Kdy dát Hexu, až po 6. měsíci? A co úplněk při očkování?

tinulla123
9. pro 2016

Ahojky, máme skoro čtyřměsíčního chlapečka narozeného o deset dní dřív císařem a zvažuju kdy mu dát hexu, jsme domluveni s doktorkou na středu, kdy má malý čtyřměsíční kontrolu. Chci schéma 2+1 a druhou dávku dát po dvou měsících po té první. Teď začínám uvažovat, jestli to neposunout o měsíc či dva. Ale zas si říkám, že co když mu zrovna v tom půl roce začnou růst zoubky a bude mít teplotu, nechci to očkování zas oddalovat dál než do půl roku, přece jenom to očkování má svůj význam.. Myslíte si, že ten půl rok má zásadní vliv?

Dále se chci zeptat, zda nemá někdo zkušenost s očkováním během úplňku. četla jsem, že by se nemělo očkovat když je týden před úplňkem, úplněk a dva dny po něm, že se může zvyšovat riziko nežádoucích účinků. A zrovna ve středu má být úplněk, myslíte že to má nějaký význam nebo to je to kec?

astyna
10. pro 2016

Spíš se zaměř na to, aby byl syn absolutně zdravý, úplněk neúplněk, dítě musí být zdravé, aby mohlo být očkováno. Já jsem očkovala malého od jeho 6 kg, měsíc zdravý, přibíral, vitální. Nikdy žádné NÚ.

tinulla123
autor
10. pro 2016

@astyna jo zdravý si myslím, že je...ja už spíš asi blázním z toho, jak tu na netu čtu spoustu věcí... a 6 kilo už si myslím, že má.. a prosím tě, co to je to NÚ?

olivv
10. pro 2016

@tinulla123 tak to aby byl zdravý je na prvním místě. Z NÚ (nežádoucích účinky) máme asi obavu všichni. Jinak co se týká toho úplňku... očkovat je vhodnější do týdne po novoluní 🙂

cilkat
10. pro 2016

Reaguje na úplněk nějak? Třeba pokud při něm blbě spí, brala bych to jako důvod k odložení (očkování obvykle způsobí únavu, nevyspat se k tomu si koleduje o problém). Pokud sis ale do teď nevšimla reakcí na úplněk, neřešila bych to.
Čtvrtý měsíc je na očkování fajn... nevím, jestli chcete očkovat i něco dalšího, než hexu, ale pokud ano, neodkládala bych určitě (pokud je zdravý)... ono pak se odloži jednou kvůli rýmičce, podruhý kvůli zoubkům... je lepší mízt rezervu.

smallinka
10. pro 2016

tak my očkovali pediacelem, ne hexou a to v 7 měsících a to se mi do toho teda nechtělo vůbec. pediacel je alternativní očkování místo hexy, ale nevím jak je teď k dostání...takže očko bylo v 7 měsícíh, v 9 měsících a pak až téměř v roce....neměly jsem žádné vedlejší účinky...do hexy jsem jít nechtěla, byla jsem za pediacel ráda, ikdyž jsem si dost zaplatila. uplněk bych neřešila....zvýšenou teplotu ano.

babuna
10. pro 2016

@tinulla123 ahoj - malá má 4 měsíce - očkování máme kvůli vážným komplikacím po porodu odložené - ovšem neuroložka i nezávisle na sobě rehabilitační (cvičíme vojtovku) říkala že je vhodné i u úplně zdravých dětí to co nejvíce odložit - prý aby měla čas dozrát nervová soustava.

@smallinka můžu se prosím nějak poptat na ten pediacel ? ráda bych malou naočkovala něčím šetrnějším než je hexa ...díky 🙂

hz
10. pro 2016

@babuna @smallinka pediacel tu byl snad mesic a uz zase neni. navc neni jiste, zda vubec jeste bude.. vice na vakciny.net a http://www.jktrading.cz
hodne zdaru pri ockovani preji..

smallinka
10. pro 2016

@babuna pošlu vám odkaz jaky je v těchto vakcínach rozdíl ale bohužel opravdu nevím zda ted je. ....byl výpadek v létě pak v září už zase byl to jsme právě byly na poslední davce a ted už zase asi není. Když tak sledujte diskuze o pediacelu tam jsou aktuální info

teeerez
10. pro 2016

@tinulla123 jestli je zdravy dej hned, tak budou rust zuby, bude mit rymu, cokoli. Najit u tech deti ty okamziky, kdy jsou zdrave pak obcas neni uplne lehke 🙂

tinulla123
autor
10. pro 2016

děkuji za rady 🙂 no musím se rozhodnout, manžel by mu to nejradši dal už teď a nějaký úplněk neřešit... je fakt, že spinká pěkně a občas jsou dny, kdy spí hůř, ale jestli to bylo v době úplňku to nevím, když se nepodívám do kalendáře, tak většinou ani nevim, že nějaký úplněk je... tak snad to na něj působit nebude....

Zatím chceme dát jen hexu, ale později asi i prevenar. Tak si právě taky říkám, že kdo ví jak mu bude za pár měsíců, at se to moc neodkládá. Furt si říkám, že hodně dětí bylo očkovaných ještě dřív než měli 4 měsíce a žádné následky nemají... ale člověk se bojí, však víte jak to je... ☹

tinulla123
autor
10. pro 2016

a nevíte jak to je, když chci očkovat 2+1, tak musím napsat nějaké prohlášení a dát ho doktorce, že chcem 2+1 nebo mi dá ona něco podepsat?

kackakastanka
10. pro 2016

@tinulla123 cim pozdeji, tim lepe... viz dulezita info v prispevku @babuna

lucy_89
10. pro 2016

Podle lunarniho kalendare jsou dny vhodne pro lékařské zakroky a dny nevhodne. uplnek a novoluni jsou nevhodné. Dale dny ve znamení lva jsou pro očkování rovnez nevhodne. Na prilozenem odkaze mate vzdy ke kazdemu dni napsane, jestli je vhodny pro lékařské zakroky.
http://www.spektrumzdravi.cz/lunarni-kalendar/2...

Ja syna davala ockovat vzdy tak, at to vychazi na ty vhodne dny a vse vzdy proběhlo dobre bez reakce. Mame hexu a prevenar. A zacali jsme v 5,5 mesicich prevenarem ale dodneska nam chybi 4.davka hexy.

mary.jane
10. pro 2016

@tinulla123 pokud máš dobrou doktorku, tak na to schéma 2+1 žádný "papír"nepotřebuješ. Kdyby s tím ale chtěla dělat cavyky, tak si pro jistotu vytiskni toto: http://www.vakciny.net/AKTUALITY/MZDRP015XJ6W_(.... U nás ho má třeba doktorka přímo vyvěšený na nástěnce 🙂

mary.jane
10. pro 2016

@tinulla123 Jinak já malou nechala očkovat až v půl roce (kvůli dozrávání hematoencefalické bariéry u dětí, která začíná zrát právě až v tuto dobu). Sama bych raději počkala až na osmý měsíc (nejzazší termín pro první naočkování hexy, který umožňuje zákon), ale zrovna u nás ve městě bylo úmrtí kojence na černý kašel, a tak jsem nechtěla riskovat. A musím "zaklepat na dřevo" - malá kromě prvního večera, kdy měla jen malinko zvedlou teplotu, žádné nežádoucí účinky neměla 🙂

marcicek84
10. pro 2016

@tinulla123 - pokud chceš schéma 2+1 první dávku musí dostat až v půl roce...pokud ji dostaně před půl rokem, automaticky budete mít schéma 3+1, já dceru nechala očkovat v půl roce (nežádoucí účinek bulka v mistě vpichu, vstřebávala se 6 týdnů) 8 měsících (nú bolestivost a otok v místě vpichu menší než poprvé, ale chytla na kůži kvasinkovou infekci) a 15 měsících hexou (nežádoucí účinek teplota 2 dny do 38, kolem 37,6-37,8), teď v 26 měsících dostala první dávku Priorixu (nežádoucí účineky řidší stolice, lehká rýma, nespavost a časté noční buzení, bez teplot) a tak si právě říkám co by bylo, kdybych ji nechala všechno očkovat dříve...za sebe bych to dřív jak v půl roce neriskovala...no a druhá dávka Priorixu ještě zvážím, zda neposudnout a nedat až v 6 letech... Do školky máme povinné minimum splněné...

mary.jane
10. pro 2016

@marcicek84 hele - ta bulka mne zajímá. Málá ji tam má také (od očkování jsou to tři týdny a něco). Říkala ti k ní něco doktorka? Jako co to je, proč to je a dokdy má čas zmizet? A jestli lze tomu vstřebávání nějak pomoci?

tinulla123
autor
10. pro 2016

@mary.jane díky za odkaz, myslím, že s tím doktorka mít problem nebude, ale uvidíme...
@marcicek84 jinak co se týká 2+1, tak se může dát už ve čtvrtém měsíci. Psala jsem dotaz na Dr. Petráše z vakciny.net a ten mi očkování právě doporučuje od čtvrtého měsíce v případě, že dítě dobře prospívá a to např. schema 0-2-8 měsíců. A doporučuje to proto, že ochranu zajistí až aplikace prvních dvou dávek, takže by se to o dva měsíce protáhlo, kdybych začla v půl roce...

teeerez
11. pro 2016

@mary.jane mala to mela taky, myslim po druhem prevenaru. Byla pri ockovani jina Mudr. nez obvykle a byla teda podstatne min sikovna, uz pri pichani si postezovala, ze mala zatla sval (proste to pichla blbe :/) a dcera tam mela bouli jak blazen. Asi tyden byla fakt velika+horka, pak pooooomaloucku mizela. Uplne pryc byla snad az za 2 mesice
Ten prvni tyden jsem to chladila, nejake rozmasirovani nebo tak jsem radeji nezkousela, zmizelo samo
Z zadneho jineho ockovani dcera nic nemela, takze si fakt myslim, ze to trosku blbe pichla

terezapetrova
11. pro 2016

@tinulla123 myslím, ze u dalšího dítka uz úplněk resit nebudeš 🙂 očkovala bych ted kdyz zůstanete do vakcín sve zdravi

terezapetrova
11. pro 2016

Místo "do vakcín sve" mělo byt vakcinace.

marcicek84
11. pro 2016

@tinulla123 - no já třeba ty 2 měsíce bych jako fatální neviděla, navíc co jsem si prostudovala, tak opatrný přístup je takový první dávku dát v půl roce kvůl dozrávání nerovové soustavy a přijde mi to rozumné, stejně jako první priorix po 2. roce...

marcicek84
11. pro 2016

@mary.jane - my to mazali slivovicí a pak se to rychleji vstřebávalo, ale hodně velké to měla tak 14 dní, oteklá nožka a bulka...bylo to z toho očkování a podle mě také, že se trefila dr. do svalu, která mala zrovna zatla... každopádně to začalo mizet hodně pomalu a hlavě, když jsem to pak rozmasírovávala, ale 6 týdnu to bylo hmatetelné, do těch 2 měsíců řekla bych to zmizí, ale další dávku bych nedávala dokud to nezmizí...je to myslím i jeden z nežádoucích účinků vakcíny, takže vydržela bych a mazala slivovicí a rozmasírovala bych a ono to zmizí...

smallinka
11. pro 2016

@tinulla123 my očkovali v 7 měsíci první dávku, tedy 2+1 a podepisovaly jsme nějaký papír toť vše 😉

smallinka
11. pro 2016

nevím ale můj osobní názor je, čím víc očkování tím víc je dítko nemocné. Vidím to u kámošky, ta dala vše možné, povinné i bohužel nepovinné nějaký prevenar nebo co (reklama, byznys) a malé píchaly uši....a malýmu hrozila nemocnice skrz zánět v krku....mno tak nevím no.....maminky napíchají kde co aby měly tzv. dobrý pocit že udělaly pro děti to nejlepší, ale opak je mnohdy pravdou bohužel.....dítěti se do 1 roku vytváří přirozená imunita....a tím očkování se jim pěkně narušuje. Takže za mě povinné ano, ale co nejpozději a pokud možno zvolit nějakou alternativu pokud se nabízí......nepovinné to vůbec. Např. pneumokoky nemáme, podle mě je to pro děti náchylné na záněty uší nebo tak...ale pro zdravé dítko absolutně zbytečnost. Jinak se omlouvám za tento názor, komu se nelíbí, ale je to přeci jen veřejná diskuze na téma očkování....jinak přeji všem dětem, ať očkování zvládnou.

teeerez
11. pro 2016

@smallinka neni to obecna diskuze na tema ockovani, je to dotaz na ockovani po 6. mesici veku a co si kdo mysli o vlivu uplnku. Nepovinneho ockovani se dotaz netykal

kackakastanka
11. pro 2016

@teeerez no, ja myslim, ze je to cenna informace pro zakladatelku tematu, jelikoz ma obavu z NU pri uplnku, a pta se, zda ma smysl odklad na pozdeji, tak je myslim dobre vedet, kdy jake NU hrozi 🙂

tinulla123
autor
11. pro 2016

no je pravda, že jsem se na nepovinná očkování neptala, ale zrovna nad těma pneumokokama taky uvažujeme, nevím jestli to může být dědičné, ale manžel a jeho tatka na uši trpívají, takže jsem ráda i za názor na toto očkování 🙂 Ale kdybychom ty pneumokoky dali, tak určitě ne prvni davku spolu s hexou a určitě později...