Těhotenství vs. koronavirus. Odkládáte snažení?

14. bře 2020

Ahoj, odkladate někdo snažení kvůli tomu co se teď děje ?

katule1990
14. bře 2020

Ne 🙂.

lenickamimi
14. bře 2020

Vůbec ne 😋

krupka3
14. bře 2020

To nejspis nebude treba, vyhledove by za 10 mesicu mel byt uz relativne klid. Verim tomu, ze snazeni by s radosti odlozily spis ty, co maji ted a v nejblizsich mesicich termin.

cikitkapb
14. bře 2020

Naopak. Když teď lidi nemůžou nikam ven, tak koncem roku bude babyboom jak prase. 😂😂😂

klari_14
14. bře 2020

Neodkladame, i když mě to kolikrát napadlo ale ne. 😊

autor
14. bře 2020

Na mě pravé tlaceno poměrně ze všech stran a já jsem taky jet dal 🙂

martiina_k
14. bře 2020

Já teda IVF odkládám. Stojí to mraky peněz a nikdo neví, zda ten vir není teratogenní (neovlivňuje vývoj plodu) a to si na svědomí nevezmu. Kdybychom se mohli snažit klasicky, asi to úplně řešit nebudu, ale IVF odkládáme.

autor
14. bře 2020

@martiina_k tak ivf chápu ...

petranaty
14. bře 2020

@krupka3 no a já mám termín za 18 dní :/

petranaty
14. bře 2020

Situaci sleduji ,ale o těhotných se nemluví , ani nevím jak to bude v porodnici 😩 myslím tím partner u porodu .

krupka3
14. bře 2020

@petranaty Partneri u porodu jsou povoleni statni vyjimkou, jen si za tim musi zena stat. Ja mam kamaradku, co ma rodit kazdym dnem, druha behem 3 tydnu. Obe se chystaji odchazet ambulantne a zvazovaly i domaci porod, jen u obou z nich mu stoji v ceste nejaka prekazka.

petranaty
14. bře 2020

@krupka3 myslíte ,že odcházet ambulantně , pro mě jako prvorodicku je to právé ? Samozřejmě nad tím přemýšlím každý den , každou hodinu se vše mění ,tak asi uvidím no :/ jen mě zaráží že o těhotenství jsem zatím opravdu nic neslyšela ani nečetla

lolap
14. bře 2020

Já to teda už neřeším, ale jako zdravotník doporučuju se teď rozhodně chránit a nesnažit se otěhotnět. Zatím je pouze zjištěno, že nedochází k přenosu matky na plod, ale jak může virus ovlivnit první trimestr, nikdo neví, ani s jakým postižením se budou po celém světě za pár měsíců děti rodit.
Ad přítomnost otce u porodu - chápu, že je to pro rodičky důležité, ale dnes nemůžeme o nikom 100% říct, že je zdravý (i když nebyl v zahraničí a bydlí třeba v Horní Dolní a ne v Praze). Takže správný přístup je omezit počet lidí pohybujících se v nemocnicích. Když se nakazíme my zdravotníci, tak kdo pak bude operovat, rodit a starat se o nemocné. Ukazuje to i případ zavřené frýdeckomístecké porodnice.

krupka3
14. bře 2020

@petranaty Ja jsem sla jako prvorodicka ambulantne i v normalni situaci bez viru, a jsem za to velmi vdecna. Nezazila jsem zadnou sikanu od personalu na oddeleni 6N, i kdyz si sestra pri odchodu stejne neodpustila poznamku, ze si mam cestou domu koupit Sunar, ze kojit nebudu, a ze mame to dite hlavne vykoupat, a taky mely poznamky, kdyz jsme pozadali aby nam ukazaly jak dite drzet ve drezu pri umyvani zadecku, ze jak to jako chceme delat doma, kdyz nevime... Predstava, ze tam takhle stravim tyden, navic dcera mela zloutenku, a ze by mi ji nekam na cely den odvazeli na sviceni a dokrmovali buhvi cim a nechavali rvat... Misto toho jsme sedeli od prvniho dne doma u vanocniho stromecku, diky LP (nase dula) jsem hned po porodu vedela, ze dcera se spravne prisava a naucila jsem se polohy ke kojeni, a meli jsme klid. Jeste bych priste nesla na odber z paty k pediatrovi, ale zavolala si soukromou PA domu, znacka ideal. V akt.situaci bych zustavat v nemocnici ani nezvazovala, pokud nebudou zadne komplikace. Rozhodnuti je ale vzdy na tobe, na kazde z nas.

ceriii
14. bře 2020

@lolap To není úplně pravda. Ví se toho už poměrně dost. Jak o Covid-19, tak o SARS a MERS, pro které platí podobné věci. Samozřejmě, ten virus je nový a tím pádem je další výzkum potřeba, ale vůbec nic nenasvědčuje tomu, že by mohl zvyšovat jakékoliv riziko spojené s těhotenstvím nebo se jakkoliv přenést na plod a ovlivnit ho (nakažené ženy v některých případech porodily předčasně, ale pravděpodobně ne v souvislosti s Covid-19). Viz třeba https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/...

Chápu, že v současné situaci nelze z pozice zdravotníka těhotenství doporučit, už jenom kvůli možnému nedostatku zdravotní péče, ale komentáře o postižených dětech jsou zcela nevhodné, protože nemají žádnou oporu v datech a zbytečně přispívají k panice.

A k otázce- těhotenství vám opravdu nikdo nedoporučí, kvůli omezení zdravotní péče a tomu, že toho opravdu ještě dost nevíme. Ale... u zdravé ženy je to riziko minimální a upřímně, mě by to teda nezastavilo 🙂

petranaty
14. bře 2020

@lolap to chápu , proto zvažuji i to že tam přítel nakonec nebude a zvládnu to sama ... Snad se opatření vyplatí a nakažených nebude přibývat . Samozřejmě mám i trochu obavy , přeci jen za dva týdny a pár šušňů mám termín , tak snad to vše zůstane pod kontrolou ...

veritanas
14. bře 2020

@petranaty teď v současnosti tatínci u porodu být nesmí, i návštěvy jsou na některých novorozeneckých odděleních zakázané, ale je to možná lepší, než nakazit novorozence..

petranaty
14. bře 2020

@veritanas tak to si myslím že úplně tak není , osoba blízká by měla mít právo i na návštěvu . Samozřejmě se i já budu řídit zdravým rozumem . Pokud by měl být nakažený přítel ,musela bych být i nakažená já ;) tam jde spíš o to ,nenakazit personál nezodpovědným chováním

lolap
14. bře 2020

@ceriii Díky za odkaz. Opora v datech žádná není, protože ještě neporodil nikdo, kdo byl v prvním trimestru nakažen. Prostě je to zbytečné riziko, když jde se teď chvíli "nesnažit". U vyšších stupňů těhotenství už se ví, že problém takový není, i v zasažených oblastech ženy rodí a nikdo žádný průšvih nehlásí.
A k té panice, před pár týdny nikdo nevěřil, že se vše zavře včetně hranic apod a je to tu, i tak stále dost lidí riziko podceňuje, a to nemyslím dělat si velké nákupy, ale spíš setkat se s co nejmenším počtem lidí, zrušit i rodinné oslavy apod.
Takže nechci nikoho děsit, ale přijde mi to v této situaci nezodpovědné...Třeba se za 14 dní vše přežene a už budeme číst jen vtipy na toto téma, kež by🙂

lolap
14. bře 2020

@petranaty Fajn přístup, přeju ať ty poslední dny do porodu utečou v pohodě a co nejrychlejší a nejpříjemnější (jestli to o porodu jde říct😎) porod😉

petranaty
14. bře 2020

@lolap no to doufám ;) děkuji

veritanas
14. bře 2020

@petranaty tak, myslím, že nemáš úplně pravdu...Koukala jsem se na stránky nemocnic a všude jsou zakázané návštěvy včetně novorozenecký oddělení i oddělení šestinedělí.. vzhledem k nákaze, a není pravda, že když nejsi nemocná ty, tak není ani přítel

petranaty
14. bře 2020

@veritanas návštěvy a osoba blízká je veliký rozdíl . A myslím že když jsem s přítelem už téměř 9.mesicu zavřená v jedné domácnosti (marodí ,je po operaci) a já na rizikovém ,tak jsme spolu 24hodin denně ( už je to trochu ponorka :D )

veritanas
14. bře 2020

@petranaty tak možná, že si rádi od sebe odpocinete..😄😄 ale jinak přeju všem, aby porodili až po nákaze..😍

aneta15
14. bře 2020

Ja jsem ve 30 tydnu a musim rict, že dneska jsem to úplně nervove neustala. Naši sousedi se vrátili včera z Rakouska a prý jim na hygieně řekli ať si nakoupí a spíš jsou doma a čekají jestli se projeví nákaza. Měla jsem úplně stav úzkosti kolik dementu, kteří si byli zalyžovat běhá po měste a shání rohlíky. I jsem si pobrecela. Manžel mi chce odpojit wifinu 😉. Upřímně bojím se. Nikdo neví jaký to může mít následky pro plod. Bojím se, že zakáží otce u porodu. S člověkem mlátí hormony a ještě musí řešit priblble spoluobčany, co si nevidí na špičku nosu.

petranaty
14. bře 2020

@aneta15 přesně tak :( bohužel.... Musíme to zvládnout , zdržujte se doma ,pokud možno a snažte se vyhýbat lidem no :/ já jsem 38tt a spíš se bojím že ty nemocnice nebudou fungovat ,tak jak mají

vendes
14. bře 2020

Termín mám na začátku června, úplně mě neuklidňuje představa, že se půjdeme nakazit do porodnice.
Jinak já četla tohle:
https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3058896-koro...

petranaty
14. bře 2020

@vendes no .... Ale rodit doma ? Já počítám že za 14 dní to bude v nemocnicích ještě horší a já tam do toho budu hekat....

petranaty
14. bře 2020

@petranaty já četla tohle ...