Jaká vyšetření před 1. IVF?

biedronca
11. bře 2019

Snažíme se dva roky. Rok jsme v CAR. Mam zasebou 3 potraty (2x samovolny a 1x s revizi). Mam absolvováno 3x IUI (2 vyšly,ale nedopadly).
ZÁKLADNÍ imunologii,hematologii i genetiku mam zasebou. Hormonalní profil pred rokem, spermiogram nadrpůměrny. Mam PCOS.
Bylo nam doporučeno IVF s genetikou emryí, jestli je treba nekvalitní vajíčko, atd.

Ale než do něho půjdeme..... co lze jeste vyšetřit, na co se ptat, co jeste zkusit požadovat, než na schválené IVF dojde?
Evidentně otěhotnět mi jde,ale emryo se nezačne asi ani vyvíjet, nebo se neudrží a odchazí...
Vy zkušené, poradíte?

biedronca
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
biedronca
autor
13. bře 2019

Mate prosim nekdo zkusenost?

hermij
13. bře 2019

Já mám zkušenost z praxe, že lze otěhotnět i donosit s PCOS. Dva roky mi osobně přijdou málo, protože se pohybuji mezi ženami, které to zkouší i 4 roky. Pokud jsi dobře přeléčená (nevím, jaké všechny problémy máš, PCOS je hodně komplexní od metabolických poruch, poruchy cyklu a hormonální obtíže), tak bych řešila, proč byly ty potraty. Z nějakého důvodu se to děje :( Jestli máš nekvalitní vajíčka, tak se snaž o zlepšení jejich kvality (Baby Friendly Diet apod.), pokud neovuluješ, tak řeš s odborníky jak podpořit přirozenou ovulaci, atd...
IVF mi osobně připadá jako velmi riziková procedura (informuj se o rizicích, pokud je ještě neznáš) a mohla by Ti pak PCOS ještě zhoršit. I kdybyste do toho šli, tak se maximálně snaž, aby bylo Tvé tělo zdravé, protože jinak to může dopadnout stejně... nic zlého nepřeji, kéž by ses dočkala vysněného mimi, ale zvažuj možnosti. Sice nevím, čím vším jste si prošli, ale za dva roky se toho moc vyzkoušet nedá, když každá "metoda" potřebuje 3-6 měsíců k projevení účinků. Třeba o některých ani nevíš. Možná tuto radu odmítneš, možná ti přijde bezcenná, možná už ztrácíš naději, že to přirozeně prostě nepůjde, ale naděje je vždy, dokud muž produkuje spermie a ty dokud máš aspoň jeden funkční vaječník, leč polycystický. Už jsem se setkala s velmi "zázračnými" příběhy.... přeji všechno dobré 🌹

biedronca
autor
14. bře 2019

@hermij Dekuji za odpoved , názor a nezávislý pohled z jiné strany.
Mam PCOS - nemam ovulaci, MS ano, cykly krasne max 30 dní ale ovulace ne. Reaguji jen na Femaru, kterou zkoušeli pred IUI, které 2x vyšlo,ale nedopadlo.
Jak jsem psala, otěhotnet problém nemam,ani emryo se nezačně ani vyvíjet pravdepodobne. A jestli mam vajíčka nekvalitní,nebo je tam nějaka odchylka, to asi může zjistila jen tak genetika emryí, ne? Jsem v tom laik...
Vaječníky vše bych měla mít v přooádku, i vejcovody průchozí,kdyz jsem 3x otěhotněla.
Imunologie, genetika i hematologie neprišla na to, proč se mi potraty dějou.
Cvičila jsem na Rehabilitaci Mojžíšovou,,,, různé bylinky atd. Nic. Dala jsem si i od snažení po revizi , půl roku pauzu. Nepomohlo.

hermij
14. bře 2019

Tolik možností, tolik vyšetření a stejně to naše tělo dál skrývá tajemství 🙂 Mojžíšová je super, můžeš zkusit i relaxační a posilovací cvičení na pánevní dno, něco najdeš na YouTube.
Trochu se bojím, aby se potrat i v případě po IVF neopakoval :( Pokud jsi otěhotněla, tak ovulace občas jistě probíhá. Asi ne každý měsíc, ale občas jo. Ať tak či onak (s IVF či bez), doporučení ve stravovacím režimu a suplementech je mnoho a mohla by ses zajímat v tomto ohledu, jak podpořit své reprodukční zdraví. Můžu doporučit Kateřinu Burešovou, má vlastní web (katerinaburesova.cz), na něm spoustu článků, nějaké e-booky zdarma a i placené brožury, teď jsem od ní něco kupovala a velká spokojenost. Nebát se toho, neomezovat se, hledat cesty jak důležité minerály a vitamíny zakomponovat do běžného stravovacího režimu. Prekoncepce není jen o listovce, ale i o železe, které se nevstřebá bez dostatku vit. C, pro cyklus jsou hrozně důležité vitaminy skupiny B, ale ty se nevstřebají dobře bez dostatku hořčíku a ten zase potřebuje vit D. Je to k nevíře jak vše souvisí se vším :D
V Ostravě působí Mgr. Klaudie Fachinelli (cestykditeti.cz), která se věnuje přirozeným metodám podpory početí. Z gynekologů nikoho na ostravsku neznám. Mám dobrou referenci na MUDr. Gartnera, ale vůbec netuším, jak je to na tom s odborností přes PCOS. Přes tuto diagnózu mohu doporučit MUDr. Lázníčkovou v Brně (cenap.cz), Brno má celkově pár dobrý gynekologů, ale LL poskytuje i mailové či telefonní poradenství (zpoplatněné), mohlo by stačit poslat jim výsledky a napsat něco o situaci a mohli by nabídnout možná řešení,. Z toho si buď vybereš, anebo ne. Mrkni na weby, zkus napsat té gynekoložce, třeba poradí něco cenného, třeba ne, ale aspoň budeš vědět, že jsi zkusila ještě něco. Já věřím, že cesta za dítětem je opravdu cesta. Nikdo nevíme, jak a kde skončí, ale putujeme a to, co se na té cestě děje nás posouvá dál. I kdyby ses měla dozvědět víc o sobě, svém zdraví, plodnosti, pochopit lépe PCOS a svůj cyklus s touto nemocí, tak je to velké dobrodružství a z těch informací můžeš čerpat do konce života.

biedronca
autor
14. bře 2019

@hermij Mockrat děkuji za kontakty. Je pravdou to,že to je cesta. Někdy ji ma přímou,kratkou , hladkou. Jiná zase klikatou, trnitou a s bludištem.