Počkat nebo začít řešit?

kitty_cat34
8. čer 2023

Ahoj holky, s manželem se rok a půl snažíme o miminko. V car nám řekli, že jsme oba v “pořádku” a nabídli IUI. Řekla jsem, že ještě počkáme. Už je to 5 měsíců a stále se nedaří.
Myslíte, že má cenu čekat? Je mi 30 let a mám za sebou jedno nepovedené těhotenství. Máte někdo podobnou zkušenost?
Myslela jsem, že časem ta touha po miminku bude menší, poslední dobou mám ale pocit, že je to víc a víc psychicky náročné… snad všechny mé kamarádky jsou těhotné a já stále nic…
Děkuji 💐

clairexr
8. čer 2023

Rok a pul je hodne. Z kazdyho nepovedenyho mesice budes jenom vic na nervy a bude ti utikat cas. Bez rovnou do IVF i s genetikou embryii, a do toho se muzete snazit jeste normalne, pro jistotu 😉

laxesis
8. čer 2023

@kitty_cat34 Po 30 roce a rok a půl dlouhém snažení bych do caru určitě šla..nám je 33, jedno dítko máme přirozeně bez potíží a trvalo to přes 5 let i v caru, aby se povedlo druhé. Za mě není na co čekat.. A teda opravdu jste byli na všech vyšetřeních, reprodukční genetiku, hematologii a imunologii máte hotovou? Tam většinou posílají až po pár nezdarech v caru a je to docela důležité

drakenn
8. čer 2023

A co všechno jste zatím vyzkoušeli pro podporu početí?

kitty_cat34
autor
8. čer 2023

Uf :( myslím, že to byl asi základ… genetiku a imuno určitě nedělali…
Já: bylinky(kontryhel, maliník), ovulační testy, inofolic, čaje na podporu početí… teď zkouším druhý měsíc homeopatika a od druhé půlky cyklu drmek… ovulaci myslím mám.. soudím podle ovulačního hlenu a ovulační bolesti.. chodím běhat, cvičím jógu, jím zdravě a snažím se žít svůj život a neupínat se na dítě.. jen je to těžší a těžší :(
manžel nic.. ale tomu vyšel prý spermiogram výtečně.. cvičí, nekouří..

kitty_cat34
autor
8. čer 2023

Doktor v únoru navrhl inseminaci… řekla jsem, že počkám půl roku… teď jsem si říkala, jestli tomu třeba nedat ještě rok, ale podle toho co píšete se objednám v září do caru znovu :(

clairexr
8. čer 2023

Hele pises o jednom nepovedenym tehotenstvi. Jenom jedno je sice malo a s nejvetsi pravdepodobnosti se to dalsi povede, ale na IVF je prave super to, ze ti vlozi jen zdravy embryo, takze se ti riziko potratu snizi o minimalne polovinu. Proto mi to prijde lepsi jak IUI.

laxesis
8. čer 2023

@kitty_cat34 Vyžádala bych si co nejdřív ta vyšetření, ať neztrácíte čas a peníze u iui a ivf bez informací a léčby🙂 my byli taky naprosto zdravý mladý pár, všechny základní výsledky v topu, jíme velmi zdravě, sportujeme, nekouříme, nepijeme..první dítě se zdařilo do půl roku..a pak to najednou nešlo..nespočet iui, první ivf...a až pak mě začali posílat na různé testy...na hematologii mi zjistili problém ne u běžné srážlivosti, na kterou se testuje ... ale až u srážlivosti, která dělá sraženiny v těhotenství např. v pupečníku ... nejpozději do 20tt kvůli nim miminko odejde. Tuším to má zkratku apla/acla, údajně jsem měla kliku a je zázrak, že se syn narodil. (Je fakt, že předčasně). Takže píchám fraxiparin celé těhotenství. Dále genetika ok, ale potíž opět imuno, tam trvala léčba silnými kortikoidy rok a nepomohla. Pomohl asi zázrak.

Nechci tě tímto strašit, určitě bych se nenechala do ničeho tlačit, ale na ta vyšetření bych fakt šla, ať máte jistotu, že jste v pořádku. Já jsem to slízla blbě, tak už bych si prostě jen dala pozor a příště postupovala jinak🙂 moc držím palce!!

veruuu_kubesovic
8. čer 2023

Na co chceš čekat? Já teda vím, že po 30tce stačí rok snažení a už se to řeší (aspoň teda můj gynekolog)

zelenaesmolda
8. čer 2023

@kitty_cat34
A nebude problem prave v te psychice?

kitty_cat34
autor
8. čer 2023

@laxesis děkuju za informaci… asi máte pravdu

kitty_cat34
autor
8. čer 2023

@zelenaesmolda já myslím, že ano… psycholožka mi řekla, že někdy mozek po minulé špatné zkušenosti vyhodnotí, že těhotenství “není bezpečné” a záměrně se mu brání… jen nevím jak mu to vysvětlit, že to tak není 🙂

janule0123
8. čer 2023

@kitty_cat34 bude větší a větší.: jestli to nejde dyl.. zkusila bych přes ne .. třeba ti jen to rozhodnutí pomůže na psychice … nemusí se povést hned, pak budete chtít druhy 🙂 jinak mám spoustu kamarádek co mají první přes kliniku, a druhé šlo hned a ani nevedeli jak …😂případně další :: x pokusu přes ivf .. pomalu diagnóza neplodnost a mají zázrakem dvě děti normálně 😂

fandysek_1
8. čer 2023

@kitty_cat34 osobně doporučuji testy na chlamydie a mycoplazma- ty se nedělají běžně. Zároveň bych zkusila čínskou medicínu. Nemohli jsme mít malé x let a pp této léčbě máme děti tři.

laxesis
8. čer 2023

@fandysek_1 chlamydie i mykop. se dělají v caru, dělali nám loni v pfc i 5 let zpět v pronatalu, stejně jako toxo a pod., brali to hned při první návštěvě. Ale určitě souhlas, je fajn to kontrolovat, jestli to udělali👍

fandysek_1
8. čer 2023

@laxesis to sice dělají, ale pak někdy neudělají kontrolu po 2- 3 měsících a může to tam stále být. To byl můj případ. Celkově nás jen hnali na inseminace a ivf v centru.

veronicka89
8. čer 2023

Mam 2 deti snazeni 2 roky... jedinne kde jsem byla byla obyc gynda... telo není Stroj ..( ale nemela jsem za sebou nikdy potrat apod) ...

kitty_cat34
autor
9. čer 2023

@laxesis myslím, že myco a chlamýdie zrovna testovali… nad čínskou medicínou jsem přemýšlela… dostala jsem i tip na jednu paní, co přímo neplodnost řeší…

kitty_cat34
autor
9. čer 2023

@veronicka89 já bych ráda měla takový přístup… jen to čekání je už moc dlouhé… :(

kitty_cat34
autor
9. čer 2023

Tenhle měsíc jedeme na dovolenou, tak to nechám být. Pak naopak zkusím udělat všechno proto, aby to šlo(ovulační testy, bylinky, babské rady) a když to nepůjde tak už půjdu znovu do car…

veronicka89
9. čer 2023

@kitty_cat34 ono je dulezite se odprostit od toho ze zo nejde a ze vsichni okolo jsou tehotni a ze vside jdou bricha nebo kocarky...

A ze zivot a vztah je jen o delani ditete nebo proste mit dite ...

Neni to stredobod se na to upinat...
Uzivejte si partnerstvi to uz bude az tak za 15 let podobne tomu co mate ted .... ono to miminko prijde 🙂

;) vetsina ti rekne ze az se na to neupinaly stalo se 🙂

Tes se na mimco ale neupibej se na datum kazde ms ... fakt ver mi 🙂

Rekni si i nejake datum ( treba nechame zo jeste 6m a nebudu se o to starat ...a pak uvidime a pojedem 10ü% i s klinikama hornonalnim obrazem... sledovanim ovulace doktorem...

veronicka89
9. čer 2023

Jo a pisu zo tu vzdycky zkus doplnit zelezo ;) a zkuste u sexu ten podporujici gel 🙂

kitty_cat34
autor
10. čer 2023

@veronicka89 děkuji❤️ naprosto souhlasím… pokusím se to tak udělat.. snad štěstí brzy pak přijde

clairexr
10. čer 2023

@veronicka89 Jo, nejlepsi je na to nemyslet, nechat to plavat, nejlip ani nesoulozit a se zenovym klidem cekat na neposkvrnene poceti. Ja nevim, ale tyhle rady mi vazne pijou krev. Po 30 si myslim uz neni cas na psychologicky experimenty. Kazda baba, co ma jakztakz pravidelnou MS zhruba vi, kdy ma ovulaci a vi, ze se tam cca musi trefit. To je proste biologie a jenom tim, ze jses v perfektni psychicke pohode, fakt neotehotnis.

lennus
11. čer 2023

@clairexr Jenže ne každý se žene na ivf, je to zásah a hormony a řada žen na to nemá dobré vzpomínky, i když tomuto řešení rozumím. Nám se povedl první po roce, blížila se mi 30 a věděla jsem, že na ivf bych nešla...zatím. A povedlo se přesně jak se říká, když jsem to vypustila, jen to nejde bohužel na povel. Po letech snažení bych ale nejspíš šla taky, zkusit se má asi vše.

@kitty_cat34 Zkus třeba i lázně, jedna z indikací je když se nedaří, byla jsem ve Františkových, ale z důvodu neschopnosti donosit dítě, po prvním těhotenství, na to jsme čekali rok, jsem pak už vždy otěhotněla rychleji. Bohužel pídit se člověk musí sám, mám tady o tom články.
Já si myslím, že tělo nám vždy říká, dává najevo, proč něco nefunguje jak má. Co třeba Mojžíšová, hormonál. jóga. Zkusila bych i dobrého fyzioterapeuta, někdy pomůže odblok kostrče. A klidně to přes to léto nechat. Některé holky otěhotní už poté, co se objednají do caru. Je fakt, že tam tě aspoň proklepnou. Držím palce!

sorboni30
11. čer 2023

@kitty_cat34 pokud máš za sebou nepovedené těhotenství, zkusila bych ještě jednu paní.. díky ní mám doma holčičku a sestřenka taky miminko.. pomohla nám díky bylinkami vyčistit tělo, připravit dělohu na těhotenství a posílit na donošení a porod. Na IvF jsem byla 5x. Ještě bych ale zkusila tohle.. kontakt zašlu do sz

sorboni30
11. čer 2023

@kitty_cat34 jenže to sis nasazovala vše sama. Chce to rizene k někomu kdo tomu rozumí. Já jsem předtím taky zkoušela snad vše i sama bylinky, ale potřebovala jsem prostě i vyčistit tělo a připravit.. IVF je prostě poslední možnost, ale i tak pokud nebude tělo připravené hlavně děloha, nechytne se embryo..po ivf jsem přibrala hodně kg..jsou to hormony..

kristynkal
11. čer 2023

Necetla jsem vsechny komenty, ale za me uz je doba snazeni dlouha, tak bych si nechala udelat vysetreni na průchodnost vejcovodu (respektive bych se o tomhle poradila s lekarem, zda je to potreba), pokud je moznost iui sla bych do nej. Ivf bych brala jako posledni moznost, je to velky zasah pro telo a doporucuji zkusit i jine metody, nez hned ivf. My jsme se mu nevyhnuli (iui u nas nebylo mozne) a bylo to psychicky i telesne narocne. Ale samozrejme pokud to nejde jinak, tak i moznost ivf je dobra, ale osobne bych zkusila setrnejsi metodu.

janik90
11. čer 2023

@kitty_cat34 my jsme se snažili cca podobně jako ty ( bylo mi podobně jako tobě) také z prvotního vyšetření vše v car bez problémů. Pak mi dali nějaké hormonální prášky na podporu a sledovali jak probíhá cyklus a zjistili že ne vždy mám ovulaci( hlen jsem také měla a mylně si myslela že mám pravidelně ovulaci, menstruaci jsem měla také pravidelnou).Domluvili jsme se že tomu trochu pomůžeme a píchala jsem si dle instrukcí injekci na vyvolání ovulace. Na první pokus nic a další měsíc už jsem byla těhotná a teď mi v postýlce spinká 10 měs. chlapeček. Určitě bych se poradila v car a zkusila další možnosti. IVF bych taky brala jako poslední možnost. Držím mooc palečky ať brzy si k vám miminko najde cestu🍀🙏❤️

kitty_cat34
autor
12. čer 2023

Děkuji holky, se vším souhlasím.. ivf beru taky jako poslední možnost… jsem ráda, že ta možnost tady je, ale sama z ní mam strach…
Ostatní metody vyzkouším

kitty_cat34
autor
12. čer 2023

@sorboni30 budu ráda za kontakt 🙂 děkuji