Lze podpořit těhotenství po ZT?

sishina
28. říj 2022

Ahoj,
zjistila jsem, že jsem těhotná. Dnes den MS, dle kalkulačky 4+0.

V létě jsem prodělala zamlklý potrat, chtěla bych se zeptat, jestli nevíte, zdali existují treba nějaké léky případně doplňky stravy, které by podpořili to, že se ZT už nebude opakovat?

Beru listovku a klasický vitaminy pro těhotné.

Děkuji!

vikysek0987
29. říj 2022

@sishina Ahoj,myslím, že to ovlivnit nelze.....
Stalo se mi to také a další těhotenství jsem jen doufala,že se nebude opakovat zkušenost z předchozího a miminko bude v pořádku (také jsem brala listovku)Dokonce se bála pít i kávu,colu (ač v prvním těhotenství (úspěšném a mám zdravou dcerku)jsem pila a jedla vše, teď jsem se bála....
Za dva týdny mám termín porodu a i když jsem klidnější, stejně dokud nebudu mít malou u sebe, strach je pořád....
Přeji hodně štěstí a zdravé miminko ❤️

martiniquest
29. říj 2022

Nelze to ovlivnit ničím. ZT je dusledek vazne geneticke vady spermie ci vajicka a diky Bohu za to. Behem prenatalniho vyvoje jsou urcite kontrolni body, kdy se overuje, zda je vse ok. A pokud neni, vyvoj plodu se zastavi. Pokud by k ZT nedochazelo, rodily bychom v urcitem procentu nezivotaschopne deti (k ZT dochazi tusim u 20 nebo 25 % vzniklych tehotenstvich).

lencaa11
29. říj 2022

@sishina to ovlivnit nelze maximálně vytamini ,pohyb ,méně stresu a hodit to za hlavu jediné co tak kdyby se to opakovalo víc krát tak nechat se pak vyšetřit krev ,atd a chlapa jinak bych ještě podpořila chlapa vytaminama někdy to není jen o ženské ...

merope
29. říj 2022

Jak už tady holky píší - pokud je tam nějaká genetická vada u embrya, vývoj se zastaví. Mírně se to dá ovlivnit kyselinou listovou (která ten správný vývoj podporuje), ale pokud to je něco zásadního, tak ani ta nepomůže. Uškodit může naopak nemoc matky. A jak píší holky, kdyby se to opakovalo, tak zkusit nějaká vyšetření (typicky se na ně ale posílají holky až po třetím potratu, navíc pokud máš zdravou dceru, tak evidentně k tomu nějaké výrazné sklony nemáš). A ještě teda samozřejmě uškodit může nějaký výrazný pohyb, skoky, tzn. vyrazit na lekci aerobiku asi není nejlepší nápad.

Jinak tedy ZT a časné potraty jsou teď výrazně častější než dříve primárně kvůli časné diagnostice - píšeš, že jsi 4+0. To dříve žena ani netušila, že je těhotná a pokud vznikl jakýkoli problém, vnímala to jako opožděnou menstruaci.

Držím palečky, ať to vyjde, jak chceš - pořád většina těhotenství vyjde.

swan42
29. říj 2022

@martiniquest nemusi to byt jen geneticka vada, strasne moc ZT je v dusledku rozjeti autoimunitni hypofunkce stitne zlazy. Rozhodi se hormony, nastartuje onemocneni a kdyz se vcas nenasadi leky, tak se embryo prestane vyvijet.
Je to castejsi, nez se zda, ale je fakt, ze se to stava zpravidla jen u prvnich tehotenstvi.

jjasmina
29. říj 2022

@sishina mám za sebou několik potratů a asi to ovlivnit nelze, dokonce naposled jsem nebrala ani žádné doplňky a teda hodně se šetřila a konečně to vyšlo.

bobo3
29. říj 2022

@sishina Závisí od asi dôvodu ZT, či to bol hematologicky, hormonálny alebo embryologicky problem.Pri hemato zvyknú dávať fraxiparin. Pri hormonálnom progesterónove tablety,pri embryologickom to nič nezachráni,ale na kvalitu folikulov odporúčajú užívať inozitol.

lenatko91
29. říj 2022

Říká se, že po potratu/zt je “pohnojeno”. Nevím, na kolik je to pravda, ale u mě, sestřenky a 2 kamarádek to tak opravdu vyšlo a těhotenství po potratu dopadlo dobře. Každopádně si myslím, že takto v začátku to prostě ovlivnit nejde, je to buď a nebo

sishina
autor
29. říj 2022

Díky moc za reakce 🙏🏻

Totiž, asi se nám, po ZT a revizi zase zadařilo, tak mám přirozeně strach…

janule0123
29. říj 2022

@sishina jediný co můžeš, tak listovku ve formě folátuba to je tak vše … to jsme brala víc než rok i pred ZT… nevytrhne to, ale muže to přispět k lepší kvalitě, tudíž zmenšit riziko , ze se to bude opakovat ..u me to neklaplo az ve chvíli kdy jsem začala byt v klidku, ze už je šance jen 5procent , po předchozí kontrole která byla ok … a v tu chvíli se to posr.. takže jestli to klapne počítám ze budu ve stresiku az než porodim .. jinak pohnojeno u mě nefunguje 😆