Hormonální jóga a hormonální léky. Máte zkušenosti?

paichichi
7. srp 2021

Ahoj holky,
jdu si sem pro radu za vámi z těch, které mají zkušenosti s hormonální jógou (a případně s tím, že zároveň s ní braly hormonální léky).
Věc se má tak, že mám dlouhodobě problémy s hormony. Z krevních textů mám jen lehounce zvýšený testosteron, jinak je vše ok, fyziologicky taky všechno v pořádku, ale prostě mám hrozně nepravidelnou menstruaci, spíš ji nemám (přirozeně jen 2-3x do roka). Zkoušela jsem HA, tam to moc nešlo skrz bolesti hlavy, Orgametril mi fungoval perfektně, přičemž i po nasazení samostatného progesteronu (Provera) mi vše fungovalo, jak mělo. Kvůli bolestem hlavy spojeným s cyklem a taky v naději, že bych to mohla zvládnout bez léků, jsem šla na kurz hormonální jógy. Hormonální jógu teď praktikuju poctivě už víc jak tři měsíce, cvičím podle všeho správně, dodržuju správnou životosprávu, dělám i ta protistresová cvičení (celkově nemám v životě moc stresu) a na radu instruktorky jsem tedy s tím, jak jsem začala jógu dělat, přestala brát progesteron. No, jenomže ty tři měsíce, ač cvičím a pozoruju nějaké fajn změny ,třeba jsme dost zhubla ( ani předtím jsem neměla nadváhu, byla jsme v úplným normálu), hlava mě bolívá méně (i když to může být spojené i s tím, že ten cyklus nefunguje), vrátilo se mi libido...ale ta menstruace prostě nikde. Dost mě to trápí a upřímně přemýšlím, že pokud do konce tohoto měsíce (to už bude víc jak ty tři měsíce) MS nedostanu, tak bych zase najela na progesteron. Jenže vlastně nevím, jestli je možné tu jógu a hormony takhle kombinovat. Instruktorka (dost přírodně zaměřená) mi říkala, že to úplně dobré není, gynekolog na to názor úplně nemá, protože to dle něj u mě efekt na cyklus zjevně nemá, tudíž dle něj bych i tu jógu vůbec dělat nemusela.
A teď otázka, co s tím. Mrzelo by mě, kdybych měla s tou jógou přestat, protože jsem za tne kurz dala hodně peněz a mám pocit, že cítím nějaké zlepšení v jiných oblastech, na druhou stranu v té oblasti, kde by to bylo potřeba nejvíc (pravidelný cyklus) to nic nedělá. Je to nějak možné kombinovat s hormony, nebo bych se "přehormonovala" a mohla z toho mít nějaké komplikace? (třeba ty bolesti hlavy) Nebo si to pak tělo poreguluje samo?

barmil
7. srp 2021

@paichichi ta jóga asi moc nepomáhá. Příbuzná má zase cyklus co 17dni, hormon jógu cvičí x let, aby se jí to srovnalo a nic.. Ale stejně jako Ty, uz si na to cvičení zvykla a dle dr to není nic proti ničemu.

anpineapple
7. srp 2021

@paichichi Treba je to pro tebe jeste krátká doba co tu jogu cvicis… navíc kdyz v některých oblastech to zlepšení citis😊 Nedokážu to uplne objektivně posoudit, ale asi bych se uplne nebala kombinovat léky a tu jogu. Hodně je to i o psychice a kdyz se trapis tim, ze MS neni, tak mi to uz vůbec neprijde jako špatná možnost. MUDr ti treba dela nejaky hormonální profil? Ze tim by se hladina hormonu monitorovala…
Jinak obecně ja na hormonální jogu nedám dopustit 🙏🏻 Neměla jsem ovulaci, neslo mi otěhotnět a po mesici a půl cvičení najednou pozitivní test, takže je doporučuji kudy chodím.. jen na každého to muze účinkovat jinak a jinou rychlosti

fyii
7. srp 2021

@paichichi ahoj ja bych na tvem.miste pokracovala v zapocatem a jestli te netlaci cas tak klidne treba pul roku, rok. Sama na sobe pozorujes pozitivni zmeny, tak bych chvili pockala jestli si s tim telo poradi bez zasahu leku a chemie. Me to pomohlo, ale uz jsem fakt vsechno vzdala a rekla jsem dost vsem hormonalnim koktejlum co mi cpal doktor jak lentilky. Cvic, dodrzuj co delas a verim, ze to bude dobry. Ja ms pak uz nemela ani pres hormony, jak bylo telo cele rozhazene..

paichichi
autor
7. srp 2021

@fyii Čas mě úplně sice netlačí v tom smyslu, že bychom chtěli třeba dítě do roka, ale doktor by byl radši, abych s tou chybějící MS něco dělala, protože mít MS 2x do roka není u 26 letý holky úplně dobrý a dle jeho slov pak ve chvíli, kdy to dítě budu chtít, tak už ani ten progesteron nic nenadělá, když s tím nezačnu dělat něco včas (což se trochu děsím, protože se cca do roka budu stěhovat do zahraničí a představa, že tam nastupuju třeba IVF je horor). :(

paichichi
autor
7. srp 2021

@anpineapple Právě spousta ženských kolem mě z toho má úplně zázračný výsledky, zázračný otěhotnění a já jen pocit zmaru, protože nemám ani tu MS. Upřímně si už říkám, že je to možná tím, že si neumím vsugerovat, že mi něco pomáhá (jako v tom smyslu, že na mě třeba nikdy nezabírají homeopatika, protože nevěřím, že fungují, zatímco jiným to pomáhá). Nebo mám nejtvrdohlavější vaječníky ve střední Evropě.

janina228
7. srp 2021

@paichichi co zkusit přidat ještě nějaký bylinky - určitě něco na kurzu doporučují. Nevzpomenu si co to bylo, za mě osobně to je kontryhel.Hormonální jóga je dobrá, určitě mi pomohla.. ne na sto procent, ale třeba pleť se mi zlepšila, zhubla jsem - celkově jsem se po fyzické stránce cítila lépe, což rozhodně není nikdy od věci.

anpineapple
8. srp 2021

@paichichi Ja byt tebou, tak proste v te józe pokračuji dal 😊 Vždycky jsem taky takový “nevěřící Tomáš” a musim rict, ze i přesto mi to vazne nejvíc pomohlo 😁 navíc vazne kdyz citis, ze v nějakých oblastech ti to pomáhá, tak to proste vazne pomáhá 🌸 dala bych tomu cas

paichichi
autor
8. srp 2021

@janina228 Bylinky všemožný, ať už třeba od Mgr. Pokorné, tak čínské, různé ženské čaje atd. jsem zkoušela, nic z toho nemělo na častost MS vliv, jen třeba na intenzitu a to bohužel v tom horším (týden před a MS nonstop migrény, zvracení, nevolnost, panické záchvaty - nic z toho při braní progesteronu není)