Morfologie spermií. Ovlivňuje ji nějak sexuální abstinence?

jacinda
26. říj 2022

Ahoj lidi,

prosím moc o rady a zkušenosti. S manželem se snažíme o dítě (teprve čerstvě), ale už od začátku to u mě komplikue PCOS. Šli jsme na kliniku raději dřív a manžel si nechal preventivně udělat spermiogram. Tam mu vyšlo, že má nižší množství, koncentraci a hlavně morfologii. Můj dotaz zní: ovlivňuje to nějak sexuální abstinence?

Množství a koncentraci poslední vyvrcholení ovlivňuje určitě. Měli jsme sex večer před vyšetřením, abstinence tedy byla doslova 10 hodin (doporučená je přitom 2-7 dní). Navíc jsme spolu spali 4 dny předem každý den. Byl teda vlastně rád, že ze sebe něco dostal. Udělali jsme to schválně, abychom věděli, zda má cenu spát spolu každý den a nebo opravdu jen 1× za 2 dny.

Jak je to ale s morfologií spermií? Vyšly mu 2 % :,( :,( :,( Může být i morfologie ovlivněna častou ejakulací? Tedy že pokud by byla dodržena abstinence např 3 dny, tak by byl výsledek lepší? Nevydržím čekat na další vyšetření než se k tomu vyjádří doktor.

A ještě jedna věc. Napsala jsem stejný dotaz na emimino a začaly mi chodit moralizační zprávy o tom, že se snažíme chvíli a už to řešíme, že chudák chlap, že jsme někoho obelhali nebo podvedli atd. Nechápu, proč má někdo potřebu tímto způsobem reagovat. Mám zdravotní důvod na kliniku jít a můj manžel byl vyšetřený preventivně spolu s tím na doporučení lékaře, který o tomto časovém úseku věděl a odsouhlasil to. Děkuji proto za odpověd k tématu <3

Díky moc

ruzova_pastelka
26. říj 2022

Pokud moralizovat tak proto, že dělat test, u kterého nedodržíte základní podmínky, je plýtvání peněz ze zdravotního pojištění. Pokud jste si ho platili sami, pak ok, váš problém.

A jinak ano, vliv to mít může. Na všechny parametry včetně morfologie. Celý spermiogram berte jako neplatný, vyhozené peníze daňových poplatníků a ztracený čas.

jacinda
autor
26. říj 2022

Hele pastelko, taková filozofická...
Spermiogram se má dělat po 2-7 dní abstinence, že? To znamená, že nález odpovídá např. 3 dnům bez sexu.
Co se stane v realitě, když spolu budeme spát každý den? Bude sperma složením a výkonem odpovídat tomu testu?
nebo mám stát se stopkama před postelí s ručním ultrazvukem, abych přesně věděla, kdy mám ovulaci a řekla: tak ted!!! 3 dny uleženo, to bude super, spermiogram říká, že je to ok.
Je to asi tak stejný, jako jít na spirometrii a dát si předtím rozcvičku a nebo dělat si test na covid po tom, co jsme si vykloktala pusu listerinem.
(p.s. placeno náma, spokoj?)

zet83
Autor odpověď smazal
Zobraz
jacinda
autor
26. říj 2022

@zet83 díky.

jacinda
autor
26. říj 2022

@ruzova_pastelka ješta ta logika... to je jako dělat jít test do dokonale připravených podmínek, které ale vůbec neodpovídají realitě.
je to jako trénovat brzdy na kole na rovince, když pak budu sjíždět z kopce. Chápeme se? nebo mě pak uniká, co z toho lékaři vyčtou. třeba se to pak průměruje. Čili chalp je v pořádku 3 dny uleželej, ok to znamená, že můžete kdykoli, jste v pořádku.

escapelle
26. říj 2022

@jacinda tak ono se obecně doporučuje,aby styk byl ob den.ty spermie taky musí dozrat,musí mít nějakou kvalitu. Může se to povest,ale taky může být styk denně kontraproduktivní. Jinak chápu jak to myslíš když jste zvyklí mít sex denně,chceš vědět jaká je kvalita spermií když máte styk denně. Muž zase byl na spermiogramu po třech nočních, protože zkrátka běžně noční slouží....
Zaplatila bych si ještě jeden,po abstinenci a podle toho se zařídila.treba to na kvalitu významný vliv mít nebude,pouze na množství a pak budete vědět,že bez pomoci to tak snadno nepůjde.

jacinda
autor
26. říj 2022

@escapelle moc díky, přesně tak! Dostala jsem tedka tip na 3 dny pauza a pak 2x den po sobě před ovulací, tak to zkusíme 🙂

ruzova_pastelka
26. říj 2022

@jacinda Aha, takže od začátku...

1. Tyhle testy mají za úkol porovnat sperma za standardizovaných podmínek. Ne vypovídat o ideálu. To znamená, zjednodušeně, že porovnávají vzorek odebraného spermatu se vzorky spermatu mužů, kteří abstinovali srovnatelně stejnou dobu. Takže - pokud má muž po určitém počtu dní abstinence sperma v pořadku, znamená to, že bude schopen počít i bez delší abstinence. Ale abys to mohla porovnat, musela bys porovnávat vzorky spermatu bez abstinence s databází spermatu bez abstinence a takový test momentalně neexistuje. Není to intuitivní, takže chápu, že tě to nenapadlo, ale proto je fajn nesnažit se přechytračit lidi, kteří tomu rozumí.

2. Mít sex každý den je poměrně spolehlivá metoda antikoncepce, dokonce byla kdysi dávno v minulosti, před kondomy a prášky, mužům doporučovaná. Při snaze o početí je vhodné mít sex jednou za 2-3 dny. Což je známé a bylo by lepší, kdybyste se zeptali doktora nebo si přečetli nějakou studii, abyste pochopili, že se to fakt jako týká i vás 🙄 Nu což, teď už to víte...

3. Jestli chcete počít dítě, tak byste se o ty ideální podmínky měli začít snažit. To je jako obíhat doktory, že vám nejde počít, ale spát spolu zásadně mimo ovulaci, protože za ovulace by to bylo brždění na rovince 😃 Tohle nedává smysl, ať se snažím sebevíc...

jacinda
autor
26. říj 2022

@ruzova_pastelka bylo by skvělé, kdyby tvé rady (samozřejmě prosté veškeré jízlivosti) vedly vždy k pravdě 🙂 nebot bylo počato mnoho dětí z náhodných a častých sexů, s manželem se ještě stále milujeme a chceme mít sex, když máme chut a ne se nonstop omezovat a udělat z naší krásné chvilky monitorovanou továrnu na děti. Přála bych si žít v ideálním světě, kdy jsem zdravá, mám na vše čas a můžeme si dovolit spát si jak chceme. Žel bohu, někteří lidé holt mají problém. A ti co ho neměli, tak jim osud nadělil cestu, která je k těm problémům nakonec dovedla.
A jak už jsem psala, lékař proti tomuto testu nic neměl, čili ho to možná zajímalo taky. Četnost sexu někteří potvrzují a někteří vyvrací, takže si tu na mě neotevírej držtičku, že jsem neinformovaná. Vzhledem ke své diagnóze jsem sjela víc studií, článků a fór, než by se mi líbilo. A protože jsi již vyčerpalaa informační hodnotu (viz bod 1) už mi pls nepiš. Urážením jiných lidí bez znalosti jejich situace se sebe děláš akorát káču.

1772
Autor odpověď smazal
Zobraz
1772
26. říj 2022

@ruzova_pastelka , má pravdu. Je to jako u ostatních vyšetření, vždy jsou hodnoty brané za určitých předem daných podmínek. Podle toho se odvozují další skutečnosti. Samozřejmě otěhotnět lze snadno i za podmínek, které nejsou zrovna učebnicové. Kdyby tomu tak nebylo, bylo by nás podstatně méně.
@jacinda

ruzova_pastelka
26. říj 2022

@jacinda Asi tě zklamu, ale pokud chceš tuhle diskusi ukončit budeš mi muset udělat tu radost a dopřát mi poslední slovo, protože osůbky tvého ražení jsou bohužel pro tebe přesně ten typ, který na diskusích vyhledávám a vyloženě mě těší si s nimi psát 😃

Ale k reálnému obsahu - chápu to správně, že je pro vás jednodušší obíhat doktory a absolvovat spermiogram, než se chovat podle doporučení lékařů? To je fakt přirozené a krásné, jedna báseň... a že kvůli lidem jako vy pak není dostatek financí na léčbu těch, co to opravdu potřebují vás jaksi nezajímá? Pokud dojdete až k metodám asistované reprodukce (a to bych ti fakt nepřála) tak zjistíš, kolik doplatků tyhle procedury, oficiálně hrazené ze zdravotního pojištění, vlastně mají. A nemusely by, kdyby se peníze nevyhazovaly oknem za lidi, kteří se "nechtějí omezovat". Chápeš ty vůbec, že jsou i u nás ženy, které nikdy nebudou mít dítě, protože finance, které by jim to zaplatily, se vyhází oknem za zbytečné procedury, třeba jako je celé to vaše producírování po doktorech (včetně naprosto zbytečného spermiogramu)?

A ano, ty máš, bohužel problém. Takže nemáš, opět bohužel, prostor na to, aby sis spala s manželem, jak chceš. Sorry. Jiným lidem se staly mnohem horší věci, než nezbytnost vydržet cca 3 dny v měsíci, kolem ovulace, bez každodenního sexu 🙄

Naprosto nevěřím, že by libovolný lékař dovolil spermiogram po 10 hodinách abstinence. On asi nevěděl úplné všechno, že? A pokud věděl, tak to opravdu není lékař, kterému lze důvěřovat, že má jiný zájem, než čerpání peněz od pojišťovny. Ve váš prospěch to určitě nebylo.

A na závěr si střihneme ještě poznámku - ano, Vonáskovic Alča otěhotněla v den, kdy měla s manželem sex dokonce 7 krát. Je to stejná rarita, jako když se jednou za sto let narodí paterčata. Ono je to všechno o pravděpodobnosti. A ty nemáš čísla na své straně. Je mi líto. Máš poměrně nepříjemnou diagnózu a pokud nebudeš mít extra štěstí, tak budeš potřebovat všechnu pomoc a nejlepší podmínky na své straně. Víš, co všechno nékteré ženy dělají, aby mohly mít děti? A ty nedokažeš omezit sex okolo ovulace na jednou za 2-3 dny? 🙄

jacinda
autor
27. říj 2022

@ruzova_pastelka Kdo řekl, že ho nedokážu omezit? Já se snažím najít ideální způsob, jak to udělat. Už nemám věk na to čekat dva roky, jestli se to povede. Četlajsem články od gynekoloků a sexuologů, kde je psáno, že je jedno, zda máš sex každý den a nebo x za tři dny. Stejně tak jsou studie, kdy spermie staré den mají lepší mobilitu atd, ale ty starší mají zas lepší DNA stabilitu a u těch nejstarších hrozí riziko oxidace bla bla. Ani nevím, jestli jsem to napsala správně, ale jde o to, že každá situace je jiná a co člověk a odborník, to jiný názor.
navíc vůbec nevíš, co já podstupuju za omezení, abych zvýšila šance, kolik peněz (bez pojištovny utrácím) a za co si platím (opět bez pojištovny). takže vlastně nevím, o co tu jde, když na to vynakládám vlastní prostředky. Nechceš jít kázat kuřákům, at přestanou kouřit? Kdo platí jejich plicní? A nejsi náhodou na mateřské? Že bys třeba dostávala prachy z mých daní...
A imho otázka zněla jasně:
Má abstinence vliv na morfologii?
Odpověd ano/ne. (+důvod). Nic víc

aeas
27. říj 2022

@jacinda doufam, ze s tou poznamkou ohledne placeni z tvych dani zen na materske si to nemyslela vazne. Sama se snazis o dite a napises tohle? Doufam, ze ani jedna koruna z mych dani na tvoji materskou nepujde. Nechapu jak tohle muzes vubec napsat.
@ruzova_pastelka napsala objektivni nazor na vas problem se spermiogramem, vysel vam nahovno protoze nebyla splnena jedna ze zakladnich podminek, proto je tenhle test uplne k nicemz. Jestli chces vedet jak na tom tvuj partner je, tak si zaplatte dalsi test, kde dodrzite alespon tu lhutu, kterou vam doktor rekne, jinak to ani nemusite platit.

jacinda
autor
27. říj 2022

@aeas ano, když mi někdo vyčítá, že využívám pojištění a ani neví můj zdravotní stav nebo co si platím sama. Celý život makám a nikdy jsem nebyla na podpoře a pak slyším tohle. A jak už jsem psala několikrát, je rozdíl dělat spermiogram v dokonalých podmínkách a pak čekat výsledky v realitě. Zvlášt, když u mě je ovulace čistá loterie. To se pak s třídenní pauzou hodně blbě trefuje.

aeas
27. říj 2022

@jacinda me doktorka, rekla ze dle utz mam pcos jak vysity, ale na dalsi vysetreni jsem nesla. Rekla jsem ji, ze pokud mam otehotnet tak otehotnim a pokud ne, nebylo mi prano. 12let jsem brala antikoncepci, pak jsem rok mela nehormonalni telisko a po 7 mesicich od vyndani teliska jsem otehotnela za pomoci nahody a volne dostupnych vitaminu. Neovulovala jsem 6 mesicu a hned prvni ovulace a vyslo to. Zalezi z jakeho duvodu mas pcos diagnostikovane, pak se da s ledascim pomoct sama 🙂

ruzova_pastelka
28. říj 2022

@jacinda A to je právě ono. Snažíš se mi asi dokázat, že se v tématu orientuješ a přitom ani nevíš, že ani gynekolog ani sexuolog se kvalitou spermií nezabývá. Uspěla bys spíš u androloga nebo urologa. A to je naprosto základní znalost. Je v pořádku, že to nevíš, nejsi odborník. Samozřejmě, že nerozumíš výsledkům studií, na to bys musela chápat metodologii a statistiku, mít alespoň základní medicínské vzdělání. Výsledky studií musíš umět číst, kombinovat, propojovat... nejde si jen dohledat na internetu pár článků. Opět - neumíš to, ok, umíš něco jiného. Ale nesnaž se přechytračit lidi, kteří tomu rozumí. Protože to pak vede ke zbytečnému plýtvání financemi.

A k těm penězům... máš koule napsat to o té mateřské na web plný maminek, to zase jo 😃 Dobrý pokus, ale u mě jsi totálně mimo. Ač na rodičovské se dvěma malými dětmi, tak jen sama za sebe jsem loni platila daň z příjmu zhruba dvojnásobek toho, jaká je celková výše rodičovské. Ano tolik a ano jenom za sebe... Takže se považuju za čistého plátce. Jakpak to máš v plánu s mateřskou ty?

Máš velký pocit ukřivděnosti. Ok. Ale to, co jste předvedli s tím spermiogramem je opravdu hloupé. A na to skutečně nárok nemáš, to tvé zdravotní pojištění nezahrnuje. A pak už je jedno, co všechno děláš mimo. To už je jen na tobě. Ale nějak se mi nechce věřit, že toho bude hodně, protože jinak by ti dvou denní pauza v sexu nepřipadala jako nepřekonatelná překážka. Ale to je opravdu vedlejší.

Ovulace se dá samozřejmě sledovat i u žen s PCOS, je na to řada metod. Najdi si někoho, kdo tomu rozumí a nech si poradit a pomoct. U doktora nebo tady na webu. I tady je spousta žen, co dokáže velmi kvalifikovaně poradit. Vše má řešení. A každý ti rád pomůže. Když nám nebudeš zbytečně plýtvat penězi, tak ještě o to radši...

axel85
29. říj 2022

@jacinda ahoj,manželovi zjistili ve 30 letech neplodnost...teď mu je 52,mě 37 a čekáme dítě.ma i poruchu potence,7 měsíců jsme spolu nespali no a na dovolené z něj asi spadl stres a já otěhotněla.

jacinda
autor
29. říj 2022

@axel85 držím palce, ať vše dobře dopadne 🙂