Duphaston a ovulace. Dokážete něco vyčíst?

soncak
26. dub 2024

Ahojte. Nyní první cyklus měřím bazální teplotu. Jsem teda tele a měřím ji vždy ve stejný čas, nicméně vždy vstanu a jdu do koupelny - vím, že to může zkresloval, ale vadí to, když je vlastně zkreslený každý jeden den?
MS mám nepravidelnou, užívám Duphaston. Původně jsem jej brala od 16. DC 2x denně po dobu 10 dní a nyní beru od 25. DC, takže 2x denně a po dobu 10 dní. Dle dr. mám i polycysticke vaječníky. Přikládám zvu dosavadní graf - dokážete něco prosím vyčíst? Děkuji moc.

themuffin
26. dub 2024

@soncak to, že vstaneš určitě zkresluje teplotu. Nejlepší je měřit vaginálně +/- ve stejný čas a předtím než vstaneš.

rosalindamelinda
26. dub 2024

Ahojky, já se zeptám takhle, kolik je ti let a co je tvým cílem, pouze pravidelný MS cyklus nebo se snažíš otěhotnět?
Zaujala mě druhá část tvého dotazu, kde píšeš, že jsi nejdříve brala Dup.od 16.dc a pak od 25.dc. Můžu se zeptat proč, resp.proč to lékař najednou tak změnil?
Duphaston je totiž progesteronový preparát, takže se nasazuje vždy hned PO ovulaci, čili do 2.fáze cyklu-Luteální fáze. Správně by ti měl lékař udělat Folikulometrii (příp.krevní test na zjištění hlad.Prg) a po prokázané ovu nasazovat Dup.
Pokud má podezření na PCOS, dělal ti Hormonální profil? Podle výsledků HP je totiž někdy nutné "podpořit" samotný progesteron ještě nějakým lékem. Což záleží na hodnotách jednotlivých hormonů. Lékař by ti to měl vysvětlit a pokud má podezření na Pcos, může tě také odeslat na ENDOKRINOLOGII, kde se přímo zabývají léčbou horm.poruch 😉 Každopádně se ptej a všechno si hlídej, jinak někteří lékaři nic nechtějí řešit a jsou spíše pohodlní 😔

soncak
autor
26. dub 2024

@rosalindamelinda ahojky. Moc děkuji za reakci. Je mi 32 a ráda bych již otěhotněla. Posun duphastonu byl z důvodu toho, že nejspíše právě blokoval ovulaci. Hormonální profil mi dělali z krve a je v poradku.

rosalindamelinda
26. dub 2024

NO, tak to mě právě hned napadlo, že byl napoprvé tento lék špatně nasazen. Prý nejspíše, co je to za doktora. Tyjo nechci tě strašit, ale špatné nasazení prg.preparátu může mít velice vážný vliv na zdraví. Pokud prg.blokuje ovulaci, pak se můžou začít vytvářet cysty a ty pak způsobují problémy. To je pak na žalobu za zanedbání zdraví, protože to může vést k dalším zdravotním komplikacím. Pokud cysta přetrvá, může produkovat hormony-rozhazovat cyklus, může bolet a odstranění může v nejhorším případě vyžadovat operaci. Doufám, že tě lékař po nesprávném nasazení zkontroloval a sleduje případné cysty, zda vymizí nebo ne, každopádně bych se ho na to aspon zeptala.
Nechápu takové zanedbávání a neznalost. Správný postup je, že lékař odsleduje ovulaci pomocí Folikulometrie a až po prokázané ovu nasadí prog.lék. To se jako nedělá odhadem ani výpočtem podle ms.kalendáře 🙄
Určitě si lékaře více hlídej, jde o tvoje zdraví. Spousta špatných a laxních lékařů dneska nic moc nechce řešit a flákají to. Všechno si musí hlídat sám pacient a prostě být ostražitý, zvláště pokud jde o těh. a děti. Známe z TV v posl.době ty případy zámeny pacientek apod.

soncak
autor
26. dub 2024

@rosalindamelinda no, to já mám právě nějak asi blbě v sobě uloženy info, že folikulometrie se dělá jen pokud se nějakou dobou nedaří otěhotnět a že si o ní sama nemohu říct. Cystu jsem naštěstí nikdy neměla 🍀