Jít do třetího dítěte?

10. únor 2024

Ahoj,
je mi přes 30 a s manželem máme dvě děti (8 a 6), ale já nějak vnitřně cítím, že nejsme kompletní a moc bych si přála mít třetí miminko a jelikož jsou děti již větší, tak mě tahle myšlenka napadá stále víc a víc. Jenže nejsem si jistá jestli je ta správná doba nebo jestli někdy vůbec bude. Abych přiblížila naší situaci. Bydlíme ve "vlastním" (v půlce baráku, kterou jsem dostala od mých rodičů), oba pracujeme a máme lehce nadprůměrné mzdy, splácíme hypotéku (3500,- měsíčně) kterou jsme si brali na rekonstrukci a úvěr na auto, ktere bude splaceno příští rok. Problém je, že bydlení je malinké a další dítě by se tu nejspíš nevlezlo (3+kk v podkroví). Máme pozemek, na kterém bychom chtěli do budoucna stavět (je to můj velký sen mít vlastní bydlení) a tady nastává problém. Pokud bychom si vzali hypotéku, nemohla bych si dovolit jít na rodičovskou dovolenou, měla bych obavy, že to neutáhneme. A i pak, kdybych nastoupila zpátky do práce, mít tři děti a k tomu hypotéku není v dnešní době úplně ideální situace. Takže mám aktuálně pocit, že se musím rozhodnout mezi tím, mít třetí dítě v aktuálním bydlení (co by nebylo úplně ideální) a vzdát se snů mít vlastní bydlení, nebo stavět, ale nemít další dítě.
Zajímal by mě váš názor. Děkuji za případné reakce.

natysnovec
10. únor 2024

📌

lilian2111
10. únor 2024

Já bych osobně udělala zázemí jaký si přeju, než mít za každou cenu třetí dítě a pytlíkovat to nějak. Ale je to jen můj názor. 🙂

lobella
10. únor 2024

Musite to financne spocitat, mame taky 2 deti 5 let a skoro 3 roky, ted jsem v 5.mesici, bydlime 3kk, tez mame pozemek,ktery splavime hypoteku, k tomu splacime soucasny byt,ktery je nas, chceme stavet,ale ne na nasem pozemku, byl koupen spis jako uchovani financi, takze koukame po domevh,jinych pozemcich, mame hotove plany,jak se co nejpohodlneji bejit do soucasneho bytu a uvidime, co budoucnost prinese, ale mame vse financne spocitane, ze proste zbyva a kazdy mesic zvladame odkladat stranou,na druhou stranu jsme nenarocni,byt sem tam vylet, co je treba koupit atd se tolik neomezujeme

rebe
10. únor 2024

Nějak nerozumím myšlence, že když si ve 30 pořídíš třeí dítě, už nikdy si nebudeš moct dovolit vlastní bydlení, kdežto se dvěma dětma jo. Jasně že mít tři děti je náročnější než dvě, ale že by to takhle zásadně všechno změnilo, tose mi - jakožto matce tří dětí - fak nezdá. Tak bude barák o tři roky později, ne?

reeeza
11. únor 2024

Tohle je děsivý a fakt nepochopím, jak se může dospělý člověk takhle ptát. Rozhodnutí přece musíš udělat jen ty sama dle svého přesvědčení.

Prvně si odpověz, k čemu ti jsou jako názory druhých lidí na zvolení si priorit ve tvém vlastním životě???

To si musíš rozhodnout přece SAMA!! Podle toho jak to ty cítíš a zhodnotíš.
Jde přece o tvůj život, ne náš probůh 🤦‍♀️

misha31
11. únor 2024

Ja bych sla do tretiho a barak bude o par let pozdeji. Miminko muze byt s vami v loznici taky par let

kakba
11. únor 2024

Tohle je tvuj boj. My ti tu rekneme nase nazory, rozhodnuti je na tobe. Osobne ti rikam, ze ja bych do toho uz nesla. Jsme dost aktivni rodina, co se dovolenych, vyletu i sportu. Uz tak nas to stoji opravdu dost penez, jen my jsme rozhodnuti, ze to menit nebudeme. Nam to tak vyhovuje, bavi nas to a menit to kvuli 3.diteti bychom nechteli. Radeji si porid sve bydleni.

autor
11. únor 2024

Děkuji všem za rady a zkušenosti. Samozřejmě chápu, že rozhodnutí je jen na mě a manželovi (takže některé odpovědi jsou trochu zbytečné). Možná šlo jen o to se trochu vypovídat a zjistit zkušenosti od jiných, co procházeli něčím podobným. Každá z nás nejednou stála na nějakém rozcestí. Chtěla jsem slyšet jen názor třeba maminek, co samy mají tři děti, nebo se rozhodují mít další, určitě nikoho neprosím, aby to za mě rozhodl.

krisstina93
11. únor 2024

Já mám děti tři, taky sem se se dvěma necítila kompletní. Mame zatím byt 3+1, dokud jsou malé, tak se to dá, do budoucna taky plánujeme domek, ale to až se vrátím do práce. Dokud mas mimino/ batole, tak toho prostoru navíc zas tolik nepotrebujes. Já bych třeba rodinu/ děti neobetovala za velký dům, radši mít komplet rodinu a byt spokojena v malém bytě, než mít velký dům a cítit se nekompletní.

alice345
11. únor 2024

No a co mít teď třetí dítě a barák si začít stavět až ti skončí rodičák? První tři roky dítě může být klidně s vámi v ložnici, extra místa nepotřebuje. Jasně stavba zabere pár let, takže se budete stěhovat do baráku až bude nejmenšímu třeba 6-7 let (fakt si nedělejte iluze, že do dvou let od chvíle, co si řeknete, že teda stavíte barák, budete bydlet). Je na vás, abyste zhodnotili, zda tu "mačkanici" v současném bydlení stojí. Mít děti a hypotéku je dnes zcela normální, nepřijde mi to jako nějaký hazard.

gruyerre
11. únor 2024

Barák může být později, dítě buď v blízké době nebo vůbec. Myslíš, že za dvacet třicet let budeš spíš litovat toho, že jsi musela na dům čekat o několik let dýl, nebo toho, že sis nepořídila dítě, který jsi chtěla?

andelka
11. únor 2024

Máme tři děti se stejným věkovým rozdílem ( 5, skoro 12 a 14), bydlíme v 3+1 a větší těžko budeme mít, natož stavět. Teď už jsem po poslední RD dva roky v práci. Uteče to jako voda.

martinka_33
11. únor 2024

My jsme se ve 3+kk poskladali ale pubosi s batoletem uz mit spolecny pokoj chtit nebudou, takze do budoucna by to u vas ideal asj nebylo.
Taky premyslej o hlidani. Mam deti 9,7 a 2 a narazim na to ze s temi starsimi nemuzu delat vse co by se jim i me libilo (lyzovat, bruslit, plavat), problem je i doma tvorit nebo hrát karty. Batole do vseho leze. Veskere aktivity se prizpusobuji. Na druhe strane nejstarsi je skvela chuvicka, tak spoustu veci segre pomuze a ma ji moc ráda.

andelka
11. únor 2024

@martinka_33 to si pamatuju. Tyhle věci jsme dělali, když nejmladší spal. Jinak se občas dělíme, a každý se věnuje někomu. A některé aktivity lze dělat se všemi. Komplikace to je, ale ne nepřekonatelná.

martinka_33
11. únor 2024

@andelka my se delime kdyz jdu s detmi na bruslak nebo na lyze, do bazenu muzem jako rodina vsichni, ale tim ze je muz hodne v praci, musim hledat aktivity, kde zvladnu uhlidat vsech 3 sama. Ciz na kiupaku, jak jsem zjistila, nezvladam. Starsi chteji tobogan, hluboky bazen, ja musim hlidat nejmladsi v brouzdalisti...
A ty karty hry a tvoreni taky nejak zvladame, ale je to narocnejsi.

sorboni30
12. únor 2024

Moje teta se strýcem začali svůj vysněný dům stavět až ve 40 letech.. Dokonce sousedí žili celý život v paneláku a kolem 60tky si postavili nový dům. Nyní mají kolem 70tky a užívají si zahrádku, sečení trávy.. Nikdy není prostě pozdě. Budeš mít třetí dítě, domek se posune o pár let

andelka
13. únor 2024

@martinka_33 k vodě ne, to nechodím ani když už jsou kluci velcí. To chodíme když jde se mnou buď manžel nebo babička. Naposledy jsem s nimi byla na bazéně sama,když třetí byl v bříšku ještě.

andelka
13. únor 2024

@sorboni30 moje teta se strejdou si taky pořídili domek až po 50. S pokojem pro vnoučata.

kristousenecek
29. bře 2024

Já ,bych třetí brala u nás je jiní problém ,nevím jak se stim mám vypořádat,že už nebude

smisek2011
29. bře 2024

M máme dům,splácíme hypotéku,auto a nějaké půjčky, těhotná jsem s třetím dítětem a jasný na tě rodičovské se hodl člověk uskromni ale vím že ta bezmezná láska je beztak k nezaplacení, a žádný dům ani dovolená ani luxusní auto ti nezaplní tu touhu a prázdnotu v srdci po dalším dítěti 🥰🥰🥰