Jaký je ideální věkový rozdíl mezi dětmi?

nika110818
4. kvě 2022

Ahoj, prosím, kdo máte 2 a více dětiček, jaký je dle vás ideální (jestli se to dá říct) věkový rozdíl? Dcerka ma 11 měsíců a určitě chceme, jestli nám to bude dopřáno, i druhé děťátko. Vím, že to nejde úplně naplánovat a jsou mnohem mnohem důležitější věci, nicméně nějaké postřehy z praxe by mě zajímali. 🙂 Děkuji.

veroniquecz
4. kvě 2022

Mám 6 let od sebe a super. Klidně bych dala i 5, ale malá na sebe nechala čekat 🥰 Menší rozestup než 5 let bych určitě nechtěla.

kkacca
4. kvě 2022

Mam děti 22mesicu od sebe, maly má 8m, druhy 2,5roku a momentálně mam chut se zabit x krat denne😂🙈

lovemusicsun
4. kvě 2022

Mám holky přesně 2 roky od sebe a paráda. Teď mají 2 a 4 roky a už si spolu začínají smysluplne hrát. Za mě je lepší menší rozdíl než větší.

zuzaaaaa
4. kvě 2022

Jsem 30tt a dceri bude 5. Nechtěla jsem deti brzy posobe, ikdyz si myslim ze mensi rozdil je lepsi , ale narocnejsi pro maminku. Takhle si zas budu moct v klidu uzit miminko a dcera je uz rozumna a tesi se az bude pomahat. Takze oboji ma pro a proti

areh
4. kvě 2022

Mám necelé 3 roky od sebe a jsem spokojená. Kamarádka si zase chválí rok a půl rozdíl, ikdyž přiznává, že začátek byl náročný.

madamas
4. kvě 2022

Myslím že každá varianta má pro i proti. Chtěli jsme dodržet ,, ideál" tři roky po sobě ale nedařilo se, nakonec máme druhé miminko ivf a rozdíl mezi synem a dcerou je téměř přesných sedm let. Syn už je velký, je pyšný brácha, ségru miluje ale o nějakém společném hraní do budoucna nemůže být řeč. Spíše vidím výhodu v té roli velkého bráchy ochranitele, rádce, podporovatele.. kamarádka má kluky dva roky od sebe a perfektně si spolu vyhrají.

chumlee71
4. kvě 2022

@nika110818 kluci jsou od sebe 2 roky a super. Kdyby to že začátku nebylo tak náročný, tak bych je brala po roce. Teď si spolu hrají, na zahradě o nich nevím 😀...

klokanka31
4. kvě 2022

@nika110818 Já mám teda jen jedno dítě, ale podle mě ten rozdíl aspoň 5 let. Mám dvouletou divošku,a představa že bych měla mít teď v blízkých měsících třeba druhý dítě...to bych si asi hodila 😅

jaja01k
4. kvě 2022

Já jsem chtěla děti brzy po sobě, takže máme rozdíl 13 měsíců a je to super.

1eso1
4. kvě 2022

@nika110818 Já mám děti od sebe 14 měsíců. A jsem na ně sama téměř od druhého porodu. První rok byl trochu náročnější, než se všechno sladilo. Ale rozhodně bych neměnila. Teď jim je 3 a 4 a jsou neskutečný parťáci a hodně si spolu vyhrajou. Mají téměř stejný zájmy.
Uznávám, že vyšší věkový rozdíl je hlavně pro matku paráda. Čím starší je první dítě, tím už je samostatnější a už jí tolik nepotřebuje. Já mám ségru o 11 mladší a vyrůstaly jsme skoro jako dva jedináčci. Takže bych řekla, že čím vyšší věkový rozdíl, tím méně si budou rozumět. Ale každému vyhovuje něco jiného. A nakonec si to příroda stejně zařídí sama a rodiče se s tím nějak vypořádají 🙂

neomenia
4. kvě 2022

Mam pětiletý rozdíl, ideál za mě tak 4 - 5 let

jane46
4. kvě 2022

Rok a pul. Chteli jsme to tak (krasne vztahy se sourozenci, ktere mame takhle blizko). Ano je to narocne, ale ten luxus jak si spolu hraji, rozumi si, libi se jim stejne pohadky, vse delaji spolu a maji se tak radi to plne vynahradi. Ale me se to mluvi, mela jsem pohodove porody, nepoznala reflux, blinkani, boleni briska a dalsi babyhruzy (u nas byl jen boj spanek a stravovani mladsi). Podle svagrove vubec nevim co je to mit miminko 😆 Za me cim bliz u sebe, tim lip. Mam jeste segru 5 let ode me a az po jeji puberte se z nas staly kamosky.

felixfelicis
4. kvě 2022

Mezi prvnim a tretim mam 3,75 roku a je to tak na hrane, uz je to "velky dite" a "maly dite". Vetsi rozdil mezi 2 bych urcite nechtela, je fajn, kdyz jsou deti cca nastejno se zajmy a s dovednostmi, je to jednodussi pro ne i pro me a dalece to prevazuje ten pocatecni vetsi zahul.

rovenska
4. kvě 2022

Nevím jaký je ideální věk my budeme mít 11 let a prostě to tak ta příroda chtěla 🙄☺️ Bracha se moc na segru těší chtěl sourozence ☺️☺️

rebe
4. kvě 2022

Druhé po prvním následovalo po 22 měsících. Těhotenství a první měsíce byly neskutečný záhul, ale dneska mají naprosto neskutečný vztah, je to paráda. Nejmladší je o tři roky později a to je super, Ale jen u dítěte, kterému nevadí jít do školky, když jsi doma s miminkem, u spousty lidí jsou s tím problémy.

berenika39
4. kvě 2022

19 let a jsou to nejlepší bráchové🙂))) Ideální je to tak, jak to přijde....

me_druhe_ja
4. kvě 2022

Mám rozdíl 15m (neplánovaně samozřejmě) a je to hrůza. Ideální rozestup vidím 4-5 let.
Ale dneska je hrozně populární mít děti brzo po sobě... Nechápu tu módu....🤷

pipi_puncocha
4. kvě 2022

@me_druhe_ja ono je to asi dost i věkem v době porodu prvního dítěte... Když máš první dítě po třicítce a chceš třeba tři, tak se to holt musí nasekat tak brzy po sobě.😳

majena39
4. kvě 2022

@me_druhe_ja já je chci třeba brzy po sobě, abych nebyla doma třeba 6 let, co je na tom špatného? Nechápu....

me_druhe_ja
4. kvě 2022

@pipi_puncocha Jasně no, pak nemáš na výběr.....Ale celkově mi přijde, že dneska se každá předhání, kdo má menší věkový rozdíl.

me_druhe_ja
4. kvě 2022

@majena39 Nic na tom není špatného. Každej ať se zařídí podle sebe. Jen mi přijde, že dneska je to taková módní vlna mít děti po sobě max 2 roky...Já to ze své zkušenosti nechápu, ale jsou i matky, kterým malý věkovy rozdíl vyhovuje. Trochu je podezřívám z masochismu. 😀

properjoey
4. kvě 2022

Mezi dětmi mám 14mesicu neplánovaně, druhý rok druhého byl mazec, od té doby je to lepší a lepší...ano začátek je náročnější pro matku, ale benefit je velmi brzy vidět, děti si vystačí spolu, vzájemně se učí, umí stejné věci, mají podobné zájmy, stejné kamarády, prostě nemusí se nikomu nic přizpůsobovat, protože jsou "skoro stejně"...5 let rozdíl mi přijde jako 2 jedináčci, chtěla jsem děti 2roky od sebe, tak jak to bylo běžné za nás, dneska jsem ráda, že to šlo takhle rychle a vidím jen plusy

blondynka400
4. kvě 2022

@nika110818 ideální rozdíl za mne není. Každá jsme jiná a děti jsou taky jiné. Já mám rozdíl 2,75 a za mne super, když se menší narodila, už byla dostatečně soběstačná, abych si mladší užila a nebyla celkově na mašli a zase na druhou stranu jsou to fakt parťačky, nejsou od sebe moc daleko a i pro nás je to jednodušší, že je vše tak nějak nastejno. Neumím si představit rozdíl 4 a více, vše zase znovu, vyrůstají už dost jako jedináček, naopak rozdíl méně než 2 roky je na začátku fakt na mašli, ale když to ten cca první rok vydržíš, má to své plusy. Celkově za mne radši bych měla menší rozdíl i za cenu prvotního nekomfortu než nějaké větší rozdíly.

evinahosta
4. kvě 2022

@me_druhe_ja no ja mam zase pocit, ze v mem okoli vsichni s druhym miminem vyckavaji, a to mame vsichni vek cca 30 let..mam pocit, ze kdyz jsme byli s brachou mali (jsme od sebe 2 roky), tak snad vsichni v okoli, kteri meli sourozence, od sebe byli taky 2 roky..ze to tak driv bylo 🙂

Ted se mi prave zda, ze vsichni vyckavaji a maji vekove rozdily velke…

Jinak @nika110818 my mame kluky od sebe dva roky, starsi ma 2 roky a 9 mesicu, mladsi ma 7 mesicu…no…momentalne jsem zrala na masli😁😁😁😁😁
Ale zase si rikam, ze az budou starsi, bude je bavit stejny “program”, nebude to tak narocne, jako vymyslet treba vylet, ktery by bavil deti ve veku napr. 12 a 5 let 🙂

evinahosta
4. kvě 2022

@kkacca umiram smichy, to je nadherne vyjadrene😁😁😁 starsi ma 2 roky a 9 mesicu, mladsi 7 mesicu…a je to peklicko 😂😂😂

nazka
4. kvě 2022

@nika110818 to je strašně individuální toto. Za mě je třeba ideál 3 roky. Dřív bych nechtěla, abych se mohla hezky věnovat starší a dýl taky ne, aby zas nebyli od sebe moc daleko. My jsme se sestrou o 6 let a nikdy jsme si neměly co říct.

leymea
4. kvě 2022

Vzdycky jsem si predstavovala deti od sebe 3 roky, prislo mi to jako ideal. Nakonec mame deti od sebe 2 roky a 4 mesice, musim rict, ze to bylo v pohode. Ted jsou jim 4 a 2 roky a jsou to skvely partaci 😍 Dle me zalezi jake bude miminko, nas druhorozenej byl strasnej pohodar (nebrecel, krasne spal, nebyl vubec narocny, proto to bylo snazsi). Ale jedno vim jiste, nechtela bych mensi vekovy rozdil jak 2 roky 😂

me_druhe_ja
4. kvě 2022

@nazka sestra je ode mě 2,75 roku a taky jsme si nikdy neměly co říct. Jsme naprosto odlišné povahy. Ani věkový rozdíl 12 měsíců ti nezajistí, že to budou super parťáci na celý život a ohromně si spolu vyhrajou.....

felixfelicis
4. kvě 2022

@me_druhe_ja ale sance je rozhodne vetsi nez u velkyho rozdilu...jednu sestrenku mam o 6 let mladsi, je moc fajn, ale jsme kazda v jiny zivotni fazi, resime jiny veci a takhle to bylo celej zivot. Pak mam jeste jednu o 12 let mladsi a o tom ani nemluvim😀

blondynka400
4. kvě 2022

@me_druhe_ja to sice ne, ale ta pravděpodobnost je tam o dost vyšší, než když je rozdíl třeba 10 let. Hlavně v tom dětské věku. V dospělosti se to pak už může dost často srovnat, ale třeba rozdíl půl generace už prostě bývá znát vždy