Ahoj, třeba mě pochopíte, třeba ne, doufám v nějaké reakce. Předem se omlouvám za dlouhý text. S přítelem jsme 2,5 roku. Na jaře jsem potratila, byla jsem těhotná poprvé v životě. Přesto, že mě to zasáhlo, tak si myslím, že jsem to ustála dobře. Žádné scény, partner byl také skvělá podpora. Po několika vyšetřeních stojíme na prahu rozhodnutí, zda zkoušet dál přirozeně (jenže je tu můj věk 39 a malinko horší spermiogram), nebo jít do IVF. Ze strany kliniky IVF se cítím docela pod tlakem, mám v plánu nějaké konzultace u jiných doktorů, jdu ke svému gynekologovi, prostě chci mít hodně informací pro a proti. A teď k jádru věci. Doma to moc neřešíme. Partner se zdá, že jakoby to odhání to téma, nepřipouští si to atd. Já jsem čím dál víc ve stresu, propadám takové té neobytné panice, že "co když"... je to poslední šance? nechá to následky? už to později nepůjde vůbec? prostě sakra není to trhání zubu, pár nocí už moc nespím. Jenže místo, abychom drželi při sobě, jsem zkazila dlouho plánovaný víkend nesmyslným výlevem. Podotýkám, že mám pár Ex, které vídám běžně i léta po rozchodu, nic v tom není. Stejně tak jsem nikdy neměla problém, když některý z mých partnerů se vídal s expřítelkyní nebo exmanželkou. Třeba i kvůli dětem, vždy bez problémů. Přítel má EX - dle jeho slov byli spíš kamarádi (něco proběhlo, snad před 5 lety), ona jím ovšem byla tak posedlá, že když se dal dohromady se mnou, tak hrozila sebevraždou. Já jsem o ní zpočátku, několik měsíců vůbec nevěděla, dozvídala jsem se všechno náhodně (třeba, když volala, strkal si mobil zvonící do kapsy - takže jsem se narovinu zeptala, proč to dělá, že to vypadá divně). a tak postupně během měsíců vyplulo na povrch, že holka s ním prakticky kromě sexu a společného bydlení vedla partnerský život, stavěli dům /jeho slovy, ona mu pomáhala, jako každý jiný kamarád-muž/, dodnes (2,5 roku), když jeho parta kamarádů má nějakou akci a má tam být ona, já nejsem zvaná, aby ona z toho neměla psychickou újmu! 2,5 roku jsme spolu!!! naposled před 3 týdny, šlo pár jeho přítel na večeři a pivo a opět šel jen přítel. Já jsem si šla po svých. Zvykla jsem si. Vždy ale když se takto vidí (cca jednou za 2-3 měsíce, nic častého), ona jakoby znvou zahájí aktivitu. Takže teď se viděli v červenci (já nešla, protože ona mu vyloženě na dotaz, že by mě rád vzal, napsala, že ne) a teď v sobotu mu poslala fotku, která mu měla připomenout něco, co spolu zažili na stavbě toho domu (našeho brzy budoucího domova). A ve mě bouchly saze. Výsledek byl ten, že jsem cvok, co má strach z úplně neškodné ex, která je už dávno v pohodě, že příště mi ani raději neřekne, že píše ona, nebo, že jdou na pivo spolu (trvalo mi přes rok, než jsem ho naučila, říkat mi na toto téma pravdu - tímto jsem to úplně zhatila). Jenže já jsem teď hrozně zranitelná, bojím se, že zůstaneme bez dětí, našly se i další zdravotní komplikace, a fakt mi nepřidávají vtipné smsky holky, která prostě dokud se bude vyskytovat v okolí, vždy se bude snažit a doufat, že nám to nevyjde. Vím, důležité je, že on jí nechce! ale třeba jen to, že důsledně dbá, abychom se nepotkaly. My za tu dobu máme společné známé, ale já jsem se s ní nikdy neviděla! Proč neudělá to gesto, proč stále ohledy k ní, proč se jednou konečně před ní ke mě nepřihlásí, když mám být matka jeho dětí a pokud by to vyšlo, tak za pár týdnů už bych měla termín...? on říká, že jen a jen z ohledů k ní, že jí nechce trápit, že není důležitá. Já to mám od začátku ložené jinak. Představila jsem ho všem v mém okolí dávno a pokud by s tím někdo měl problém, je mi to fuk...
@zoufala_l Tak možná mě někdo bude mít za blázna ale já rozhodně nevěřím v kamarádství s ex. Pokud spolu vychází tak dobrý ale chodit spolu na kafe či pivo? Za mě ne! Mě vy teda taky nenapadlo jít s žádným s ex někam. Každý máme už své životy. Na prvním místě máš být ty! Pokud by ex napsala manželovi ať mě nechá doma, udělala bych s tím rychlí proces! Navíc on by měl upřednostnit tebe a ne tě nechat prostě doma. To je příšerný jednání
@dddeen já tedy se s Ex vídám, máme vše vyjasněné, ale to tím způsobem, že jde více lidí, které známe společně z minulosti a on je mezi nimi. Navíc rozhodně není problém, aby šel současný partner, protože jsem je seznámila, nedělala tajnosti a hlavně se Ex neptala na jeho názor. Pro mě je důležitý ten současný partner a podle toho se chovám... Kdyby mi ex naznačil, že nechce aby můj současný šel nějak na společnou grilovačku třeba, tak ho pošlu do háje velice rychle a prostě svého partnera vezmu sebou...
já jsem ráda, že nejsem cvok. že máte podobný názor. Bohužel partner si to nemyslí. Očekává ode mě, že prostě vezmu vše jak je. Podotýkám, že já nemám problém, že někam chodí. Nechodím zdaleka všude s ním, má dost a dost svého času pro sebe. Nemám problém, aby někde přespal, když se "kousne" s kamarádem. /to je tak 2x do roka - uplně v pohodě/ nežárlím na jiné ženy, s tím fakt potíž nemám. Ale tahle holka prostě dokud snad bude na světě, nebo v této republice, se nevzdá občasného kontaktu a naděje. A on by jí měl ukázat, že já jsem jeho partnerka a hotovo. O víkendu jsme to omýlali snad 100x, nikam to nevedlo, jen k naprosté psychické kocovině, mým výčitkám svědomí, že jsem asi vážně bláznivá žarlivka... prostě v kombinaci s těmi problémy (prakticky 2-3x do týdne jsem někde u lékaře) to je nějak moc :(
@zoufala_l Řešili jsme problémy s otěhotněním, ale věděla jsem, že se můžu na manžela spolehnout. Měla jsem do toho taky pár věcí navíc (rozvod rodičů, náročná práce), ale vědět, že jste s partnerem semknutí, je pro tenhle proces nejdůležitější. Asi by si měl uvědomit, co chce, ty obíháš doktory, ale jistotu v něm nemáš. Jeho chování vzhledem k ex mi přijde opravdu dětinské. Snad to partner pochopí a vzchopí se.
@knoflikarka děkuji za podporu... po tomto víkendu jsem potřebovala alespoň číst, že chyba není jen a jen ve mě. Partner se opravdu velmi osvědčil kolem toho potratu, to bych mu křivdila. Podržel mě, choval se velmi dobře. Jenže nesmí se objevit tahle můra z minulosti, která by nám oběma měla být dávno ukradená. Bohužel je to začarovaný kruh, on k ní bere ohledy, já se cítím ohrožená. a tak dokola.
@zoufala_l tak to pozor..jako zarlivka mi neprijdes..spise nechapu tveho pritele. Pokud je to ex..tak nevidim problem proc bys nemela chodit mezi pratele...spise..pokud ona s tim ma problem..at nechodi ona...a tvuj pritel by mel radit na prvni misto tebe..ne ji...neni tvuj pritel mladsi? Jeho chovani mi prijde jako dvacetilety...jinak si to opravdu nedokazi predstavit..ale tohle by mi asi dost vadilo..ne ze zarlivosti..ale z principu.
@vendelinka08 partner je mladší (jen o 3 roky), ale nemá moc zkušenosti se vztahy, vždy jen takové kratší chození. 2,5 roku je jeho nejdelší a nejvážněší vztah. Takže ano, máš pravdu, je to i nedospělostí. Já si to uvědomuji, ale vidím na něm i hodně dobrých vlastností pro společný život. Ty převládají. Já mám stejný názor. Pokud jí já vadím, ať nechodí tam, kde jsem já. Ale on to staví opačně. a raději mě nechá doma, protože popravdě, ona má se mnou asi velký problém i po 2,5 letech a já nakonec po všem tom dohadování také... už neumím být nad věcí. Snažila jsem se vše možně. Navíc on nevidí ten zájem. Přijde vám MMSka na téma, které připomíná konkretní jejich společnou chvíli při stavbě domu, jako vtip, kterým ona nic nesleduje? jemu ano. Mě ne. Já si myslím, že je to umělé udržování nějakého pouta...
@zoufala_l Tak nezbývá než vám popřát, aby jste vyřešili i tohle, protože pokud to nakonec zkousneš, asi tě to bude strašit pořád. Jinak co se samotného otěhotnění týká, určitě Ti měřili AMH, podle kterého se dá celkem dobře rozhodnout, zda IVF ano nebo ne. Pokud tedy nemáš další potíže.
@knoflikarka vůbec od nich z té kliniky nemám žádné papíry... ale hormonální profil (předpokládám, že v tom je to zahrnuto) mám v pořádku.
@zoufala_l ta hodnota AMH vypovídá přímo o ovariální zásobě, takže bych se na to číslo zeptala. Oni ti mohli říct, že máš hormonální profil vzhledem k věku v pořádku, ale ta norma pro AMH se s věkem snižuje, takže sice může být v pořádku, ale už nízká. A čím nižší AMH, tím větší předpoklad, že i pomocí IVF získáte jen málo vajíček. Možná i proto vás tlačili do IVF. Ale nechci předbíhat, prostě se zeptej a uvidíš, třeba máš zásobu ještě vysokou, to se opravdu u každého liší...
@knoflikarka právě sbírám všechny možné informace. Je to možné přesně tak, jak píšeš. Je mi jasné, že mi není 20 :( To rozhodování je třeba životně důležité v tento moment. Jsem z toho ve stresu. A zbytek (tedy neustále doufající ex) už nepobírám vůbec... K mému gynekologovi chci právě vzít kopie z té kliniky.
@zoufala_l Je důležité si to všechno nastudovat, já jsem měla dobrý CAR, ale stejně jsem hledala i na vlastní pěst co a jak. Pokud máš dobrého gynekologa, tak ti to ale určitě vysvětlí sám. Přeji hodně štěstí jak s vyřešením ex, tak s otěhotněním.
@zoufala_l Takže ty mu přijdeš jako paranoidní žárlivá hysterka, ale to, že jeho bývalá mu po nevím kolika letech výslovně zakazuje vodit s sebou jeho současnou partnerku na nějaké akce, mu přijde v pořádku jo 😀😀
Já vůbec nechápu, že jsi na tenhle model fungování přistoupila, byť by to bylo třeba jednou. Jasný, ať si zajde na pivo jen s klukama pokecat bez ženských atd. Ale vůbec si neumím představit, že by mi manžel řekl, promiň dneska večer se mnou jako minule jít nemůžeš, bude tam moje bývalá přítelkyně a ta mi řekla, že si nepřeje, abys tam se mnou byla. To je slušnej úlet 😅
@michaela_2 je to úlet! Já to tak taky vnímám. Ono 2x 3x to bylo, že jsem si řekla, že jí dám prostě čas, že za pár měsíců se tomu společně zasmějem. Jenže ona je posedlá pořád stejně! V dubnu jsme šli na koncert, kde mělo dojít k prvnímu setkání. Byla jsem ráda, že se to konečně rozetne. Nepřišla. Když se dozvěděla, že tentokrát jdu, že přes to vlak nejede tak nedorazila. Mě to také strašně vadí ten přítele přístup. A jakákoliv moje negativní reakce má za výsledek "příště ti neřeknu, že jde taky, prostě řeknu, že jdu s klukama. Příště ti neukážu, že mi posílá vtipnou mmsku".
@zoufala_l Tak mu řekni, že prostě neni normální. Že na psychiatra je on a ne ty. A jestli by jemu nevadilo, být to obráceně. Aby s tebou nesměl chodit na místa, kde se bude vyskytovat tvůj bývalý partner.
Jeho chování je neskutečně stupidní, takhle blbej snad ani být nemůže, ne. Nelichotí mu čistě náhodou to, že o něj furt stojí tamta? jako oni chlapi rádi, když jim někdo pošimrá ego, že jo.........
@zoufala_l Musíš ho asi moc milovat, protože ja bych se asi nedokázala ani bavit s lidmi kteří to takhle dělí a když jde ona tak je pro ně důležitější. Nevím jestli by mi takový muž i za to stal. Já třeba taky nechci chodit před oči jedné mojí známosti z minulosti, protože bych ho ranila, ale tím spíš bych s nim nechodila na pivo. Působí to jako že když byl sám tak mu byla dobrá! A teď ji nechce ubližovat ale zároveň si ji udržuje nakloněnou a v blízkosti .... Někdy tu holky píšete věci které bych ja nedokázala 😕
@knoflikarka můžu se zeptat, který CAR?
@michaela_2 Použila jsem už všechny argumenty! Řekl mi, že by mu to nevadilo, kdybych šla občas na pivo s Ex, a on tam nemohl, protože jemu by to vadilo. Jenže jemu se to neděje, jiná by byla realita. Kdybych ho skutečně takto oddělovala. Ono se to nestává často, jak jsem psala, je to tak jednou za 2-3 měsíce. Ale nemělo by se to stávat NIKDY.
@zoufala_l vidím to tak, že slečna je do tvého přítele zamilovaná a tím, že se pravidelně vídají, on se k ní chová hezky a možná občas zmíní, že se vy dva spolu hádáte (doufejme, že nic víc), tak získává naději, že když chvíli počká, tak se rozejdete a on se k ní vrátí. Takže pokud to s ní nemyslí vážně a nenechává si s ní otevřená zadní vrátka, tak zbytečně trápí tebe i ji. Doufám, že to brzy vyřešíte, protože musí být fakt nepříjemné :(
A o mimčo jste se snažili jak dlouho, než jsi otěhotněla? A ty zdravotní potíže nastaly až po potratu?
@pikl On naštěstí s ní o mě nemluví, když se vidí, je to v té partě, kde se mluví o všem možném jiném, záměrně před ní ani moc neřeší, co my dva, jaká byla dovolená, bežné věci. Prostě šetří jí (chápala jsem to pár měsíců poté, co jsem jí ho odloudila, ale po 2,5 letech? :o) Ale jinak to sedí. Ona jistojistě stále doufá. Stále je do něj zamilovaná. On to i připouští, ale pořád dokola argumentuje tím, že je přeci důležité, že on nic takového nechce. Že chce mě. Jenže dokud neudělá nějaké gesto, čin (neseznámí nás a nedá najevo "to je ona, přišla se mnou ať se ti to líbí nebo ne") tak já to tak necítím. Navíc jí tím udržuje tu naději. Nikam s ním nepřijdu, "klape jim to vůbec?" atd.
Jinak snažili jsme se od dubna 2017, v prosinci jsem otěhotněla, v 6tt zamlklý potrat a revize s komplikacema. Pak jsem změnila lékaře a ten našel lézi na čípku a chronický zánět. Mezitím jsme šli na genetiku, SPG a imuno do CAR a tak začali tlačit na IVF...
Ona ho jednoznačně chce a usiluje o něj.
On buď neví, nemůže se rozhodnout.... ale co to má za kamarády? Znáš je? Nebo jste se taky ještě nepotkali... ??? Jsou buď podlí nebo jim Tvůj přítel s jeho jakože ex ještě neřekli, že jsou ex a před nima tvoří pár. Pipinu klidně potkej, buď ji ignoruj nebo pošli do pr nebo jí přehraj partnerskýý štěstí, ať odprejskne.
Nevím, jestli takový muž stojí za vztah..... i když chápu, že věk tlačí... Bydlíte ve svým? Není důvod se stěhovat třeba kvůli práci... ??? Tohel do budoucna nevěstí nic dobrého, on se pro Tebe ještě vůbec nerozhodl.
Upřednostňuje ji před Tebou, a to velmi výrazně, na Tebe ohledy nebere vůbec. a máš být pro něj člověk č.1.
@netopejr jeho kamarády znám. Oni také vědí, že s ní dávno není (nebyl s ní ani, když jsme se poznali). Jen stejně jako on, dodržují veškeré ohledy na ní... Když ho v našich začátcích stíhala (šíleně), smskama, hovorama. Tak oni sami řekli, že vůbec nevědí, co s ní, že dokonce se bojí, že ona je schopná ty výhrůžky sebevraždou realizovat. Já se v té době projevila jako ta velkorysá. A teď už všichni hřeší na to, že já prostě si to nějak přeberu, a ustojím to já, zatímco kolem ní je třeba chodit po špičkách. To, že se o mě nemluví vím, vím třeba, že byla překvapená, že spolu bydlíme, a to v době, kdy jsme spolu bydleli už půl roku. Jí se to za léta nepodařilo. Protože on s ní prostě nechtěl žít, on s ní nebyl ani partner. Zkusili to na pár měsíců, pak začali být kamarádi, ale ona stále zamilovaná. a on toho tak trochu zneužíval... takto to vidím
@zoufala_l suma sumárum, jemu tento stav evidentně vyhovuje. Zřejmě mu lichotí, že o něj stále stojí, tak se pasoval na rytíře, který ochraňuje její křehké city a nechce ji definitivně vymazat ze života. Pokud v tom není tedy víc - například zadlužení jeden vůči druhému apod.
Každý normální chlap se spíš snaží těmto scénám přecházet nebo vyhýbat. A pokud by neměl žádný konkrétní důvod, nebude si v životě za každou cenu udržovat labilní hysterku, která se chová jako jeho ex. Takže má evidentně zájem o to, aby ten kontakt udržovali. Nejen ona, ale i on.
@zoufala_l IVF Clinic Olomouc.
@knoflikarka aaaaha, děkuji. doufala jsem, že to bude tip z Prahy. Olomouc je daleko. ale moc děkuji!
@michaela_2 On to bere tak, že přeci nejjednodší je, neřešit minulost a mít doma ženskou, která je za všech okolností v pohodě. Která překousne zamilovanou Ex. Je spojuje tedy občasná práce na určitých projektech. Já bych jí překousla, ale až dá mě i všem a hlavně jí jasně najevo, že já jsem to číslo 1. A to se zatím nestalo. Naopak, ona, když se dostaví jednou za 2-3 měsíce na pivo rozesmátá, tak je ta v pohodě a já jsem ta megera, co doma upouští páru... :( bohužel... a můj pohled mu zaboha nejde vysvětlit
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
Kdyby ex měla být dávno v pohodě a není důležitá tak bych chtěla vyrazit ven s ním a představit partě . Přece tě nebude dokonce věků schovávat. Ty seš jeho partnerka.