Ahoj, odkladate někdo snažení kvůli tomu co se teď děje ?
Vůbec ne 😋
To nejspis nebude treba, vyhledove by za 10 mesicu mel byt uz relativne klid. Verim tomu, ze snazeni by s radosti odlozily spis ty, co maji ted a v nejblizsich mesicich termin.
Naopak. Když teď lidi nemůžou nikam ven, tak koncem roku bude babyboom jak prase. 😂😂😂
Neodkladame, i když mě to kolikrát napadlo ale ne. 😊
Na mě pravé tlaceno poměrně ze všech stran a já jsem taky jet dal 🙂
Já teda IVF odkládám. Stojí to mraky peněz a nikdo neví, zda ten vir není teratogenní (neovlivňuje vývoj plodu) a to si na svědomí nevezmu. Kdybychom se mohli snažit klasicky, asi to úplně řešit nebudu, ale IVF odkládáme.
@martiina_k tak ivf chápu ...
Situaci sleduji ,ale o těhotných se nemluví , ani nevím jak to bude v porodnici 😩 myslím tím partner u porodu .
Já to teda už neřeším, ale jako zdravotník doporučuju se teď rozhodně chránit a nesnažit se otěhotnět. Zatím je pouze zjištěno, že nedochází k přenosu matky na plod, ale jak může virus ovlivnit první trimestr, nikdo neví, ani s jakým postižením se budou po celém světě za pár měsíců děti rodit.
Ad přítomnost otce u porodu - chápu, že je to pro rodičky důležité, ale dnes nemůžeme o nikom 100% říct, že je zdravý (i když nebyl v zahraničí a bydlí třeba v Horní Dolní a ne v Praze). Takže správný přístup je omezit počet lidí pohybujících se v nemocnicích. Když se nakazíme my zdravotníci, tak kdo pak bude operovat, rodit a starat se o nemocné. Ukazuje to i případ zavřené frýdeckomístecké porodnice.
@petranaty Ja jsem sla jako prvorodicka ambulantne i v normalni situaci bez viru, a jsem za to velmi vdecna. Nezazila jsem zadnou sikanu od personalu na oddeleni 6N, i kdyz si sestra pri odchodu stejne neodpustila poznamku, ze si mam cestou domu koupit Sunar, ze kojit nebudu, a ze mame to dite hlavne vykoupat, a taky mely poznamky, kdyz jsme pozadali aby nam ukazaly jak dite drzet ve drezu pri umyvani zadecku, ze jak to jako chceme delat doma, kdyz nevime... Predstava, ze tam takhle stravim tyden, navic dcera mela zloutenku, a ze by mi ji nekam na cely den odvazeli na sviceni a dokrmovali buhvi cim a nechavali rvat... Misto toho jsme sedeli od prvniho dne doma u vanocniho stromecku, diky LP (nase dula) jsem hned po porodu vedela, ze dcera se spravne prisava a naucila jsem se polohy ke kojeni, a meli jsme klid. Jeste bych priste nesla na odber z paty k pediatrovi, ale zavolala si soukromou PA domu, znacka ideal. V akt.situaci bych zustavat v nemocnici ani nezvazovala, pokud nebudou zadne komplikace. Rozhodnuti je ale vzdy na tobe, na kazde z nas.
@lolap To není úplně pravda. Ví se toho už poměrně dost. Jak o Covid-19, tak o SARS a MERS, pro které platí podobné věci. Samozřejmě, ten virus je nový a tím pádem je další výzkum potřeba, ale vůbec nic nenasvědčuje tomu, že by mohl zvyšovat jakékoliv riziko spojené s těhotenstvím nebo se jakkoliv přenést na plod a ovlivnit ho (nakažené ženy v některých případech porodily předčasně, ale pravděpodobně ne v souvislosti s Covid-19). Viz třeba https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/...
Chápu, že v současné situaci nelze z pozice zdravotníka těhotenství doporučit, už jenom kvůli možnému nedostatku zdravotní péče, ale komentáře o postižených dětech jsou zcela nevhodné, protože nemají žádnou oporu v datech a zbytečně přispívají k panice.
A k otázce- těhotenství vám opravdu nikdo nedoporučí, kvůli omezení zdravotní péče a tomu, že toho opravdu ještě dost nevíme. Ale... u zdravé ženy je to riziko minimální a upřímně, mě by to teda nezastavilo 🙂
@ceriii Díky za odkaz. Opora v datech žádná není, protože ještě neporodil nikdo, kdo byl v prvním trimestru nakažen. Prostě je to zbytečné riziko, když jde se teď chvíli "nesnažit". U vyšších stupňů těhotenství už se ví, že problém takový není, i v zasažených oblastech ženy rodí a nikdo žádný průšvih nehlásí.
A k té panice, před pár týdny nikdo nevěřil, že se vše zavře včetně hranic apod a je to tu, i tak stále dost lidí riziko podceňuje, a to nemyslím dělat si velké nákupy, ale spíš setkat se s co nejmenším počtem lidí, zrušit i rodinné oslavy apod.
Takže nechci nikoho děsit, ale přijde mi to v této situaci nezodpovědné...Třeba se za 14 dní vše přežene a už budeme číst jen vtipy na toto téma, kež by🙂
Ja jsem ve 30 tydnu a musim rict, že dneska jsem to úplně nervove neustala. Naši sousedi se vrátili včera z Rakouska a prý jim na hygieně řekli ať si nakoupí a spíš jsou doma a čekají jestli se projeví nákaza. Měla jsem úplně stav úzkosti kolik dementu, kteří si byli zalyžovat běhá po měste a shání rohlíky. I jsem si pobrecela. Manžel mi chce odpojit wifinu 😉. Upřímně bojím se. Nikdo neví jaký to může mít následky pro plod. Bojím se, že zakáží otce u porodu. S člověkem mlátí hormony a ještě musí řešit priblble spoluobčany, co si nevidí na špičku nosu.
Termín mám na začátku června, úplně mě neuklidňuje představa, že se půjdeme nakazit do porodnice.
Jinak já četla tohle:
https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3058896-koro...
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
Ne 🙂.