Odklad očkování Hexa...Kdy jste pak nechali naočkovat?

11. zář 2024

Ahoj, malému bude 6 měsíců a rozhodli jsme se oddálit očkování. Už z toho důvodu, že byl dost slabý od narození, trpěl na šílené koliky, takže skoro 3 měsíce jen řval a řval. Fialověl a měl strašné bolesti. Teď do toho se potýkáme s nějakou alergií na potravinu z příkrmů nejspíše (nekojím) a rostou zoubky.
Každý den je jiný, ale večer má občas teploty. Teď se mu vyrašil na tvářích ekzém pravděpodobně z té alergie. Takže teď opět dáváme místo příkrmu dopo mléko a budeme postupně zařazovat a hlídat co mu vadí…
Chci se zeptat, kdy jste nechali očkovat /neočkovat děti? Jde to odsunout až na období před školkou? Četla jsem si několik špatných reakcí, hlavně neurologických a vrácení se zpět o pár měsíců ve vývoji… i z řad známých a mám hrozný strach… proto bych to chtěla oddálit co nejvíce

evab112
11. zář 2024

Víte, že Hexa také chrání před černým kašlem a dalšími občas i smrtelnými nemocemi? Jakákoli regrese není vyvolaná očkováním, jen je to shoda náhod.
Já jsem vděčná za to, že žijeme v době, kdy existuje očkování.

nazka
11. zář 2024

Hexu bych rozhodně neoddalovala

mishka87
11. zář 2024

Ty neurologické problémy se připisují až vakcíně MMR. Hexu bych fakt neoddalovala. A aby vám vzali dítě do školky, musí mít hotovou Hexu (3 dávky) a aspoň první dávku MMR. Já třeba kvůli atopickému exému nebyla v dětství naočkovaná na černý kašel a máma mi to řekla, až když jsem byla těhotná. Hned co to šlo, jsem se nechala naočkovat. Rozhodně mám větší strach z těchto nemocí, než z očkování.

nattt
11. zář 2024

Starsi dceru jsem ockovala az v 1 roce (mela tezky ekzem, multialergik + ustni nedoporuceni od neurologa), ve 2 letech mela posledni MMR. Vse nastesti bez reakce. Ted u druhe dcery (6m) budu taky odkladat (take rozsahly ekzem, abkm a dalsi alergie), az v 1 roce zacneme s tim nejnutnejsim. Duvodem k odkladu jsou prave obavy z neurologickych potizi, ktere muzou nastat. Rozhodnuti je to tezke, zvazit, jestli jsou horsi nezadouci ucinky nebo pripadne nemoci, ale rozhodnuti je na kazdem rodici...

dashyyy
11. zář 2024

hexa by se měla začít do 10. měsíce myslím, počkala bych, až dostanete ekzém pod kontrolu a kluk bude v pohodě, do té doby bych raději vynechala dětské skupinky, plavání, návštěvy OC apod.... já mám s hexou opravdu hodně špatnou zkušenost, která ovlivnila náš život doma na skoro několik let bohužel a mladší už je očkovaná alternativou a rovnou s odkladem
@evab112 máme regresi z očkování potvrzenou.. tak asi jak kde.. já jsem za očkování ráda taky, ale ne všechny děti to zvládnou s prstem v nose.. pokud má to dítě ztížený životní start, tak by se to mělo řešit individuálně

cilkat
11. zář 2024

POkud teď zavádíte příkrmy a bojujete u toho s alergiemi, dítěti rostou zuby, po večerech mívá teplotu, tak opravdu dobrý čas na očkování není. Počkala bych tak 2-3 měsíce na stabilizaci situace kolem příkrmů a alergií. Klidně bych očkování i fakt probrala s alergilogem. Ale do "až před školkou" bych to neodkládala. Jednak proto, že máte zjevně dost citlivé dítě a je pravděpodobné, že se třeba ten exém po očkování zhorší - a vy ho budete řešit zároveň s vlastěn velmi zátěžovou situací v podobě nástupu do školky. Druhak proto, že "řádně očkované", znamená několik dávek vakcíny a vás bude tlačit čas a "naperete to do dítěte" v co nejkratším termínu. Ale hlavně: očkování fakt není vynález na to, aby dítě mohlo do školky. Očkování chrání dítě před nemocemi, ketré mají fakt hnusné následky, nebo jsou smrtelné. Pokud žijete běžně mezi lidmi (chodíte do nákupních center, jezdíte MHD ...a to nemluvím o věcech jako dětské kroužy a herničky..), tak ty nemoci kolem prostě můžou být a nechcete, aby je dítě chytlo.
Jinak ne, nemyslím si, že zhoršení stavu dítěte po očkování je kec/souhra náhod. Očkování rpostě pro tělo zátěž je. A pokud máte dítě, ketré není zdravotně úplně ok, tak může ta zátež být taková, že se projeví dlouhodobý problém, ketrý tělo do té doby zvládalo zregenerovat. Jenže pokud by se neprojevil po očkování, projevil by se po první viroze, no. Takež to není tím, že "do dítěte píchnete vakcinu a jemu zdegraduje mozek" je to tím, že "byl tam problém, ale tělo do těĎ mělo energii ho řešit - teĎ ji nemá, tak problém vidíte". (Ps: mám jedno takové dítě doma... očkované je, ale podle rozloženého očkovacího kalendáře. Při zhruba trojnásobně prodlouženém odstupu vakcín to jeho tělíčko zvládá bez propadů.)

linusha
11. zář 2024

Nám dětská narvala první hexu 2týdny poté co ji mohla dostat ( nízká váha a bála jsem se skrze černý kašel), dcera se vrátila o cca 3 týdny zpět ve vývoji, na to se mi dětská vysmála, poslala nás na neurologii kvůli jinému důvodu a tam mi řekli že vliv může očko mít. Druhou dávku nám doporučili odložit min o 2 měsíce takže ji dostala před měsícem v 6,5m (naše Dr. byla protivna, nesnesitelná a při každé návštěvě mi to predhazovala), od týdne po podání máme z veselé usměvavé holčičky plná elánu doma holčičku co se směje minimálně, často kňoura a je často unavená. Když jsem se ptala na neurologii zda za to může hexa tak možná. Doporučili minimálně 3 měsíce nic neockovat. Takže za nás kdybych to věděla tak bych odkládala už od začátku až na to bude tělo lépe připravené.

martinka_33
11. zář 2024

@evab112 tvl. ti tu shodu náhod co ve třech mluvi jak dvouletá, chodit zacala v roce a půl a přitom na roce tesne pred hexou zacinala obchazet nabytek a zvatlat mama, tata, pápá. Po hexe sedela dva mesice na gauci jak pecka a mlčela... Muzu být ráda, ze je jen opožděná a ze to dožene...
Kulovy o tom víš, tak nepindej!!!! 😡😡😡

martinka_33
11. zář 2024

@dashyyy nam ji doktor nepotvrdil, to radsi bude tvrdit ze opozdena neni... Nebo teda řekne, že malinko je ale ze to dožene.. Ja bych mu byla vděčná, kdyby nam napsal kontraindikaci, skolka by ji urcite popostrcila kupředu, ale dalsiho ockovani se bojim jak cert kříže, takze bohuzel...

martinka_33
11. zář 2024

@cilkat simte řekni mi proti cemu tak smrtelnemu deti chrani MMR 🤔 Ja netvrdim ze to jsou babalni nemoce ale naopak u deti nejsou smrtelne a nezanechavaji trvale naslesky, naopak pokud jsou prodelane v puberte, ci dospelosti, muzou trvale nasledky zanechat, ale to vubec neresi proc ma byt ockovane dite v roce a pul 🤔 U te hexy je to jiné, tam konkretne cerny kasel v soucasne dobe smysl má...

merope
11. zář 2024

@martinka_33 Z MMR jsou hodně pitomý spalničky.

merope
11. zář 2024

Já očkovala první hexu ve 14 měsících. Byla tam souhra různých náhod a okolností, ale určitě za mě nedoporučuji - doporučuji mít naočkováno aspoň první dávkou dřív, než se dítě začne samostatně výrazněji pohybovat po venku (a pojídat, co kde potká - a nedá se mu v tom zabránit).

Takže - pokud bojujete, s čím teď bojujete, tak jasně že odložit - ale zase to tak moc nepřehánět.

A taky jsem kvůli tomu nezvládla nějaké nepovinné meningokoky či pneumokoky, co samozřejmě člověk nechce, aby dítě potkalo a pokud potká, může to být "konečná".

martulka88
11. zář 2024

Hele, nevím, které očkování jsme oddalovali, ale vím, že minimálně jedno bylo déle, než mělo, ale stohli jsme to dle kalendáře. Syn měl neustále rýmu a my jsme se rozhodli očkovat, jakmile bude alespoň týden úplně fit (nejhorší je podle mě očkovat v době chřipek apod.) Do toho ABKM + do roka měl alergii na brambory 🙈 Já bych očkování oddálila, ale zase né až za xy let.

miryp
11. zář 2024

Rozhodně bych dítě v takovém stavu neočkovala, nám sama pediatrička v takové situaci očkování odkládala, protože rizika převážily "přínos" očkování.

cilkat
11. zář 2024

@martinka_33 MMR se ockuje takle brzo především proto, aby se snížila pravděpodobnost přenosu těch nemoci na znova tehotnou matku dítěte...

autor
11. zář 2024

Náš pediatr do mě furt hučí a co to očkování, co to očkování.. a vůbec ho nezajímá, že malej má furt něco. Už jen proto nevím kdy a hlavně se toho fakt neskutečně bojím…má zadní rýmu, furt.. neustále odsáváme a neustále má v nose holubky a když pije, tak je slyšet jak mu ta rýma stéká do krku, jak se skoro dusí… do toho kašle, na bříšku sípe.. do toho má teď každou chvíli ten ekzém… opravdu mě prostě pomyšlení na ty extrémy co můžou nastat , strašně nahání do kouta a nevím co mám dělat. MHD nejezdím a do OC také ne, bydlíme na vesnici v horách, jezdím autem a když jedu do OC, tak hlídá manžel.. ale zase chci s malým chodit na plavání ale ne na kroužek , ale sama za sebe s ním plavat.. strašně se mi vše příčí… on je strašná citlivka a vidím jaký má na něj sebemenší změna vliv.. fakt nevím co dělat

alice180
11. zář 2024

Tak změnit doktora, jestli tlačí a neřeší obtíže. Naše neockuje ani pro rýmě. Tuhle nás malej byl takovej zatatej, prostě nebyl ve svý kůži a řekla mi, mu bexsero dneska nedá a že příště.

martinka_33
11. zář 2024

@cilkat a opravdu zabraňuje nakažení tou nemocí, pokud ano, pak to smysl dává, pokud jen zlepšuje průběh, tak jako třeba vakcína proti covidu, pak to smysl nemá.

cilkat
11. zář 2024

@martinka_33 MMR by mělo ve většině případů zabránit namnožení viru v těle = rozvoji nemoci a její infekční fázi ... Samozřejmě v přírodě není nic 100%, ale ta účinnost vyloženě v zabránění nemoci je myslím slušná (nějakých 80-90% v době "platného očkování"). Ale přesná čísla v hlavě nemám.

dashyyy
12. zář 2024

@martinka_33 u nás to vykomunikovala fyzio s dr., já jsem jí vysvětlovala chronologicky co a jak bylo a jak to probíhalo a holky si pak mezi sebou volaly a diskutovaly to, sama dr. by to asi taky neuznala nebo spíš že jako 50:50.. ono to rozhodně bylo součástí prodělané infekce před očkováním, takže to je takové 50:50.. Navíc teda neměl žádné protilátky, takže ta hexa mu vůbec nesedla.. kdybych bývala tenkrát věděla co vím dneska, tak bych ho nikdy nenechala naočkovat, čekala bych až bude v pohodě

cherie24
12. zář 2024

My oddalovali a nemůžu si to vynachválit. 🙂 malá byla od mala velmi opruzená, až mokvavě, přecházeli jsme pak i na látkové plenky, museli jsme nechat propadnout plavání, od 3/4 roka i exémy, v noci nespala, jen se kroutila a všechno jí svědilo a do toho jsme ji vážně nechtěli přidávat ještě očkování, které má velké množství nežádoucích účinků. Alergie tělo oslabuje a znamená to, že v době očkování není dítě v dobré kondici a ty reakce pak můžou být horší. Kolem nás taky 3 případy epilepsie, všechny rozjeté těsně po očkování, takže volba byla jasná. Doktorce jsme to jednoduše oznámili, že do roka očkovat nebudeme, podepsali jsme papír a první hexu dostala až ve 13 měsících. Všechny dávky bez reakcí a v klidu. Je to na zvážení každého rodiče, srovnejte si v hlavě, zda se více bojíte nežádoucí účinků, případně ještě zhoršení alergií, protože k zhoršení dojít může nebo se více bojíte těch nemocí. Podle toho se rozhodujte.

cherie24
12. zář 2024

@evab112 černý kašel je smrtelný pouze do prvního půl roka, dokud dítě neumí odkašlávat. Pak už je to nemoc, která má těžší průběh, ale není smrtelná v dnešní době. A vzhledem k tomu, že už půl roční dítě mají, tak je strašení smrtí zde mimo mísu. 😉

miryp
12. zář 2024

Objednej se s ním na alergologii. Vše, co popisuješ, opravdu ukazuje na alergii, nejčastěji vadí dětem mléčná bílkovina, vejce, lepek. Pokud ti kašle a sípe, může mít již rozběhlé astma alergického původu. Náš syn se k němu dopracoval díky pozdně diagnostikované ABKM ve třech měsících. Rozhodně neočkovat, nejdříve musí být zaléčen.

dashyyy
12. zář 2024

@cherie24 on sice nemusí být smrtelný pro starší děti, ale umí nehezký šeredný následky.. kluk má z toho odrovnaný sliznice a táhne se to s ním 10 let, x let na vdechovadlech, rozházená imunita a sliznice v šíleným stavu.. můj to měl ve 14měsících a bylo to peklo přes dva měsíce, modral v obličeji, modraly mu prsty na rukách, dusil se, dávil, zvracel.. fakt to bylo hrozný a už to nechci nikdy znovu zažít

cherie24
12. zář 2024

Autorko, opravdu nejprve řešte alergii. Na dětské alergologii bývají šílené objednací lhůty, musíte zjistit co mu vadí. Je kojený nebo na UM? Já držela dietu společně s malou, pomalu jsem se bála najíst, byl to masakr, nakonec ji vyšla ABKM, tu už má od 2 let ok a mléčné teď v omezeném množství jí, ale má potvrzenou z krve alergii na vejce a vypozorovanou nesnášenlivost lepku. Neřeste očkování, na to se teď vykašlete, neřeš hlavně plavání, to nejhorší co můžete udělat, je atopika strkat do bazénu. Malé vadil dokonce i slaný bazén, chlorovaný nesnesla vůbec. V první řadě pátrejte po příčině a jestli není opravdu astma. Pokud má takové stavy, pak je dost možné, že v tuto chvíli nežádoucí účinky očkování převáží ty pozitivní.

cherie24
12. zář 2024

@dashyyy já neříkám, že to není vážná nemoc, ale očkování má vždy přijít do zdravého těla. To ví každý doktor i laik. To co popisuje autorka, ale není zdravé dítě. Ani veterináři neočkují slabá zvířata, čekají až se dají do kupy, ale dětský doktor klidně do oslabeného dítěte očkování napere a pak bude tvrdit, že následné stavy s tím nesouvisejí. Vždyť to není normální ...

autor
12. zář 2024

Malý je na UM + příkrmy… jelikož mu jednodruhová zelenina nezpůsobovala žádné problémy, myslím , že bude na vině maso, ryby nebo brambory, rýže… protože když jsem mu vysadila příkrmy a dala místo toho opět mléko tak to bylo lepší.. nebo jsme zkoušeli už i jablíčko.. ale nevím.. já jako malá se osypala po jahodách, ale ty jsme ani nedávali. No dnes zkusím projednat s doktorem a aby nám napsal doporučení na alergologii.. když mě bude nutit i přes tyto všechny problémy očko.. tak budu muset vyměnit doktora. Protože tohle mě taky nebaví. Prvně mají pomoct a hledat příčinu a ne cpát očkováni hlava nehlava!!

miryp
12. zář 2024

Doporučení na alergologii nepotřebuješ, žádný zákon ti takovou povinnost neukládá. Můžeš malého rovnou objednat a nečekat, jestli se ten ignorant rozhoupe. A za mě osobně doporučuji s ním vůbec otázku očkování neřešit - prostě rovnou řekni, že očkování odkládáš prozatím na dobu xy a zeptej se ho, kde mu ten odklad můžeš podepsat (naše MUDr. to dělá tak, že napíše do karty dětí, do kdy odkládám a já se tam podepíšu, podle stavu dětí pak případně znovu odkládám). Pokud by ti dával něco podepsat, důkladně to přečti a proškrtej, co nebude pravdivé (zejména si pohlídej, aby netvrdil, že očko odmítáš, protože ty v tuto chvíli odkládáš).

cherie24
12. zář 2024

Udělala bych to úplně stejně jako
@miryp . Je to vaše rozhodnutí, vaše dítě a vaše zodpovědnost. Prostě to oznam a neptej se a taky ho netahej za nos odpověďmi jako teď ještě ne a možná příště apd. Na rovinu říct, očkovat teď nechci, dokud nevyřešíme alergie, hotovo. Naše doktorka nám akorát řekla, že nás musí poučit o rizicích nemocí, ale že jediné čeho by se vlastně bála je ten černý kašel, ostatní nemoce jsou buď extrémně vzácné nebo nejsou život ohrožující a dala nám podepsat odklad. A už se na nic neptala. 🙂

autor
12. zář 2024

Tak jsme byli u doktora. No řeknu vám, celou cestu domů jsem nadávala.. byl tam zástup a tak jsem si říkala, to bude dobrý, jiný doktor, to bude fajn… vlastně už co jsme vešli jsem věděla, že je průser. Dle jeho slov: kašel nic neznamená, prý jsme na zemském povrchu a děti od narození odkašlávají, rýma nevadí, teplota je normální zvýšená v tomto období.. na bříšku sípe (na bříšku hlavně nemá co dělat v tomto věku) a příkrmy dávat nemám vůbec, tak se nemám divit že je malý osypaný. Alergologie nepřipadá v úvahu u takhle malých dětí a alergie obecně také ne… takže závěr je takový že jsem obvolávala doktory v okolí aby jsme se někam jinam vecpali a našly někoho jiného.. bez úspěchu. Ale co se mi podařilo, je že jsem objednala malého na alergologii , tak uvidíme. Ale na Alergo mi paní říkala, že neví jak u takto malých miminek alergie prokázat… zoufalost