Krásný den,
Potřebovala bych se poradit.. Máme za sebou očkování HExy další měsíc prevenar a teď po prevenaru nám dr dala termín na BExsero už za dva týdny. Když jsem se ji ptala jestli je to ok tak brzo aby nebyla velká zátěž pro tělíčko.. Říkala mi, že je to ok doporučováný rozestup. Dr věřím, jsem s ní moc spokojená, přesto mám obavy, že je to moc brzo.. Alespoň jeden měsíc. Nemáte prosím některá z vás zkušenosti s takto krátkým rozestupem. Moc děkuji 🙏❤️
@mamina12392 my meli ockovani nejake taky 14 dni po sobe…ja v tom problem nevidim,ale pokud se ti to nezda tak ro odloz☺️Je to tvoje dite ☺️
Pokud se ti to nezdá, tak požádej o větší rozestup. Nicméně pokud své pediatričce věříš a dítě nemá nějaké velké reakce, nechala bych to tak, jak to je.
@mamina12392 měli sme rozestup měsíc vždy
V ordinaci, kde pracuji, běžné očkujeme po 14 dnech, což je dle oficiálních doporučení. Btw, je zcela legální a v pořádku očkovat dokonce vše najednou ( hexu, prevenar a bexsero), tak se to praktikuje treba v UK a v USA. My to tedy neděláme, ale uvádím to pro srovnání různých možností a postupů. Když má někdo s rozestupem 14 dní problém, klidně posuneme. Trochu nechápu, proč to řešíš zde a nezeptas se lékařky? Jsi rodič, tak se ptej k tomu kompetentních lidí a neřeš na laickém fóru, omg😳
@neomenia jasně jsem psala, že jsem to řešila s dr., jen mě zajímá jestli i ostatní maminky to měly podobě. Prostě mi přijde vše strašně rychle.. Je to můj názor a zeptat se zde můžu na cokoli. Pokud se vám dotaz nelíbí nemusíte na něj vůbec odpovídat...
@mamina12392 Též jsme měly takto rozestup a žádný problém 🙂 dokonce pak dala dvě očkování v jeden den.. ale třeba když malá měla jít za 14 dní a nezdála se mi, že moc nespala a nebylo ji ok, tak jsem si ho odložila 🙂
Tak já budu mít názor, který určitě slyšet nechceš... Ale když máš potřebu narvat do dítěte všechno možné očkování během prvního půl roku jeho života, který tráví většinou spánkem nebo jinou nerizikovou aktivitou, tak za mě už je úplně jedno jestli budeš mít rozestup měsíc, dva týdny nebo vůbec.
@mamina12392
Já osobně bych dala rozestup jeden měsíc mezi očkováním. Budeš i ty klidnější 😊
Doporučený rozestup jakýchkoliv dvou vakcín je dva týdny a zvlášť u těch malých dětí ho lékaři často neprodlužují "aby všechno stihli"... U staršího syna jsme zkusili očkovat v tomto odstupu. První injekce bez reakce, druhá s teplotou druhý den, třetí s týdenní teplotou... Tak jsme to stopli, intervaly protáhly na minimálně dvouměsíční a od té doby všechny očkování zcela v pohodě (je unavenější, ale bez teplot či jiné reakce). Starší je ale od narození "slabý" (je hypotonik, má smyslové obtíže a vývojovou disfazii, dlouho měl velký probém s jídlem a přibíráním). Mladší je od narození "pořízek" (naopak velký, pevně stavěný... sní, na co přijde). U něj nikdy žádná reakce na očkování nebyla (jsme tedy opatrnější, držíme minimálně měsíční odstup, ale myslím, že by v pohodě zvládl i ten dvoutýdennní)
@20190418 přesně tak že nechci, protože jsem se ptala na zkušenost ☝️.. Když neočkuješ tvé rozhodnutí..
@mamina12392 To je vzdycky tak, kdyz je v nadpisu 'ockovani', tak se tu minimalne jedna 'na to ses neptala, ale.. ' objevi :D
My jsme meli vzdycky trochu delsi rozestupy (myslim min ten mesic) a pokud vas nejak netlaci cas, tak bych ti radila to tak dat, uz jen pro klid duse. Nemyslim si, ze ockovani je dabluv nastroj, ale urcita zatez pro organismus to je, tak k tomu tak pristupuju. Z medicinskeho hlediska by tech 14 dni melo byt v pohode, pokud to ockovani dobre snasi a bude zdrava, ale je asi zbytecne, abys kvuli tomu mela nervy a premyslela, jestli delas chybu nebo ne..
@mamina12392 syn dostal před měsícem bexsero a prevenar najednou, příští týden jdeme na druhou hexu.
@xnikax1 a vše u vás proběhlo v pořádku?
@mamina12392 ano bez reakce, první hexa i prevenar s bexserem. U toho bexsera mi jen dr. doporučila dát Paralen ihned po očkování preventivně a pak ještě po 6 hodinách.
Byla jsem s dcerou zrovna dneska na očkování (Hexa)... dceři je 13 měsíců, před měsícem dostala Prevenar a za další měsíc máme termín na Bexsero... doktorka už minule říkala, že lze očkovat všechny vakcíny zároveň, ale že to nedělá, že vždy dává měsíční rozestupy
Vždy jsem dětem dávala rozestup 1-2 měsíce mezi očkováním. A vše proběhlo v pořádku. 🙂 s doktorkou byla vždy domluva v pohodě, kompromis se dá vždy najít 😊 teď nejmladší má ve 2 letech jen kompletní hexu a do dalších se teda zatím extra nehrnu. 😉
Vzdy vyuzivam delsi rozestupy. Mezi prvni a druhou davkou hexy je nejlepsi rozestup 3-4 mesice dle doktora Petrase - telo ma nejlepsi odezvu a to vcetne imunitni odpovedi. Minimalni rozestupy povazuji za relevantni v pripade, ze potrebujes naockovat rychle v rizikovych oblastech, ne v CR u mimina, ktere nema rizikove kontakty.
@mamina12392 rozestupy vždy po měsíci. 14 dní je málo.
Osobně bych trvala na rozestupu minimálně měsíc, klidně i víc... Já mám zkušenost, že si často "pletou" pojmy doporucovany a minimální... Každopádně bych se řídila i svým pocitem a trvala bych na co nejdelších rozestupech