Ahoj všem, jsem tu úplně nová a taky ještě poměrně mladá (27). Nevím, kde začít. Vždycky jsem byla ta, co soudí svobodné matky a de facto ze dne na den jsem se jí stala (resp. stanu) taky. Do partnera o 10 let staršího jsem byla (a ještě jsem?) zamilovaná, na dovolené mě zcela vědomě přivedl do jiného stavu. Jenže klasika - on žádný vztah nechce a tedy ani dítě. De facto se mnou už ani nekomunikuje. A přede mnou stojí životní dilema. Zvládla bych to úplně sama? Vím jistě, že rodiče by mi nepomohli (sami mě v 18ti nechali na pospas osudu). Je mi jasné, že nejsem první ani poslední, která se dostala do podobné situace. Ta je ještě komplikovanější tím, že otec dítěte je cizinec (v cizině se ovšem pohybuji víc než v ČR)
Můžeš jít na potrat do 12 týdne těhotenství, můžeš dát dítě k adopci.
Můžeš si dítě nechat a porvat se s tím.
Můžeš uvést otce do RL, ale kromě povinností pro něj z toho plynou i práva, takže se může s dítětem vídat. Nevím, jaké je národnosti, tady bych si dala pozor, aby dítě nesbalil do své rodné země. Jsou země, kde žena nemá moc práv.
Nechci se do tebe navážet, ale vysvětli mi pojem, on mě vědomě přivedl do jiného stavu. Ty jsi byla nějaký pasivní účastník? Jako je to blbé, ale pokud žena nechce dítě, má se chránit, protože žena je zranitelnější.
Tohle je nad moje chápání, on nechce vztah, nechce dítě, ty s ním spíš bez ochrany, dáváš mu svoje nejlepší roky života a jsi zamilovaná do někoho, kdo si tě neváží. Já bych nemohla být zamilovaná do někoho, kdo si mě neváží, prostě by se mi takový člověk zprotivil, kdyby se ke mě nechoval s respektem.
@elespe999 Já v tomhle se spoléhala hlavně na sebe a brala antikoncepci, vím, že na chlapy prosstě spoleh není. Pokud máš práci a kde bydlet. tak to víš, že to zvládneš ❤ Miminko je požehnání. A z mého osobního pohledu já se bud chránila nebo jsem zatoužila mít dítě pouze s partnerem a otcem svého dítěte, který bude s námi a budem uplná rodina, jinak bych šla na potrat. Ale to je jen můj pohled jakožto dítěte, kdy mě matka vychovávala sama a prakticky sme dřeli nouzi s bídou.
@elespe999 Ahoj, v tomhle ti jen tak někdo neporadí, jelikož neznáme tvůj život. Já jsem taky od zjištění těhotenství sama, ale mám oporu v rodině. Dceři je nyní 3,5 roku a zvládáme to myslím dobře. Důležité je, aby sis reálně zhodnotila, zda máš kde bydlet, zda toto bydlení ufinancuješ a pokud ne, zda jsi schopná najít si levnější. Určitě je důležité mít nějakou rezervu, případně mít do porodu z čeho šetřit. Následně třeba řešit nějaký přivýdělek (což teda já schopná nebyla). A pak taky mentální nastavení, zda to děťátko opravdu chceš. Dítě je radost, a to obrovská, ale chce to kupu zodpovědnosti. Moc držím palce, aby ses rozhodla co nejlépe.
@levandule_k Děkuji za odpověď. On o dítě žádný zájem nemá, takže odstavec o tom, jak by jej vídal, je zbytečný. O žádné peníze z jeho strany nestojím ani nečekám.
A vědomě přivedl do jiného stavu - myslela jsem,že to nebyl žádný omyl typu prasklý kondom apod.
@levandule_k To, že nechce vztah, mi oznámil az dávno po tom. Jinak jsme se o dítěti i společné domácnosti bavili než se to stalo.
Jinak mě drásá, že dítě nepozná nikdy svého otce a samozřejmě mi to není jedno. Na druhou stranu se mnou hormony zacloumaly asi tak, že si v tuhle chvíli neumím představit se dítěte vzdát. Děkuji za všechny vaše odpovědi a podporu.
@elespe999 Nikdy nevíš, kdy jak kdo změní názor, proto jsem psala i o právech otce, aby jsi se jednou nedivila. Nechci strašit, jen píšu, co všechno zvažuješ.
Otec není to, kdo ti podaruje spermie, ale kdo vychovává a jednou si můžeš najít fajn chlapa. Jsou tady ženské, kterým se to povedlo. Takže dítě může mít otce. Jen nebude bio, což je možná i dobře, když se bio chová jako kretén, tak je asi lepší být sama, než trpět s kreténem. Možná bych si našla psychologa, jsou i na pojišťovnu, a tam si rozebrala, proč mě přitahuje (přitahoval) tento muž/takový typ muže...
@levandule_k Asi máte pravdu.
On žije nyní ode mě dost daleko a nemá sebemenší zájem, takže bych se nebála, že by v budoucnu změnil názor, ba právě naopak.
Byla jsem tam, kde ty, bylo mi 28, otec Slovák, najednou obrat,dítě nechci, tebe nechci .. šla jsem do toho, holka bude mít 9 a víš co? Chlapi budou a nebudou, přijdou, odejdou... Ale ona .. ona je tu pro mne už napořád a to nejcennější, co jsem si vybojovala... Měla jsem hypotéku, leasing... Vše nějak šlo, muselo... Dnes se máme víc než dobře a od 1.ultrazvuku jsem prostě věděla, že dělám dobře.... Držím palce ať se rozhodneš jakkoliv, sama vím, že to je někdy hodně těžké to rozhodování
@elespe999 já jsem si třeba našla stávajícího partnera, když bylo malé půl roku. Ona mu říká normálně tati, všechno kolem ní řešíme spolu jako rodiče, když něco potřebuje, koupí jí to, založil jí spoření. I naše okolí to bere tak, že vystupuje jako její táta. Až z toho bude mít rozum, vysvětlíme jí to, ale teď i kvůli mladší to tak máme. Aby v tom neměly holky bordel, dokud jsou malé. A jeden jeho kolega si takhle taky našel manželku s pár měsíčním miminkem. Kluk už je skoro dospělý a mají to úplně stejně. Další náš kamarád říká, že on vnímá víc jako svého tátu otčíma, že on ho vychoval a on je víc jeho táta než ten biologický. Takže není vyloučené, že by tvé dítě nemělo nikdy tátu. 🙂 Tím tě k ničemu nenabádám, já třeba měla obrovskou podporu mé rodiny, takže jsem věděla, že to zvládnu i sama. Když jsem otěhotněla, nic jsem neměla, končila jsem VŠ. 🙄
@elespe999 takhle to má moje známá. Cíleně odjela do "teplých krajin" za snahou o otehotneni. To, že otec asi bude snedy typ, je na dítěti vidět na první pohled. Tohle prostě budeš muset brát jako holý fakt a neřešit to. Lidí mají hloupé řeči na cokoliv, když chtějí. Základ je, neprenaset to na dítě.
@elespe999 tak dneska není nic výjimečného ani adopce, dárcovství vajíček, spermií, tak člověk nemůže vědět, že si maminka upíchla miminko v zahraničí. Může za tím být i kupa jiných situací ... 🙂 A jen tak pro zajímavost, náš soused si přivezl za manželku Kubánku, paní je černá jako bota a mají dvojčátka, které jsou světlé pleti, mají vlasy skoro až do blonďata a tmavě hnědé oči. Občas si říkám, jestli je to vůbec geneticky možné. 😄 Jestli je nemají z nějakého umělého oplození, podobné nejsou ani jednomu. Soused odcestoval sám a vrátil se s manželkou i s miminkama. Žijeme na vesnici a nikdo to nijak neřeší, nerozebírá. 🙂
@elespe999 to si musíš sama srovnat v sobe, zda se pres to preneses, nebo se tom budes trapit. Lidi maj reci vzdy a na cokoli. Tomu se nevyhnes. Pokud to ale i ty sama v sobe budeš mit zpracovane, tak se nad ty reci nepovzneses a bude te to trapit a to bude spatne. Jinak znam bily par ( ceska a nejaky anglosas) a maji adoptovaneho cernouska. Kamaradka , s muzem oba drobni a svetli, maji prvni dite take osvojene a je tmavsi a 2x tak robustnejsi nez jeji o malo mladsi sourozenci, kteri jsou uz bio a vlastni. Pokud ty sama v tom nebudes videt problem, tak to problem nebude.
@garfa4 Známá je teda slušný střelec, já bych se bála, že si spíš než dítě přivezu nějakou pohlavní chorobu...
@levandule_k tady asi bouchání biologických hodin bylo silnější než racionální obavy.
Narodí se miminko a už nikdy nebudete sama!Tak zbývá každý den prosit ,aby si k vám našel cestu nový tatínek pro drobečka.Jsou lidé na tom hůř ,zvládla to jiná maminka , tak to též zvládnete.Držím moc palce a nestyďte se požádat o pomoc okolí.
Potrat není to pravé i když to teď tak může vypadat. V budoucnu to můžete litovat a mít z toho i deprese. Je spousta hodních lidí, kteří určitě pomohou, můžete využít i pomoc ze strany úřadů a pokud si vyřešíte bydlení, klidně i dočasně třeba v azylovém centru pro matky s dětmi, tak budete mít hned spousty tet, které si navzàjem pomáhají. Jsem ochotna vám pomoct s občasným hlídáním, radami ... dle mých možností. Určitě se nevzdávejte, věřím, že to zvládnete. Držím palečky a pokud se rozhodnete , tak mne klidně napište do mailu.
@levandule_k Psychologa asi potřebuju. Když jsem mu před nedávnem připomněla, že to byl hlavně on, kdo mě uháněl, tak tvrdil, že to byl duch. Normálně si ještě po tom všem ze mě dělá srandu
Já jsem na dvě děti sama, druhé jsem od začátku čekala sama. Zvládám to, blbe, ale dá se to
@elespe999 tmacsi myslis jako turek tunisan?...to nebude tmavsi 🤗tyhle deti jsou nadherne ...
A ty teda bydlus v cr nebo kde budes bydlet ?
@veronicka89 ne, žádná severní Afrika, nic podobného
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Podle mě záleží hlavně na tom, zda máš kde bydlet a jaké máš možnosti přivýdělku. Pokud ani jedno nic moc, tak já bych šla na potrat. Sama jsem se rozešla s otcem svého dítěte když mu byl rok a není to prdel. A to jsem nikdy nemusela úplně řešit peníze. Tady ti teď většina napíše, že to dítě za to nemůže, že dítě je dar, že máš na to věk atd... ALE jednou máme možnost interupce a bylo by fajn ji v určitých případech využít. To nenarozené dítě za to nemůže, ale to narozené, které pak matka vláčí po ubytovnách, které nemůže jezdit s rodiči nebo ze třídou na výlety, které od malička poslouchá, jak jejich máma má peníze sotva na jídlo a často ani na to ne, tak tohle dítě za to taky nemůže a na rozdíl od toho nenarozeného to fakt vnímá. A že těch případů je, stačí si přečíst pár diskuzí na MK.
Pokud je otec cizinec, tak si na něm nic nevezmeš a náš stát nemá kapacitu kvalitně finančně zabezpečit každé dítě. A je to dobře, o děti se mají starat jejich rodiče.
Na druhou stranu, pokud máš vyřešené bydlení a třeba profesi, kterou si můžeš přivydělávat již od porodu, tak to zvládneš a jestli se na dítě cítíš zralá a připravená, tak není důvod si ho nenechávat. Můžeš si brzy najít partnera a mít krásnou, plnohodnotnou rodinu coby dub. Ale spoléhat na to, že to nějak dopadne, v případě kdy se bavíme o existenčních věcech a dětech, je podle mě nezodpovědné.