde jsem se na to necítila (kojila jsem pak už víceméně jenom doma v posteli), jsem nakonec vydržela kojit opravdu dlouho. Lahvičku jsem zprvu používala tu, ve které se prodává baleníá voda, ale má ten sportovní uzávěr. Děti byly jinak zvyklé pít z hrnečku a s klasickým pítkem nebo brčkem neuměly.
@konidana Mně právě na to brzké ranní probuzení vždycky kojení fungovalo jako nic jiného, dodnes Mínu kojením uklidním, že pokud ještě má usnout, tak usne. Ale samozřejmě je mi jasné, že každé dítě je jiné a každému funguje něc jiného. Jen popisuju svou zkušenost.
@jednaholkaa V noci ty děti mnohdy nejsou natolik probuzené, aby mělo smysl jim něco vysvětlovat. Prostě se vzbudila, nabídla jsem vodu, buď se napila, nebo ji odstrčila a plakala dál, pak jsem to ještě zkusila a pak nakojila. A postupně stále častěji se rovnou napila té vody. Ale pokud se nevzbudí žízní nebo jí nestačí pomazlení, pokud se opravdu potřebuje nakojit, tak nic jiného než nakojení stejně nezabere nebo až za dlouho. Jinak ta upřímnost podle mě funguje, už celkem dost malé děti pochopily, když jsem řekla, že je teď kojit nebudu, protože teď nechci, jsem unavená, necítím se dobře a podobně.
@rebe No myslim, ze tu vodu si da jednou a pak bude chtit prso, urcite bude rev. Ve dne to pochopila hned, skoda, ze se to v noci neda nejak vysvetlit 🙂 Co hodinu se mi budi nejmin posledni pul rok, za chvili ji budou dva, tak se po dvou letech rada vyspim. Narocne to je hodne. Hlavne posledni dobou chce byt prisata treba pul hodiny..
@jednaholkaa Zkus to a uvidíš. Já měla totální závisláky, ale často měli fakt jen žízeň nebo chtěli obejmout. Zejména na tu nejmladší usínání v náručí zabírá neskutečně. Ležím na boku, mám ji v náručí a ona usne mnohdy líp než po nakojení. Potřebuješ se vyspat, to pochopí 🙂
@jednaholkaa já zkoušela vždy jednou za čas v noci nedat prso a právě chovat, zpívat, nabídnout vodu a byl prostě šílenej řev 😥 jednou jsem si už řekla, že to vydržím, ale trvalo to 4 hodiny a stejně to prso nakonec musel dostat, měl už úplný amok. Pak jsem se na to na delší dobu vykašlala a pak v těch dvou letech to najednou šlo. Ty děti už jsou relativně rozumné a dá se to. Určitě to nějak zmaknete 😊
@cinam Diky. Ja prave taky dost casto zkousim nedat a vzdycky silenej rev. Ona teda od miminka strasne spatne usina, tak se mi zda, ze kdyz se vzbudi tak jako by bez toho nemohla usnout.
@jednaholkaa jako ten náš, taky má problémy se spánkem a špatně usíná. O to je to pak horší, protože to prso fungovalo. Ale odstupem času (tři měsíce po odstavení) už můžu říct, že se to fakt lepší a občas se v noci v postýlce sice strašně mele, ale nakonec usne zase sám. Teď zkouším týden dokonce večer dávat do postýlky ještě bdělého a usne 🙏 to jsem myslela, že se u nás nikdy nestane 😊
@jjasmina No jo no, pokud potřebuje nakojit, ať už z jakéhokoli důvodu, tak ji na vodu nepřemluvíš. U nás to klaplo, protože měli žízeň, nepotřebovali nutně nakojit. Ale bylo to o něco později, až pár měsíců po roce. Přeju ti, ať i u vás se to brzy změní. Všechno se zvládá líp, když se můžeš vyspat...
@jednaholkaa mám dvou a půl letou dceru, chápe moc dobře co po ní chci, ale jak vidí bradavku, tak se prostě přisaje. Spíme spolu. Jediná možnost je, že si zalepím bradavky a řeknu jí, že teď mlíčko není a nakojim jí jen před spaním. Jinak to prostě nejde. Chci ji už odstavit, ale samoodstavu se asi nedočkám. Když mám zalepené bradavky, tak se jen podívá a řekne mlíčko není bez plačtivych scén.