Jak poznat ovulaci?

raduuuza89
21. únor 2019

Ahoj holky. Potřebovala bych poradit. Vím ze je to asi stupidní otázka, ale jak poznám ze mám ovulaci? Jak je to s bazalni teplotou? Četla jsem, ze až od 37C se to počítá...je možné to vypozorovat na sobě? Na tele? Prosím o radu. Doktoři nejsou schopny poradit a říct, zda vůbec ovulaci mám...

olga_
21. únor 2019

@raduuuza89 Mrkni na symptotermální metodu. Obecně poznáš na čípku - měkký, otevřený, plus určitá konzistence hlenu a zvýšená bazální teplota..

merylinn80
21. únor 2019

Úplně nejlíp jsem to vždycky poznala na záchodě. Při utirani ten papír jakoby víc klouže 😀. Doufám, že tento odborný příspěvek nikoho nepohorsi.

patmouse
21. únor 2019

@merylinn80 mela jsem to uplne stejne. 😉
@raduuuza89 k jakym chodis doktorum,kdyz ti nedokazou poradit?

raduuuza89
autor
21. únor 2019

@merylinn80 přesně takhle pro blbce sem to potřebovala vysvětlit... ale i tak to neznamená, ze mám plodné dny a tedy pravděpodobnost početí..? S těma doktorama ja nevím... když sem se ji ptala naposledy, nebyla schopná mi říct... ale vlastně ani to, jestli ji vůbec mám...

mmichaella
21. únor 2019

@raduuuza89 ovu testy to jisti 🙂

kikwita
Autor odpověď smazal
Zobraz
merylinn80
21. únor 2019

@raduuuza89 podle mě teda, když máš ovulaci = máš plodné dny a šanci na početí.

hermij
21. únor 2019

Ze "samodiagnostických" metod je symptotermální metoda nejspolehlivější. Pěkně vysvětlená v základech je třeba zde: http://www.rodina.cz/serial27.htm . Ne všichni doktoři jsou schopní dobře radit... mají v ordinaci pacientku za pacientkou a někdy to už musí být opruz. Navíc, když většina žen "nechce otěhotnět", tak těch pár, co chce je nemusí dostatečně motivovat, aby se podporu početí zajímali. Jiný přístup mají ti, co se přímo snahou o početí zabývají. Doporučovala bych odměřit a odsledovat min. jeden, ale klidně i několik cyklů, a pak to s někým prokonzultovat (kdo zná STM). ze záznamu se dá vyčíst mnoho informací, ne jen, že ne/proběhla ovulace. Teplota nad 37° bez znalosti teplot ze zbytku cyklu neznamená vůbec nic. Bez měření lze sledovat pouze hlen, příp. čípek, ale ti mohou značit, že se tělo k ovulaci teprve chystá. žena může mít "plodný typ hlenu", i když neovuluje. Bohužel, jsme komplikované a ne žádné stroje. Teda naštěstí! :D

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
ivca_ch
22. únor 2019

Holky, mám dotaz - bolí Vás břicho PŘED ovulací nebo právě V DOBĚ ovulace?

madamas
22. únor 2019

@ivca_ch Mě před ovu píchá na různých místech v břiše a přímo při ovu, pardon za výraz, mám tvrdé břicho ze zaražených větrů a nemožnost se vyprázdnit.Vždy jen ten jeden den v měsíci.

hermij
22. únor 2019

@ivca_ch Ivi, každá jsme jiná. V Německu na toto provedli velký výzkum a zjistili, že nejčastěji je ženy mají den před ovu, ale odchylky byly v průměru plus mínus tři dny kolem ovulace, nejdelší interval byl dokonce 6 dní před ovulací. Navíc může bolest značit jen "přípravu" těla k ovulaci, ale nemusí k ní vůbec dojít. Nejlepší je sledovat více znaků plodnosti, jako to dělá třeba symptotermální metoda, tam pak vidíš, jak to spolu ne/souhlasí.