Reakce mojí matky - 4. vnouče - zase kluk. Naštvalo by vás to taky?

martina0888
2. pro 2024

Ahoj maminky, potřebuji se vypsat, jsem z toho celé odpoledne špatná.
Čekáme 2. miminko po 9 letech od prvního dítěte. 2. miminko je docela vymodlené (3 x zamlklé těhotenství, 1x ukončeno ve 14. týdnu pro VVV neslučitelnou se životem), pomohlo až IVF, naštěstí vyšel první pokus.
Dneska jsme měli 2. screening, vše v pořádku, čekáme zdravého chlapečka.
Natočili jsme video, kde syn vystřelil konfety, vyletěly modré papírky, tím se dozvěděl, že bude mít bráchu. Všichni šťastní, že máme vůbec zdravé miminko na cestě! Toto video jsme poslali nejbližší rodině.
Od mojí mámy přišla reakce: Já i děda chceme holčičku, 4 chachaři.
Nic jiného, nenapsala, jako třeba jsme rádi za zdravého chlapečka....Sestra už má 2 velké kluky (22 a 15), proto ti chachaři.
Jako chápete to? Že je někdo tak bezcitný nebo hloupý? Co je jako za výraz chachar? Po všech těch peripetiích, kdy hrozilo, že další vnouče už mít nebudou, tak oni nemají radost ☹ Celý odpoledne jsem tady z toho špatná a vůbec už se mi nechce jí něco sdělovat, vůbec se o něčem bavit 🙄😢
Naštvalo by vás to taky? Jak byste to řešily? Mám v plánu utnout komunikaci na minimum, tohle už opravdu přehnala...

1pomnenka
2. pro 2024

Nic s tím nenaděláš, ale moc to bolí. Jako kdyby si mohl člověk vybírat, že jo. Moje mamka si přála 2 vnučky, měla 2 vnuky ode mne a 2 od bráchy. Nikdy si jich ani nevšimla, natož aby pohlídala. Dnes už není mezi námi, ale líto je mi to stále. Slíbila jsem si, že já taková nikdy nebudu. Jsme tu jen na chvíli a budu koukat, abych si to s vnoučaty pěkně užila.

ai30
2. pro 2024

Maji radost, chteli byt vtipni, nepodarilo se. Hodila bych to za hlavu, v jejich generaci jsou 'vtipne' narazky na pohlavi standartem. Bud je moc holek, ha ha sama baba, nebo moc kluku ha ha samej pindik, tret dite po dvou klucich ha ha snazite se o holcicku, jeden kec horsi nez druhy. Otravuje to, ale pokud jinak naprezdrzku nejsou, tak bych kontakt neutinala.

lv
2. pro 2024

Reakce mých rodičů na druhé těhotenství byla "no to snad ne!" - vdaná, jedno dítě, 4 roky od sebe, prostě celkem ideální stav. Hoď to za hlavu, chápu, že to zamrzí a měli si to nechat pro sebe, ale utnout kontakty asi ne

zmrzlinka
2. pro 2024

Chápu Tě to mrzí,ale nebrala bych si to tak.Tahle generace se neumí z ničeho radovat a mít z něčeho radost.My když jsme tchánovi řekli,že čekáme holku,tak nám řekl,že nám ji někdy akorát ojede 🤦Debil no ...nemluvila jsem s ni snad do dvou let dceři.Ake my se vídáme 4 x v roce,tak je to jedno.

tereza0111
2. pro 2024

chapu, ze to zamrzi, ale zas tak bych to neprozivala. Myslim, ze to spis mysleli jako legraci, zrejme je nenapadlo, ze te to urazi. Nenech si kazit den a mej jen radost z dobrych zprav! 🙂

martina0888
autor
2. pro 2024

My se právě taky vídáme 4x za rok cca. Mám pocit, že poslední dobou cca 2 roky, co jsou rodiče 65+, tak s nimi není kloudná řeč. Člověk nemůže před nimi nic moc říct, protože reakcí je poučování a spoustu věcí nechápou...Bydlí 250 km daleko, jezdíme tam na vikend 4x za rok a tam se prostě nic neděje - máma celý vikend vaří a táta je na baráku po babičce a je schopný tam být celý víkend zašitý a s námi se vidět 2 hodiny z celého víkendu...Radši si bude hrát se slepicemi než trávit čas s vnukem...Nemají žádné záliby, zážitky, k nám nikdy nepřijedou. Veškeré rozhovory jsou o počasí, co dělala kočka, kolik slepice snesly vajec a nebo drby z vesnice a rodiny. Proto si asi myslí, jak je to vtipný, že mi napsali, že chtějí holčičku, mě se to, ale dotklo, protože miminko je pro mě citlivé téma po všech těch peripetiích...

gruyerre
2. pro 2024

@martina0888 opravdu hodně hloupá reakce, asi bych jim klidně řekla to, cos nám tady napsala, aby se nad sebou trochu zamysleli. Oni si fakt někteří lidé myslí, že jsou tyhle kecy vtipný. Když jsme čekali druhého kluka, tak jsem si taky jedné příbuzné vyslechla: A nejsi z toho smutná? Odpověděla jsem jí: To snad mám být smutná, že čekám zdravé dítě? Myslím, že se fakt zastyděla.

erchia
2. pro 2024

Taky by se mi to nelíbilo, takže tě chápu.
Někdy mi přijde, jakoby chtěli popřít základní biologii...
Rozhodně to zamrzí, na jednu stranu kontakt klidně utnout můžeš, zodpovědnost za vztah s dětmi nesou rodiče, ne naopak.
Na druhou stranu uvidíš, moje tchýně je podobný případ. Už teď prohlašuje, jak druhý bude holčička..
Tak jí vždycky říkám, že druhý, pokud teda bude, bude hlavně zdravý!
A teda kontakt s ní máme minimální, ale čas od času se nedá nic dělat...

patypresdevaty
2. pro 2024

Ono to asi memelo být zle, spíš vtipné (nevyhoda psaneho textu), akorát se to nepovedlo... vtipné to rozhodně není, spíš krajně nevhodné a měli by si takové řeči nechat.

dixi86
2. pro 2024

A vědí vůbec o všech peripetiich? ne, ze by je to omlouvalo, ale ono driv nebyl takovy problem mit deti..takze jim nic nedochazi... netrapte se jimi, nezmenite je, dulezite je, ze cekate zdrave miminko a budete 4 a vsichni zdravi. Mate svoji rodinu, na tu se soustredte a nenechejte si zkazit radost nikym a nicim. Neni vic nez zdrave dite.

mollyweasley
2. pro 2024

Tcháni mají 4 vnučky, ta poslední přišla od nás poté, co se předchozí vnouček narodil předčasně a mrtvý. Když jsme jim oznámili holčičku, tak samozřejmě první reakce byla, že kdy bude konečně ten kluk, že na něj přece čekají! Byla jsem hnusná a řekla, že buď budou mít radost z živé vnučky nebo si můžou sednout k pomníčku. Ať si vyberou.
Někdy je potřeba těm lidem dát jasně najevo, jak moc blbě kecají.

martinka_33
2. pro 2024

Bych ji napsala, aby teda na ty holcicce zacali s dedou pracovat protoze vy uz dalsi mimco neplanujete 😅 nebo neco podobne nejapnyho 😀

martina0888
autor
2. pro 2024

@dixi86 O peripetiích vědí, ale o IVF ne. To už jsem neměla sílu něco výpravět a vysvětlovat...

martina1317
2. pro 2024

No, na rovinu bych napsala, zda to mysli vazne, ze si tu jizlivost mohli odpustit, jak kdyby to pohlavi slo ovlivnit? A napsala bych klidne narovinu ze jejich reakce te zamrzela… no kdyz jsme oznamovali, ze cekame treti mimco, manzel zacal “no a chteli bychom rict, ze se tu za rok sejdeme a bude nas o jednoho vic” a tchyne “no to ne snad necekate treti!!!!” Do toho hroboveho ticha a nasledovalo dalsi hrobove ticho….pred celou sirokou rodinou….. hruza

alice180
2. pro 2024

Já tě chápu moje babi na oznámení o dalším dítěti neřekla nic, absolutně nic. Do dneška mě mrzí, že jsem neřekla babi ty nemáš radost třeba ? Takže chápu tvoje pocity, radim přímo říct, že tě to mrzelo ta jejich reakce. A i do budoucna prostě říct narovinu, jak to cítíš, jak to chceš, je to fakt neefektivnější. Čím dál víc se mi to potvrzuje.

korin
2. pro 2024

Reakce mé mámy na oznámení 2. těhotenství byla: Ale třetí ne! A kdo vám bude hlídat, až budeš v porodnici? 😀 Třetí jsem raději sdělovala až v půlce těhotenství.

jirovapa
2. pro 2024

@martina0888 jak zde psala jedna paní, straší generace někdy vtipkují ohledně pohlaví miminka (další křivochcanda v rodině - to znamená další holka, apod.). Myslím si, že mají radost, jen to neumí vyjádřit. Když jsem oznámila rodičům, že jsem po 3 těhotná, tak mě moje mamka ihned hnala na potrat, že 3 děti mít nejde a nebudu a tak. A jak je po těch letech, že má 3 vnoučata. Buďte v klidu. Časem se to vysvětlí. 😏☺️

zuzkasim
2. pro 2024

Myslím, že si to jako těhotná moc bereš. Jako jo, byla to blbá poznámka, ale kvůli tomuhle se nebavit? Fakt ti to za to stojí? Oni netuší, jak moc vymodlené dítě to pro vás je. A mimochodem, oni se vám o něj ani nebudou starat, řešit jak holčičí tak klučičí problémy, prostě pro ně je to "jen" vnučka nebo vnuk na to, aby se s ním párkrát do roka pomazlili a chlubili se s ním v okolí. Takže tomu nepřikládej větší váhu, než to má. Důležité je to pro vás, bude to vaše dítě, jestli se s nimi vídáte párkrát do roka, je lepší to odbýt spíš opět rádobyvtipně, že v dnešním světě se třeba jako holka bude cítit a ještě se nechá přeoperovat nebo že vy mu naopak pinďoura stříhat nebudete, takže asi smůla🙂 Věř, že ze zdravého vnoučátka budou mít nakonec velkou radost.

alianan
2. pro 2024

Myslím, že to jsou hormony. Pouze chtěli poslat vtipnou odpověď a vzhledem k okolnostem se to nepovedlo. Mávla bych nad tím rukou a neřešila bych.

kolibricek36
2. pro 2024

@martina0888 hele, nevím jestli to to pomůže, ale tchyně má 4 syny, žádné dcery, měla prvních 6 vnoucat kluky, pak najednou během dvou roků 4 vnučky.
Zdravé dítě je velký dar. Proto nezáleží na pohlaví. Užívejte a nelamte si hlavu. Ano má právo na svůj názor, ale to je tak vše.

podestatka
2. pro 2024

Věřím,že to zabolí, hlavně od mamky 🤔Ale pusť to z hlavy a raduj se že zdravého miminka. Mě moje tchýně řekla jako reakci na druhé těhotenství, tak se ti to povedlo, viď?

pilzzee
3. pro 2024

@martina0888 Hele pokud je to jediny, co napsala a potom uz jste to neresili, tak ano - vyznelo to debilne, ale asi se jenom snazila byt vtipna. Kdyby se ta situace odehraje nazivo, bylo by to cele uplne jinak. Reakce moji mamy byla neco jako "no konecne, to to trvalo", protoze jsme si dovolili mit mezi prvnim a druhym odstup AZ tri a ctvrt roku. Taky na facku.

alubif
3. pro 2024

Tak evidentně vztahy v rodině nic moc, jezdíš za rodiči 4 krát do roka, považuje s je za baliky, mámě neříkáš zásadnější věci... Táta se nezajímá... Ono možná kdyby jste tam byli častěji, vnouček by si dědu třeba omotal kolem prstu. Tvůj otec je z generace, kdy se otcové, zvlášť na vsi o děti moc nestarali a tak třeba nevi jak na to má dělat. Asi tam něco nefunguje ze všech stran už dlouho. A pak seš vypleskla z jejich reakce.
My taky musíme za tchanovcum jet, ale jezdíme tam rádi, zbavíme se všude, kdyby to bylo na tchánovi, nepřijede nikdy ( tchýně ta ho občas donutí ), prostě není zvyklý. Naši ač bydlí mnohem dál a jsou o 10 let starší by jezdili častěji , ale zdravotní stav a věk už to nedovolí.

ada22
3. pro 2024

Hele ty je znáš asi líp, ale nemohl to být jen pokus o rádoby vtipnou odpověď. Který úplně nevyšel.

monib66
3. pro 2024

Úplně chápu, že tě to ranilo. Mě by to taky hodně zamrzelo. Moje máma se k 3timu těhotenství vyjádřila dost hrubě. Prý ať si uvědomím, že těm dvěma dětem, které jsem už měla zkazím život. Nikdy jim prý nebudu moc dát tolik co by si zasloužili.
Teď čekám 4té (neplánovaně si k nám našlo cestu, ani ochrana není 100%), jsem 23tt a zatím to neví. Nechci se trápit tím, co by mi řekla.

martina0888
autor
3. pro 2024

@pilzzee Už nic dalšího nenapsala. Kdyby třeba dodala, že jsou rádi i za zdravýho kluka, tak bych to asi tak neprožívala....

ai30
3. pro 2024

@martina0888 Ale to je prece jasny, ze jsou radi za zdravyho kluka. Podle me je vubec nenapada, ze pripoustis moznost, ze by jim nezalezelo na tom, jestli budes mit zdrave dite.

podaji
Autor odpověď smazal
Zobraz
zlataberta
3. pro 2024

Neřeš to, užívej si těhotenství a těš se na zdravého chlapečka....ať je vše, tak jak má, až do konce🍀

pilzzee
3. pro 2024

@martina0888 Ja si myslim, ze osobne by ta konverzace probehla slusneji. Proste pisemne veci pusobi uplne jinak.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru