Ahoj! Mám dotaz ohledně očkováni a rozestupu.
Před týdnem jsme byli na očkováni s dvouměsíčním mimcem (dostala první dávku hexy plus nepovinneho pneumokoka).
Chceme ji dat ještě meningokoka. Doktorka nás objednala za měsíc (to ji budou 3 měsíce) s tím, ze pak další měsíc (4mesice) dostane druhou dávku hexy.
Doktorum věřím, naše paní doktorka je super, proto nemám důvod ji nevěřit. Ale dost mě teď nahlodala moje babička - prý jestli to radši nechci odložit, ze by to mohla byt každý měsíc veliká zátěž. Tak úplně nevím. Zase na druhou stranu mám z meningokoka strach, protože znám rodinu, kde dite na zánět mozkových blan zemřelo 😭
Jak byste to řešily? Jaký názor na to mají vaši doktoři?
Díky 🙏
Očkujeme podle stejného schématu. Hexa + Prevenar v 11 týdnech, po měsíci Bexero + Rotarix a za tři týdny nás čeká druhá dávka Hexy a Prevenaru. Jako jo, je to zátěž, ale malý zvládá očkování v pohodě, takže neodkládáme, pokud to není nutné (nemoc).
@madbetka Ta hexa a pneumokok se prý dávají úplně běžně. Male po tom nic nebylo 🙏
Nikdy jsem nedala 2 očkování naráz, i když mi doktorka řekla, že už se to běžně dělá, ale ona by radši rozložila i kvůli vedlejším účinkům, aby se vědělo, která vakcína třeba nesedla a já s ní byla za jedno. První jsme dali Hexu a pak Synflorix, vždy tam byl cca měsíc a něco rozestup, mezi 2-3 delší. Z meningokoku mám také strach a budu dávat až teď v 18m Nimenrix, kdy má za sebou Hexu celou, Synflorix taky a ve 14m Priorix.
Bexero nám bylo nabízeno v 6m zdarma, ale odmítla jsem, přišlo mi to už moc během jedno roku,
každý měsíc narvat do mimča vše co jde. Stejně ten kontakt až tak velký s lidma a dětma teď není a asi ještě nějakou chvíli nebude, tak to určitě nikam neuteče a doočkovat se dá vždy. ☺️
Každý musí sám za sebe a podle svého pocitu ☺️
To je rozumná babička 🤗 určitě bych neockovala dvě najednou, kdyby byla reakce, tak ani nevíš na kterou vakcínu.
@sajul To by nebylo dvěma najednou. Jen ten meningokok. Ale měsíc po tom, co dostala první hexu a pneumokoka 😊
Zátěž to je všeobecně, ale myslím že pokud nemá nějaké velké nežádoucí účinky, tak by to mělo být v pořádku. Hlavně, pokud důvěřujete lékařce, neviděla bych problém vůbec 😉
Taky jsme takto ockovali
Moje dr ockovala prvni Hexu ve 3 měsících, ve 4 měsících Bexsero, v 5 druha dávka Hexy, v 6 měsících druhá dávka Bexsera
riziko dostat meningokoka je menší, než NÚ po vakcíně. takže do toho bych fakt nešla.
a probůh, dvě vakcíny zároveň nikdy nikdy nikdy. i oficiálně v letáku se to NEdoporučuje, protože se násobí mmožnost vážnjch nú, ale doktoři jsou líný objednávat na dva termíny, tak to klidně bodnou současně...njn, oni se pak o mrzáka starat nebudou, když něco. pak už je pozdě bycha honit
to mi říkala dr taky, že se hexa + prevenar očkují v pohodě spolu.. v pohodě spolu to rozhodně nebylo, se mi po druhé dávce přestalo hýbat dítě od pasu dolů.. dodneška bych si za to nafackovala ☹
a tím NÚ myslim vážný nú, vedoucí případně i ke smrti.
@dashyyy doufám, že jste to s dr. hlásily na súkl a je to zapsáno v kartě. on súkl si s těma údajema dělá taky bůhvíco, ale to je věc druhá. nehlásí to hrozně moc lidí, a pak právě vzniká dojem, že je to něco strááášně výjimečnýho, i když bohužel vůbec.
Čím větší rozestupy, tím líp, podle mě... Nejsem nějaký zarytý odpůrce očkování, jen to chce opatrnost, není to voda, že... Cpát do dítěte dvě vakcíny náraz nebo třeba očkovat při nemoci, je pěkná prasárna (obecně)
Malá snášela špatně první hexu, všechno jsme hlásili, druhá naštěstí ok... Za pár týdnů nás čeká poslední, tak snad bude taky ok... Tu první jsme měli ve 3m a zpětně je to za mě brzy, příště bych začala až v 6m neni kam spěchat... Přeju, ať je všechno v pořádku a určitě dejte aspoň měsíc, ideálně i dva měsíce rozestupy, chyba to rozhodně není
Naše doktorka dávala vždy v měsíčním rozestupu (Hexu, bexero, prevenar), jedinou výjimkou byly rotaviry. Reakce minimální, max. v den podání byla trochu ospalejší, jinak řádila jako obvykle.
Uf uf, tak dve vakciny najednou urcite ne, doktorku bych vymenila..babicka ma pravdu.
@jednaholkaa mozna by mohla babicka ockovat a nejspise i operovat, vsak to musi vedet lepe nez doktorka, ta je vladtne uplne zbytecna 🙂 vymenit doktorku za babicku bude nejlepsi volba, jednaholka to musi vedet nejlepe
Zkusila bych dotaz na takovych tech lekarskych skupinach, kde se vyjadruje i vice lekaru, na tak slozote tema by tam mohlo byt vice nazoru..?
@nikyliz Ale notak 😉 Babička má strach o vnučku, jen se mě ptala, rozhodne mě do ničeho netlaci. Samozřejmě doktorku nechce nijak obcházet, jen ji to zajímalo. To je všechno.
Samozřejmě bych očkováni ideálně odložila, protože mám strach, ale ohromnej strach mám i z meningokoka, obzvlášť když osobně znám lidi, kterým zabil male dite.
To byla reakce na jednaholka ne na vas 🙂) je jen dobre, ze se babicka zajima!!! Sama budu mamince hodne verit a kez bych mela babiclu, ktera by mi radila!
@dashyyy tak to je opravdu k pláči.... ano, očko je bohužel k ničemu. málo se ví o tom, že je stejně neúčinný.
@nikyliz Za babicku ne, ale za doktorku co je trochu kompetentni. Asi rada lidi zesmesnujete to vypada..
@jednaholkaa a Vy pisete "Lelare vymenit" v kazdem prispevku takze ..😂
@kelerub to nevím. řekla bych, že asi na vakciny.net, což je v zásadě proočko web. nebo možná súkl...? v letáku to asi přímo vždycky není. i když mám za to, že to tam bylo....
čtu u priorixu: "Pokud se vakcíny nepodávají současně, doporučuje se mezi podáním vakcíny Priorix inj. stříkačka a podáním jiných živých atenuovaných vakcín interval nejméně jeden měsíc."
ta knížka bude snůška propagandistickejch sraček🙂
@nikyliz Pisu co bych udelala ja, k doktorce musim mit duveru, ja ke sve mam. Takze, ano, pokud mi chovani neprijde ok tak bych menila. Polovina mych kamaradek menila pediatra, je to to nejlepsi reseni pokud nejste spokojena. Mezi doktory jsou velke rozdily, spousta z nich je stara skola, sama moje doktorka zkritizovala praci sveho zastupu ke kteremu jsem musela kdyz byla nemocna. Nezlobte se, ale vysmivanim tu opravdu k prinosu diskuze neprispivate.
Ve dvou měsících hexa a prevenar, ve třech Bexsero, ve čtyřech zase hexa a prevenar. Pak už si to nepamatuju, nechávám očkovat podle doktorky. Osobně budu klidnější, až bude mít vše naočkováno.
Můj doktor by nikdy nedal dvě vakcíny najednou, to je mnohem brutálnější zátěž, než dvě očkování měsíc po sobě...
Měsíc mezi vakcínami je podle mě takové minimum.