Už nevím, kudy kam - miminko a šestiletá. Co dělat?

suzz1
8. čer 2024

Ahoj, holky,
jsem tady nová, zaregistrovala jsem se, protože už nevím, co dělat a možná se potřebuju jen vypsat, vybrečet, posdílet, že na to nejsem sama.

Mám doma šestiletou dceru-prvňačku a tříměsíčního syna. Oba je strašně miluji, snažím se pro ně dělat první, poslední a být pro ně dobrou matkou, ale mám pocit, že už to nezvládám. Muž během těhotenství tragicky zemřel, jsem na děti sama, s rodinou nejsem v kontaktu. Dcera byla vždycky závislejší a úzkostlivější, ale teď je to šílené. Malý ve dne i v noci pořád brečí (prdíky), pak se probudí dcera a brečí taky. Skončili jsme v garsonce, nemám ji kam "uklidit" aby měla klid. Kolikrát už křičela, že malého nenávidí, že chce aby tu nebyl, že tu nechce být ani ona, ve škole je nesoustředěná a unavená, strašně plačtivá, nejeví o nic aktivní zájem. Snažím se jí ze všech sil věnovat, ale nedokážu už dělat víc... přijdu si jako strašná matka, která zklamala a nedokázala adekvátně zabezpečit děti, i když to všechno mělo být úplně jinak... jsem zralá na léčebnu, občas si zobnu prášek, abych vůbec mohla nějak fungovat...

lutu11
8. čer 2024

@suzz1 hele opravdu to máš náročné. Ale! Tohle nebude trvat věčně. Max než mladší trochu povyroste. Pujdeš do práce a můžete jít do většího nájmu. Zkusila bych nějak skontaktovat rodinu. Teď se ti každá pomoc bude hodit.

suzz1
autor
8. čer 2024

@lutu11 Rodina bohužel nepomůže, byla jsem ze strany dvou příslušníků zneužívaná a týraná, zbytek mi to nevěřil. Já vím, že to nějak skončit musí, ale už mám dost... přijdu si na celém světě sama.

konidana
8. čer 2024

@suzz1 mas to strasne tezke... neboj se vyuzit nejakou psychologickou pomoc. Mas aspon nejakou kamaradku? Jinak moje dcera byla taky hodne narocna a hystericke zachvaty, co chytala jeste kolem 9 let byly dost vyzivny. V 10 letech mi tvrdila, ze tady s nama nechce bejt, ze nas nesnasi, nejvic brachu (o 2r.mladsiho) a ze ji nemame radi. Ze chce jit radsi do decaku. Bylo to hodne narocne obdobi, ale vyrostla z toho. No souziti ve 4 lidech ve 2kk taky nejni ruzovy.
Posilam ti hodne sil😘. Casem bude vsechno lepsi...

rnika
8. čer 2024

V této situaci máš naprosto nárok se takto cítit. Dcera to vse určitě take těžce nese, musí to být nápor pro všechny. Zkus vyhledat psychologa nebo se neboj o pomoc požádat kamarády, když nemáš oporu v rodině. Držím palce....

ai30
8. čer 2024

Je to tezka situace a na tvem miste by byl vycerpany uplne kazdy, bud na sebe hodna, delas pro sve deti vsechno, co je v tvych silach.
Pokud nemas ted zadny system podpory, zkus jeste vse mozne, aby sis ho vytvorila - kontakt s rodinou partnera, klidne ne jen s nejblizsi, ale sestrenice, tety? Neni tam nikdo, kso by ti mohl pomoct? Nebo zkus si dat inzerat (treba v mistni samoobsluze, nebo na netu, podle toho, odkud jsi), ze hledas nahradni babicku. Byt v teto situaci uplne sama je narocne pro tebe a neni to ani uplne dobre pro deti, pro ty je nejlepsi mit mezigeneracni kontakt.
Prdiky brzo pominou, je to jen kratke obdobi a brzo bude lip, zase se obe vyspite!
Hlavne na sebe ted nedavej moc velke naroky, bude lip, ty toho zvladnes brzo zase vic, ale ted, s novorozencem, je to nesmirne tezke. Odpocivej, kdy to jde, nech i dceru odpocivat, omluv ji ze skoly, kdyz uvidis, ze je moc vycerpana.

anonymous_ka
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
antoinet
8. čer 2024

Obrať se na místní Charitu, disponují mnoha prověřenými dobrovolníky, co ti pomůžou...s dětmi či v domácnosti. Držím palce!

marketa1218
8. čer 2024

@suzz1 Určitě nejsi špatná máma, jenom je toho na tebe hodně. Pokud není podpora v rodině, obrať se na nějaké krizové centrum, charitu ve tvém okolí. Jsou třeba i dobrovolnictví, co chodí pomáhát do rodin. Nebo nějaká kamarádka? Posílám sílu ❤️

goldenova
8. čer 2024

@lutu11 to je opravdu úžasná rada založená na naprostém nedostatku empatie. Myslíš, že ženě v téhle situaci (kdy mimochodem víc řeší svoji dceru, ne sebe) zajímá horizont x let, kdy bude moc jít do práce a platit si větší nájem? Pravděpodobně nemá ani sílu představit si, co bude za týden.

goldenova
8. čer 2024

Obrať se na nějaký spolek, který pomáhá rodinám, třeba Family Point, tam tě třeba odkážou na někoho dalšího. Běž zažádat o městský byt, co nejrychleji, tvoje situace není dobrá a určitě by upřednostnili dát byt někomu, kdo žije s dětmi v takových podmínkách. Mezitím se třeba na FB přihlas do skupin s pronájmy, obepiš svoje známé, jestli nemají pronájem nebo o někom neví. Zavolej třeba na Bílý kruh bezpečí nebo jinou linku pomoci určenou dětem, vysvětli svou situaci a jak máš řešit soukromí pro tvou dceru. Není dobré, že je unavená a nesoustředěná, je ale možná nějaké řešení, které tě nenapadlo, protože jsi ve stresu a chybí ti objektivní pohled. Neváhej někam zavolat. A hlavně se neobviňuj. Občas bohužel věci dopadnou jinak, než jsme si představovali, důležité je jednat a řešit je.

svija
8. čer 2024

@suzz1 - tak to je hodně náročné a musíš být už úplně vycerpana. Co nějaká pomocná ruka v nejbližším okolí, nějaká "adoptivni" babička, by nepovozila kočárek, at máš čas na dceru? Nebo jiná maminka? Rada bych ti nejak pomohla, ale nevím jak.

malytlustyhroch
8. čer 2024

Ta situace je extremni... 😰
Znam jen tu cast, ze jedno dite budi druhe a krici oba - u nas pomahalo pustit "bily sum" nebo nejakou "hudbu pro klidny spanek" z youtubu, kdyz se mimino probudilo a zaclo byt hlucne. Pomahalo to i miminu se uklidnit i starsimu diteti se neprobudit nebo znovu usnout. Meli jsme teda dve mistnosti, ale starsi by spat jinde proste nechtel.
To ze starsi mladsi nesnasi/nenavidi/nechce atd. to je obvykle i za idealnich podminek, bejt vycerpana a rozpolcena matka s pochybnostmi taky 😐.
Jsi skvela, ze s dcerou dokazes mit soucit a snazis se hledat, jak ji pomoci i presto, ze jses sama v narocne situaci. Nema vase skola skolniho psychologa? Mozna by mohl dceri trochu pomoci, aspon se vypovidat.

kavalinda
8. čer 2024

Máš to moc těžké, musíš být moc vyčerpaná.
Ráda bych Ti nějak pomohla...kde bydlíš?

michaela666
9. čer 2024

Nemáš v okolí nějakou spolehlivou sousedku / maminku kamarádky, kterou by sis mohla adoptovat jako babičku? Ve větších městech je to docela časté řešení s hlídáním dětí. Ty bys pomohla starší osamocené paní a ona tobě ulevila ze začátku třeba 2 hodinky denně procházkou s kočárkem.
Nejsi špatná máma❤️, ale máš hrozně moc naloženo. To by složilo každou.

goldenova
9. čer 2024

Ještě doporučuji Espumisan kapky pro děti proti nadýmání. U nás to výrazně pomohlo. A možná konzultovat změnu stravy (alergie, rentgen). Dceři třeba nějaký kousek bytu vyhradit jen pro ni alespoň vizuálně (paravan nebo něco takového).

berusko11
9. čer 2024

@suzz1
Dobrý den, kdyby jste bydleli Plzeň a okolí, tak moc rád vám pomůžeme s hlídáním ☺️😊

neomenia
9. čer 2024

Mohu trošku občas pomoci s hlídáním, buď dcerky, nebo povozim kočár. Jsme Praha , Pokud bys mohla je dovézt, můžeme.se zkusit domluvit... Napiš klidně SZ a řeknu víc.