Ahoj dnes jsem byla s malým na prvním povinném očkování , zvládá to dobře s úsměvem. Bez žádné reakce zatím . Nabízela mi jestli chci nechat malýho očkovat prevenarem. Ano nebo ne ? Zajímá mě váš názor. Zatím jsem tedy na 99,9% rozhodnutá že NE. Ale ráda bych si přečetla vaše názory a zkušenosti.
My jsme na prvním povinném očkování byli před třemi týdny a dávala jsem i Prevenar. Malá byla bez reakce.Jen po tom povinném měla malinky červený flicek ale jinak žádná teplota,ani nebyla nijak mrzuta
Do nějakého věku je to zdarma, jinak šílená pálka, do toho zdarma, pokud malý očkování zvládá, nevidím důvod nedat. My už se tam asi nevlezeme (no, u nás není ani první hexa ☹ ).
Já jsem ho dala, i když až později a ne dohromady s hexou, jak je u moji doktorky obvykle. Zrovna máme za sebou třetí dávku, platila jsem 520. Nežádoucí účinky žádné, u první spala 3 hodiny, u druhé nic, žádné teploty. Pneumokok je pěkný šmejd, takže jsem neváhala očkovat.
@zavodnice já jsem taky neváhala a dala jsem v kombinaci s hexou jak radila paní dr a dítě se mi pak přestalo od pasu dolů hýbat.. rozjela se mu z týhle super kombinace parádní hypotoniem jejíž následky řešíme dodnes.. 7let od očkování ☹ nakonec pro jistotu ještě pneumokoka chytil, jen bohužel jiného, než je zahrnut v prevenaru.. za mě to tedy žádný zázrak není ☹
Ja davala Prevenar u starsiho, u mladsiho jsem si rikala ze nedam, prislo mi to zbytecne. No a pak tchan skoncil v nemocnici s tezkym zapalem plic, dle rozboru zpusobeneho pneumokokem, pry mel obrovske stesti ze ho vcas hospitalizovali jinak by to dopadlo spatne. Tak jsem radeji Prevenar dala i mladsimu, kdyz vidim ze se to vyskytuje. Zadnou reakci na ockovani nemel. Takze pokud jste s ockovanim ok, dala bych
Mám tři děti a dala jsem prevenar všem. Bez reakce, s jedinou výjimkou, po poslední dávce měla dcera opravdu hodně vysoké teploty a byla úplně hadrová, nicméně byla to záležitost jednoho dne nebo dvou, v zásadě to nebylo nic tak nestandardního, dva dny po očkování ty teploty být můžou. Očkování si nijak neužívám, na povinné i nepovinné jdu s dětmi vždycky s nepříjemnými pocity, ale za mne možné benefity převažují nad možným rizikem a děti mám naprosto zdravé, takže ano, máme k povinnému i ten prevenar... pneumokok je pěkný svinstvo. Akorát bych to teda nikdy nedala najednou s hexou, jak to někteří doktoři dělají. Pak se v tomto období ješte nabízí očkování proti rotavirum, tak to pro změnu nedávám, protože rotavirova nákaza sice umí potrápit, ale nekočívá fatálním průšvihem. Takže zde raději žiju s rizikem nákazy, než do dítěte valit další preparát.
Pneumokok může za velkou část zánětů středního ucha. Už to pro mě byl důvod dát, protože si jednak tu šílenou bolest pamatuju, a jednak má dcera sluchovou vadu, nemůžu si dovolit nechat to ještě zhoršit. Nicméně i ty ostatní věci, co může pneumokok způsobit, mě přesvědčily.
Ja jsem taky pro..za prve zapaly plic a za druhe je i proti zanetum stredousi. Maji obe deti. A beu reakce.
Ja som dala a nelutujem 🙂 bez reakcie u nas vsetky ocko vratane MMR
Ja dala u obou deti, starsi dostavala hexu i pneumokoky najednou, syn zvlast... oba jen mirne reakce...zarudnuti, lokalni bolest, par dni podrazdeni - ja byla jako mala permanentne nemocna a ucho mi pichali snad 10 - 15x no des, no musim zatukat ani jedno na to netrpi, tak to snad mela ucinek
Nedala jsem. A pokud bych dala, tak urcite ne v jeden den s jinym ockovanim. Nechala bych tak mesic rozestup, aby se telo vzpamatovalo. Neni kam spechat.
ANO mám oba syny
Taky ano, pneumokoky jsou pěkný svinstvo. Dávali jsme s odstupem, jeden den malinko teplota, jinak bez reakce.
Ne. Má blízká kamarádka nechala naočkovat syna a stejně měl pneumokokový zápal plic s těžkým průběhem. Jeho mladší neočkovaná sestra nic nechytla...už jen jak na to dělají reklamy v TV mě utvrzuje v tom, že je to spíš o penězích než o zdraví. Nedala jsem ani jednomu z mých dětí (u syna právě aktuální)
Jinak kmenů je téměř 100, synflofix je proti 9, prevenar proti 13 kmenům. Když dáte později, stačí jen 2 dávky, po 2.roce už jen jedna dávka.
@kejcvil nečetla jsem ostatní reakce, ale za mě je nejdůležitější si udělat svůj obrázek sama. Protože vždy se může stát to, že nebudeš očkovat a Tvé dítě bude mít tu smůlu a chytne to, anebo se také může stát, že očkovat budeš a Tvé dítě bude mít nežádoucí účinky. To Ti nikdo nikdo do předu neřekne. Ty se musíš rozhodnout podle Tvého nejlepšího vědomí a svědomí, zda do toho půjdeš nebo ne. Pak pokud by se něco stalo, výčitky můžeš předhazovat jen sobě, nikomu jinému.
Co se týče na mého osobního názoru, tak za mě to je jen další business, který má z lidí vylákat peníze. Navíc pneumokoků je zdaleka mnohem mnohem víc, než pokrývá očko a vůči nim dítě chráněno není. Za mě zbytečné zatěžování tělíčka a riskování nežádoucích účinků
Nedávala jsem.
My jsme dali u obou kluku a hned s hexou a byli oba bez reakcí.
Dala jsem, manžel a jeho bratr jako děti hrozně trpěli na záněty středního ucha, synovci to dokonce museli operovat, a náš malý zatím ve 20 měsících nic, a to měl synovec za sebou už několik zánětů. Reakce po očkování nebyla žádná.
@kejcvil nedala jsem ani u jedné. Jak tu někdo psal, kmenů je fakt hodně, očkování je jenom proti malé části z nich. Navíc většina, proti kterým očkování je, se v ČR momentálně nevyskytuje (pneumokok se za ty roky změnil, očkování proti němu je pořád stejné...). Ohledně argumentací zánětu středního ucha, existují názory, že naopak když chytí jiný kmen, průběh je o to horší. A rozhodně ne každý zánět středního ucha je způsobem pneumokoky, těch je menšina.
Když už, tak rozhodně ne s Hexou, asi nikdy nepochopím, jak to může nějaký doktor udělat a ještě vydávat za ideální řešení.
U obou dětí jsem očkování dala. Protože je to docela častý výskyt. Ano, nepokryje všechny kmeny, ale ty nejčastější ano. Jen teda u syna a ani dcery jsem to nenechala dát naráz s Hexou a naštěstí mám rozumnou doktorku, kterou to ani nenapadlo. Takže pokud se rozhodneš pro toto očkování, tak hlavně ne naráz s Hexou nebo jakýmkoliv jiným očkováním - a za tím bych si opravdu stála, protože to by bylo opravdu nebezpečné. A pokud by doktorka sdílela jiný názor a snažila se tě přesvědčit, asi bych radši chodila k jiné doktorce.
Jinak děti byly bez reakce, syn jen býval protivný, ale to po každém očkování 😜
Ano, kmenu je spousta, očkováni nepokryje všechny, ale je proti kmenům, které způsobují invazivní onemocnění (zavazne) a napr. zánět mozkových blan (není primárně kvůli zánětu středního ucha). Zrovna nedávno jsem četla příběh o holčičce, která zemřela zřejmě na meningitidu a sepsi, prokázán pneumokok (https://www.dumprojulii.com/cs/pribeh)
Business je všechno, i homeopatika, to je teda argument. Ja bych rada ockovala, zatim bohuzel kvůli ekzemu máme odloženo, ale pak urcite dáme, jestli bude po hexe ok
Starší dcera má a dala bych znova. Prcek nemá, protože byl pořád nemocný a nestihlo se to do té doby, co je zdarma. Mrzí mě to, protože strašně trpí na rýmy a kašle a děsím se, že se mu to jednou převalí do ucha, ale nedá se... Takže za mě ano, ne v kombinaci s hexou a pokud zvládá dobře očko...
@surikata131 přesně na Dům pro Julii jsem si vzpomnela a brecela cely večer.
@lindikova mě to taky dostalo, šílené...prostě kde je nějaká možnost prevence, tak do toho určitě půjdem, já jsem taky očkovaná proti skoro všemu
@kejcvil Prevenar je proti pneumokokum, ze? Uz si nepamatuji presne. Ja davala, obe dcery bez reakce. Davam ockovani i nepovinne.