No a mě by zajímalo, jestli byl někdo na testech genetiky a imunologie ještě dřív než po třetím potratu, respektivě revizi? Nebo jestli se vůbec dá zjístit, proč se plod přestane vyvíjet?
Ono jestli se vůbec snažit dále, nebo už se na to vykašlat - protože je to psychicky náročné .....
@kolibricek36 Mám kamarádku, která už potřetí potratila. Teď zjistila, že má nějaké problémy se štítnou žlázou a dr a na edokrinologii jí řekla, že hormony štítné žlázy se nějak podílí na vývoji mozku dítěte. A kamarádce se právě vůbec netvoří, tudíž její plod se nikdy nemohl vyvíjet a proto potrácela. Dr jí řekla, že musí brát nějaké léky na to a až zjistí že je těhu, musí jí to okamžitě oznámit a dávku léků zdvojnásobit. Tak zkus navštívit endokrinologii, třeba to bude tím. Držím palce ať se brzo zadaří 🙂
@kolibricek36 Nám to gynekolog nabízel už po druhém potratu, my zcela naivně odmítli, že když máme dvě zdravé děti, tak přece nemůže být problém v imunologii... No velký omyl. Když jsem potratila po třetí, tak jsme moc rádi naklusali do Podolí a tam k našemu úžasu zjistili, že si moje tělo tvoří protilátky jak na sperma, tak na plod (takže bych správně neměla ani otěhotně!) a kromě toho ještě nějaký problém s krví (nepamatuji si jaký). Brala jsem prednison a anopyrin a po přeléčení se mi nakonec podařilo donosit i vytoužené třeťátko. Jinak kontrola štítné žlázy proběhla ještě předtím. To je opravdu velmi důležité, štítná žláza v tom zvládá nadlat opravdu velkou paseku a co si tak vzpomínám, tak ještě snížená schopnost štěpit kyselinu listovou, takže na doporučení gynekologa jsem ji přechodně brala v naštěpené podobě (Nosifol? Už si to moc nepamatuju). A jinak samozřejmě před návštěvou imunologie mi lékař poslal krev na vyšetření mutací, včetně leidenovy. Takže o to si můžeš zažádat hned. Imunologie je na objednání do specializovaného pracoviště.
Mě poslal gynekolog na genetiku po druhém potratu, přestože už jsme jedno dítě měli a vše probíhalo bez problémů. Na genetice nic špatného nezjistili, tak nás poslali dál na imunologii. Tam taky nic nenašli. Takže jsme šli do třetího pokusu. Byly to nervy, ale máme druhátko. Přiznám se, že stát se to znovu, asi bych už neměla sílu a nervy na další pokusy. Hlavně i tím, že jsme už měli dcerku...
@amabilis Ahoj, mám za sebou 2 potraty a objednaná jsme na imuno do Podolí za 14 dní. Dr. mě na imuno původně naopak poslat nechtěl, že bude spíš vada v genetice (resp. stáří vajíček), tam na výsledky čekám. Teď jsem ukecala jinou lékařku, aby mě poslala ještě na tu imunologii. Ale ráda bych na IVF s PGS hned, jak budou výsledky genetiky (docela mě tlačí čas kvůli věku). Takže jsem doufala, že by šlo udělat OPU a než se zpracuje PGS, měla by být imunologie a případný problém by se třeba začal řešit až před KET. Nevíš jestli to takhle jde? Nebo se prednison musí brát ještě před stimulací?
Holky moc děkuji za příspěvky, no nic se nedá dělat než zkusit ukecat dr. aby mě tam poslal.... 😔
@jezz13 Já otěhotněla po léčbě zcela přirozeně. Oni tím prednisonem přeléčí, pak se na chvilku vysadí a znova zkontroluje imuno a pak se znova nasadí. Nechráněný pohlavní styk se smí mít pouze při ovulaci, aby se ta "alergie" (ona to alergie není, ale pro vysvětlení je to asi jednodušší) znova nerozjela. My byli na imunologii začátkem dubna a koncem září se mi podařilo otěhotnět a další rok v červnu porodit zdravou holčičku. Ne všude to bude takto "jednoduché". Já mám velmi krátké cykly, takže vlastně víc cyklů, než třeba někdo, kdo je má dlouhé. Takže jsem po léčbě otěhotněla čtvrtý cyklus.
@kolibricek36 ja byla po dvou na genetice. Ale asi proto, ze u obou byla stejna pricina. A u obvodaka jsem se nechala poslat na hematologii. Jestli mas dobreho obvodniho, tak to muzes zkusit pres nej, pokud gynekolog nechce.
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
Na genetiku by tě měl dr. poslat už po druhém potratu, s imunologií vzhledem k ceně a nedostatku imunologů obvykle váhají, ale údajně už dva potraty je dostatečná indikace k jejímu provedení.
Někomu tady z koníka už při druhém potratu odebrali z plodu nejen histologii, ale i genetiku a našli nějaký syndrom, ale to jí musela v nemocnici zajistit její gynekoložka. Ony totiž ty důvody mohou být u jednotlivých potratů i různé, takže ani jeden konkrétní výsledek moc nenapoví ☹