Ahoj holky, máme zaplacenou zálohu na dovolenou u moře v červnu. Teď do 31.3. máme uhradit další část, jinak zájezd a záloha propadne. Vůbec nevím co dělat, nebo se může létat? Mimo EU. Mám strach platit i nezaplatit i letět tam. Neřešíte některá podobné?
@lucka662006 no to je otazka... my mame zaplacenou celou dovolenou na prelomu cervna/cervence a pomalu se s ni loucim. Jinak podle noveho obcanskeho zakoniku ti cestovka nesmi uctovat zadne storno poplatky, pokud te nedokaze na dovolenou dopravit ci v dane destinaci nelze dovolenou uskutecnit (zjednodusene). Pokud tedy bude stale trvat zakaz vycestovani ci pripadne v dane destinaci bude epicentrum, nemelo by vas to stat ani korunu... v kadem pripadne bych zavolala do cestovky a domluvila se s nima
Tvl... je zákaz vycestovat mimo ČR! Snad každá cestovka, kterou rozkliknu, píše, co mají klienti dělat v dané situaci. Nám ta naše dávno poslala i mail, jak a kdy zájezd stornovat. Ale vážně se dneska, za dané situace někdo dokáže zeptat, jestli se může létat??? Jako, žiješ někde mimo, nesleduješ zprávy, nebo co? Vždyť denně říkají, jak se snaží klienty dostat do ČR,...a ty chceš letět. Bože to už není normální fakt!
Já se tak kolem Vánoc rozhodla že bych letos poprvé vyrazila s dětmi k moři, začala jsem pracovat a tak byly také finance, vybrali jsme si zájezd právě do Itálie a pro předškoní děti s rodiči. Pak se to začalo v Itáii šířit tak jsem si říkala snad to dokonce června ustane. Později jsem přemejšlela zda nezměníme destinaci třeba za Chorvatsko, potom jsem si řekla že raději Indiánský tábor pro rodiče s dětmi, který máme za humny. No a nakonec nebude asi ani ten tábor. Takže první prázdniny kdy mám peníze a můžu žít jako normální člověk nejspíš prosedíme doma a uvidím co bude za možnosti na jednodenní výlety. Dcera má jít po prázdninách do první třídy a příjde o zápis. Těch plánů se zhatilo dost. Peníze ani zálohy jsem naštěstí žádné neplatila. A Vám to snad vrátí ale určitě nikam nejezděte, stejně to asi nebude možné, letošní prázdniny asi nebude cestovat nikdo. Navíc podle toho co čtu o Itálii a Španělsku bych se tam i bála jezdit a Řecko má taky dost problémů takže ty přímřský státy přestávají být bezpečené. Zdraví a bezpečí je důležitější než peníze řekal bych
@lucka662006 včera říkal v televizi prof. Prymula, že hranice budou zavřené minimálně půl roku a možná až dva roky, do některých států se nebude smět jezdit možná i déle. Takže letos se do zahraničí téměř jistě nedostaneme. Taky jsme měli naplánovano několik dovolených mimo ČR, ale co se dá dělat, jsou důležitější věci, než dovolená u moře 🙂
@lucka662006 a kolik jsou stornopoplatky? Blbe je,ze teds pokud ma byt zakaz na nejakou dobu,ze to konecne neohlasi,at vedi lidi na cem jsou a zda teda museji platit storna nebo jim CK ma vratit 100 procent.To vyckavani z tydne na tyden je ubijejici,zkratka asi vdem doslo,ze do rijna zavrou celou letni sezonu aby se to nenavezlo zpet.Doufaji pouzre CK,nechteji vracet penize a vymysleji jsk legalne lidem vnutit poukazy na pristi rok.Jako ja nevim,mam i strach jet mimo CR,vyjimkou tury na Slovensku v horach,to by jeste slo.No a ty CK spise spolehaji na nase doplatky aby prezily a pak bude dost trvat nez nam neco vrati,protoze budou vracet vsem...nektere to polozi...bohuzel je plno lidi ns OCRkach,na 60 procentech,plni se pracaky a ti lide by ty vrstky potrebovali,vlada jede ve vlnach,aby nikde nezpusobil paniku.
S ted jsou 2 moznosti bud doplatite a vyckate co bude nebo stornujete a zaplatite storno,je cesteni z kristalove koule co bude lepsi
@marulu Prymula naštěstí rozhodně není ten, který o tom rozhoduje. Takže bych tyto poplašné zprávy úplně neřešila.... Podle něho se též půjde do školy až v září a a další věci 😀
@lucka662006 zavolala bych si do cestovky. Záleží s kým letíte. Ty velké se k tomu staví rozumně.
@blondynka400 Prymula je teď hlavní, kdo o tom rozhoduje, je epidemiolog a můžeme být rádi, že byl zrovna náměstkem na ministerstvu, jinak bychom byli v pytli. Další věc je, že pokud se podaří situaci dobře zvládnout, tak budou chtít hlavně nastartovat českou ekonomiku, takže i to může hrát roli. Nesirim poplašné zprávy, jen se to snažím vidět realisticky. Taky mě to netěší, ale je to tak.
@marulu není to hlavní. Je pouze epidemiolog. A já rozhodně nesdílím názor, že můžeme být rádi, že tam je, za mne je to naopak. Máme lepší odborníky.... Ne demagogy jako je on. Navíc co si absolutně občas nevhodně plácá játra na veřejnosti stejně jako ministr zdravotnictví, bez další koordinace. Ale to je na jinou diskuzi.
Ano, nastartovat ekonomiku a tomu ponechané uzavření hranic určitě nepomůže.
@blondynka400 nebudu se hádat, nevím, jestli sledujes vývoj v ostatních státech, já celkem jo a je jasné, že restriktivni opatření zavedena včas mají význam. Že vazne koordinace je jasné, např. chybějící ochranné pomůcky je fakt průšvih. Každopádně jsem svým příspěvkem chtěla říct, že aktuálně bych zálohu neplatila. Kdyby se pak do zahraničí nakonec mohlo, jistě bude volných kapacit dost.
@marulu az pomine strach,vyhledej si Prymulovy kauzy,vlk v rouse berancim...az dojde ke splosteni krivky opatreni se budou muset rozvolnit,aby obcane a firmy mohly znovu zit a nadechnout se.Rousky v lete nepreziji mnozi zamestnanci v kancelarich,zamestnanci v horkych provozech,deti ve skolkach a skolach,nerealne uhlidat to si to nikdo neuvedomuje?Zaklad je protestovani lidi s jakymkoli respiracnim onemocnenim a jejich izolace!Ano ted maji rousky smysl,ale pak uz to je diskutabilni,zda kolabujici lide neschopni prace opravdu nakopnou ekonomiku.Ty zavrene hranice a zakaz vycestovat,kolem toho jeste bude vrava,budou kopat cestovu,klienti a vsichni obcane domahajici se svych svobod.A ve chvili kdy WHO zrusi stav pandenie,bude muset CR chte nechte ty hranice otevrit...
Asi bych nakonec taky sla do storna,dokud je minimalni,asi bych nemela odvahu nikam takhle jet,driv jak v zari a ano ceny pujdou letos hodne dolu,koupite ten zajezd vzdycky a za min,lide se nikam nepohrnou,budou mit strach
@marcicek84 Prymulu znám ho osobně, nemusím si o něm nic hledat..... Plus já jsem zastáncem jiného přístupu, než co má on. A ani "odborníci" nejsou zdaleka jednotní.
Se zbytkem až na výjimky souhlasím.
Například, že mají roušky smysl. Tak jak je užívá 90% lidí, tak to žádný smysl nemá (beru to jako odhad, ne dogma 😀 )
@blondynka400 v akutni fazi cokoli co pomuze je potreba vyuzit,ale pak prijde ta dalsi a tam uz to je i o zdravem rozumu,pravda ted lidi maji neco pres pusu ani to poradne neperou,to fakt zbytecne si hrat na to,ze ma clovek rousku,ta pece o rousky je dulezita ve smyslu napr. i jeji vymena pres den co 2 h,no jako tohle ti lidi nedelaji,ani tolik rousek nemaji,vecer nevyvari,nezehli,uci deti a spirala se toci...
Já tady ale vůbec nehodnotím předchozí kauzy, jen
rikám, že na zavedení restriktivnich opatření měl jistě velký vliv a zatím to vypadá, že to bylo dobré rozhodnutí. Vyhráno ale zatím zdaleka nemáme a vše stejně ukáže čas. WHO bohužel stav pandemie asi dlouho nezrusi. Pokud bude dobry vývoj, tak opatření budou postupně rozvolnovat, ale otevření hranic bude zcela jistě posledním krokem. Také bude záležet na vývoji v ostatních státech.
@marulu zatím, to je dobré slovo. Za mne je toto krátkodobé řešení. Sice vypadá hezky, ale z dlouhodobého hlediska to není dobré řešení..... Ale ať žijí politické body 🙂
@marcicek84 já vím, že jsme měli spolu spor ohledně použití roušek. Ale jaký je stav? Ok, musím mít roušku, stát mi to nařídil, tak jí nosím, špatně nasazenou, celou dobu jednu, ale hlavně že jí mám. Tak na co to je?....
@marulu a i na tom,jak dlouho tady bude trvat nouzovy stav...kdyz jsme v EU,to neni jen tak mit je zavrene,my se zpovidame i Bruselu,to musi mit padny duvod...jinak je treba se divat i pod povrch tech veci,restriktivni opatreni nikdo nezavrhuje,jen bychom si tady z toho nemeli nechat udelat lagr...vzdy to je balanc mezi ochranou lidi a ekonomickymi skodani,nemuzes chranit tak,aby to polozilo stat...
@blondynka400 ano,taky jsem si to v praxi predstavovala jinak,kdyz uz,tak poradne,to naoko noseni neceho pres usta a nos ma mozna spise psychologicky ucinek, jde o to,ze oni nevi kde je tech 3 procent superpenasecu,neni to,ze bychom se z toho nenakazili.
@blondynka400 jasně, že je to krátkodobé akutní řešení, ale to je teď na místě. Ekonomika je samozřejmě důležitá, ale teď jde o životy. Už i Británie mění kurz. Že se po této pandemii změní svět je jasné, přišlo něco, co svět nečekal,je mi líto Itálie, měli smůlu, že byli z Evropy první, a i země, které dlouho nic nedělaly nebo jen malo, teď obracejí, bohužel už mají tisíce nakažených a stovky mrtvých......tisice nakažených ani sebelepší zdravotnický system nezvládne.
@marcicek84 pravdu? Asi tušíš, že nošení roušek nepodporuji, ale když už, tak ať je to pořádně, pak připouštím, že to může mít smysl. Ale ten současný stav mne štve ☹
@marulu a vidíš, to já si nemyslím. Protože jednáme zkratovitě, řeší se věci, co jsou teď ne komplexně a v dlouhodobém horizontu. Jenže to by nevypadalo tak hezky..... Anglie začala dobře, ale pojala to blbě. Itálie je kapitola sama pro sebe, jsou to prostě špagety, co řeší věci jak řeší, zdravotnictví až na pár soukromých klinik na bodu mrazu, mají velký podíl starých lidí, kteří žijí ve společných domácnostech s mladými, tedy žádná izolace, a tak se to tam vesele šířilo. A teď se budeme strašit IT.... A není to o tom, že byli první. Tisíce nakažených ve správné věkové kategorii zvládne, když se je čas se dopředu maličko připravit. A ten čas je....
A ekonomika versus životy, bezva. Na jednu stranu ano, ale na druhou. Je to značně diskutabilní, až řada lidí včetně mladých rodin bude někde na dně
@blondynka400 aha, tak už chápu, proč se neshodneme, pro mě je totiž lidskej život absolutně nejvyšší hodnota a nelecit někoho proto, že je mu 70+ a musím uprednostnit někoho mladšího je šílený. Že ekonomické i jiné dopady budou těžké nepopírám, dopadne to na nás všechny.
@blondynka400 nechci být rejpava a je to taky mimo téma téhle diskuze, ale fakt by mě zajímalo, jak bys to řešila ty a jestli máš ve světě nějaký příklad, kde to zafungovalo. Zatím mi přijde, že lépe s toho vycházejí státy zavádějící restrikce a když se to sejde ještě s dobrým zdrav. systém, tak to je ideál. Ale třeba je řešení někde jinde.
@blondynka400 mě by taky zajímalo, jak bys to řešila a jak se jinak připravit? Absolutně bez rypani, fakt mě to zajímá.
@marulu Tak já popravdě doufám, že to otevření hranic alespoň v nějakém módu bude docela brzo. Courat tam na dovolenou, to potřeba není, jet navštívit osoby blízké nebo řešit vlastní nemovitosti, to by dovolit mohli (jinak jim budou lidi v mnohem větší míře zdrhat přes hranice někde v lesích - viz ta holka, co chodila přes hranice za partnerem). Ono to dost lidí svým způsobem "uvěznilo" v ne vždy úplně ideálních situacích a tak to bude docela neúnosné to držet opravdu dlouhodobě, aniž by to aspoň nějak uvolnili. Je důležité si uvědomit, že už přes 20 let ty hranice v podstatě neexistují, takže často jsou lidi pár km od sebe, ale každý v jiném státu a dle aktuálních povolení je to prostě neprostupné (resp. teda jsou tam zmíněny nějaké mimořádné situace, ale už moc není specifikováno, co se tím myslí).
Na druhou stranu nějaké ty "klasické dovolené" bych moc neviděla už proto, že plno států bude dosti rozsekaných a kdo ví, jak to bude s volným pohybem osob všude možně.
@lucka662006 Pokud to je mimo EU, tak tam to teprve pomalu začíná propukat. Tzn. mají za námi zpoždění tak měsíc a je otázkou, zda budou o měsíc poučenější. A pokud jim to tam nepropukne vůbec, tak se evropanů budou bát.
Zavolala bych na cestovku a zeptala se, zda můžete zbytek dle situace zaplatit později či jak to dělat. Pokud nedovolí, asi nejlíp nechat propadnout, ale tipuji, že povolí.
@marcicek84 my třeba doma každý den roušky vypereme na 60°, pak je přejedu párou. Dávám muži do práce 4, mění každý 2 hodiny, ono stejně v ní nelze být dýl, teda aspoň ne normálně, pokud vám nevadí, že je "vydýchaná". Do pračky je vysypu z tašky, kterou vyhodím. Ale je pravda že jsou někteří lidé čuňata a mají 1 na celý den ( bohužel i dýl). Koupila jsem si před lety šicí stroj a každý den šiju nový a nový a pořád mám nedostatek, ale ne každý má tu možnost, bohužel.
@lucka662006 Nečetla jsem všechny komentáře. Ale napíši svůj názor. Bohužel nikdo neví jak to všechno bude dál. Je možné, že budete moc v červnu moc vycestovat, ale pravděpodobnějsi scénář je, že ne. Na víc jestli máte děti školou povinné a pokud se náplní to, že děti nastoupí až v půlce května, tak si myslím, že ucivo s nimi budou probírat i v červnu. Nevím jak vysokou zálohu máte už zaplacenou, ale já bych asi za téhle situace zkusila vy komunikovat s cestovkou o storno zajedu. Dokud máte relativně čas. Take jsme se v létě chystali na dovolenou do zahraničí, ale také nejedeme.
Osobně bych neplatila, zájezd zrušila - měli by ti vráti peníze, ptž je to kvůli koroně. A nebo se domluvit, že ti peníze vrátí až třeba na konci května, pokud se situace nezlepší. Karanténa nejspíš bude do konce dubna a minimálně do konce května bude zákaz srocování. Hranice prý mohou zůstat uzavřené ještě mnoho měsíců potom. I kdyby se to u nás do června úplně vymítilo, tak jinde to tak být nemusí a nejela bych. A myslím, že je dost velká šance, že se v červnu ještě nebude moci přes hranice
Rozhodně je naivní si myslet, že někdo bude moct cestovat mimo ČR tyto letní prázdniny. Červen už vůbec ne. Hranice jsou zavřené a ještě dlouho budou. Nic neplatit, zrušit rovnou.
@lucka662006 no hlAvně se teď nikam nedostanete ne