Sama s miminkem, jak ušetřit? Víte o práci na doma?

jana4321
22. srp 2015

Ahoj holky , mam 3 měsíční dceru a je to zlatíčko jenže jsem na všechno sama a mam proste málo penez a vycházím tak tak. Mate nikdo nějaký fígl jak ušetřit a při tom aby mala nestrádála? Chtěla bych s ni chodit na plavco jenže je moc dráhe a Já nevím kde ušetřit. Všichni mi spíš pomáhají ze sem tam něco male dovezou ale takový ty věci co potřebujeme tak jsou příliš drahe a pro nás většinou nedostupne. Tak vždycky hledám alternativu. Už jsem byla i na úřadech ale tam jako matce samoživitelce nikdo nepomůže. Nevíte o nějaké práci co se dá dělat i doma při prckovi? Byla bych ráda za všechno.

orchidis
22. srp 2015

@jana4321 A co otec dítěte? Požádej ho, ať malé na plavčo přispěje on.

somalicats
22. srp 2015

@jana4321 Několik dotazů v jednom příspěvku, takže popořadě:
1. jak šetřit - projdi si diskuse zde, je tu několik vláken, jak například vařit zdravě a přitm levně. Sepiš si všechny příjmy, všechny výdaje a tam hledej, jestli není nějaká levnější varianta (levnější internet, telefon a podobně). Stejně tak si piš veškeré nákupy a hodnoť, jestli jsou to vše skutečně důležité věci.
2. práce - poptej se v okolí, jestli by třeba někdo nepotřeboval někoho na úklid, žehlení - to se dá dělat i s dítkem a nějakou tu kačku navíc to do rozpočtu přinese. Bylas zaměstnaná před porodem? Pokud ano, nenašel by pro Tebe zaměstnavatel nějaké uplatnění i z domu? Tohle všechno si musíš pozjišťovat sama, to za Tebe nikdo neudělá.
3. Sice jsi samoživitelka, ale to dítě jen tak nevzniklo, má i tatínka. Ten se nepodílí?
4. S jedním příjmem, pokud nevyděláváš hodně, nikdy dítěti nedopřeješ vše, co by sis představovala, to je bohužel realita. Plavání nepovažuju za nezbytné pro miminka, obzvlášť jsi-li v situaci, kdy počítáš každou korunu.

jana4321
autor
22. srp 2015

@orchidis Kdyby nějaký byl. Je nezvěstný.

jana4321
autor
22. srp 2015

@somalicats Otec není a nebude. Zaměstnána jsem byla jako učitelka ms. A jinak jsem nikde nic nesehnala. Hledám jde se dá. Na plavco samozřejmne chodit nebudeme to je jenom to co jsem chtěla.
Spis jsem doufala ze třeba tady nikdo o něčem ví nebi da nějaký tip. Samozrejmne ze jsem nejprve hledala v okolí ale nikde nic není.

somalicats
22. srp 2015

@jana4321 Tak on by možná někdo nějaký tip i dal, ale to bys musela uvést aspoň lokalitu - těžko Ti budu radit třeba já z Prahy, pokud jsi třeba z nějaké moravské vísky...

jana4321
autor
22. srp 2015

Jsem kousek od Příbrami 😊

zo_ja
22. srp 2015

S tou prací je to složitý.
Jen co se týká těch věcí - s mnohýma lidma se dá dohodnout, zvlášť pokud se vídáte, je to rodina nebo tak. Já bych se neurazila, naopak to preferuju, když mi někdo řekne, co by potřeboval... Koupím to raději než dvacátý dupačky. Samozřejmě asi nebudeš říkat kámošce, co se dojde juknout, ale přiměřená komunikace s těmi podporovateli může přinést ovoce v tom, že když něco potřebuješ, dá se vybrat to - zvlášť když je to v obdobné cenové relaci.
Co se týká plavání, je až od půl roku, tak kdybys to rozhlásila, mohli by se třeba složit na vánoční dárek, pokud je to víc lidí, co se spolu znají. Nebo třeba někdo i jako dárek by to zaplatil celý. Pro někoho je jedodušší, když si to vyřídíš a dá Ti peníze, někdo Ti to raději rovnou zaplatí anebo formou voucheru nebo tak. Při tom plavání Ti na základě účtenky pojišťovna ještě něco zpětně proplatí, mají tyhle info na webu, ca tisíc korun to bylo u naší.

anakolut
22. srp 2015

Nechci být hnusná, ale bez plavání se miminko určitě obejde. Když jsem byla na mateřské (rodičovské), tak jsme se taky takového přepychu museli vzdát, a to partner normálně fungoval a vydělával. Prostě člověk a ani to malé mimčo nemůže mít vše, když není dostatek financí.
Pokud jsi pracovala jako učitelka v MŠ, tak si dej inzerát, že pohlídáš dítě, to by mohlo hodit pár kaček navíc a můžeš to dělat z domova.

caboonek
22. srp 2015

Tady je zase smršť. To plavání jde kupovat i po lekcích, cca 200 kč, nemusíš hned platit celý kurz. Jinak se zkus domluvit s rodinou, kdyby ti na to přispěli, můžou se tam chodit i kouknout a určitě to ocení...Držím pěsti!!!

merope
22. srp 2015

Tatínek je nezvěstný nebo neznámý? Pokud je dítě sirotek, neměla bys nárok na sirotčí důchod?

Jinak co se týče plavání - dá se taky naplnit vana doma a blbnout s dítětem - některé matky to preferují i před plaváním, protože zvláště v zimě považují plavání za nevhodné (dítě jde do teplé vody, tam se rozehřeje a potom s ním ven) a preferují ho spíše potom v létě v teple nechat blbnout ve vodě třeba v zahradním bazénu. Případně se dá domluvit plavání doma (jsou na to instruktorky - ty pak s dítětem "plavou" ve vaně a dá se od nich i ledacos přiučit). Takže tam bych opravdu volila, že to je z kategorie "přání" = přesně jako nějaký dárek.

Jako učitelka MŠ - opravdu bych zkusila nabídnout hlídání dětí, věřila bych tomu, že se najde někdo, kdo bude potřebovat pohlídat a nebude mu vadit, že to bude společné hlídání a hned to budou peníze do rozpočtu.

helcenka
22. srp 2015

@jana4321 - já myslím, že bez plavání se malá obejde. Moje děti taky neplavaly, jako miminka a nemyslím, že by nějak strádaly.
Jaké další věci potřebujete a jsou nedostupné, tak by jste si je mohla přát pro malou jako dárek k narozkám, svátku, Vánocům. Také jsme to tak dělali.
Píšete, že úřady Vám nepomohly. Takže předpokládám, že jste si tedy žádala o různé dávky a příspěvky, ale nevešla jste se do nich?
To hlídání dětí, jak píší děvčata, není vůbec špatný nápad. Může se jedna třeba jen o pár hodin týdně, nahodile, když někdo potřebuje ohlídat, nebo si najít stálou rodinu a hlídat pravidelně (nemyslím tím samozřejmě celý den, ale třeba pár hodin, když maminka staršího batolete musí do práce nebo tak). Bylo by to, jako když dcera má staršího sourozence. Myslím, že by jste takový přivýdělek sehnat mohla, když máte kvalifikaci jako učitelka v MŠ.

jana4321
autor
22. srp 2015

Děkuji všem zkusím to hlídání. Otce znám ale vypaříl se když jsem byla tehotna a tedy nikdo neví kde je. O malou zájem nemá a Já už hi hledat raky nebudí hledám ho už od ledna. Děkuji za rady zkusím něco

merope
23. srp 2015

@jana4321 Toho ztraceného otce bych možná řešila s úřady - nejde pořídit si dítě a ztratit se, soud by mu mohl vyměřit alimenty, sice je z něj asi nevymlátíte rovnou, ale třeba až po čase, nicméně pak za ně můžete pořídit třeba aspoň dovolenou, školku v přírodě a podobné věci. Soud si ho pak už najde. Takže bych rozhodně zkusila zjistit, zda se to nějak dá podat na soud na určení výživného. Pokud je v rodném listě a byl by potom nějaký fajn chlap pro malou, budou jenom problémy např. s výmazem a osvojením. Pokud není v rodném listě dítěte, není to asi tak důležité. Jestliže stát chce zvyšovat sociální pojištění pro každého a za každé dítě pak o 1,5% snižovat, tak se určitě hodí mít možnost, aby případný budoucí tatínek mohl dceru osvojit a snížit si tak odvody. A kde pak budete hledat chlapa, aby řekl, že dítě fakt nechce (navíc když mu soud přikáže alimenty a vy ukážete cestu, jak je už nikdy neplatit, může být svolný pro ten souhlas s výmazem - když nic neplatí, proč by pomáhal a něco vymazával).

1kolousek1
Autor odpověď smazal
Zobraz
suzanna123
23. srp 2015

na úřadech nikdo nepomůže matce samoživitelce? To je pro mě novinka...

jajda2011
23. srp 2015

Bydlíš v podnájmu nebo máš hypotéku??? Na sociálce ti musí něco dát?

radka35
23. srp 2015

moje holky se musely taky bez spousty věcí obejít,včetně toho plavání.Ale mám dojem,že na něj lze i ze zdravotních pojišťoven dostat nějaký příspěvek.A cose týká jiných věcí-oblečení ,hračky,postele už velké,kola a podobně,není potřeba mít nové...vše ne,ale většinu pořizuji třeba tady na bazaru,nebo na jiném-AUKRO.Co se nám už nehodí,zase pak nabídnu dál...jinak ještě je třeba možnost přídavku na dítě,příspěvku na bydlení a podobně....

gita17
23. srp 2015

@jana4321 tak pokial si s deckom doma, moze si privyrabat strazenim aj inych deti, kvalifikaciu mas, skusenosti tiez

jana4321
autor
23. srp 2015

Otec není v rodném liště a nemam šanci z něj něco dostat. Co se přídavku tak mam na Dítě zbytek nemam nárok jelikož bydlim o mamky v horním patře. A jiný davky prý nedostanu proto ze není otec v rodném liste. Všechno kupují ve slevě ,na bazaru nebo tak. Šetřím kde se dá.

merope
23. srp 2015

@suzanna123 No, mě to neudivuje - "máš přece přes 11000 čistého na 2 osoby, z toho jedno maličké dítě, takže si žiješ nad poměry a pápá domů". Pokud máš jakýkoli majetek (chalupa v horách stačí), tak jsi bez nároků i pokud jsou dítěti 2 roky a navíc si sama musíš platit zdravotní a snad i sociální pojištění. Aneb bordel českého sociálního systému, který natahuje ruku, chce víc a víc, ale k potřebným se to ne vždy dostane.

Osobně doporučuji se na tatínka nevykašlat, pokud je v rodném listě, tak aspoň to prohnat přes soudy (ať to je někde zaevidováno) a naopak na úřady pokud to jen trošku jde se vykašlat, protože to spíše získá alimenty od nezvěstného tatínka než příspěvky. Jedině snad změnit styl čerpání mateřské na tříletou, pokud to ještě jde.

Ale nejvíc ze všeho mi přijde fajn začít prostě s hlídáním cízích dětí a jsou to peníze na ruku, někdo bude mít radost, že má vyřešeno, zvláště bude-li to někdo bydlící blízko. Samotná matka nemá "rodinné povinnosti", tak bude moci hlídat bez problémů dle potřeby a může to být skvělá symbióza.

suzanna123
23. srp 2015

@merope nesmysl

merope
23. srp 2015

@suzanna123 která část konkrétně je nesmysl? Ta první je bohužel realita, kterou jsem různě potkala. Ostatní z ní trošku vyplývá.

susanking
23. srp 2015

@suzanna123 to by me zajimalo co je to za novinku pro vas? me jako matce samozivitelce take urad nepomohl mam 3800kc a vic je nezajima a to mi rodicak pokadili na UP jinak jsem mela 7800

1kolousek1
Autor odpověď smazal
Zobraz
suzanna123
23. srp 2015

http://socialni-davky-2014.eu/socialni-davky-pr... - ne, že bych někomu chtěla radit

marcicek84
23. srp 2015

@merope - pokud vím, tak do 6 let dítěte se nemusí platit zdravotní pojištění ani být na pracáku, soc. se neřeší...nebo tomu už je jinak???

susanking
23. srp 2015

@suzanna123 to je sice hrozne krasne co tam pisou,ale take zalezi zda vam to schvali a me vse zamitli s tim ze mam rodice a ty me muzou zivit. Neni to tak jednoduche

suzanna123
23. srp 2015

@susanking vida, to je příjemné překvapení

marcicek84
23. srp 2015

@susanking - ono záleží i na tom, jestli sn ima bydlíte pod jednou střechou nebo ne, když ano, tohle jsou schopni napsat, pokud ne, nemůžou si to dovolit napsat...

susanking
23. srp 2015

...