V CARu rovnou řešit, proč se nám nedaří nebo počkat?

biedronca
19. dub 2018

Je nam s pritelem 27 let, snazíme se o 1 mimi rok. V lednu SP bez revize. Zadné vyšetrení (folikulometrie, hormon. profil atd) nemam za sebou.

Ja postupne vyzkoušela vše - listovka, kontryhel, fertiprona, delam ovu testy, začala jsem cvičit Mojžišovou na rehabilitaci, ted Drmek......

Máme zadanku na spermiogram, a ted řeším základní ROZHODNUTÍ. Půjdeme na něj do Eurofertilu v Ostrave (IVF centrum). Při výsledcích rovnou se objednat na vstupní konzultaci a začít to rešit proč se nedaří a spustit ten kolotoč vyšetření .... ? Kdyz uz tam budem, vzít to jedním vrzem?
Nebo udělat jen a pouze spermiogram a nechat to třeba 3 měsíce uplně volně přírodě, nesledovat, netestovat....?

jednaholkaa
19. dub 2018

@biedronca Ahoj, mam podobnou zkusenost. Rok jsme se snazili s vysledkem jeden SP bez revize. Pritel tedy po pul roce snazeni sel na spermio a vyslo mu dobre. Takze ja po tom roce (ovulaci jsem mela potvrzenou od gyn, i testama) jsem sla do CAR sama a nechala si udelat ty vstupni vysetreni. Ja myslim ze po tom roce uz klidne muzes. Asi bych do toho sla.. Neznamena to ze pak musis v necem pokracovat. Ja se nechala vysetrit, napsat si clostyl a pak uz jsem se tam neukazala od te doby. Ale alespon vim ze jsme oba v poradku. Kdyz budem chtit jit cestou IVF, iseminace tak se muzem vratit.. Alespon ovulaci by to chtelo vedet jestli mas, folikulometrii atd. Muzete zkusit planovany styk.. Jako si mlada, takze zalezi jak moc spechas, ale to vystreni je zadarmo, akorat ti vezmou krev a udelaji utz. Ja bych do toho po roce snazeni sla 🙂

soleilll
19. dub 2018

@biedronca Zdá se mi, že se ti do CAR nechce, protože se ti nechce do IVF. Samozřejmě jste mladí a klidně se ještě pár let můžete snažit bez odborné pomoci. To je na vás, jak moc a kdy dítě chcete. Nicméně v CAR by vás neměli do ničeho tlačit, udělají základní vyšetření - hormonální profil, genetickou konzultaci, spermiogram a podle výsledků navrhnou další postup. Vy se pak rozhodnete, co dál podniknete. Uvedená vyšetření může udělat i gynekolog a partner může na spermiogram s doporučením na vyšetření taky jinam, než do CAR. Jít do CAR navíc neznamená hned plné IVF. Pokud nejsou výsledky vyšetření jednoznačné, začíná se obvykle nejméně invazivními a taky nejlevnějšími metodami. Jinak "kolotoč vyšetření" je jen klasická gyn. prohlídka, odběr krve a partnerova hoňka do kelímku, takže nic strašnýho. A víte, na čem jste. 😉 Držím pace, abyste to brzo rozsekli a byli spokojení.

biedronca
autor
20. dub 2018

@soleilll Děkuji!
Moje gyn je ke všemu moc laicka, jednoduchá, porad mi rika, ze mame vse nechat volne plynout, nehrotit to, ze máme jen 12 šancí za rok a jeste jen 20 %, i ted po roce snažení. NIkdy jsem nebyla ani na UZ - sledovaní folikulů atd.... takže u ní cesta nepovede. A právě kdyz uz jdeme do CARU na ten Spermiogram, uvazuji, že bych tam zůstala v "péči" a spustila ten kolotoč vyšetření, hormonů.....
Na druhou stranu si říkam,že kdybychom tam ted nešli jeste, to neresili, tak porád máme ten CAR jako "další možnost" co zkusit jeste více.
Kazdopádne do IVF, ted v tuto dobu nechci jít. Já spíše čekala od ních nějakou analyzaci a pak pomoc k přirozenému otěhotnění , asi tak přesněji.

biedronca
autor
20. dub 2018

@jednaholkaa jo? myslíš,že aspon ty základní vysetrení podstoupit? Asi jo...
Ja jen, jak jsem psala výše, se bojím, ze započnu ten kolotoč vysetrení, hormonů, a bude vše strojeně a planovaně. Asi bych ráda, aby mi spíše pomohli , třeba na základě těch prvotních vysetrení co moje gyn nikdy neudělala, k přirozenému početi....

swetlusska
20. dub 2018

No, doktorka má ale pravdu, je to jen 12 pokusů a ještě ani to nemusí vyjít. Nikam bych se hned nehrnula, zbytečně se stresovat. Nás poslali do CAR, ale nechtěli jsme to absolvovat, tak jsme tam prostě nešli, to nechali na přírodě a povedlo se. Věděli jsme totiž, že žádné závažné problémy nemáme, chce to tomu nechat někdy jen čas. Hodně štěstí.

biedronca
autor
20. dub 2018

@swetlusska právě si to říkam taky..... Jestli to zkusit (vydržím?) to nechat volně, plynout nesledovat.... A nebo kdyz uz tam budem na spermio, tak nechat proběhnout ty zakladní vysetrní - hormonální profil a folikulometrie. ...

markethy235
20. dub 2018

Já po necelém roce snažení řekla své dr, že se snažíme (na preventivce). Udělala hned stěry na chlamydie a ureaplazmu, při MS horm.profil a dala mi pro partnera žádanku spermiogram. Určitě tato základní vyšetření bych podstoupila, buď u tvé dr. nebo v CAR. Ale nikdo tě potom nebude nutit v CAR podstupovat léčbu 😉 já nás tam tedy nakonec objednala, neboť jsme měli vše v pořádku, ale to už záleží na tobě.
Mimochodem IVF jsem podstoupila až skoro po roce v CAR a to jsem o tom řekla sama doktorovi.

anetapegg
20. dub 2018

dle mé osobní zkušenosti doporučuji po spermiu zůstat u nich v péči a zahájit kolotoč vyšetření.... snažit se můžete u v průběhu docházení do caru...

ruzicka06
20. dub 2018

@biedronca My jsme po roce snažení, kdy se nám nedařilo dostali žádanku pro partnera na spermio, ten byl v pořádku. Cca za půl roku bylo ZT..., za další rok druhý ZT... Poté nás moje dr. na gyndě poslala znovu do CAR, aby se to už řešilo. Tam nám odebrali krev na genetiku - vše máme negativní. Je to na Tobě, my jsme po spermiogramu to nechali tedy ještě sami na přírodě, protože jsem byla v pořádku, cyklus de facto pravidelný.

biedronca
autor
20. dub 2018

@markethy235
@ruzicka06 co myslíte, objednat se na tu vstupní konzultaci hned v den (kdyz už tam budeme) kdy jdeme na spermio, a nebo až budeme mít vysledky v ruce?

ruzicka06
20. dub 2018

@biedronca Já bych asi spíš počkala až příp. po spermiogramu, jak dopadne. Ať se zbytečně nestresujete ještě víc. My to také tak měli. Nějaký čas navíc už člověka nevytrhne si myslím...🙂 Ale můj názor jako.

biedronca
autor
20. dub 2018

@ruzicka06 A to je pravda, spermiogram respektivě výsledky jsou duležitý a od toho se můžeme odrazit 🙂 Tak až pak... 🙂

jednaholkaa
20. dub 2018

@biedronca Presne tak. Napred spermiogram a pak uvidis. Kdyz bude dobry muzes se nechat vysetrit i ty. Jak rikam, to ze si nechas udelat vysetreni neznamena ze musis pokracovat v necem. Ale nechces treba 3 roky cekat aby si zjistila ze je nekde maly problem ktery mohlo odhalit zakladni vysetreni. Ja jsem tam byla, vsechno z reprodukcniho hlediska vyslo v poradku, takze uz to resim jinde..

markethy235
20. dub 2018

@biedronca urcite az budou vysledky ze spermiogramu. Tva dr. Ti potom da zadanku do pece CAR a az potom se objednate. Aspon tak jsem to mela ja. Zaroven pocitej s tim, ze na tu vstupni konzultaci budes cekat, nas objednali az za 2 mesice s tim, ze jim na ten termin nekdo odrekl.

jednaholkaa
20. dub 2018

@jednaholkaa Asi zalezi do ktereho CAR jdete. Ja jsem necekala vubec, termin jsme dostali hned prvni cyklus. S gyn jsem to vubec neresila, nic o tom do ted nevi. Zadanka nebyla treba.. Byli jsme v Pronatalu.

knoflikarka
20. dub 2018

Tak gratuluju k výběru CARu! Jinak pokud máš laxního gynekologa, nevidím problém v tom, nechat si udělat potřebná vyšetření v CARu. Oni Tě nebudou pak do ničeho nutit a i kdyby, tak není nic jednoduššího než říct, že to nechceš. Upřímně nevidím důvod v nějakém strategizování, kdy se tam objednat na konzultaci, pokud dopadne spermiogram dobře, tak tam stejně půjdeš nechat se vyšetřit a pokud ne, tak tam taky půjdete? Čím dřív budeš vědět, na čem jste, tím líp. No a pokud se nic nenajde, tak aspoň víte, že jste v pořádku a můžete se snažit dál 😉

knoflikarka
20. dub 2018

@markethy235 žádanku do péče nepotřebuješ, já jsem se objednávala sama.

jednaholkaa
20. dub 2018

@knoflikarka Jojo, ja taky chtela vedet s jakym materialem pracuju 🙂 CAR jsme si vybrali dobre to je fakt. Vsechno tam slo jak po masle..

knoflikarka
20. dub 2018

@jednaholkaa Přesně... A upřímně ze všeho nejvíc mě pak štvalo, že jsem tam nešla už dřív.

jednaholkaa
20. dub 2018

@knoflikarka Nam nic nenasli, takze to bylo vlastne k nicemu, ale zase jsem alespon vedela ze mam patrat jinde 🙂

markethy235
20. dub 2018

@knoflikarka tak asi bude záležet na CARu, mně se na to ptali při objednávání a potom když jsme dorazili, zda jí máme.

knoflikarka
20. dub 2018

@markethy235 Jo, mě taky, řekla jsem, že ne a bylo to v pohodě.

pinkrose1
20. dub 2018

Já bych si alespoň to základní vyšetření začala řešit co nejdřív.. My tohle začali řešit minulý rok v září, volný termín v Caru nám nabídli až v prosinci, to byla první konzultace. Tam nám řekli, že určitě nejdřív vyšetření genetiky - volný termín koncem ledna a výsledky se dozvíme vlastně až příští týden.. Takže uteklo více než půl roku a my jsme se stále nikam nedostali a nic nevíme. Takže aby jste potom nebyli překvapení, že to nejde tak rychle. 🙂

dreana
20. dub 2018

@biedronca Ahojky. Nam bylo po vysledcich receno ze nemame sanci jinak nez IVF. zkusilo se nekoik mesicu jeste prirozene, pak 2xIUI a nic.. a ted jedeme to IVF. takze za me necekat

ruzicka06
20. dub 2018

@biedronca Já bych to tak také viděla, že uvidíte, jak dopadne spermio. Co se týká genetických testů z krve v CAR, byli jsme v Brně, termín jsme dostali ani ne za 14 dní a na výsledky jsme čekali necelých 7 týdnů (to nám řekli, že to trvá tak cca 6 týdnu asi).

kafr
20. dub 2018

To základní vyšetřeníbych si v CARu udělat nechala (když je tvoje mudr. nedělá). Záleží i na tom, jak máte CAR daleko, když ho máš u sebe ve městě je to fuk, když už máte s partnerem oba dojíždět (oba volno v práci) je to horší. Každopádně počítej:
1. návštěva - spermiogram (až po tom se schceš rozhodnout o dalším postupu)
2. návštěva - gynekologická prohlídka (jen do tebe kouknou a řeknou, že jsi v pořádku - kdyby ne, to už by snad i poznala tvoje mudr.), popis jaké mohou být další překážky, jaké jsou postupy léčby (od folikulometrie, stanovení ovulace, Clostyl, přes IUI k IVF)
3. návštěva - odběry krve v prvních dnech MS - hormonální profil + nemoci, nekdě chtějí rovnou i partnera - nemoci
4. návštěva - konzultace s výsledky. Když bude vše ok, můžete říct, že to chcete dál nechat přírodě a přjdete případně za čas. Když najdou problém, navrhnou řešení...

1.+2. návštěva se dají spojit.

Trefit na dobrý CAR je taky umění, ne každý (i doktor) vám musí sednout... My jsme z prvního CARu zdrhali, jak by nám hořelo u ... Ve 30ti letech mi tam mudr tvrdil, že jsem v přechodu a musím okamžitě do IVF (nesmysl). Jo, já nakonec do toho IVF dospěla (ale až jsme vyčerpali všechny možné vyšetření a ostatní možnosti včetně třeba akupunktury), je mi 36 a TP mám za 4 dny.

Pokud se ti teď do toho nechce, tak to nedělej. K ničemu by to nebylo a čas ještě máš. Záleží to jen na tvém pocitu.

jednaholkaa
20. dub 2018

@kafr Je to tak 🙂 Ja teda poslala partnera na spermiogram asi po ctyrech mesicich snazeni, chudaka :D Tak nechtela jsem zbytecne sexovat podle kalendare, co kdyby strilel slepejma ze jo ;) Ted si alespon pripada jako nadsamec ze mel supr vysledky 🙂

biedronca
autor
20. dub 2018

@kafr děkuju , opravdu diky !! ❤️

biedronca
autor
20. dub 2018

@pinkrose1 Vidíš, me ani nenapadlo, neprobehlo hlavou, ze uz jen termín nez nas objednají, můze být "problém", ze to můze být nakonec za dlouho..

biedronca
autor
20. dub 2018

@jednaholkaa No po 4 mesících by me chalp se spermiogramem poslal do řiti, to mi fatk príjde hodne brzo a zbytecne. Ale ani ted se mu nechce, vylozene jde proto ze "musí". Proste chlapské ego, bojí se vysledků...