Pcos, hubnutí. Jak nastartovat ovulaci a MS?

pavlanka221
7. zář 2024

Ahoj holky,
Napíšu vám nejdřív ve zkratce svůj příběh.
Nikdy jsem neměla problém s menstruaci ( vždy dorazila jak měla) ale před 4 roky jsem měla vývod, odstranění tlustého střeva, po půl roce mi dali vše dohromady jsem bez vývodu ( tenkrát mi primář řekl že mám PCOS... Od té doby jenom přibírám, snažím se nepřejídat a jíst zdravě ale bohužel ( nejspíše tělo reaguje úplně jinak)
Od ledna už nebyla žádná menstruace pouze po vyvolávací injekci.
Gynekolog mě poslal na Endokrinologii, tam se prokázal jen strašně vysoký testosteron ( jen mi doporučili zhubnout, ale bohužel nikdo mi nedokáže poradit)
Na cukrovku ale tam bylo také vše v pořádku.
Jsem zoufalá, nikdo mi neporadí... Takže stále žádná mensturace nic.. je mi 30 let a ráda bych se snažila už o miminko.
Nemáte někdo nějaký rady co začít zobat nějaké vitamíny nebo cokoliv abych aspon nastartovala mensturaci a ovulaci? 🤔😒

mollyweasley
7. zář 2024

@pavlanka221 A co zatím pro hubnutí děláš? Jaký je tvůj denní režim, jídelníček, sportovní aktivity?
Pcos je samozřejmě dost na houby a pokud opravdu chceš zhubnout i s touto diagnózou, bude potřeba velkého úsilí. Žádné tabletky nepomůžou.

dandaa
7. zář 2024

@pavlanka221 Vysoký testosteron je potřeba snížit léky. Gynekolog nepomohl? Nejsem odborník, nebudu ti psát co jsem měla za léčbu já. Ale věř, že se testosteron snizit dá. Samozřejmě ke snížení můžou pomoct i bylinky jako je máta, ženšen.U PCOS je potřeba žít zdravý životní styl - mít pozitivní vztah k jídlu a ke cvičení. Hubnutí je těžší ,ale dá se . Dala jsem dolů 25kg a nemám problém si váhu držet patnáct let.

levandule_k
7. zář 2024

Zkus tinkturu z kotvičníku. Má příznivý vliv na PCOS. Na stránce bylinky pro všechny najdeš na co, vše je dobrý kotvičník. (Můžeš ji dát i partnerovi, zlepšuje kvalitu spermií atp. 🙂 )

U tinktur se bere kapka na kg hmotnosti.

Ovulaci podporuje drmek, ten se normálně bere cca od poloviny cyklu do začátku ms. Kdyby tě drmek oslovil, tak asi bych ho začala brát až doberu kotvičník. (Drmek partnerovi nikdy nedávej, ten naopak snižuje chuť na sex.)

Kdysi jsem četla, že máta snižuje testosteron, dělali nějaký pokus u myší. (Čaj si luhuj aspoň 15-20 minut, ať se do něj dostanou účinné látky.)

Můžeš začít sama sebe zkoumat psychosomaticky, já jsem měla PCOS a vím, že jsem potlačovala svoje ženství, protože jsem poslouchala, že mamka chtěla kluka, protože mají jednodušší život než holky a já se jí chtěla nevědomě zavděčit. (Až jsem si tohle vyřešila, tak jsem začala mít zase normální cyklus.) Nicméně každé tenhle přístup nemusí a u každého ten příběh, co je za tou nemocí může být jiný.

Před otěhotněním se doporučuje jíst kyselina listová.

Můžeš si zajít na konzultaci někam do Centra asistované reprodukce, jak řešit svůj problém. Nepotřebuješ tam žádanku od svého gynekologa. (Není to úplně zábavné tam chodit, ale umí se tam poradit s ledasčím.)

A jinak fakt ti tvůj gynekolog nedal žádnou radu, léky, když se chceš snažit o dítě?

chlapecektehu
7. zář 2024

@pavlanka221 já jsem celý život při těle nikdy jsem nebyla hubená. Je mi 23 a minulý rok v únoru mi doktorka po prvním porodu oznámila že mám pcos a jestli chci další dítě tak že mám zhubnout a jít na ivf.
Podotýkám že první miminko se nám podařilo hned na první dobrou. Četla jsem milion diskuzí jak člověk musí změnit jídelníček atd. Brala jsem hormony abych menstruaci měla ale ovšem ovulace žádná. Po roce marného snažení jsem přešla k jinému doktorovi ten mě tak uklidnil že jsem otěhotněla bez hormonů a bez jakékoliv pomocí doktora za 4 měsíce. Dokonce se mi nastartoval i cyklus a ovulace. Jediný co jsem brala byl femibion a inofolic combi a přítel folandrol. No a za 5 týdnů mám termín porodu 😊